10 Dingen om te doen in Beijing in maart

Maart markeert het begin van de lente in Beijing en is een van de beste tijden om de stad te bezoeken, want het biedt warmer weer en minder toeristen. Hier zijn de beste dingen om te doen tijdens de derde maand van het jaar.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Beijing in maart

Monument in Beijing | ©phudd23

De lente is een van de beste tijden om Beijing te bezoeken. Niet alleen kun je ontsnappen aan de extreme temperaturen van de winter en de zinderende, vochtige hitte van de zomer, maar je vindt er ook tal van interessante dingen om te doen, waaronder festivals en de kleurrijke tuinen van de stad.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Beijing in maart zijn het nemen van enkele van de beste foto's van je reis vanaf de Marco Polo Brug, het bijwonen van een concert in het Opera House van de hoofdstad tijdens de opening van het seizoen, wandelen over de paden van het Oude Zomerpaleis en optimaal profiteren van de kortingen op de Zijdemarkt.

1. Neem deel aan het Lantaarn Festival

Yuanxiao Lantaarn Festival| ©Rene Mensen
Yuanxiao Lantaarn Festival| ©Rene Mensen

Het Yuanxiao Lantaarn Festival, of Lantaarn Festival, is een typisch evenement in de Chinese maankalender en wordt elk jaar op 15 maart gehouden. Dit is een belangrijk festival in China en in het bijzonder in Beijing, omdat de stad gevuld is met kleurrijke lantaarns en mensen als onderdeel van de festiviteiten kleverige rijstknoedels eten die yuanxiao worden genoemd. Als je de hoofdstad in maart bezoekt, kun je deelnemen aan deze traditie.

Tijdens het festival daagt Beijing op met lantaarns in de vorm van dieren, planten en personages uit de Chinese mythologie, die in parken, straten en gebouwen worden opgehangen. De lokale bevolking geniet van traditionele spelletjes zoals het gooien van munten in de lucht of het raden van raadsels, en van traditioneel eten. Een van de epicentra van het festival is de Verboden Stad.

Een andere belangrijke traditie van het Lantaarnfestival is de parade van draken en leeuwen, die vaak gepaard gaat met spectaculaire optredens van acrobatiek en traditionele dansen. Lantaarnwerpwedstrijden en vuurwerkshows komen ook vaak voor.

Boek de Grote Muur van China, Verboden Stad en Tiananmen Tour

2. Woon de opening van het seizoen van de Peking Opera bij

Opera van Peking| ©Jorge Láscar
Opera van Peking| ©Jorge Láscar

Het seizoen van de Peking Opera is een van de meest vooraanstaande culturele evenementen van de Chinese hoofdstad en opent elk jaar in maart met een optreden van het lokale orkest.

Het operagebouw van Peking staat bekend om zijn unieke architectuur en indrukwekkende podium, waardoor het een van de meest opmerkelijke plaatsen is om te genieten van de traditionele Chinese opera, die tijdens zijn concerten alles van klassieke opera tot moderne werken opvoert. Als je van plan bent de hoofdstad in maart te bezoeken, kun je van deze voorstellingen genieten.

Traditionele Chinese operaconcerten omvatten meestal ook klassieke dansen en een enscenering van kleurrijke kostuums en decoraties, dus het wordt beschouwd als een stijl op zich die al meer dan 200 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven en wordt aanbevolen tijdens de beste tours door Beijing omdat het een traditionele activiteit in de stad is.

Als je jezelf wilt onderdompelen in de cultuur en geschiedenis van China, vooral als je van plan bent om in maart te reizen, is een bezoek aan het plaatselijke Operagebouw een uitstekende gelegenheid om te genieten van een van de beste dingen om 's nachts te doen.

Details van belang

 • Prijs: Kaartjes voor voorstellingen beginnen bij ongeveer 18 euro per persoon.
 • Locatie: 2 West Chang'an, Dongcheng, Beijing.
 • Openingstijden: Voorstellingen beginnen vanaf 20.00 uur.

3. Geniet van het Beijing International Film Festival

Film Festival| ©Qingxu huang
Film Festival| ©Qingxu huang

Maart wordt beschouwd als een van de beste tijden om Beijing te bezoeken, en niet alleen vanwege het aangename weer van de stad, maar ook omdat je een van de belangrijkste mondiale evenementen in de Chinese hoofdstad kunt bijwonen, het Beijing International Film Festival.

