10 dingen om in januari in Straatsburg te doen

Januari is een geweldige tijd om naar verschillende delen van de wereld te reizen. Ik nodig je uit om dit bericht verder te lezen waarin ik uitleg wat je in deze tijd van het jaar in Straatsburg kunt doen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

10 dingen om in januari in Straatsburg te doen

Straatsburg | ©Dusan_Cvetanovic

Een van de handigste factoren van een bezoek aan Europese steden is dat veel van hun attracties het hele jaar door open blijven. Tegelijkertijd is er het feit dat sommige van de beste dingen om te doen in Straatsburg te maken hebben met het verkennen van die must-see sites met de toevoeging van enkele tradities die alleen in bepaalde tijden van het jaar voorkomen.

Om die reden raad ik je aan om dit bericht dat ik voor je heb voorbereid te blijven lezen, want ik heb verschillende plannen samengesteld die je kunnen helpen genieten van een geweldige reis als je bezoek aan de stad Straatsburg plaatsvindt tijdens een van de dagen van januari, dat wordt gekenmerkt door het koude weer.

1. Ga naar het Elzasser Museum om meer te leren over de plaatselijke cultuur

Elzasser Museum| ©Joel Abroad
Elzasser Museum| ©Joel Abroad

Januari staat in veel delen van West-Europa synoniem voor binnen plannen. In deze context maken steden als Straatsburg van de gelegenheid gebruik om van hun musea een goed entertainmentplan te maken voor inkomende toeristen, maar vooral voor de lokale bevolking.

Een van de leukste dingen om deze maand in Straatsburg te doen is dus een bezoek aan het Elzasser Museum, een locatie die bestaat uit verschillende herenhuizen die in de 16e en 17e eeuw werden gebouwd. Het valt op omdat het een permanente tentoonstelling heeft van kunst en folklore die laat zien hoe het plattelandsleven was in de Elzas na de Middeleeuwen. Iets wat perfect past bij de geest en de sfeer die de eerste maand van het jaar kenmerken.

Het is ook een plek die op de route ligt van enkele van de beste rondleidingen door Straatsburg en daarom perfect kan worden gecombineerd met het programma van een Segwaytour of een wandeling met gids langs het Grote Eiland en de oevers van de rivier de III.

Interessante details

  • Prijs: de toegangsprijs is ongeveer 7,5 euro per persoon.
  • Locatie: 23-25 Quai Saint-Nicolas, 67000 Straatsburg, Frankrijk.

Boek een Segway tour door Straatsburg

2. Vier Driekoningen in Straatsburgse stijl

Galette des Rois.| ©Jon Mountjoy
Galette des Rois.| ©Jon Mountjoy

Driekoningen is wat de Fransen Driekoningen noemen, en hoewel dit in Frankrijk niet zo'n belangrijke traditie is als in Spanje, zijn er toch enkele lokale gebruiken. De eerste heeft te maken met de culinaire wereld, en de Roscón de Reyes heeft zijn eigen Franse versie die bekend staat als de Galette des Rois.

In dit geval is het een bladerdeegtaart gevuld met amandelroom en traditioneel wordt het meestal versierd met poedersuiker of siroop. Je kunt dit dessert in alle patisserieën van de stad eten en je zult het waarschijnlijk in meer dan één restaurant aantreffen als hoofdonderdeel van deze viering.

Een ander alternatief dat je tot je beschikking hebt om van deze dag te genieten is een bezoek aan de kathedraal Notre Dame de Strasbourg om een van de missen bij te wonen die gedurende de dag ter ere van deze datum worden gehouden. Het is zelfs een aanrader om na het eten van de Galette de Rois een rondleiding door de kathedraal te krijgen, omdat er waarschijnlijk de hele dag door verschillende kinderkoren oefenen voor de avondmis.

