Beste dingen om in Straatsburg te doen

De stad Straatsburg is een van de interessantste toeristische bestemmingen in Frankrijk vanwege de culturele schatten die een duidelijke Duitse invloed hebben. Ik nodig je uit om uit te zoeken wat de beste dingen zijn om te zien in Straatsburg.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

11 minuten lezen

Beste dingen om in Straatsburg te doen

Straatsburg | ©Jeanne Menjoulet

Het noordoosten van Frankrijk is een van de meest diverse regio's van Europa en in dit gebied vind je verschillende gemeenschappen die verschillen van andere delen van het land in zowel hun architectuur als hun geschiedenis. Daarom zijn enkele van de beste dingen om te doen in Straatsburg het verkennen van de belangrijkste gebouwen van het historische centrum en andere architecturale wonderen die door de eeuwen heen zijn toegevoegd.

Ik raad je aan deze post te blijven lezen, want ik breng je 10 verschillende plannen die gunstig zijn voor een bezoek aan Straatsburg ongeacht de tijd van het jaar.

1. Maak een rondleiding door het historische stadscentrum

Straatsburg| ©Kev Cooper
Straatsburg| ©Kev Cooper

Een van de eerste dingen die je kunt doen om te genieten van een reis naar Straatsburg is kiezen voor een privérondleiding door het historische stadscentrum. Dit komt omdat een groot deel van de belangrijkste gebouwen van de stad en de meeste van de meest iconische wijken op het Grand Ile de Strasbourg en in de omgeving liggen.

Het precieze type tour hangt af van de service die je kiest, maar het is bijna altijd een gedeelde ervaring voor maximaal 25 personen of een privétour voor een familiegroep van niet meer dan 10 deelnemers.

Toch is het geheel een goede manier om vertrouwd te raken met het perspectief van de plaatselijke bevolking op de bezienswaardigheden in het centrum van Straatsburg. Tegelijkertijd leer je hoe je je op je eigen manier kunt verplaatsen in het toeristische deel van de stad.

Het is bijna altijd een zeer persoonlijke route die is afgestemd op de interesses van de reizigers en toeristen die aan de tour deelnemen. Je moet er ook rekening mee houden dat dit een geweldige manier is om de stad te verkennen tijdens een eendaags bezoek aan Straatsburg.

Interessante details:

  • Prijs: dit soort tours kosten meestal rond de €50 per persoon. Misschien zijn er iets duurdere alternatieven.
  • Duur: Meestal tussen 3 en 4 uur.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

2. Bekijk de kathedraal Notre Dame de Strasbourg

Kathedraal Notre Dame van Straatsburg| ©John Mansfield
Kathedraal Notre Dame van Straatsburg| ©John Mansfield

De kathedraal Notre Dame de Strasbourg is de op één na meest bezochte kerk in Frankrijk en is zeker de belangrijkste toeristische attractie in Straatsburg. Het is een bouwwerk in gotische stijl dat in vier eeuwen werd gebouwd, wat heel gebruikelijk was in de middeleeuwen. Dit proces begon in 1015 en eindigde in 1439 en twee eeuwen lang was het het hoogste gebouw ter wereld met zijn beroemde klokkentoren van 142 meter hoog.

Het bezoeken ervan is een hele belevenis omdat je de kans hebt om de honderden treden te beklimmen die naar het hoogste punt leiden en om de architectuur te bewonderen die kenmerkend is voor de overladen buiten- en binnenkant, die de typische beeldhouwwerken en details hebben die de gotische stijl karakteriseren. De hoeken van dit bouwwerk die je niet mag missen zijn de hoofdgevel, maar ook het interieur van de preekstoel, het orgel en vooral de prachtige astronomische klok, die op zichzelf al een bezienswaardigheid is.

Je moet weten dat de openingstijden van maandag tot en met zaterdag van acht uur 's ochtends tot 18.45 uur 's avonds zijn. Op zondag is het geopend van 13:30 tot 18:30 uur. Ik raad je aan om te kiezen voor een rondleiding met gids, omdat je dan een vol uur de tijd hebt om alle details te leren over de geschiedenis van deze beroemde kerk, die ongetwijfeld een van de meest representatieve plekken in de hele Elzas is.

