Hoe het Europees Parlement in Straatsburg bezoeken

Straatsburg staat bekend als de zetel van het Europees Parlement. Dit is de perfecte manier om deze plaats te bezoeken en niets te missen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

8 minuten lezen

Hoe het Europees Parlement in Straatsburg bezoeken

Europees Parlement in Straatsburg | ©Robin Haettich

Een rondleiding door de institutionele gebouwen van de Europese Unie is een van de leukste dingen om te doen in Straatsburg. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de Raad van Europa en het Europees Parlement zijn allemaal gehuisvest in verschillende moderne en innovatieve complexen die opvallen tussen de historische gebouwen in het centrum van Straatsburg.

In dit bericht vertel ik je over enkele nuttige aspecten van het plannen van je bezoek aan het Europees Parlement tijdens je volgende reis naar de stad Straatsburg, zodat je een van de belangrijkste instellingen in de westerse wereld beter kunt leren kennen.

Voordat we beginnen... Een beetje achtergrond

Huis aan het meer|©Senaide Paiva
Huis aan het meer|©Senaide Paiva

Het is een modern gebouw dat in 1999 in gebruik werd genomen. Het valt op door zowel de buitenkant als de binnenruimtes en de halve cirkel waarin de parlementsdebatten worden gehouden is de grote protagonist van het gebouw. Daarom wordt het vaak opgenomen in de beste rondleidingen door Straatsburg.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Hoe kom ik bij het Europees Parlement in Straatsburg?

Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek
Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek

Een bezoek aan het Europees Parlement is helemaal gratis en er zijn twee manieren om van een rondleiding te genieten:

 • Kom tijdens de openingstijden van maandag tot en met zaterdag zonder de garantie dat je wordt vergezeld door een gids voor je gezelschap.
 • Boek een bezoek voor een specifieke tijd en datum, waarbij je moet aangeven met hoeveel personen je meegaat.

In elk geval is er altijd een audiogids met multimedia-inhoud beschikbaar in 24 verschillende talen, die je ook alle belangrijke details van de site zal geven.

Bovendien kunnen er speciale tentoonstellingen zijn, vooral op momenten dat de stad Straatsburg erg populair is bij toeristen, zoals tijdens de zomer of in de kersttijd.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Openingstijden van het Europees Parlement in Straatsburg

Binnen in het Parlement| ©Robin Haettich
Binnen in het Parlement| ©Robin Haettich

De specifieke openingstijden van het Europees Parlement in Straatsburg zijn vrij flexibel en laten zien dat dit een instelling is die zo open mogelijk probeert te blijven voor haar bezoekers.

 • Openingstijden voor groepen zonder reservering en voor individuele bezoeken: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.30 tot 12.00 uur, daarna heropening om 13.00 uur en sluiting om 17.00 uur.
 • Openingstijden voor groepen met een reservering voor een rondleiding: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 11.45 uur. Groepen moeten uit 20 personen bestaan en de gids moet Engels, Frans of Duits spreken. Maar de multimedia audiogids blijft beschikbaar in de gebruikelijke 24 talen.

Op welke dagen is het Europees Parlement in Straatsburg open?

Europees Parlement - Straatsburg|©Luca +10
Europees Parlement - Straatsburg|©Luca +10

Het hele jaar door, behalve

 • Zondagen.
 • Feestdagen.
 • Sluiting van kantoren op last van de Franse regering.
 • 25 december.
 • 1 januari.
 • 14 juli.

Bovendien is vanwege het grote aantal toeristen bepaald dat in juli, augustus en december alleen bezoeken met multimedia-audiogidsen zijn toegestaan. Om deze reden is een bezoek aan deze plek een van de beste dingen om te doen in Straatsburg in januari, een zeer regenachtige maand waarin een overdekt plan op prijs wordt gesteld.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Zijn er rondleidingen in het Europees Parlement in Straatsburg?