Ook moet je weten dat als je reis kort is, deze kerk een plek is die je niet mag missen tijdens een eendaags bezoek aan Straatsburg vanwege de architectonische schoonheid.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

3. Profiteer van de winterkortingen door te winkelen op de Grand Isle en in Poincaré

Profiteer van de kortingen| ©Liza Summer
Profiteer van de kortingen| ©Liza Summer

Omdat de decembermaand synoniem is met winkelen en consumeren, is het niet meer dan logisch dat er op veel dingen uitverkoop is. Dit geldt vooral voor kledingwinkels, en daarom is een van de beste dingen om te doen als je Straatsburg in deze maand bezoekt een wandeling langs de beroemde winkels in de wijk Poincaré en in het noorden van het Grand Ile van Straatsburg. Dit is als je geïnteresseerd bent in het idee om te profiteren van een goede economische besparing.

Je moet weten dat deze kortingen het gevolg zijn van een seizoensverandering, want terwijl de winter nog bezig is, wordt de zomerkleding steeds goedkoper. Dit betekent dat tussen eind januari en begin februari veel warenhuizen en zelfs exclusievere merken de prijzen beginnen te verlagen van artikelen die ze sinds de herfst en zomer niet meer hebben verkocht.

GeleriesLafayette is een van de plekken die ik kan aanraden als je besluit een middagje te gaan winkelen in dit deel van de stad. Vooral omdat het een van de belangrijkste Franse winkels is.

4. Maak van de gelegenheid gebruik om te genieten van een kaas- en wijnroute door Straatsburg

Wijn tour| ©Sarah Stierch
Wijn tour| ©Sarah Stierch

Kaas is een van de meest representatieve dingen in de Franse culinaire wereld en specifiek tijdens de maand januari bereiken verschillende soorten Alcesiaanse kazen hun ideale rijpingspunt om te gaan verkopen aan toeristen en de lokale bevolking. Daarom is een begeleide stadswandeling om de verschillende kaasmakerijen in de stad te ontdekken een goede manier om aan de koude temperaturen te ontsnappen en aan overdekt toerisme te doen in deze tijd van het jaar.

Van de ervaring moet je weten dat lokale wijn bijna altijd wordt aangeboden als begeleiding, omdat het een van de andere gastronomische trots van de Elzas is. Dit is zeker een plan dat aan te raden is voor het hele gezin en in feite is het iets dat perfect past in het reisschema van een tweedaags bezoek aan Straatsburg. Dit is een stadswandeling die in totaal meestal niet meer dan twee of drie uur duurt.

Interessante details

  • Prijzen: de prijs voor een gastronomische ervaring als deze is meestal 100 euro per persoon.

5. Ontsnap aan de kou in de kassen van de Jardin Botanique de l'université de Strasbourg

Botanische tuin van de universiteit van Straatsburg| ©Dāvis Kļaviņš
Botanische tuin van de universiteit van Straatsburg| ©Dāvis Kļaviņš

Een van de favoriete activiteiten van de inwoners van Straatsburg is een bezoek aan de botanische tuin van de universiteit van de stad. Vooral in de maand januari wordt het een veel aan te bevelen activiteit, omdat je dan de kans hebt om de kou en de sneeuwval tegen te gaan met de verschillende tropische kassen in deze prachtige stedelijke oase.

De plek valt niet alleen op door zijn vroegere bestaan sinds de oprichting van de universiteit van Straatsburg, maar ook door zijn meer dan 6000 plantensoorten in perfecte staat van bewaring. Het onderscheidt zich ook door zijn organisatie en zijn bevoorrechte ligging in een van de mooiste wijken van de stad.

In feite is het een ideale plek om te bezoeken net voordat je gaat kijken hoe je het Europees Parlement in Straatsburg kunt bezoeken. En dat heeft te maken met het feit dat het halverwege het stadscentrum ligt ten opzichte van de Europese wijk waar deze belangrijke wetgevende instelling is gevestigd.

6. Leer het Musée d'Art Moderne et Contemporain kennen voordat de tijdelijke tentoonstellingen beginnen

Musée d'Art Moderne et Contemporain| ©Patrick
Musée d'Art Moderne et Contemporain| ©Patrick

Het Musée d'Art Moderne et Contemporain in Straatsburg is een belangrijke kunstinstelling voor Frankrijk en Europa. In de maand januari wordt het relevant om te bezoeken omdat er dan vaak tijdelijke wintertentoonstellingen zijn.

