10 dingen om in december in Straatsburg te doen

Activiteiten in december in een stad die zo interessant is als Straatsburg maken het tot een favoriete bestemming. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen tijdens een sightseeingtour.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

10 dingen om in december in Straatsburg te doen

December in Straatsburg | ©Arthann

Gelukkig veranderen de beste dingen om te zien en te doen in Straatsburg voortdurend gedurende het jaar, simpelweg omdat het weer en culturele tradities het type ervaring aanpassen dat toeristen kunnen hebben wanneer ze in deze prachtige stad aankomen. In het geval van december moet je je ervan bewust zijn dat je je in een van de drukste maanden van het jaar bevindt en dit betekent dat bepaalde plannen vanuit logistiek oogpunt gunstiger zijn dan andere.

Ik raad je aan om deze publicatie verder te lezen, omdat er verschillende activiteiten in staan die perfect passen in een leuk bezoek in deze tijd van het jaar, wat je zal helpen om je tijd en het gebruik van je geld tijdens je reis beter te organiseren.

1. Beklim de klokkentoren van de kathedraal om de kerstversieringen te bekijken

Kathedraal Notre Dame de Strasbourg| ©John Mansfield
Kathedraal Notre Dame de Strasbourg| ©John Mansfield

De kathedraal Notre Dame de Strasbourg in Straatsburg is de belangrijkste toeristische attractie van de stad en is zeker een must-see, ongeacht de tijd van het jaar waarin je de kathedraal bezoekt.

Tegelijkertijd is juist december een heel bijzondere tijd van het jaar om te bezoeken, omdat je dan weet dat de hele stad versierd is met kerstverlichting omdat er gedurende de hele maand ongeveer 10 markten zijn.

Dat betekent dat je een totaal uniek panorama krijgt waar je de daken van de middeleeuwse gebouwen van het Grand Isle van Straatsburg ziet afsteken tegen een zee van kerstverlichting, waardoor deze stad eruitziet als een echt sprookje.

Mijn aanbeveling is om te kiezen voor een rondleiding, omdat je dan een aantal belangrijke details leert over het verleden van dit bouwwerk dat ooit het hoogste gebouw ter wereld was. Je leert ook belangrijke details over het belang van de kerk voor Frankrijk en West-Europa terwijl je de 330 treden naar het observatiedek beklimt.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

2. Ontsnap aan de kou met een drankje en een hapje in een van de winstubs van de stad

Winstub| ©dynamosquito
Winstub| ©dynamosquito

De steden in het noordoosten van Frankrijk, en dan vooral de steden die het dichtst bij de Duitse grens liggen, hebben een gastronomisch gebied dat je niet mag missen tijdens een kerstbezoek aan Straatsburg. Ik heb het over de winstub, een soort restaurant met een zeer populair karakter dat werd opgericht door wijnproducenten om de restanten van hun oogst tegen goedkope prijzen te verkopen.

Daarom werden ze een warme en rustieke omgeving, ideaal voor de werkende bevolking tijdens de wintermaanden. Door de eeuwen heen zijn ze een zeer typische toeristische ervaring geworden in de wintermaanden, omdat het aangeboden eten en drinken bedoeld is om het lichaam van de gasten te verwarmen.

Het is dus een type restaurant dat je zeker moet bezoeken in de decembermaand. Tenminste, als je bedenkt dat het eeuwenlang het belangrijkste restaurant was in deze maand van het jaar. Bovendien is het een culinaire ervaring die je perfect kunt aanvullen met een gastronomische tour die je meeneemt om de kazen en wijnen van de regio te ontdekken. Zo keert u terug naar huis met een echt inzicht in de gastronomische tradities van de Elzas.

3. Wandeling door de Barrage Vauban

Barrage Vauban| ©Enzo
Barrage Vauban| ©Enzo

De Barrage Vauban is een zeer belangrijk punt in het historische centrum van Straatsburg. Het is een brug die ook dienst doet als kleine dam en werd in de 17e eeuw aangelegd als verdedigingswerk over de rivier de III, net aan het zuidelijke uiteinde van het Grand Ile de Strasbourg. De brug valt op door de overdekte structuur en de beelden en waterspuwers binnenin, die een directe replica zijn van die in de kathedraal en aan de buitenkant van het paleis van Rohan.

Tegelijkertijd is het een geweldige plek om te bezoeken in de maand december om het simpele feit dat het een uitstekend uitzicht biedt op de wijk Petite France, die meestal versierd is voor Kerstmis omdat het zo'n belangrijk herkenningspunt is van de Frans-Duitse architectuur, die de gebouwen in het historische centrum van de stad bepaalt.