Structuur van het parlement| ©Robin Haettich
Structuur van het parlement| ©Robin Haettich

Ja, maar in dit geval impliceert het begrip "rondleiding" niet noodzakelijk de aanwezigheid van een persoon. Er zijn 4 manieren om dit gebouw te bezoeken:

 • Begeleid door een medewerker van de bezoekersdienst van het parlement zelf: hij begeleidt een groep van meer dan 20 deelnemers die bestaat uit mensen die minstens twee werkdagen op voorhand gereserveerd hebben. Dit vindt plaats van 9.00 tot 23.45 uur.
 • Met begeleiding van een expert: begeleidt diegenen die na 13:00 uur zijn aangekomen met de intentie om individuele bezoeken af te leggen en besloten hebben te wachten tot een grote groep mensen zich verzamelt.
 • Met de sightseeingtours door het centrum van Straatsburg: ze bieden meestal ook een rondleiding door het Parlement van Straatsburg aan. In dit geval werken ze volgens het schema van de individuele rondleidingen en worden ze begeleid door een privégids die ook veel informatie over het gebouw weet.
 • Met een multimediagids: voor individuele bezoekers of groepen van maximaal 9 personen.

Wie kan het Europees Parlement in Straatsburg bezoeken?

Het Parlement leren kennen| ©Robin Haettich
Het Parlement leren kennen| ©Robin Haettich

Er isgeen beperking op leeftijd of afkomst. Dit betekent dat toeristen kunnen deelnemen aan de gratis rondleidingen, ongeacht of ze burgers van de Europese Unie zijn of uit andere delen van de wereld komen.

Hetzelfde geldt voor alle andere speciale evenementen die door deze instelling worden georganiseerd met een kunsttentoonstelling of theatervoorstelling.

Om toegang te krijgen moet je echter wel een geldig identiteitsbewijs laten zien, dat zowel je identiteitskaart als je paspoort kan zijn.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Hoe kom ik bij het Europees Parlement in Straatsburg vanuit de rest van de stad?

Tram Straatsburg| ©Brian
Tram Straatsburg| ©Brian

Hier is de meest interessante alternatieve manier om bij het Europees Parlement te komen in verschillende situaties.

De beste manier

De beste manier is om uit te stappen bij het station Parlament Européen op het tramsysteem van de stad.

Dit is een tram die door Straatsburg rijdt en je in minder dan 20 minuten naar het centrum van het Grand Ile de Strasbourg brengt. Dat is in de wetenschap dat het ongeveer vier stations verderop is.

De beste optie als je in de buitenwijken van de stad verblijft

In dat geval raad ik je aan om uit te stappen bij bushalte 464D, die recht tegenover het tramstation ligt. Afhankelijk van het gebied van je hotel moet je verschillende routes combineren, want sommige gaan naar het noorden en andere naar het zuiden en dit parlement bevindt zich in de noordwestelijke hoek van het toeristische centrum van de stad.

De goedkoopste en beste optie als je maar een dag in Straatsburg bent

Wandelen is ook een alternatief, vooral omdat de stad klein is en een wandeling van 40 minuten je vanaf Place Kleber naar de meest centrale toeristische attractie van de stad brengt. En dat alles zonder ongemak of grote logistieke uitdagingen.

Zo leer je onderweg ook verschillende wijken kennen, zoals Neustadt en Contades.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Is het aan te raden om met kinderen naar het Europees Parlement in Straatsburg te gaan?

Bezoek| ©quarsan
Bezoek| ©quarsan

Geloof het of niet, maar een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg met kinderen kan een zeer aan te raden beslissing zijn. Hoewel het een institutioneel gebouw is waar stilte en beheerst gedrag vereist zijn, is het een goede plek om meer te leren over de geschiedenis van Europa.

Het is echter beter dat kinderen een leeftijd hebben waarbij huilen en schreeuwen geen probleem vormen en ongemak veroorzaken voor de andere deelnemers aan de rondleiding. Het is ook aan te raden dat ze een leeftijd hebben waarop ze de audiogidsen kunnen gebruiken om de informatie die ze horen te begrijpen.

Maar er zijn andere activiteiten die veel geschikter zijn voor kindervermaak, zoals dagtochten vanuit Straatsburg, die langs dorpen en het platteland gaan die kinderen de kans bieden om vrijer te spelen en plezier te hebben.