Het is ook een van de leukste dingen om te doen in Straatsburg in november. Dat komt omdat de tijdelijke tentoonstellingen van dit museum en van het museum voor schone kunsten en het museum voor decoratieve kunsten meestal beginnen aan het einde van de voorlaatste maand van het jaar en meestal doorlopen tot half januari of zelfs februari.

Het is zeker een aanrader om te genieten van moderne kunst en fotografie en vooral om te ontsnappen aan de kou die deze tijd van het jaar kenmerkt. Het is elke dag van de week geopend, behalve op maandag, wat betekent dat het in je bezoek aan de stad past, ongeacht wanneer het precies plaatsvindt.

Interessante details

  • Prijzen: Kaartjes kosten ongeveer 7,5 euro.
  • Locatie: 1 Pl. Hans-Jean-Arp, 67000 Straatsburg, Frankrijk.

7. Bezoek het Parc de L'Orangerie om deel te nemen aan de wintertradities

Het park van de Orangerie| ©Patrick
Het park van de Orangerie| ©Patrick

Een van de typische januaritradities in Straatsburg is het idee om het geliefde Parc de L'Orangerie te bezoeken om te genieten van de drastische verandering in het landschap. Dit is een stadspark dat in de lente en zomer wordt gekenmerkt door een overvloed aan bloemen en dieren.

Wat verandert is dat juist in de maanden januari en februari de frequente sneeuwval het park verandert in een kleine winteroase die toegankelijk is voor degenen die niet de mogelijkheid hebben om naar een andere stad in de Elzas te vluchten. Dus als je tijdens een uitstapje in januari wat meer wilt weten over de gewoonten van de mensen die in Straatsburg wonen, is het een uitstekend plan om een wandeling door dit park te maken.

Als je dat doet, kun je meedoen aan sneeuwballengevechten en aan enkele culturele evenementen die door de plaatselijke bevolking worden georganiseerd om ondanks de kou en de sneeuw van de stad te genieten. Wees niet verbaasd als je groepen jongeren bij elkaar ziet komen om te zingen en te spelen - het komt vaker voor dan je denkt.

8. Ga naar een van de leessessies in de Nationale Bibliotheek van Straatsburg

Nationale Bibliotheek Straatsburg| ©Valentin F.R
Nationale Bibliotheek Straatsburg| ©Valentin F.R

Omdat januari synoniem is met de terugkeer naar school voor zowel universiteiten als scholen, maakt de Bibliothèque Nationale de Strasbourg van de gelegenheid gebruik om een reeks collectieve leessessies te organiseren. Het doel is om Franse literatuur te promoten onder jongeren in de stad. Ze vinden meestal plaats op doordeweekse dagen, maar komen vaker voor op zaterdag en zondag omdat school- en universiteitsstudenten meestal meer tijd hebben om deel te nemen aan deze gratis evenementen.

Maak je geen zorgen over het boeken van je deelname aan deze literaire bijeenkomsten, want met een eenvoudig bezoek aan de bibliotheek en een vraag aan het receptiepersoneel krijg je toegang tot de speciale zalen die zijn aangewezen voor deze forums en debatten. Je moet weten dat de voertaal voor de bijeenkomsten Frans is, maar als je het plan interessant vindt, kan het een perfecte gelegenheid zijn om jezelf bloot te stellen aan de taal.

9. Maak een wandeling naar de Vogezen

Vogezen| ©Belen y Miryam
Vogezen| ©Belen y Miryam

Wat de Elzasregio kenmerkt is de schoonheid van de natuurlijke landschappen. Het is een zeer divers gebied dat een gunstige bodem voor de teelt combineert met een terrein dat doorkruist wordt door verschillende rivieren. Naast dit alles is er een bergketen die de Vogezen wordt genoemd en die sinds de oudheid dienst doet als natuurlijke grens tussen de regio's Elzas en Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk.

