Beste dagtochten vanuit Straatsburg

Genieten van de omgeving van een stad als Straatsburg is een gunstige beslissing, vooral als het gaat om een regio die bekend staat om zijn schoonheid en cultureel belang.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Beste dagtochten vanuit Straatsburg

Straatsburg | ©music4life

De leukste dingen om te doen in Straatsburg zijn ongetwijfeld het leren kennen van de wijken vol middeleeuwse gebouwen en het genieten van de openbare parken en de prachtige grachten. Maar een andere grote attractie die onopgemerkt blijft in het toerisme naar Straatsburg zijn de excursies die je meenemen naar andere delen van de Elzas, dat is dit deel van Frankrijk dat zich onderscheidt door zijn historische, culinaire en commerciële banden met buurland Duitsland.

Ik raad je dus aan om deze post te lezen die ik voor je heb voorbereid, want daarin heb ik verschillende alternatieven voor excursies naar de buitenwijken van Straatsburg gegroepeerd die zich onderscheiden door hun gemak en kwaliteit, wat je enorm zal helpen bij het maken van een keuze als je een reis hebt die lang genoeg is om een paar uur door te brengen om de omgeving van deze prachtige Europese stad te leren kennen.

1. Een dagtocht naar de stad Colmar en andere middeleeuwse dorpen in de Elzas, samen met het kasteel van Haut Koenigsbourg

Kasteel Haut-Koenigsbourg| ©Cecilia Paredes
Kasteel Haut-Koenigsbourg| ©Cecilia Paredes

Een van de eerste keuzes als het gaat om een dagtocht vanuit Straatsburg is een bezoek aan de nabijgelegen steden en dorpen, die worden gekenmerkt door prachtige en authentieke Frans-Duitse architectuur. De stad Colmar, die ten zuiden van de agglomeratie Straatsburg ligt, is meestal een van de eerste stops en onderscheidt zich doordat het deel uitmaakt van de Elzasser wijnroute.

Eguisheim is een andere populaire locatie voor dergelijke excursies en staat niet alleen bekend om zijn architectuur, maar ook als de geboorteplaats van paus Leo IX. Het is waarschijnlijk dat sommige ommuurde dorpen in de omgeving ook deel uitmaken van de ervaring, maar het hoogtepunt van dit soort tochten door de Elzas en rond de Rijn is ongetwijfeld het bezoek aan het kasteel van Haut Koenigsbourg. Het is een vesting op de top van een berg die dateert uit de 12e eeuw en onlangs is gerestaureerd.

Een excursie met deze kenmerken is de perfecte aanvulling op een aantal van de beste rondleidingen door de stad Straatsburg in de wetenschap dat ze je helpen iets meer te begrijpen over de ontwikkeling van de bouwstijl van de Elzas in andere delen van deze regio. Uit ervaring moet je weten dat dit een rondleiding met gids is. Daarnaast is het meestal een transfer voor een kleine groep mensen.

Het is zeker een aanbevolen plan voor het hele gezin, hoewel je moet weten dat eten en drinken niet zijn inbegrepen. Er is echter wel de mogelijkheid om te lunchen bij een van de stops langs de route.

Interessante details

 • Prijs: De prijs voor een tour als deze ligt rond de 175 euro per persoon. Lagere tarieven zijn mogelijk voor minderjarigen.
 • Duur: aangezien het een route is die een stad, verschillende dorpen en zelfs een kasteel omvat, is het logisch om te weten dat het in totaal ongeveer negen uur duurt.
 • Vervoermiddel: het is bijna altijd een kleine bus, hoewel het ook een minibus kan zijn, afhankelijk van het aantal deelnemers.
 • Voordelen van deze optie: het is een uitstekende manier om de geschiedenis en cultuur van de Elzas te leren kennen en tegelijkertijd is het goed vermaak voor mensen van alle leeftijden.
 • Nadelen van deze optie: het is een behoorlijk lange activiteit die niet in het toeristische reisschema van veel gezinnen past.