Het is ook een belangrijke toeristische attractie die de neiging heeft een beetje onopgemerkt te blijven door de meeste bezoekers, wat betekent dat je er comfortabel van kunt genieten in een tijd van het jaar waarin veel gebouwen en monumenten lange wachttijden hebben vanwege het grote aantal bezoekers aan Straatsburg.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

4. Laat je verrassen door de kerstmarkten van de stad

Kerstmarkt Straatsburg| ©davidad64
Kerstmarkt Straatsburg| ©davidad64

Voor veel mensen is december in Straatsburg synoniem aan kerstmarkten. Straatsburg heeft een van de oudste kerstmarkten van Europa, die jaarlijks vlak naast de kathedraal wordt gehouden. Tegenwoordig zijn er ongeveer 10 verschillende kerstmarkten in Straatsburg die proberen te voorzien in verschillende behoeften, variërend van ambachtelijke en gastronomische producten tot tweedehands kleding en decoratieve artikelen voor in huis.

Een bezoek aan deze markten is zeker een van de leukste dingen om te doen in Straatsburg tijdens de kerstperiode. Maar de waarheid is dat je ze de hele maand kunt bezoeken. Je hoeft je bezoek dus niet te laten samenvallen met kerstavond om van dit belangrijke culturele evenement te kunnen genieten.

Houd er ook rekening mee dat deze markten de hele maand door, en vooral in het weekend, kunnen veranderen in een soort festival met livemuziek en mensen verkleed als kerstfiguren. Allemaal met de bedoeling om van de sfeer een echt feestelijke ervaring te maken.

In feite zijn dit soort kerstmarkten een realiteit in veel verschillende dorpen in de Elzas en een excursie om de beste ervan te zien is iets wat je moet doen als je genoeg tijd hebt.

Boek een excursie naar de kerstmarkten in de Elzas

5. Luister naar kerstliederen in de kerk van St. Thomas

Thomaskerk| ©Américo Aperta
Thomaskerk| ©Américo Aperta

Kerstliederen zijn een van de meest kenmerkende aspecten van de decembermaand. Dit type kerstmuziek heeft een groot succes in alle delen van de wereld en met name in West-Europa zijn ze een cultureel element dat al eeuwenlang de lokale bevolking en toeristen die de gelegenheid hebben om ernaar te luisteren, boeit.

Als je geïnteresseerd bent om iets te leren over de kerstliederen uit de Elzas, dan raad ik je aan om de kerk van St. Thomas te bezoeken.

Dit is een protestantse kerk die erg belangrijk is voor de muzikale geschiedenis van deze stad. Het orgel, dat vandaag de dag nog steeds te zien is, werd bespeeld door Amadeus Mozart. Daarom is deze kerk elk jaar weer een trefpunt voor verschillende kinderkoren om de kerstliederen te oefenen die ze zingen tijdens de missen in deze kerk en tijdens andere religieuze evenementen in de stad.

En het beste van alles is dat als je 's avonds in december een wandeling maakt over deze plek, je waarschijnlijk deze oefensessies tegenkomt die de muzikale tradities van Franse en Duitse kerstliederen vermengen, wat betekent dat 's avonds het interieur van de kerk wordt overspoeld met deze bijna engelachtige muziek die zeker een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Straatsburg en de hele Elzasregio is.

6. Warm op met een paar glazen Vin Chaud

Vin Chaud| ©Fanfan
Vin Chaud| ©Fanfan

Glühwein is in heel Frankrijk een favoriete drank bij koud weer. Dat is interessant, want de maand december staat voor de overgang van de herfst naar de winter, dus ik raad je aan om van deze unieke gastronomische traditie te genieten in een van de restaurants of kraampjes op straat die deze drank aanbieden.

Je moet weten dat het in dit geval om rode wijn gaat, want de smaak van witte glühwein is niet zo aangenaam als je zou denken. Tegelijkertijd zul je je realiseren dat het deze maand zo'n algemeen drankje is dat je het op verschillende plaatsen kunt gaan proberen totdat je ontdekt welk etablissement je favoriet is. Maar de waarheid is dat het drinken van glühwein tijdens de decembermaand zo essentieel is dat je het ook kunt doen tijdens een tweedaags bezoek aan Straatsburg.

Boek een wijntour in de Elzas

7. Feesten zoals de plaatselijke bevolking

Kerst in Straatsburg| ©Edward Hyde
Kerst in Straatsburg| ©Edward Hyde

Kerstmis en Nieuwjaar betekenen dat zowel scholieren als studenten een korte vakantie hebben. Veel werknemers profiteren ook van deze tijd om te ontspannen en de tweede helft van december is vaak een populaire tijd om te feesten in Straatsburg.

Mijn advies is om mee te doen aan deze ervaringen, vooral als je op zoek bent naar het nachtleven om je te helpen een meer gevarieerde en onderhoudende reis te ervaren. Er zijn verschillende gebieden in de stad om in stijl te feesten en La Salamandre, Le Studio Saglio en La Kulture zijn maar een paar van de etablissementen die je kunt bezoeken in de historische wijk van de stad om je te vermaken.

Inderdaad, feesten is een aanbevolen plan voor een eendaags bezoek aan Straatsburg, maar één ding maak ik je wel duidelijk: neem jassen mee, want de meeste etablissementen hebben garderobes. Dit wetende dat zodra je een voet buiten de deur zet, de kou behoorlijk sterk is. Zeker in een maand als december.

