10 dingen om met kerst in Straatsburg te doen

De stad Straatsburg is een favoriete bestemming voor wie kerst wil vieren in het noordoosten van Frankrijk. Om deze reden breng ik je een aantal van de plannen waarvan je zou kunnen genieten tijdens een reis in deze tijd van het jaar.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

10 dingen om met kerst in Straatsburg te doen

Kerst in Straatsburg | ©Edward Hyde

Veel Franse steden onderscheiden zich door een breed scala aan tradities die uniek zijn voor elk seizoen van het jaar. Dit betekent dat toeristen een compleet andere stad kunnen ervaren, afhankelijk van de maand die ze bezoeken. Dit gebeurt rond de kersttijd, wanneer de beste dingen om te zien en te doen in Straatsburg een beetje veranderen in de dagen rond kerstavond, omdat de culturele en sociale agenda opnieuw wordt ingedeeld rond de festiviteiten.

Dus ik stel voor dat je deze compilatie van activiteiten leest die ik voor je heb georganiseerd. Dit zijn het soort plannen die elk jaar herhaald worden en altijd voor je klaar liggen, ongeacht wanneer je precies besluit naar Straatsburg te komen om van de kerstperiode te genieten.

1. Bezoek de kerstmarkten van Straatsburg en de Elzas

Kerstmarkt Straatsburg| ©davidad64
Kerstmarkt Straatsburg| ©davidad64

Kerstmarkten in de Elzas zijn een belangrijk cultureel feest dat al een paar eeuwen lang jaarlijks wordt gehouden in de meeste steden in dit deel van Noordoost-Frankrijk. De kerstmarkt van Straatsburg is een van de oudste ter wereld en wordt al sinds het begin van de 16e eeuw gehouden in de hoofdstraten van het Grand Ile de Strasbourg en omgeving.

Het is dus jaar na jaar de ideale activiteit voor de lokale bevolking en toeristen om de gelegenheid te hebben om levensmiddelen en ambachtelijke producten te kopen die typisch zijn voor deze feestelijke periode.

Het evenement is open van begin tot eind december en een van de beste tijden om te winkelen of de versierde gebieden te bezoeken zijn de middagen of avonden het dichtst bij 24 en 25 december.

De toegang is helemaal gratis en je mag zelf bepalen hoeveel je wilt uitgeven. Je moet ook weten dat er vaak excursies worden georganiseerd voor toeristen om de andere eeuwenoude kerstmarkten in andere steden in de Elzas te bezoeken. Dit is zeker een plan dat goed past in het reisschema van een tweedaags bezoek aan Straatsburg, vooral als je de eerste 24 uur in het stadscentrum doorbrengt.

Boek een rondleiding over de kerstmarkten in de Elzas

2. Bezoek de kerstboom op het Kleberplein

Kerstboom in Straatsburg| ©Dave
Kerstboom in Straatsburg| ©Dave

Een van de hoogste kerstbomen ter wereld wordt gewoonlijk jaar na jaar geïnstalleerd op de beroemde Place Kleber, gelegen in het geografische centrum van het Groote Eiland Straatsburg.

De boom zelf is een waar spektakel, want het is bijna altijd een dennenboom die rechtstreeks door het Franse bosbouwkantoor wordt uitgekozen uit een van de bossen in de Elzas, allemaal met de bedoeling om er een te vinden die meer dan 30 m hoog is. In sommige jaren kon de stam zelfs een diameter van 120 m bereiken en al eeuwenlang speelt hij een sleutelrol in de kersttradities van Straatsburg.

Decennialang lieten de meest bevoorrechte mensen van de stad geschenken achter aan de voet van deze boom, zodat ook de armen konden deelnemen aan de vieringen op kerstavond. Vandaag de dag zamelen de kraampjes op de kerstmarkt rond dit plein geld in voor goede doelen zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen.