Boek een excursie naar de Elzas en het kasteel

2. Een excursie gericht op de Elzas wijnroute

Elzas Wijnroute| ©Olive Titus
Elzas Wijnroute| ©Olive Titus

De Elzas is een regio in Frankrijk die zich niet alleen onderscheidt door zijn merkwaardige architectuur en zijn historische relatie met Duitsland, maar die ook een bloeiende wijnindustrie heeft. In feite is het een gebied met zijn eigen appellation d'origine, en als zodanig zijn enkele van de beste tours vanuit Straatsburg diegene die zich richten op het bezoeken van de wijngaarden en wijnhuizen.

Van dit type ervaring moet je weten dat er meestal stops zijn in twee of drie steden die direct gerelateerd zijn aan de productie van de beroemde witte wijn die uit dit deel van Frankrijk komt. Je moet ook weten dat het een iets kortere excursie is en dat je daarom kunt kiezen tussen een ochtend- of middagtour.

Het is bijna altijd een tour die is gereserveerd voor een zeer beperkte groep mensen en het meest gebruikelijke is dat je niet alleen door het gebied van de Elzas wijnroute rijdt, maar dat je ook een stop hebt in ten minste twee familiewijnhuizen. Dit is voor een proeverij van de soorten witte wijn die in dit deel van het noordoosten van Frankrijk worden geproduceerd.

Er zijn meestal geen stops voor lunch of ontbijt op deze route en het is daarom aan te raden dat je de tour start nadat je hebt gegeten. Je moet echter weten dat deze ervaring je de begeleiding biedt van een gids die gespecialiseerd is in de geschiedenis van de dorpen die je zult bezoeken, evenals alles wat te maken heeft met de wijnwereld van de Elzas. Meestal is er een ontmoetingspunt in het centrum van Straatsburg en daarom wordt er meestal geen directe transfer naar het hotel aangeboden.

Interessante details

 • Prijs: een excursie als deze kost meestal rond de 110 euro per persoon en er is geen leeftijdsverschil in de prijs, omdat deze alleen voor volwassenen wordt aanbevolen.
 • Duur: de gemiddelde duur van een excursie vanuit Straatsburg die zich richt op de wijnroute door de Elzas is ongeveer vier uur in totaal.
 • Vervoermiddel: aangezien dit een ervaring is voor maximaal acht personen, zal het bijna altijd een minibus of minivan zijn.
 • Voordelen van deze optie: deze optie is zeer gunstig voor degenen die zichzelf als wijnliefhebbers beschouwen en iets meer willen weten over de wijnproductie in het noordoosten van Frankrijk.
 • Nadelen van deze optie: omdat het een excursie voor alleen volwassenen is, is het misschien niet zo'n goed alternatief voor gezinsreizigers.

Boek de Elzas wijntour

3. Een tour langs de beste kerstmarkten in de Elzas.

Kerstmarkt Straatsburg| ©davidad64
Kerstmarkt Straatsburg| ©davidad64

Een andere sterk aanbevolen excursie vanuit Straatsburg naar de dorpen in de Elzas is een excursie die plaatsvindt in een heel specifieke periode van het jaar. En het zijn deze tours die naar de verschillende kerstmarkten gaan die worden georganiseerd in de dorpen en steden in de buurt van Straatsburg, allemaal omdat het een van de meest bijzondere tradities is voor deze Franse regio.

Colmar wordt meestal opgenomen in de route omdat het wordt gekenmerkt door de op een na grootste kerstmarkt in de Elzas. Bovendien leer je tijdens deze rondleiding niet alleen over de geschiedenis van deze gemeenschappen, maar ook over de ontwikkeling van deze kersttraditie die in de meeste van deze steden al een paar eeuwen gedurende de hele maand december plaatsvindt.