Je moet ook in gedachten houden dat het een van de beste dingen is om te doen in Straatsburg in december, omdat de omgeving van de kerk meestal versierd is met de typische kerstverlichting en -decoraties.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

3. Doe een rondleiding door de wijnkelders van de Elzas

Elzas Wijnroute| ©Olive Titus
Elzas Wijnroute| ©Olive Titus

De Elzas staat bekend om zijn architectuur die alle patronen van Oost-Duitsland volgt, maar dan op Frans grondgebied. Maar een andere reden die het op de kaart van Europese toeristische interesses zet, is de bloeiende wijnindustrie die zich al eeuwenlang in deze regio ontwikkelt.

Dit deel van het land heeft zijn eigen oorsprongsbenamingen. Daarom zijn er tours die je meenemen langs de wijnroute om enkele van de meest pittoreske stadjes te ontdekken die gewijd zijn aan de productie van deze drank.

Van deze ervaring moet je weten dat het een echte aanrader is, vooral als je graag kleine en grote wijnmakerijen bezoekt die gewijd zijn aan de productie van witte wijn. Je moet er ook rekening mee houden dat deze excursies zowel 's ochtends als 's middags kunnen plaatsvinden. Daarom zijn ze een goed amusementsalternatief voor wie een vrij specifieke toeristische route heeft met weinig beschikbare uren.

Deze tochten zijn beschikbaar voor het hele gezin, hoewel de wijnproeverijen duidelijk alleen beschikbaar zijn voor volwassenen. De bestuurder van het voertuig is meestal ook een gids die niet alleen gespecialiseerd is in de geschiedenis van de wijnproductie, maar ook in de geschiedenis van de dorpen die je bezoekt. Hoe dan ook, dit idee is een van de beste dagtochten vanuit Straatsburg en is zeker een aanrader als je bezoek aan de stad lang genoeg is om andere schatten van de Elzas te ontdekken.

Interessante details:

  • Prijs: ze kosten meestal rond de 110 euro per deelnemer.
  • Duur: dit soort excursies duren meestal ongeveer vier uur in totaal en dit heeft te maken met het feit dat deze wijndorpen vrij dicht bij de stad Straatsburg liggen.

Boek een wijntour in de Elzas

4. Maak een wandeling door het beroemde Parc de l'Orangerie

Het park van de Orangerie| ©Patrick
Het park van de Orangerie| ©Patrick

De openbare parken van de stad Straatsburg maken ook deel uit van de toeristische attracties van deze gemeente en een die je zeker niet mag missen is het beroemde Parc de l'Orangerie. Het bestaat uit een bloemrijk park dat dateert uit de 17e eeuw en over de hele lengte is er een bevaarbaar meer, een watervogelsectie en een restaurant met terras.

Het is al eeuwenlang het epicentrum van de exclusieve woonwijk die dezelfde naam draagt als het park. Bovendien is het het hele jaar door een uitstekende plek om te genieten van het buitenleven en om te wandelen, joggen, fietsen of een andere soortgelijke activiteit te doen die volledig gratis is.

Uit de omgeving van dit park moet je weten dat het een zeer bevoorrechte woonwijk is. Het is dus ongetwijfeld een goede manier om te zien hoe de modernere wijken van de stad eruit zien. In feite is het een onbetwistbare stop op de meeste van de beste stadsrondleidingen door Straatsburg, dus je moet ervan genieten. Vooral als je bezoek lang genoeg is om verschillende delen van de stad te bekijken.

5. Plan een middag in La Petite France

Klein Frankrijk| ©Jorge Franganillo
Klein Frankrijk| ©Jorge Franganillo

Als we het hebben over must-see gebieden die representatief zijn voor de stad Straatsburg, dan is La Petite France een wijk die bovenaan deze lijst van aanbevelingen staat. Het is een klein deel van het zuidelijke uiteinde van het Grand Ile de Strasbourg en voor sommige mensen is het de meest interessante wijk van de hele metropool omdat het de grootste concentratie van de pittoreske huizen is die deze stad kenmerken.

