Straatsburg in 1 dag: alles wat je moet weten

Een bezoek van 24 uur lijkt misschien niet genoeg tijd om een stad te verkennen. In deze post laat ik je echter zien hoe je in één dag van Straatsburg kunt genieten.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Straatsburg in 1 dag: alles wat je moet weten

Straatsburg zonsondergang | ©Conikon

Het is heel handig dat je de leukste dingen om te zien en te doen in Straatsburg in relatief korte tijd kunt doen. Straatsburg is een vrij toeristische stad, maar tegelijkertijd is het niet te groot en daarom kunnen de belangrijkste bezienswaardigheden in minder dan 24 uur worden bezocht.

Daarom raad ik je aan om de route te volgen die ik voor je heb uitgestippeld, omdat ik die zo heb georganiseerd dat je de meest representatieve delen van de stad leert kennen. Zodat je bij thuiskomst kunt zeggen dat je de grootste toeristische schatten van Straatsburg kent.

1. Begin de dag door de Barrage Vauban over te steken en te ontbijten in La Petite France

La Petite France| ©Jorge Franganillo
La Petite France| ©Jorge Franganillo

Er zijn genoeg plekken om je rondleiding door Straatsburg te beginnen tijdens je bezoek. Een plek die er echter uitspringt vanwege het logistieke gemak is het zuidwestelijke uiteinde van het Grand Ile de Strasbourg, waar de Barrage Vauban-brug ligt.

Dit is een brug die ook dienst doet als stuwdam en opvalt door de overdekte structuur en de nabijheid van de wijk Petite France, een must-see stop tijdens de beste rondleidingen door Straatsburg.

Dit is een kleine wijk die zich uitstrekt langs de kanalen van de rivier III en die bekend staat om zijn geplaveide straten en vakwerkhuizen die dateren uit de middeleeuwen. Het is echt het toeristische epicentrum van Straatsburg voorbij de kathedraal en het is daarom een geweldige plek om te ontbijten voordat je verdergaat met je dag.

Restaurants vind je aan beide uiteinden van de rivier III. Mijn aanbeveling is echter om dat te doen in de cafés die al aan de oever van het Grote Eiland liggen, omdat je dan sneller naar de volgende plaats op je route kunt gaan. Je moet er ook rekening mee houden dat dit een favoriet gebied is voor sommige privéwandelingen en Segway-tours. Dit kan een goed alternatief zijn als je bereid bent om je geld en tijd in de ervaring te investeren.

Boek een Segway tour door Straatsburg

2. Loop naar Place Kleber

Kleberplein| ©cjbphotos1
Kleberplein| ©cjbphotos1

Als je je buik vol hebt en klaar bent om verder te gaan met je dag, neem dan een van de diagonale straten van het Grand Isle, met name de Rue des Drapiers, rechtstreeks naar het beroemde Place Kleber. Deze plek vormt het geografische epicentrum van de Grand Isle van Straatsburg en staat bekend om zijn vele cafés en winkels, maar ook om de beroemde kerstboom die jaarlijks in dit deel van de stad wordt geïnstalleerd.

En je moet weten dat Straatsburg internationaal bekend staat om zijn kerstmarkten en in feite een van de oudste ter wereld heeft. Dus als je bezoek samenvalt met de maand december, dan zou het goed zijn om een paar uur door te brengen met het bezoeken van dit plein en de verschillende kraampjes die worden tentoongesteld, wetende dat het ongetwijfeld een van de beste plannen is om te doen met kerst in Straatsburg.

Als je bezoek op een ander moment van het jaar plaatsvindt, dan moet je weten dat het plein meestal ook vol mensen is omdat het een vrij basaal ontmoetingspunt is voor het sociale leven in Straatsburg. Als zodanig blijft het een ideale plek om de middeleeuwse architectuur die deze stad kenmerkt te waarderen.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

3. Kom aan op de Place du Chateau en bekijk de beroemde kathedraal

Kathedraal Notre Dame de Strasbourg| ©John Mansfield
Kathedraal Notre Dame de Strasbourg| ©John Mansfield

Wandelen van de Place Kleber naar de kathedraal Notre Dame de Strasbourg zal niet moeilijk zijn, want hoewel het ongeveer vier straten verderop is, is het pad ideaal om de schoonheid die het historische centrum van de stad kenmerkt te waarderen.

Wanneer je de Place du Chateau bereikt, kun je genieten van verschillende historische en architectonische juweeltjes van deze stad, waaronder de Kammerzell, een huis uit de 15e eeuw met een iconische houten gevel vol beeldhouwwerken en tientallen ramen.

De kathedraal is een kerk die bekend staat om zijn gevel die de Franse gotische stijl perfect weergeeft en ook om zijn astronomische klok uit de 16e eeuw. Gedurende enkele decennia was het gebouw het hoogste ter wereld, want de klokkentoren is vandaag de dag nog steeds het hoogste bouwwerk in de hele stad.