Het is zeker een uitstekende gelegenheid om de typische gastronomie van deze tijd van het jaar te proeven en te genieten van de schoonheid die deze steden met hun middeleeuwse architectuur kenmerkt, maar nu onder de typische kerstverlichting en -versiering. Kerstliederen en winkelen maken ook deel uit van deze ervaring en het is zeker een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen.

Dus een excursie als deze is een van de beste dingen om te doen in Straatsburg tijdens Kerstmis, hoewel je er rekening mee moet houden dat de kosten voor eten en drinken niet bij de ervaring zijn inbegrepen. Ook de toegangsprijzen voor musea en attracties in de steden die deel uitmaken van de route zijn niet inbegrepen.

Details van belang

 • Prijs: de geschatte prijs is ongeveer 130 euro per persoon, hoewel kinderen onder de 12 meestal minder betalen.
 • Duur: De gemiddelde duur van de tour is ongeveer zeven uur, maar het is ook mogelijk dat de tour iets langer duurt, afhankelijk van het verkeer en het weer.
 • Vervoermiddel: Omdat dit een tour is voor een zeer beperkt aantal mensen, is het meestal een minibus of zelfs een minivan.
 • Voordelen van deze optie: het is een uitstekende manier om iets te leren over deze belangrijke traditie die zo kenmerkend is voor dit deel van Frankrijk en tegelijkertijd is het ideaal om iets meer te leren over de culturele mix die is ontstaan door Duitse invloeden.
 • Nadelen van deze optie: Hoewel je 31 dagen hebt om van deze excursies te genieten, is er veel vraag naar, dus ruim van tevoren boeken wordt aanbevolen.

Boek een uitstapje naar de kerstmarkten in de Elzas

Hoe boek je een excursie vanuit Straatsburg?

Boek online| ©Glenn Carstens-Peters
Boek online| ©Glenn Carstens-Peters

Er zijn verschillende opties als het gaat om het boeken van een excursie vanuit Straatsburg, maar mijn aanbeveling is om te kiezen voor een online aankoop van de service om verschillende redenen. Een daarvan heeft te maken met het feit dat er bijna altijd scherpere tarieven zijn en dat je je aankopen maanden van tevoren vanuit je luie stoel kunt doen.

Een andere reden waarom deze optie handiger is, is het feit dat je de mening kunt horen van andere mensen die de excursie die je wilt meemaken al hebben gedaan. Als dit idee je echter niet aanstaat, dan kun je ervoor kiezen om enkele van de toeristenbureaus in de stad Straatsburg te bezoeken , maar dit alternatief brengt meer uitdagingen met zich mee.

En dat is dat je je zult moeten aanpassen aan enkele prijzen die niet per se handig zijn voor je toeristische budget. Tegelijkertijd is er geen garantie dat de excursies waarin u geïnteresseerd bent beschikbaar zijn op de data en tijden die u het beste uitkomen.

Boek een excursie naar de Elzas en het kasteel

Duur van excursies vanuit Straatsburg

Straten van Straatsburg| ©dorombach
Straten van Straatsburg| ©dorombach

De gemiddelde duur van de meeste excursies vanuit Straatsburg varieert tussen 5 en 8 uur. Het is echter ook mogelijk dat je iets langere routes tegenkomt, afhankelijk van het verkeer of het aantal steden dat wordt bezocht. Daarom is het heel belangrijk dat je je deelname aan dit soort tours goed analyseert voordat je de dienst koopt, want als ze veel uren duren, passen ze misschien niet in het reisschema van een tweedaags bezoek aan Straatsburg.

Als je niet veel tijd te besteden hebt in deze stad, maar je bent toch geïnteresseerd in een rondleiding door de omgeving, dan kun je kiezen voor een rondleiding door het stadscentrum. Je weet dat ze de toeristische verkenning verkorten, zodat je de rest van je bezoek kunt besteden aan een excursie die je ook naar historisch en cultureel belangrijke plekken brengt.

Wat zie ik tijdens dit type rondleiding vanuit Straatsburg?