Het is zeker een plek waar je van kunt genieten tijdens een eendaags bezoek aan Straatsburg als je besluit om je reis rond Kerstmis of in december te maken. Je moet ook weten dat het gebied rond dit plein vol is met exclusieve merkwinkels die een goed entertainment kunnen zijn vanwege de uitstekende decoraties die meestal op hun buitengevels zijn aangebracht.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

3. Maak van de gelegenheid gebruik om de speciale tentoonstellingen in de musea Palais Rohan te bekijken

Paleis Rohan| ©Gillian Gagie
Paleis Rohan| ©Gillian Gagie

Op de Place du Château vind je een van de belangrijkste gebouwen van Straatsburg. Ik heb het over het Rohan Paleis, een gebouw uit de 18e eeuw dat zich onderscheidt door de rococo decoratie van het interieur, maar ook omdat het de zetel is van het museum voor archeologie, het museum voor schone kunsten en het museum voor decoratieve kunsten van de stad Straatsburg.

Tegelijkertijd is een bezoek aan deze plek een van de beste dingen om te doen in Straatsburg tijdens Kerstmis omdat het een directe relatie heeft met de geschiedenis van deze katholieke feesten. Het was namelijk een voormalige residentie van prinsen, bisschoppen en kardinalen die de sociale en culturele toon zetten voor kerstavond en kerstmis.

Een andere reden waarom de musea van dit paleis een aan te raden plan zijn voor kerstvermaak is dat, omdat het zo'n toeristisch seizoen is, de drie culturele instellingen meestal speciale tentoonstellingen hebben, die zowel gericht kunnen zijn op de religieuze wereld van Kerstmis als op andere sociale en culturele aspecten van deze festiviteiten.

Als je geïnteresseerd bent in tentoonstellingen, moet je weten dat ze ook een van de beste dingen zijn om te doen in Straatsburg tijdens de maand november, rekening houdend met het feit dat in het midden van deze maand deze tijdelijke tentoonstellingen meestal geopend worden in Straatsburg. Je moet er ook rekening mee houden dat je bezoek kan samenvallen met sommige van de gratis toegangsdata, maar als dit niet het geval is, dan moet je 6,5 euro betalen om van de drie musea te genieten.

4. Woon een mis bij in de kathedraal Notre Dame de Strasbourg

Kathedraal Notre Dame de Strasbourg| ©John Mansfield
Kathedraal Notre Dame de Strasbourg| ©John Mansfield

De kathedraal Notre Dame de Strasbourg is een zeer belangrijke kerk voor de geschiedenis van Europa en voor het toerisme in Frankrijk. Het is de op één na meest bezochte kathedraal van het hele land en het is een van de meest representatieve werken van gotische architectuur uit de middeleeuwen in West-Europa.

Om deze reden is een bezoek aan de kerk het hele jaar door een aanrader, maar vooral met Kerstmis wordt het nog specialer. Je hebt dan de gelegenheid om getuige te zijn van een mis op kerstavond, hoewel er ook vele andere zijn die gericht zijn op de betekenis van dit feest tijdens een van de dagen voor of na dit feest.

Van dit soort handelingen moet je weten dat ze zeker een religieus evenement zijn, maar ze kunnen ook heel interessant zijn voor degenen die iets meer willen begrijpen over het belang van Kerstmis voor het christendom, maar ook voor de culturele identiteit van Straatsburg. Bovendien maakt het feit dat deze speciale missen de hele maand door worden gevierd ze tot een van de leukste dingen om te doen in Straatsburg in december.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

5. Haal het meeste uit een kerstshop in Neustadt

Kerstinkopen doen| ©Jorge Franganillo
Kerstinkopen doen| ©Jorge Franganillo

Als kerstshoppen een belangrijk onderdeel is van je persoonlijke tradities voor deze tijd van het jaar, dan moet je weten dat de wijk Neustadt een goede plek is om sightseeing te combineren met een middagje winkelen. Van dit deel van de stad moet je weten dat het het gebied is dat werd hervormd na de Frans-Pruisische oorlog. Om deze reden heeft het een totaal ander stedelijk patroon terwijl het echt indrukwekkende gebouwen heeft.