Als je de stad Straatsburg twee dagen bezoekt, raad ik je aan om te kiezen voor een rondleiding door de beroemde kerk, want het is een van de belangrijkste gebouwen in West-Europa en onder begeleiding van een specialist leer je veel details over de geschiedenis en de bouw.

Bezoek het paleis van Rohan

Recht tegenover de kathedraal ligt het Paleis van Rohan. Het is een grote 18e-eeuwse residentie die bekend staat om de rococo interieurs van de ruime kamers. Vandaag de dag zijn er drie verschillende musea in gevestigd. Het museum voor schone kunsten, het museum voor decoratieve kunsten en het museum voor archeologie van de stad.

Op een iets langere reis zou dit echt een aanrader zijn om op een rustiger tempo van te genieten. Als je echter geen zin hebt om een van de activiteiten op de route te doen, kun je hier een paar uur doorbrengen in de wetenschap dat het een goede investering van je tijd zal zijn.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

4. Steek enkele bruggen over om bij de Place de la République te komen

Place de la République| ©Patrick
Place de la République| ©Patrick

Als je klaar bent met het bezichtigen van de kathedraal en de omgeving ervan, moet je aan een wandeling beginnen die je van Straatsburgs Grand Isle afleidt om andere delen van de stad te ontdekken die net zo interessant zijn. Om dit te doen, moet je beginnen met wandelen in noordelijke richting, want je volgende halte is de beroemde tuin Place de la République.

Zodra je de Place de la République hebt bereikt, zul je merken dat de architectuur aanzienlijk verandert. Dit gebied werd ontwikkeld tijdens de Duitse bezetting na hun overwinning in enkele veldslagen van de Frans-Pruisische oorlog. Vandaag de dag is het een van de belangrijkste pleinen van de stad en het epicentrum van de modernste sector.

Om hier te komen heb je verschillende alternatieven, want er zijn vijf verschillende bruggen die dit eiland verbinden met de wijk Neustadt waar het Canal du Faux-Rempart ligt.

Op dit deel van de tocht kom je ook het beroemde Palais du Rhin en het Nationaal Theater van Straatsburg tegen, evenals de Nationale Universiteitsbibliotheek van Straatsburg. Samen met andere even grote en representatieve gebouwen zijn dit gebouwen uit de buurt van Neustadt die bedoeld waren om de Duitse macht te demonstreren door middel van de waarden van de Pruisische architectuur.

Bezoek de Église réformée Saint-Paul als je al in de buurt bent

Als je in de buurt van Neustadt bent, moet je ook de hervormingskerk Saint-Paul bezoeken. Deze kerk werd gebouwd in de periode dat het lutheranisme en het Duitse christendom de religieuze controle over de stad hadden en is zeker een van de grootste architecturale werken uit deze periode in de geschiedenis van Straatsburg.

5. Rijd via Neustadt naar de universiteit van Straatsburg en wandel door de campus

Universiteit van Straatsburg| ©Régis MUNO
Universiteit van Straatsburg| ©Régis MUNO

Nadat je de Pont d'Auverge bent overgestoken om de kerk van St Paul te zien, kun je rechtstreeks naar de campus van de universiteit van Straatsburg gaan. Deze plek valt op door zijn architectuur en ook door zijn bijdrage aan de geschiedenis van Straatsburg, want dankzij deze instelling is het een stad geworden die eeuwenlang een referentiepunt is geweest voor academische vooruitgang in West-Europa.

Als je in dit deel van de stad aankomt, is het eerste wat je tegenkomt het universiteitspaleis en achter dit indrukwekkende gebouw vind je de paleistuinen, evenals de botanische tuin. Hier bevindt zich ook het astronomisch observatorium van Straatsburg, een ander gebouw dat dateert uit de 19e eeuw en tegenwoordig rondleidingen biedt waar je helaas geen tijd voor zult hebben.

Als je de straat Boulevard de la Victoire oversteekt, vind je verschillende bars en restaurants met vrij betaalbare prijzen die zich in dit deel van de stad bevinden vanwege de grote vraag van het oude universitaire publiek. Ik raad je aan om in deze gelegenheden te lunchen om geld te besparen en de ware gastronomische essentie van deze stad te leren kennen.

6. Neem een taxi naar het Europees Parlement

Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek
Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek

Als je gegeten hebt of gewoon gestopt bent met rondtoeren in de buurt van de universiteit van Straatsburg, dan kun je het beste een taxi nemen, die je in totaal niet meer dan € 10 zal kosten. Vraag hem je in noordelijke richting te brengen, zodat je rechtstreeks bij het Europees Parlement uitkomt.

Dit gebouw is indrukwekkend vanwege zijn omvang en innovatieve, moderne ontwerp. Het doet dat ook omdat het van maandag tot en met vrijdag gratis rondleidingen biedt voor degenen die iets meer willen weten over dit wetgevende orgaan en over de geschiedenis van de Europese Unie.

Ondertussen, als je wilt weten hoe je het Europees Parlement in Straatsburg kunt bezoeken, moet je weten dat het niet nodig is om vooraf te reserveren voor deze rondleidingen, maar het is belangrijk dat je voor zes uur 's middags op deze plek bent, wat geen probleem zal zijn, want als je de route die ik heb aanbevolen hebt gevolgd, moet je rond vier uur 's middags bij de poorten zijn.