Langs de grachten van Straatsburg| ©Ruben Holthuijsen
Langs de grachten van Straatsburg| ©Ruben Holthuijsen

Tijdens dit type tour zul je waarschijnlijk een bosrijk en licht heuvelachtig landschap tegenkomen dat veel lijkt op dat van Oost-Duitsland, aangezien de Elzas zich uitstrekt langs de Rijn, net tussen de Franse grens met buurland Duitsland. Op dezelfde manier worden de dorpen die deel uitmaken van dit soort routes vaak gekenmerkt door middeleeuwse architectuur die veel Duitse patronen mengt, maar onder de Franse esthetiek en stedenbouw.

Ook als je een dagtocht naar Straatsburg maakt en bezorgd bent dat je niet kunt deelnemen aan deze rondleidingen, moet je weten dat de wijk Grand Isle in Straatsburg en specifiek de wijk La Petite France sterk lijkt op de esthetiek van de dorpen die deel uitmaken van deze rondleidingen.

Tips voor een excursie vanuit Straatsburg

Straatsburg november| ©Kev Cooper
Straatsburg november| ©Kev Cooper

De eerste aanbeveling die ik je kan geven om het meeste uit een excursie vanuit Straatsburg te halen, is om een alternatief te kiezen dat met je interesses te maken heeft. Het heeft geen zin om deel te nemen aan een wijntour als je niet van wijn houdt.

Een andere aanbeveling die ik kan doen is dat, hoewel deze plannen worden aanbevolen in de zomer, je er beter voor kunt kiezen in andere tijden van het jaar. Dit soort excursies behoren tot de beste dingen om te doen in januari in Straatsburg of zelfs de beste dingen om te doen in Straatsburg in de maand november om het simpele feit dat de toeristische vraag dan vrij laag is, wat betekent dat je op een meer ontspannen manier kunt genieten van de steden en dorpen die deel uitmaken van de Elzas.

Boek de Elzas wijnroute

Hoeveel kost een reis vanuit Straatsburg?

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

De prijs van een excursie vanuit Straatsburg varieert altijd tussen de 100 en 180 euro en dat heeft te maken met het feit dat dit exclusieve ervaringen zijn voor beperkte groepen mensen, waarbij ook de begeleiding van een professionele gids is inbegrepen. Ze vormen dus zeker een economische investering, maar tegelijkertijd zijn ze een onbetwistbare garantie voor plezier en comfort.

Bovendien is het feit dat je een van de belangrijkste culturele tradities van Europa kunt ontdekken, zoals de kerstmarkten van het Franse noordoosten, een echt voorrecht. Dus aan het eind van de dag vertalen deze prijzen zich in jouw deelname aan een van de beste dingen om te doen in Straatsburg tijdens de maand december.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus het op eigen houtje bezoeken van de omgeving van Straatsburg?

Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek
Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek

Een van de eerste redenen waarom het aan te raden is om te kiezen voor een rondleiding met gids als het gaat om excursies in Straatsburg is het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken over logistieke aspecten. Dat komt omdat je slechts een eenmalig bedrag betaalt dat je vervoer, begeleide begeleiding en veiligheid garandeert.

Een andere reden is het feit dat je echt iets leert over de sites die je bezoekt, iets wat niet gegarandeerd is als je te maken hebt met een rondleiding op eigen gelegenheid waarbij er taalbarrières en zelfs financiële barrières zijn. Dit wetende dat je soms entreegeld moet betalen voor elk van de monumenten die je bezoekt in de dorpen en als je een audiogids wilt of de begeleiding van een specialist dan moet je nog meer betalen.

Je moet weten dat deze criteria ook gelden voor het bezoeken van andere delen van Straatsburg. Het is belangrijk om te weten hoe je het Europees Parlement in Straatsburg moet bezoeken om fouten te voorkomen, en in deze context is een rondleiding het beste alternatief als het gaat om het verstandig investeren van je tijd en geld.

Boek een uitstapje naar de kerstmarkten in de Elzas