Dit festival wordt sinds 2011 elk jaar in Beijing gehouden en is een niet te missen evenement voor filmmakers en sterren van over de hele wereld, maar ook een van de meest representatieve evenementen in Azië. Het heeft als doel de lokale filmindustrie te promoten en de culturele interactie tussen China en andere landen te vergroten. Het festival vertoont films uit verschillende genres en landen, waaronder speelfilms, documentaires en animatiefilms.

Naast vertoningen omvat het festival ook een reeks culturele evenementen en activiteiten, zoals paneldiscussies, seminars, workshops en prijsuitreikingen. Het festival heeft verschillende secties, waaronder de Tiantan Competitie, de Asian Cinema sectie, de Documentaire sectie, de Nieuw Talent sectie en de Ster Films sectie.

Dit evenement trekt een groot aantal beroemdheden en filmpersoonlijkheden aan, waardoor het een belangrijke ontmoetingsplaats is voor professionals in de entertainmentindustrie. Het is ook een kans voor internationale filmmakers om meer te leren over de Chinese cultuur en de steeds groeiende filmmarkt.

Het festival vindt meestal plaats in de tweede helft van maart en kan zich uitstrekken tot begin april.

4. Bezoek de Chinese Muur bij aangenaam weer met weinig toeristen

Zonsondergang op de Chinese Muur| ©Bernard Goldbach
Zonsondergang op de Chinese Muur| ©Bernard Goldbach

Als je van plan bent om de Chinese Muur in Beijing te bezoeken, is maart een uitstekende tijd om dat te doen. Ten eerste is het weer heel aangenaam. Hoewel het 's nachts fris kan worden, bedraagt de temperatuur overdag meestal 15°C, waardoor het comfortabel is om te wandelen en de Grote Muur te verkennen. Maart is ook een droge maand in Beijing, dus je hebt meer kans om de regen te vermijden.

Maart is ook een relatief rustige tijd om de Grote Muur te bezoeken. In tegenstelling tot de zomermaanden, die de neiging hebben om overvol te zijn met toeristen, in het vroege voorjaar vindt u minder drukte en je zult in staat zijn om een meer ontspannen tour te nemen en een aantal van de beste foto's te krijgen.

Tot slot is maart ook een ideale tijd om te genieten van de natuur rondom dit historische monument. In deze tijd van het jaar beginnen de perzik- en kersenbloesemvelden te bloeien, wat een kleurrijke en groene sfeer creëert.

Boek een bustransfer naar de Grote Muur

5. Bewonder de kersenbloesembomen in Jingshan Park

Jingshan Park| ©vincentraal
Jingshan Park| ©vincentraal

De sakura, de kersenbloesem, is een van de kenmerkende symbolen van Aziatische landen. Het is vooral beroemd in Japan, maar in China heeft het ook een directe relatie met de lokale cultuur en in Beijing is Jingshan Park de ideale plek om de kersenbloesem in maart te ontdekken.

Tijdens de lente zijn de kersenbomen in het park bedekt met roze en witte bloesems, wat een unieke sfeer creëert. De beste tijd om van dit spektakel te genieten is eind maart, maar de exacte datum kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden.

Naast de kersenbloesems heeft Jingshan Park verschillende bezienswaardigheden, zoals Coal Hill, dat een panoramisch uitzicht biedt op de Verboden Stad en het centrum van Beijing, gemarkeerd door de hutongs. Er is ook een 9 verdiepingen tellende pagode op de top van de heuvel, wat een populaire plek is om foto's te maken en van het uitzicht te genieten.

6. Wandel over de bloemrijke paden van het Tempelpark

Tempelpark paden| ©Dan Kamminga
Tempelpark paden| ©Dan Kamminga

Temple Park, gelegen in het centrum van Beijing, is beroemd om zijn prachtige bloeiende paden in maart. Elk jaar als het lente wordt, verandert het park in een kleurrijk schouwspel van bloemen, dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt en vaak wordt opgenomen in de beste rondleidingen door de stad.

Pioenen, chrysanten en tulpen zijn te vinden in het park en in het vroege voorjaar staan deze bloemen in volle bloei en bedekken de paden met een tapijt van felle kleuren dat magisch is voor bezoekers. Dus als je van plan bent om Beijing in maart te bezoeken, kun je de tuinen bezoeken om foto's te nemen en te genieten van de ontspannen en rustige sfeer.