7. Geniet van de zonsondergang in Parc de l'Orangerie

Het park van de Orangerie| ©Patrick
Het park van de Orangerie| ©Patrick

Nadat je een rondleiding door het Europees Parlement hebt gehad, inclusief het bijwonen van enkele plenaire vergaderingen, steek je de brug over de rivier de III over en ga je naar het Parc de l'Orangerie. Dit is het meest geliefde openbare park van de plaatselijke bevolking en staat bekend om zijn bouw in de 17e eeuw, maar ook om zijn bevaarbare meer en restaurant met terras en permanent watervogelgebied.

Het is elke dag van de week tot 20.00 uur geopend en is daarom het grootste deel van het jaar een uitstekende plek om van de zonsondergang te genieten. Het is zelfs een van de beste dingen om te doen in Straatsburg tijdens de maand januari en ook een van de beste dingen om te doen in Straatsburg tijdens de maand november.

Dit komt omdat dit twee maanden zijn waarin je kunt genieten van deze openluchtruimte op een moment van het jaar dat de zon meestal vrij vroeg ondergaat.

8. Ga terug naar het Grand Isle van Straatsburg voor een heerlijk diner met Elzasser kazen en wijnen

Lunch in Straatsburg| ©Dining Car
Lunch in Straatsburg| ©Dining Car

Nadat je door het park hebt gewandeld en van de prachtige zonsondergang hebt genoten, heb je nog een laatste activiteit te doen, afhankelijk van hoe moe je bent. Afhankelijk van waar je verblijft, kun je daar misschien dineren. Maar het zou echt zonde zijn om naar huis terug te keren zonder de kans te hebben gehad om de authentieke Elzasser gastronomie te ontdekken.

Daarom raad ik je aan om een taxi terug te nemen naar het Grand Ile de Strasbourg, die je waarschijnlijk niet meer dan €10 zal kosten. Zo kun je plaatsnemen in een restaurant dat je echt zal overtuigen om je avond door te brengen met typische gerechten uit dit deel van het land

Munsterkaas en witte wijn zijn twee representatieve elementen van de culinaire wereld van Straatsburg en deze gerechten worden aangevuld met andere recepten zoals de grote verscheidenheid aan lokaal geproduceerde worsten. Het is dus een goed idee om aan te schuiven voor een maaltijd in een van de 30 culinaire etablissementen op het eiland.

Hoewel het de voorkeur verdient om een authentieke Elzasser taverne te bezoeken, zoals de Winstub Le Clou of La Fignette. Dan heb je het gevoel dat je gehemelte door de regio heeft gereisd alsof je hebt deelgenomen aan een van de beste dagtochten vanuit Straatsburg. Een gastronomische rondleiding die 's nachts plaatsvindt is ook een uitstekend alternatief, vooral omdat je dan de gelegenheid hebt om verschillende etablissementen te leren kennen.

Tips voor deze 1 daagse trip in Straatsburg

Straten van Straatsburg| ©dorombach
Straten van Straatsburg| ©dorombach

Hoewel een 24-uurs trip naar de stad Straatsburg niet iets is dat grote uitdagingen met zich meebrengt, is het toch zo dat er enkele beslissingen zijn die je kunnen helpen om de garanties op succes in de ervaring te vergroten, want de waarheid is dat je met de volgende tips een veel aangenamer bezoek kunt beleven dat je zal helpen om aan al je verwachtingen te voldoen zodat je in de nabije toekomst graag naar deze bestemming terugkeert.

Wandel op je gemak en geniet van de tour

Het eerste wat je moet doen tijdens een eendaags bezoek aan Straatsburg volgens de route die ik heb voorgesteld, is op je gemak rondwandelen zonder je te haasten. Ondanks de grote verscheidenheid aan attracties is Straatsburg relatief klein en gemakkelijk te navigeren.

De meeste van deze bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, wat betekent dat een wandeling van minder dan 10 minuten je van de ene attractie naar de andere brengt en, in het bijzonder, in de planning die ik voor je heb voorbereid, neem je een gunstige route die je geen tijd laat verspillen door in tegengestelde richtingen te gaan.

Draag goede jassen

De stad Straatsburg wordt het grootste deel van het jaar gekenmerkt door erg koude temperaturen en deze temperaturen blijven van de herfst tot bijna het einde van de lente. Het is daarom essentieel dat je jassen meeneemt waarmee je comfortabel kunt lopen, zelfs als het waait of zelfs regent tijdens je bezoek.

Grijp je kans en probeer nieuwe dingen

Tijdens de hele reis vind je verschillende restaurants voor ontbijt, lunch en diner. Ik raad je aan om het risico te nemen om nieuwe dingen te proberen, want de Elzasser gastronomie ondersche idt zich in de Franse culinaire wereld door veel Duitse invloeden, wat zorgt voor een breed scala aan smaken die in andere delen van het land vrijwel niet voorkomen.