De straten van deze wijk zijn volledig geplaveid en tegelijkertijd is het een vrij klein gebied dat op verschillende eilanden ligt die deel uitmaken van het kanalensysteem van de rivier de III. Langs de gebouwen vind je cafés en kleine galeries die terrassen bieden met een bevoorrecht uitzicht op de grachten en de rest van de middeleeuwse huizen.

Als je wilt genieten van het interieur van een van deze gebouwen, dan raad ik je aan om het Maison des Taneurs te bezoeken. Dit is een oud huis dat toebehoorde aan een familie van verschillende generaties leerlooiers en dat nu is omgebouwd tot restaurant.

Een andere aanrader is om deze plek in alle rust te verkennen. Het is zeker iets dat je kunt inpassen in het reisschema van een tweedaags bezoek aan Straatsburg. Hoewel je zelfs tijdens een reis van minder dan 24 uur langs dit deel van het eiland kunt komen en er op een goede manier van kunt genieten.

6. Ga naar het Museum voor decoratieve kunsten in Straatsburg

Museum voor Schone Kunsten| ©René
Museum voor Schone Kunsten| ©René

Musea in Europese steden maken bijna altijd deel uit van de belangrijkste attracties die worden aangeboden aan bezoekers van deze plaatsen en in het geval van Straatsburg moet je weten dat het Museum voor decoratieve kunsten een plek is die je niet mag missen tijdens een 24-uurs bezoek aan de stad. Dit instituut bevindt zich in het paleis Rohan, waar ook het museum voor schone kunsten en het museum voor archeologie gevestigd zijn. Het fungeert dus als een museaal zwaartepunt binnen Straatsburg.

Van de plek moet je weten dat de tentoonstellingen gericht op de Elzasser kunst die te maken hebben met porselein, zilverwerk en edelsmeedkunst in het oog springen, met speciale aandacht voor wat er werd geproduceerd vanaf het einde van de zeventiende eeuw tot het begin van de negentiende eeuw. Je moet ook weten dat verschillende kamers van het paleis zijn ingericht in de late barok, rococo en keizerlijke stijlen. Het is daarom een kunstwerk op zich.

Er zijn bepaalde tijden van het jaar waarin de toegang tot de drie musea van het Rohan Paleis helemaal gratis is, hoewel de toegangsprijs meestal rond de 6,5 euro per persoon ligt. Je moet ook weten dat dit enkele van de beste dingen zijn om te doen in Straatsburg tijdens de maand november omdat ze een overdekt amusementsalternatief zijn in een erg regenachtig seizoen voor deze stad.

7. Geniet van een gastronomische tour gericht op lokale kazen

Straatsburg eten| ©Dining Car
Straatsburg eten| ©Dining Car

Wijn is niet het enige dat de productieve tradities van het gebied rond Straatsburg en de hele Elzasregio kenmerkt. Dit deel van Frankrijk staat bekend om zijn kazen en daarom is het een uitstekend idee om deel te nemen aan een tour die zich richt op het leren kennen van de lokale kaasalternatieven terwijl je ook de traditionele broden van deze stad proeft.

Het meest gebruikelijk is dat dit type tour zich richt op het bezoeken van typische tavernes die gewijd zijn aan de verkoop van kaas- en worstplanken in de toeristische wijk van de stad. Dit wordt begeleid door een gids die gespecialiseerd is in de gastronomische geschiedenis van deze plaatsen.

Dit soort culinaire rondleidingen maken ook deel uit van de leukste dingen om te doen in Straatsburg tijdens de kerstperiode, want het is gebruikelijk dat er desserts en kazen op het menu staan die typisch zijn voor de feestdagen. Je moet ook weten dat het wordt aanbevolen voor het hele gezin en dat het gebied dat tijdens de wandeling wordt bestreken niet erg groot is. De wandelingen zijn bijna altijd gericht op het Grote Eiland van Straatsburg of enkele buurten daar vlakbij.

Interessante details:

  • Prijs: dit type tour kost meestal rond de 75 euro per persoon.
  • Duur: een gastronomische rondleiding door het centrum van Straatsburg duurt meestal niet langer dan twee uur.