Je vindt er ook enkele van de mooiste tempels en oude pagodes van Beijing die getuigen van de rijke geschiedenis van China. De rustige sfeer van het park is ook ideaal voor een pauze tussen excursies door en om even weg te zijn van de drukte van de stad.

De natuurlijke schoonheid van het landschap, in combinatie met de rijke geschiedenis en cultuur, maken dit een unieke plek om op te nemen in je reisroute.

Boek Zomerpaleis, Lama Tempel en Panda Tuin Tour

7. Maak de beste foto's van je reis vanaf de Marco Polo Brug

Marco Polo Brug| ©Ken Marshall
Marco Polo Brug| ©Ken Marshall

De Marco Polobrug, vernoemd naar een van de favorieten van de beroemde reiziger, is een van de langste bruggen ter wereld en biedt een adembenemend uitzicht op de Yangtze en de stad Wuhan. In maart, met een heldere hemel en droog weer, kun je een bezoek brengen om enkele van de beste foto's van je reis te maken.

Vanaf de brug kun je genieten van het panoramische uitzicht en als je je camera bij je hebt , kun je de schoonheid van de skyline vastleggen. Bovendien zijn er talloze uitkijkpunten langs de loopbrug die verschillende perspectieven bieden.

Enkele van de populairste plekken om foto's te maken zijn het bezoekerscentrum, waar je een uitzicht van 360° over de stad en de rivier hebt, allemaal vanaf deze brug aan de rand van Beijing die net zo'n deel van de Chinese geschiedenis is als het Plein van de Hemelse Vrede of de Verboden Stad.

De hoofdtoren van de brug heeft ook een observatiedek vanwaar je een nog hoger uitzicht hebt. Tijdens je bezoek in maart kun je ook de grote drukte vermijden en de tijd nemen om de beste momenten vast te leggen.

8. Ontdek de perzikbloesems van de Tempel van de Lama's

Tempel van de Lama's| ©xiquinhosilva
Tempel van de Lama's| ©xiquinhosilva

In maart biedt de Tempel van de Lama's in Beijing een prachtig natuurspektakel tijdens de perzikbloesem, die wordt geaccentueerd door roze bloemen die een magisch en kleurrijk landschap creëren dat je tijdens een wandeling kunt ontdekken.

De perzikbloesem is een zeer populair evenement onder de lokale bevolking en toeristen, en trekt elk jaar massa's mensen. Naast genieten van het natuurlijke landschap kunnen bezoekers ook deelnemen aan religieuze ceremonies en activiteiten in de tempel, zoals wierook branden en bidden.

Er staan ook typische eetstalletjes, die vaak zijn opgenomen in de beste food tours in Beijing.

Tijdens deze ervaring kun je naast genieten van de schoonheid van de natuur ook iets meer leren over de boeddhistische cultuur en tradities op deze belangrijke gebedsplaats.

Boek Zomerpaleis, Lama Tempel en Panda Tuin Tour

9. Ontvang seizoensgebonden kortingen bij Silk Market

Zijde Markt| ©Wendy Stirba
Zijde Markt| ©Wendy Stirba

De Beijing Silk Market, een van de beroemdste zijde markten in China, is een plek waar bezoekers zijden producten, kleding, sieraden, horloges, handwerk en vele andere items kunnen vinden. Deze markt ligt in het centrale zakendistrict van de stad en is een populaire attractie voor toeristen en de lokale bevolking.

De seizoensgebonden sluiting van de Beijing Silk Market vindt plaats in maart en tijdens deze periode bieden verkopers grote kortingen op hun producten. Het is een geweldige kans voor shoppers om ongelooflijke koopjes te krijgen, vooral op kleding en zijde.

Kortingen aangeboden tijdens de sluiting seizoen variëren van 30% tot 70% korting op producten van verschillende kwaliteit. Daarnaast zijn verkopers bereid om te onderhandelen over de prijzen, dus het is altijd aan te raden om een lager bod te doen en te proberen te onderhandelen voor een nog betere prijs.

Elk jaar in maart is er een geweldige kans om grote kortingen te krijgen op de Silk Market, dus als je van plan bent om Beijing te bezoeken tijdens de derde maand van het jaar, mis dan niet een unieke kans om grote deals te krijgen op een aantal van de beste Chinese producten.

10. Geniet van het eten van de lente!

Knoedels| ©Ewan Munro
Knoedels| ©Ewan Munro

In Beijing is lentegerecht erg populair in maart. Je kunt gerechten proberen zoals loempia's met ui, kleverige rijst met rode bonen en eiernoedels. De Chinese hoofdstad staat bekend om de kwaliteit van haar eten, dus mis de kans niet om tijdens je bezoek enkele van de lokale gerechten te proberen.

