Beste rondleidingen in Straatsburg

Rondleidingen zijn een uitstekende manier om de meeste steden ter wereld te leren kennen. Daarom nodig ik je uit om meer te weten te komen over de toeristische rondleidingen die gepland staan in de prachtige stad Straatsburg, gelegen aan de Franse grens met Duitsland.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Beste rondleidingen in Straatsburg

Straatsburg | ©LuAnn Hunt

De meeste van de beste dingen om te zien en te doen in Straatsburg hebben te maken met het verkennen van het architecturale en historische erfgoed van het stadscentrum. Deze plaats onderscheidt zich door het feit dat het een metropool is die in de loop van haar geschiedenis culturele aspecten van Frankrijk en Duitsland heeft vermengd en zo een unieke stijl heeft gecreëerd die zowel in haar straten als in haar gastronomie en levensstijl kan worden waargenomen.

Dus in deze publicatie vertel ik je alle aspecten die je moet weten over de rondleidingen door de meest toeristische wijken van de stad Straatsburg. Dit alles zodat je op de hoogte bent van de duur, de prijs en het gemak. Dit zal het veel gemakkelijker maken om een evenwichtiger budget te organiseren dat past bij je verwachtingen en behoeften.

De beste optie

Straatsburg privétour

Wandeling door Straatsburg

Geniet van een privéwandeling met een persoonlijke gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Straatsburg.

Aanbevolen als je geïnteresseerd bent in het idee om je de belangrijkste geheimen over elk van de gebouwen in het historische centrum van Straatsburg te laten vertellen door een privégids. Het is ook ideaal als je je verkenningstocht wilt versnellen omdat je reis relatief kort is.

Het is een goed plan voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden en voor volwassen reizigers met slechts een paar reisgenoten. Tegelijkertijd is het een goede investering van je tijd en geld, omdat je met een gids verschillende belangrijke bezienswaardigheden kunt bezoeken.

Wat zijn de beste rondleidingen in Straatsburg?

Paleis Rohan| ©Gillian Gagie
Paleis Rohan| ©Gillian Gagie

Het eerste wat je moet weten over de beste tours in Straatsburg is dat deze tours zich richten op een heel specifiek gebied van de stad. Dit is het Grand Isle en omgeving, dat al eeuwenlang het epicentrum is van het sociale en culturele leven van deze stad en daarom de meeste toeristische wijken herbergt evenals belangrijke monumenten zoals de kathedraal of het Rohan Paleis.

Daarnaast is er het feit dat de gemiddelde duur van dit soort tours ze een uiterst gunstige optie maakt voor degenen die een eendaags bezoek aan Straatsburg hebben. Onder begeleiding van een lokale gids krijgen de deelnemers de kans om alle relevante informatie te leren over het verleden van de straten waar ze doorheen lopen en enkele belangrijke gebouwen. De tour wordt ook versneld tot een fractie van de gebruikelijke tijd, wat het gemakkelijker maakt om alle meest representatieve gebieden van de stad te zien.

Wat het type tour betreft, moet je weten dat het bijna altijd een wandeltour is, hoewel het ook mogelijk is om andere vervoersmiddelen te gebruiken, zoals Segway. Dit alternatief is echter alleen beschikbaar voor degenen die lang en zwaar genoeg zijn om zo'n geïndividualiseerd vervoermiddel te besturen.

Je moet er ook rekening mee houden dat dit bijna altijd een relatief privé-ervaring is, omdat het gereserveerd is voor groepen van niet meer dan 10 tot 15 personen. Het is ook gebruikelijk dat er een minimumaantal deelnemers is om de ervaring te laten plaatsvinden. De gemiddelde prijzen variëren van 50 tot 100 euro per persoon. Dit is afhankelijk van of er een lunch wordt aangeboden bij een van de stops.

Boek een privétour door Straatsburg

Hoe boek ik een rondleiding door Straatsburg?