In het hele gebied vind je veel institutionele gebouwen en ook grote commerciële winkels, waarmee je de winkels kunt aanvullen die je al in het noorden van het Grote Eiland van Straatsburg kon doen, evenals in de naburige wijk Poincarré.

Hoe dan ook, je moet weten dat het gebied een aanbevolen plek is om van Kerstmis te genieten zonder geld uit te hoeven geven, want het is ook meestal versierd met lichtjes op kerstavond en oudejaarsavond. Het is dus een heel bijzondere plek waar je een iets andere kant van het kerstgebeuren in Straatsburg kunt zien.

6. Ga naar een van de kerstconcerten in de Opéra national du Rhin

Opéra national du Rhin| ©Mark Vogel
Opéra national du Rhin| ©Mark Vogel

In veel steden over de hele wereld is Kerstmis ook synoniem met grote culturele evenementen in de belangrijkste theaters van de plaats. Dit is ook het geval in Straatsburg, waar de Opéra national du Rhin gewoonlijk verschillende klassieke muziekconcerten organiseert op kerstavond en oudejaarsavond gedurende de hele maand december. Het gebouw ligt aan het noordoostelijke uiteinde van het Grand Ile de Strasbourg, net voordat je de brug oversteekt die naar de Place de la République leidt.

Uit de culturele agenda voor de maand december moet je weten dat het heel gebruikelijk is dat er opera's of traditionele kersttheaterevenementen zoals De Notenkraker worden georganiseerd. Het is echter ook mogelijk dat er een klassiek muziekconcert wordt georganiseerd door het symfonieorkest van de stad of een andere muzikale instelling die belangrijk is voor de Straatsburgse gemeenschap.

Je moet ook in gedachten houden dat dit een plan is waarvoor je je met een zekere elegantie moet kleden en dat het iets is dat zeker tijdens de avond zal plaatsvinden, ongeacht de exacte datum van het evenement. De opera is op zichzelf al een belangrijk gebouw voor de architectuur van de stad en daarom is het een voorrecht om een van de evenementen op zijn culturele kerstagenda bij te wonen dat je niet mag missen.

7. Geniet van een van de proeverijen in de Cave Historique des Hospices de Strasbourg

Cave Historique des Hospices in Straatsburg| ©Matthias Düsi
Cave Historique des Hospices in Straatsburg| ©Matthias Düsi

De wijnindustrie, en in het bijzonder de productie van witte wijn, heeft veel te maken met de geschiedenis en cultuur van de Elzas. Daarom zijn de kerstproeverijen die worden georganiseerd in de Cave Historique des Hospices de Strasbourg een niet te missen evenement als je iets meer wilt weten over wat de wijnen van dit deel van Frankrijk onderscheidt.

Deze locatie is een gewelfde kelder die dateert uit 1395 en waar al eeuwenlang wijnproeverijen plaatsvinden. Het thema van de kerstproeverijen is dat er muzikale en decoratieve begeleiding is om de stemming af te stemmen op het feestseizoen. Dit alles om de ervaring een beetje leuker te maken.

Je moet weten dat de toegang tot deze site gratis is, maar als je wilt genieten van sommige proeverijen, vooral die gericht zijn op kerstvieringen, moet je een vergoeding van tussen de vijf en 10 euro per persoon betalen. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van wijn, kun je deelnemen aan een van deze excursies die je langs de belangrijkste wijndorpen in dit deel van Frankrijk voeren.

Boek een wijntour in de Elzas

8. Proef enkele van Straatsburgs representatieve kerstgerechten

Baekeoffe| ©rozrapp
Baekeoffe| ©rozrapp

In deze tijd van het jaar is het in de meeste delen van de wereld heel interessant om een gastronomische rondleiding te volgen om de kerstgerechten te proeven, omdat je de smaken leert kennen die de lokale bevolking al eeuwenlang in hun ban houden. Tenminste, als het gaat om het vieren van de komst van het nieuwe jaar en het vieren van kerstavond.