Een van de populairste voorjaarsgerechten in Beijing zijn loempia's, die gevuld zijn met verse groenten en geserveerd worden met een saus. Het is ook gebruikelijk om lentegroentesoep te eten, die wordt gemaakt met verse seizoensgroenten.

Gelakte eend, waar je het hele jaar door van kunt genieten, is vooral populair in de lente, hoewel je het ook kunt vinden als je Peking in de winter bezoekt, en is een van de klassiekers uit de keuken van de hoofdstad. Het wordt ook beschouwd als een feestgerecht dat bij speciale gelegenheden wordt geserveerd.

Boek een gastronomische tuk tuk tour

Beijing temperaturen in maart

Peking in maart| ©Cory M. Grenier
Peking in maart| ©Cory M. Grenier

In maart verbetert de temperatuur in Beijing aanzienlijk na de winterse kou. De minimumtemperatuur is 2°C en de maximumtemperatuur is 16°C, hoewel gemiddelde temperaturen van 14°C gebruikelijk zijn. Over het algemeen raad ik aan om warme kleren mee te nemen om de koelere dagen aan te kunnen, maar dan vermijd je tenminste de regen.

Tegen het einde van maart wordt het weer warmer en aangenamer, waardoor het een ideale tijd is om van buitenactiviteiten te genieten en de stad te verkennen voordat de zomertoeristen arriveren.

Toeristische drukte in Beijing in maart

Paleis| ©Álvaro Verdoy
Paleis| ©Álvaro Verdoy

Maart maakt deel uit van het laagseizoen van Beijing, dus er is een kleinere toestroom van toeristen dan in de zomer, hoewel tegen het einde van de maand de lente bezoekers begint aan te trekken omdat het weer aangenamer wordt en het een goede tijd is om buitenlocaties te verkennen, zoals het Zomerpaleis en de Tempel van de Hemel.

Daarnaast is maart de maand van het Perzikbloesemfestival, een jaarlijks evenement dat veel bezoekers naar de stad trekt om de prachtige bloesembomen te zien en te genieten van festivalgerelateerde activiteiten. Het is ook een geweldige kans om te genieten van een aantal van de beste fietstochten in Beijing.

In het algemeen, hoewel de toeristische drukte in maart in Beijing niet zo hoog is als in andere maanden, is het nog steeds een goed idee om van tevoren te boeken en een route te plannen om drukte te voorkomen en het meeste uit je tijd in de stad te halen.

Prijzen in Beijing in maart

Verboden Stad| ©Seba Della y Sole Bossio
Verboden Stad| ©Seba Della y Sole Bossio

Maart wordt beschouwd als een van de laagseizoenmaanden in Beijing, wat betekent dat de prijzen voor toeristen lager kunnen zijn in vergelijking met de zomermaanden. Prijzen kunnen echter variëren afhankelijk van verschillende factoren en maart is een zeer dynamische maand.

De prijzen voor accommodatie, maaltijden en vervoer in Peking in maart zijn goedkoop omdat er minder vraag is van toeristen. Bovendien kunnen sommige hotels en restaurants speciale promoties aanbieden. Het is echter de moeite waard om op te merken dat sommige toeristische trekpleisters, zoals de Verboden Stad en de Chinese Muur, het hele jaar door dezelfde toegangsprijzen hanteren.

Tijdens China's Gouden Week, die meestal begin maart plaatsvindt, kunnen de ticketprijzen voor vervoer en accommodatie stijgen vanwege het grote aantal toeristen dat de stad bezoekt, vooral van de binnenlandse markt, maar verder is het een voordelige tijd om de Chinese hoofdstad te bezoeken.

Wat in te pakken voor een bezoek aan Beijing in maart

Bagage| ©Ezequiel Garrido
Bagage| ©Ezequiel Garrido

Het weer in Peking in maart is droog maar een beetje fris, vooral tijdens de eerste paar dagen van de maand, dus ik raad aan om je koffer met de volgende spullen in te pakken:

 • Winterjas
 • Wollen sjaal
 • Warme handschoenen
 • Wollen muts
 • Warme, comfortabele laarzen of schoenen
 • Thermokleding
 • Dikke broek
 • Truien of jassen van wol
 • Wollen sokken
 • Thermisch T-shirt