8. Maak een uitstapje naar Metz

Pompidou-Metz| ©Mélanie
Pompidou-Metz| ©Mélanie

December kan ook een ideale tijd zijn om een uitstapje te maken naar een van de steden die het dichtst bij Straatsburg liggen. Met zijn toeristische focus en kerstfestiviteiten is deze maand een ideale gelegenheid om andere delen van de regio Grand Est in het noorden te verkennen, waar de stad Metz ligt. Deze stad onderscheidt zich door zijn oude binnenstad en zijn prachtige gotische kathedraal.

De stad staat ook bekend om zijn Pompidou-Metz centrum, een museum met verschillende locaties in Frankrijk dat zich richt op het tonen van het beste van de hedendaagse kunst. Deze excursie is dus een van de beste daguitstappen vanuit Straatsburg.

Dus als je reis naar Straatsburg lang genoeg is om een paar uur op een andere locatie door te brengen, dan moet je van deze gelegenheid gebruikmaken. Vooral omdat je onderweg tussen de twee steden ook kunt genieten van het landschap dat kenmerkend is voor deze regio, die enkele van de best bewaarde oerbossen van Frankrijk heeft.

Boek een excursie naar de Elzas

9. Bezoek het Musée historique de la ville de Strasbourg

Historisch stadsmuseum van Straatsburg| ©Patrick
Historisch stadsmuseum van Straatsburg| ©Patrick

December is al eeuwenlang een eigenaardige maand in de westerse culturen. Het bestaan van kerstavond en oudejaarsavond betekent namelijk dat deze tijd van het jaar een verandering van gewoonten met zich meebrengt voor mensen, ongeacht hun rol in de samenleving. Daarom is een bezoek aan een museum dat zich richt op de geschiedenis van Straatsburg een van de beste dingen om te doen tijdens een bezoek aan de stad in december.

Je vindt er maquettes, schilderijen en voorwerpen die laten zien hoe het dagelijks leven in Straatsburg was in zowel de middeleeuwen als later. Je komt ook meer te weten over de stedelijke, sociale en politieke planning die Straatsburg door de eeuwen heen heeft ondergaan.

Tegelijkertijd wordt het museum nog aan te bevelen tijdens de decembermaand, omdat er dan vaak tijdelijke tentoonstellingen te zien zijn die te maken hebben met de kerstgebruiken in Straatsburg, die het tot een favoriete stad hebben gemaakt om Kerstmis door te brengen in het noordoosten van Frankrijk.

10. Bezoek het Europees Parlement en de wijk waarin het is gevestigd

Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek
Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek

Straatsburg is een van de zetels van het Europees Parlement en het hele jaar door is het gebouw open voor toeristen om te leren over de geschiedenis van de Europese Unie en het belang van haar wetgevende orgaan.

Tegelijkertijd is december een geschikt moment om te leren hoe je het Europees Parlement in Straatsburg kunt bezoeken, omdat er dan meestal speciale lezingen en activiteiten zijn met zeer uiteenlopende thema's omdat het zo'n toeristische tijd is

. Van deze site moet je weten dat het zich in de Europese wijk bevindt, dat is een gebied naast het Parc de l'Orangerie en onderscheidt zich door zijn vrij innovatieve en moderne gebouwen, die heel goed contrasteren met een stad waarin de meeste gebouwen middeleeuwse of neoklassieke architectuurpatronen volgen.

Dit soort tentoonstellingen zijn altijd gratis en zijn meestal het grootste deel van de maand beschikbaar. Vooral in de tweede helft van de maand omdat de toestroom van toeristen op kerstavond en oudejaarsavond sterk toeneemt. De thema's zijn bijna altijd gerelateerd aan de Europese cultuur en tradities.

Temperaturen in Straatsburg in december

Kerstboom in Straatsburg| ©Dave
Kerstboom in Straatsburg| ©Dave

De maand december betekent een toename van de kou in Straatsburg en als gevolg daarvan liggen de maximumtemperaturen meestal rond 5°C, terwijl de minimumtemperaturen gemakkelijk onder het vriespunt komen.

Toeristenaantallen in Straatsburg in december

Kerstinkopen| ©Jorge Franganillo
Kerstinkopen| ©Jorge Franganillo

December is een van de meest toeristische periodes voor de stad Straatsburg buiten de zomer, omdat de kerstmarkten de stad tot een favoriete bestemming in West-Europa maken.

Prijzen in Straatsburg in december

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Omdat de toeristische vraag zo hoog is in de maand december, moet je er rekening mee houden dat een reis in deze tijd van het jaar aanzienlijk duurder is dan in andere winter- of herfstmaanden. De prijzen zijn echter vergelijkbaar met de kosten van een reis naar Straatsburg in de zomer.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Straatsburg in december?

Bagage| ©tookapic
Bagage| ©tookapic

Je moet een waterdichte jas van goede kwaliteit meenemen voor je bezoek aan Straatsburg in december en schoeisel dat geschikt is om in de sneeuw te lopen is een must. Er is een grote kans op sneeuw op een bepaald moment tijdens je reis.