8. Laat je imponeren door de schoonheid van het Kammerzell

Kammerzell| ©faqparigine
Kammerzell| ©faqparigine

De Kammerzell is nog een van de grote historische architectonische schatten van het Groote Eiland Straatsburg. Het is een middeleeuws gebouw dat specifiek dateert uit 1427 en opmerkelijk is vanwege de grootte en de donker getinte buitenkant onder een gotische architectuur, die vol ramen zit, waardoor een uniek architectonisch werk in de wereld en in het Franse noordoosten ontstaat.

Hoewel de buitenkant van het gebouw voor de meeste mensen de belangrijkste interesse is, moet je weten dat als je de binnenkant wilt bezoeken, je in het hotel moet verblijven of in het restaurant moet eten, wat vrij duur kan zijn, omdat de vraag erg groot is. Vooral tijdens het zomerseizoen.

Door de ligging op het plein van de kathedraal is het een plek waar je in alle rust kunt genieten na de rondleiding door deze belangrijke kerk. Maar als je zo geïnteresseerd bent om dit bouwwerk binnen te gaan om de fresco's van de schilder Leo Schnug te zien, dan moet je weten dat het een van de beste dingen is om te doen in Straatsburg in januari. Dit komt doordat het aantal toeristen in deze maand van het jaar aanzienlijk afneemt en de kans groter is dat je in het restaurant kunt eten zonder al te lang te hoeven wachten.

9. Breng een paar uur door in de gebouwen van de Europese wijk

Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek
Europees Parlement in Straatsburg| ©Grzegorz Jereczek

In recentere tijden heeft de stad Straatsburg aan belang gewonnen voor de Europese Unie omdat het de permanente zetel is van het Europees Parlement, de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Precies om deze reden is er een wijk van de stad die in de volksmond de Europese wijk wordt genoemd en dat heeft te maken met het feit dat al deze gebouwen zich in dit deel van de stad bevinden.

Deze wijk ligt aan het westelijke uiteinde van het Parc de l'Orangerie en een rondleiding door deze wijk is een echte aanrader. Vooral omdat het verschillende paden en straten heeft die zijn aangelegd voor zowel het toerisme als voor de ambtenaren die elke dag in dit deel van de stad werken.

Je moet er ook rekening mee houden dat je voor een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg een reis moet plannen die samenvalt met de schema's van de rondleidingen, want er zijn het hele jaar door op verschillende tijden volop mogelijkheden.

In elk geval is het gebied ideaal voor architectuurliefhebbers, want het is een van de meest moderne en innovatieve gebieden van Straatsburg, wat een interessant contrast vormt met de door Duitsland beïnvloede middeleeuwse architectuur die de toeristische gebieden van de stad kenmerkt.

10. Maak een excursie naar andere dorpen in de Elzas

Colmar| ©Patrick Nouhailler
Colmar| ©Patrick Nouhailler

De regio onderscheidt zich door zijn kleine dorpjes die met indrukwekkende perfectie de esthetiek bewaren die deze gemeenschappen tijdens de middeleeuwen en na de renaissance kenmerkten. Daarom is een rondleiding door deze gemeenschappen een van de beste dingen om te doen in Straatsburg als je reis lang genoeg is om een paar uur aan deze activiteit te besteden.

De stad Colmar en de dorpen Eguisheim en Riquewihr zijn vaste stopplaatsen op dit soort rondleidingen. Een rondleiding door het kasteel van Haut Koenigsbourg is ook een gebruikelijke toevoeging aan de ervaring. Bovendien duurt zo'n excursie bijna altijd zo'n negen uur in totaal en is het dus een activiteit die een hele dag van je reis in beslag neemt.

Het is ook bijna altijd een tour die is voorbehouden aan vrij kleine groepen mensen en naast de begeleiding van de professionele gids is er ook wifi aan boord van de minibus of het minibusje waarin alle deelnemers reizen. Het is zeker een aanrader voor wie wat meer van de Elzas wil leren kennen en het is ook een aanrader voor gezinnen die een rustige en gunstige logistiek willen voor een excursie van dit type.

Interessante details:

  • Prijs: het gebruikelijke tarief ligt rond de €175 per persoon, maar alle aangeboden voorzieningen zijn inbegrepen, behalve lunch en drank.

Boek een excursie in de Elzas