Met name de maand januari is een goed moment om een excursie te maken langs deze natuurlijke ruimte, omdat het mogelijk is dat er wat sneeuw valt, waardoor je van een heel bijzonder moment kunt genieten in een van de belangrijkste oerbossen voor biodiversiteit in West-Europa. Houd er rekening mee dat het voor dit idee aan te raden is om een eigen auto te huren, want zo kun je de verschillende hoeken van het gebergte met meer rust bereiken.

En je moet weten dat er niet echt een specifieke plek is om te bezoeken omdat het een lang gebergte is, maar er zijn verschillende steden die je dichter bij deze bergen brengen. Saverne is een van de aanbevolen plaatsen vanwege de nabijheid van Straatsburg, hoewel je ook naar de stad Colmar kunt gaan en dan naar de Col du Calvarie om een middag door te brengen aan het prachtige meer dat bekend staat als Lac Blanc.

10. Bezoek de Cité de l'Automobile in Mullhouse

Automobielcentrum| ©JEAN MICHEL FROMENT
Automobielcentrum| ©JEAN MICHEL FROMENT

Een andere geweldige attractie in en rond Straatsburg in januari is een plek die een ideaal amusementsalternatief kan zijn voor het geval regen of sneeuw je ervan weerhouden om van andere plekken in de Elzas te genieten. Ik heb het over de Cité de l'Automobile, een van de belangrijkste automusea ter wereld dat jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers ontvangt.

Het instituut is gevestigd in een voormalige Citröen-fabriek waar van 1919 tot 1954 auto's werden geproduceerd. Vandaag de dag worden er meer dan 500 auto's tentoongesteld, waaronder een aantal die in de 19e eeuw werden gemaakt, waardoor het een geweldige plek is om te bezoeken voor het hele gezin, vooral in januari wanneer er weinig gezinsvriendelijke plannen zijn voor mensen van alle leeftijden.

Het museum ligt in de stad Mullhouse, een andere bezienswaardigheid in de Elzas. Het is in feite een van de beste dagtochten vanuit Straatsburg en met slechts een uur rijden ben je al bij dit museum, nadat je bent teruggekeerd om je reis naar de hoofdstad van deze regio voort te zetten.

Interessante details

  • Prijs: toegang kost ongeveer 18 euro per persoon en kinderen tussen 4 en 17 jaar betalen 10 euro.
  • Locatie: 17 Rue de la Mertzau, 68100 Mulhouse, Frankrijk.

Temperaturen in Straatsburg in januari

Straatsburg| ©Kev Cooper
Straatsburg| ©Kev Cooper

De stad Straatsburg wordt het hele jaar door gekenmerkt door vrij koude temperaturen. In de maand januari liggen de maximumtemperaturen rond de 8°C , terwijl de minimumtemperaturen meestal rond de -2 of -3°C liggen.

Aantal toeristen in Straatsburg in januari

Straten van Straatsburg| ©dorombach
Straten van Straatsburg| ©dorombach

Het aantal toeristen in Straatsburg in de maand januari is aanzienlijk lager dan in december vanwege het einde van de kerstfestiviteiten en de eindejaarsfeesten. Het is mogelijk dat er tijdens het Driekoningenweekend meer mensen komen, maar toch is er de hele maand weinig vraag naar toeristen.

Prijzen in Straatsburg in januari

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

De prijzen in januari zijn vrijwel hetzelfde als in de rest van het jaar, behalve in de zomer, wanneer het hoogseizoen is en de vraag naar accommodatie en eten verdubbelt of verdrievoudigt in de toeristische gebieden van de stad.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Straatsburg in januari?

Bagage| ©tookapic
Bagage| ©tookapic

Als je Straatsburg in januari wilt bezoeken, is het essentieel dat je kleding meeneemt die geschikt is voor zowel kou als sneeuw. De kans is groot dat er op een bepaald moment tijdens je reis sneeuw ligt en dat de lucht bewolkt en regenachtig is.