Boek online| ©Glenn Carstens-Peters
Boek online| ©Glenn Carstens-Peters

Er zijn verschillende manieren om een rondleiding door de stad Straatsburg te boeken, maar de beste van allemaal is meestal een online aankoop van de dienst. Dit heeft te maken met het feit dat je via deze methode de mogelijkheid hebt om een tour te krijgen en vast te leggen voor de datum en tijd waarin je geïnteresseerd bent. Dit is terwijl je de betaling maanden van tevoren kunt doen om je uitgaven op een gunstigere manier te organiseren.

Het is ook mogelijk om de mening te weten te komen van andere mensen die die specifieke tour hebben gekocht en je hebt bijna altijd de mogelijkheid om de aankoop gratis te annuleren als je dit voldoende van tevoren meldt.

In feite is het zo dat tegenwoordig de meeste tours worden betaald via online boeken en dus is deze manier van kopen misschien wel je beste optie als je ook geïnteresseerd bent in dagtours vanuit Straatsburg, die ideaal kunnen zijn om je verkenningstocht uit te breiden als je bezoek zich uitstrekt over meer dan drie of vier dagen.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Duur van rondleidingen door Straatsburg

Straten van Straatsburg| ©dorombach
Straten van Straatsburg| ©dorombach

De gemiddelde duur van een stadstour door Straatsburg is ongeveer twee tot drie uur in totaal. Dat getal is echter vrij subjectief, omdat het afhangt van verschillende factoren zoals het weer, het aantal toeristen in de stad op het moment van je bezoek en het aantal deelnemers dat de rondleiding volgt. Het is voor een gids niet hetzelfde om met een groep van 10 mensen te maken te hebben dan om de vragen en zorgen van wel 25 deelnemers te moeten beantwoorden.

In ieder geval moet je weten dat je meestal met een wandeling van drie uur de meeste toeristische gebieden in het centrum van Straatsburg kunt bezoeken, die worden gekenmerkt door hun geplaveide straten en middeleeuwse huizen met een duidelijke Duitse architectonische invloed.

Of het nu een twee uur durende of vier uur durende rondleiding is, je moet weten dat dit soort ervaring perfect past in het reisschema van een tweedaags bezoek aan de stad Straatsburg. Het idee is om zoveel mogelijk gebieden te bezoeken zonder het historisch belang van elk van de gebouwen en straten die je bezoekt te verwaarlozen.

Wat zie ik tijdens deze rondleiding in Straatsburg?

Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek
Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek

Rondleidingen door Straatsburg nemen je meestal mee door een heel specifiek soort landschap. En dat is dat ze door de gebieden gaan met die unieke en representatieve architectuur die bijna altijd te maken heeft met die postmiddeleeuwse periode waarin deze stad behoorlijk groeide en die direct verband houdt met de bouw van de kathedraal en de toekomstige Duitse bezetting een paar eeuwen later.

Daarom zijn het historische stadscentrum en de directe omgeving de favoriete locaties voor dit soort rondleidingen. Het financiële district en de residentiële buitenwijken zijn echter meestal niet opgenomen in de route van deze rondleidingen.

In ieder geval moet je weten dat dit deel van de stad zich onderscheidt door de geplaveide straten, de hoge concentratie gebouwen op een relatief beperkte ruimte en vooral door de grachten die zowel het Grand Ile de Strasbourg als andere nabijgelegen wijken omringen.

Je kunt er dus zeker van zijn dat een sightseeingtour door de stad Straatsburg een ervaring is die je het gevoel geeft dat je terug bent in een middeleeuws Frans of Duits dorp. Daarom zijn de kerstmarkten in dit deel van de stad een van de leukste dingen om te doen in Straatsburg in de maand december. Vooral omdat ze een sfeer creëren die echt aanvoelt als iets uit een sprookje.

Boek een uitstapje naar de Elzasser kerstmarkten

Tips voor een rondleiding in Straatsburg

Comfortabele schoenen| ©Ingo Joseph
Comfortabele schoenen| ©Ingo Joseph

Hoewel rondleidingen door Straatsburg een zeer goed geplande ervaring zijn waarbij je niet echt het risico loopt om een slechte tijd te hebben, zijn er ook enkele veranderingen of beslissingen die je zou kunnen maken om het geheel een veel gunstiger en plezieriger evenement te maken voor iedereen.