Boek uw Segway tour

Wat je niet mag missen in het Europees Parlement in Straatsburg

Dag van het Parlement| ©Miron Podgorean
Dag van het Parlement| ©Miron Podgorean

Het Europees Parlement in Straatsburg is niet echt een plek waar je kunt kiezen welke plekken je bezoekt. De rondleiding is zorgvuldig gepland, zodat mensen de meeste faciliteiten van het gebouw kunnen zien zonder zich te mengen in de parlementaire activiteiten van de leden van het Europees Parlement en andere mensen die op administratieve afdelingen werken.

Het is echter ook zo dat er een aantal hoeken zijn die belangrijker zijn dan andere die je tijdens je bezoek zult zien. Deze zijn als volgt.

Een wandeling naar de plenaire vergaderingen

Misschien wel de grootste attractie van een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg is de mogelijkheid om een aantal van de plenaire vergaderingen te zien die het hele jaar door worden georganiseerd. Met andere woorden, de debatten die plaatsvinden in de grote vergaderzaal van het gebouw waar alle leden van het Europees Parlement die de lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigen, wetten maken.

Als je de bezoekersruimte binnengaat, moet je stil blijven en word je verder begeleid door een audiogids die in je eigen taal interpreteert wat daar gebeurt. Dit alles gedurende maximaal 30 minuten.

In dit geval zijn de plaatsen beperkt en worden ze toegewezen op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, waarbij voorrang wordt gegeven aan degenen die vooraf reserveren in een groep van meer dan 20 personen.

Het Simone Veil Parlamentarium

Deze site is een soort permanente tentoonstelling die bezoekers op een zo didactisch mogelijke manier probeert uit te leggen wat het proces is achter het opstellen van wetgeving die door alle Europese staten gezamenlijk wordt uitgevoerd binnen dit parlement.

De aanpak is vrij intuïtief en is geschikt voor kinderen. De tijd die je hier kunt doorbrengen is niet zo beperkt als in het geval van de plenaire vergaderzaal en, afhankelijk van de tijd van het jaar, kunnen er in dit deel van het gebouw speciale evenementen worden georganiseerd.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Hoeveel tijd heb je nodig om het Europees Parlement in Straatsburg te bezoeken?

Lucht en Parlement| ©111graus
Lucht en Parlement| ©111graus

De gemiddelde duur van zowel rondleidingen met audiogids als rondleidingen met gids is anderhalf uur. Dit betekent dat je ongeveer twee uur kunt besteden aan een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg en de rest van de dag kunt besteden aan andere bezienswaardigheden.

Je moet er rekening mee houden dat er een vervelend veiligheidsproces is voor toegang tot het gebouw en dat de rondleiding niet meteen begint nadat je door de protocollen bij de poorten bent. Soms moet je wachten tot de andere mensen die aan dezelfde rondleiding deelnemen klaar zijn met arriveren.

Ik raad je ook aan om vier of vijf uur in dit deel van de stad door te brengen, want het hoofdkantoor van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn even belangrijke gebouwen waar je van buitenaf van kunt genieten als je besluit door de straten van de Europese wijk te lopen. Dat ligt vlak naast een heel beroemd stadspark dat je ook moet bezoeken, ongeacht de tijd van het jaar waarin je reist.

Tips voor een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg

Parlement| ©Alexandru Mazilu
Parlement| ©Alexandru Mazilu
 • Begrijp dat dit een behoorlijk serieuze omgeving is. Het is een institutioneel gebouw waar dingen gebeuren die belangrijk zijn voor de economische, politieke en sociale stabiliteit van de Europese Unie. Het is dus cruciaal dat je je net zo respectvol gedraagt als in een kerk of een museum.
 • Maak je niet te veel zorgen over de ervaring dat je een persoon als gids hebt. De faciliteiten zijn namelijk zeer goed voorbereid zodat de multimedia audiogids een even zinvolle en zelfs completere ervaring is.
 • Je moet er ook rekening mee houden dat de persoon die je begeleidt alleen Frans, Duits of Engels spreekt, en als je alleen Spaans spreekt dan kun je beter kiezen voor de audiogids.

Boek een privérondleiding door Straatsburg