In het geval van Straatsburg moet je weten dat er twee representatieve gerechten zijn die het perfecte voorbeeld zijn van hoe Duitsland en Frankrijk eeuwenlang culturen hebben vermengd om een vrij homogene gemeenschap in deze stad te creëren. Een daarvan is Baekeoffe, een vleesschotel gevuld met kaas en aardappelen. Het is een kerstmaaltijd geworden omdat het de eetlust effectief stilt en tegelijkertijd behoorlijk warm is. Het is ideaal om verkoudheid te verzachten.

Naast dit gerecht is er Chocruote, wat eigenlijk een gerookt vleesrecept is, vergezeld van worstjes en geserveerd op een bedje van zuurkool, de typisch Duitse bereiding van gemarineerde en gefermenteerde kool.

Naast deze recepten zijn er nog andere representatieve aspecten van de Franse gastronomie, zoals de beroemde slakken en de typische Elzasser kazen. In feite zijn enkele van de beste rondleidingen door Straatsburg diegene die zich richten op de lokale gastronomie en tijdens de kerstperiode is dit een goed idee om de typische gerechten en desserts van deze tijd van het jaar te leren kennen.

9. Maak kennis met enkele van de tijdelijke tentoonstellingen in de Europese wijk

Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek
Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek

De Europese wijk is het gebied van de stad Straatsburg waar de institutionele gebouwen van de Europese Unie zijn gevestigd. De stad huisvest de Raad van Europa, het Europees Parlement en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tegelijkertijd worden in deze drie gebouwen vaak tijdelijke tentoonstellingen gehouden over de tradities en de collectieve culturele identiteit van het continent in de 21e eeuw.

Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je het Europees Parlement in Straatsburg kunt bezoeken, ongeacht wanneer je de stad tijdens de kerstdagen bezoekt. De hele maand door zijn er meestal speciale activiteiten voor een divers en gezinsgericht publiek op alle drie de locaties. En het beste aan dit alles is dat het bijna altijd om volledig gratis evenementen of tentoonstellingen gaat.

Je moet er ook rekening mee houden dat deze gebouwen vlak naast een van de mooiste stadsparken van de stad liggen. Een rondleiding door dit gebied in de kersttijd kan dus een perfecte manier zijn om te genieten van de kou en zelfs van een lekkere sneeuwbui.

10. Maak een uitstapje naar het kasteel van Haut-Koenigsbourg

Kasteel van Haut-Koenigsbourg| ©Cecilia Paredes
Kasteel van Haut-Koenigsbourg| ©Cecilia Paredes

Het kasteel van Haut-Koenigsbourg is een van de meest bezochte plaatsen tijdens de kerstperiode in de Elzas omdat het een fortificatie is die bezoekers laat begrijpen hoe de grote verblijven van de adel functioneerden tijdens de middeleeuwen. Daarbij komt dat het in een koud en besneeuwd landschap zoals deze tijd van het jaar een landschap creëert dat voor sommigen een visueel spektakel is.

Je moet er ook rekening mee houden dat aangezien de bezoeken aan de site onder begeleiding zijn, het schema in december een beetje verandert. De gidsen zelf laten bezoekers zien hoe de sociale dynamiek was tijdens de kerstfestiviteiten, wat betekent dat je meer te weten komt over de voorbereidingen die werden getroffen door de bedienden om het seizoen speciaal te maken voor de adellijke families die het kasteel bewoonden.

Tegelijkertijd maakt het feit dat dit bezoek wordt gecombineerd met een wandeling door enkele van de andere kerstmarktsteden in de regio het een van de beste dagtochten vanuit Straatsburg. Vooral rond de kersttijd.

Boek een excursie naar de Elzas