De volgende aanbevelingen zijn enkele van die veranderingen die je in gedachten moet houden om van een rondleiding door Straatsburg alles te maken wat je ervan verwacht en zelfs je verwachtingen te overtreffen.

Stel zoveel mogelijk vragen

Het belangrijkste voordeel van een rondleiding met gids is dat je begeleid wordt door een specialist die ter beschikking staat van jou en je metgezellen. Dit is zodat je het verleden kunt begrijpen achter elk van de plaatsen die je tijdens de rondleiding tegenkomt.

Om deze reden moet je profiteren van de ervaring om zoveel mogelijk vragen te stellen, want je investeert je tijd en geld zodat je aan het einde van de rondleiding geen twijfels hebt over de monumenten of gebouwen die je hebt gezien.

Kies voor gepersonaliseerde alternatieven

Er zijn twee manieren waarop sightseeingtours in de meeste steden worden gegeven. De ene is strikt gepland zonder wijzigingen en de andere is meer gepersonaliseerd om aan de wensen en interesses van de deelnemers te voldoen.

Daarom is mijn advies om te gaan voor de alternatieven die je een gepersonaliseerde tour aanbieden. Op deze manier krijg je nog steeds belangrijke bezienswaardigheden te zien, zoals de kathedraal of het Europees Parlement, maar de tijd die je op elk van deze locaties doorbrengt wordt aangepast aan je eigen wensen.

Probeer elk individueel bezoek zoveel mogelijk te versnellen

Aan de andere kant is er ook het feit dat een stadstour door Straatsburg in het individuele bezoek enkele belangrijke gebouwen of gebieden kan omvatten, zoals de kathedraal of de huizen van La Petite France, die tot de beste dingen behoren om in januari in Straatsburg te doen vanwege de lage toeristische toestroom die hen in die tijd van het jaar kenmerkt.

Het is echter mogelijk dat de hoeveelheid tijd die aan dit deel van de tour wordt besteed niet overeenkomt met je interesses. Dus als het een privérondleiding is, raad ik je aan om elk individueel bezoek zoveel mogelijk te versnellen als je het gevoel hebt dat je genoeg hebt van de plek.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Hoeveel kost een rondleiding door Straatsburg?

Geld in Euro| ©Ibrahim Boran
Geld in Euro| ©Ibrahim Boran

De exacte prijs van een rondleiding door Straatsburg varieert sterk, van 45 of 50 euro tot 80 of 100 euro per persoon. Deze prijsvariatie heeft te maken met verschillende factoren, zoals de tijd van het jaar waarin je besluit de stad te bezoeken of het type tour. Het is niet hetzelfde om te moeten lopen omdat het een wandeltour is als om het te kunnen doen op een elektrische fiets of een Segway.

Het aantal uren van de tour heeft ook een directe invloed op de prijs van de tour en het aantal deelnemers bepaalt de uiteindelijke prijs, omdat het budget voor een tour voor 25 personen niet hetzelfde is als een tour die uitsluitend is gereserveerd voor een familiegroep van vier of vijf deelnemers.

In ieder geval is er weinig variatie in prijs tijdens het toeristische seizoen, en daarom is dit type tour een van de beste dingen om te doen in Straatsburg tijdens de kerstperiode. Vooral omdat het een kans is om de gebieden te verkennen die door de kerstmarkten worden bezet, begeleid door een gids die gespecialiseerd is in het historische belang van deze evenementen.

Boek je Segway tour

Wat zijn de must-see sites tijdens een tour door Straatsburg?

Het park van de Orangerie| ©Patrick
Het park van de Orangerie| ©Patrick

De sites die deel uitmaken van de tours door Straatsburg zijn echt uit je eigen handen. Hoewel veel van hen op maat worden gemaakt, is de waarheid dat ze altijd gericht zijn op het historische centrum van de stad en de omgeving. Dit is omdat dit het gebied is met het grootste aantal representatieve gebouwen en de typische middeleeuwse esthetiek die deze stad definiëren.

De volgende drie plaatsen zijn specifiek de niet te missen plekken die deel uitmaken van de route van dit type tour. Daarom zal ik je erover vertellen zodat je weet wat je kunt verwachten van een sightseeingtour in het centrum van Straatsburg.

Het grote eiland van Straatsburg

Dit deel van de stad is een eiland gevormd door de doorgang van de rivier III door het centrum van Straatsburg. Het staat bekend om het feit dat hier de beroemde kathedraal Notre Dame de Strasbourg staat, evenals het paleis Rohan en het Kleberplein. Het wordt gekenmerkt door de geplaveide straten en door de wijk Petite France die aan de zuidkant van de stad ligt, precies waar de grachten zijn.

De Neustadt

De vertaling van deze naam zou Duitse wijk zijn en in feite is dit het gebied dat werd ontwikkeld met grote gebouwen in Pruisische stijl in de periode dat Duitsland de stad bezette na de Frans-Pruisische oorlog. Het is een uitstekende plek als je de neoklassieke architectuur wilt bewonderen die te zien is in deze gebouwen die in de 19e eeuw werden gebouwd. Het gebied rond de Place de la République en de botanische tuin zijn de meest bezochte plekken in de omgeving.

Europese wijk en Parc de l'Orangerie

De Europese wijk is de lokale naam voor het gebied waar de Raad van Europa en het Europees Parlement gevestigd zijn. Beide gebouwen liggen vlak naast het Parc de l'Orangerie en het gebied is over het algemeen een toeristische trekpleister, zowel vanwege de schoonheid van deze belangrijke gebouwen als vanwege de rust van het park en de omliggende barokke en neoklassieke herenhuizen.

Daarom is een rondleiding door dit deel van de stad een aanrader als je je afvraagt hoe je de zetel van het Europees Parlement in Straatsburg kunt bezoeken. Sommige rondleidingen bieden rondleidingen, terwijl andere je toegang geven tot de interactieve tentoonstellingen.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus een bezoek aan Straatsburg op eigen houtje?

Straatsburg| ©Kev Cooper
Straatsburg| ©Kev Cooper

Wat betreft de voordelen van een rondleiding door Straatsburg is het vermeldenswaard dat deze ervaring de tijd die je in het belangrijkste deel van de stad doorbrengt tot een zeer korte tijd beperkt. Dit betekent dat je in vier of drie uur de meest emblematische hoekjes van het Grote Eiland Straatsburg en omgeving kunt leren kennen, waarna je de rest van je reis kunt besteden aan andere, veel meer bijzondere activiteiten die je hebben gemotiveerd om deze hoek van Frankrijk te bezoeken.

Tegelijkertijd stelt de begeleiding van een specialist in de geschiedenis je in staat om het belang van deze stad te leren kennen, waardoor je niet naar huis kunt terugkeren zonder de beslissende betekenis te kennen die Straatsburg in de loop van haar geschiedenis voor Frankrijk en voor Duitsland heeft gehad.

Tegelijkertijd maakt het feit dat de ervaring relatief goedkoop is in vergelijking met wat sightseeingtours in andere delen van de wereld kosten, het een goede investering van je tijd en geld. Hoewel je moet weten dat het alternatief om de stad op eigen houtje te bezoeken op verschillende tijdstippen op verschillende dagen iets is om aan te raden als het weer niet zo gunstig is.

En in dat geval is het bezoeken van musea en binnenattracties een meer aan te raden plan en daarom zijn het museum voor schone kunsten of het museum voor decoratieve kunsten aanbevolen plannen die deel uitmaken van de beste dingen om te doen in Straatsburg in november, wat een nogal regenachtige tijd van het jaar is waarin een stadstour voor veel mensen als een uitdaging kan voelen.

Boek een privérondleiding door Straatsburg