Straatsburg in 2 dagen: alles wat je moet weten

Voor een weekendje weg, een romantisch uitje of een bezoek aan Straatsburg met Kerstmis is hier een flexibel 2-daags plan in de hoofdstad van Europa.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

8 minuten lezen

Straatsburg in 2 dagen: alles wat je moet weten

Straatsburg 's avonds | ©Patrick Robert Doyle

Straatsburg, gelegen in het oosten van Frankrijk, in de Elzas, schittert met een uitgebreid historisch erfgoed en heeft naast Brussel en Luxemburg de status van Europese hoofdstad. Een aantal van de beste dingen om te zien en te doen in Straatsburg zijn bezoeken aan de monumenten, verbonden bruggen, pleinen en sprookjesachtige huizen, die je kunt ontdekken in deze 2-daagse Straatsburg route en aanbevelingen om het meeste uit je bezoek te halen.

Dag 1: Kathedraal, paleizen en oude binnenstad

Kathedraal Notre Dame de Strasbourg| ©John Mansfield
Kathedraal Notre Dame de Strasbourg| ©John Mansfield

De eerste dag wordt besteed aan het verkennen van het historische centrum van Straatsburg, een werelderfgoedlocatie in het hart van de hoofdstad. Het is een tocht van 1,5 kilometer te voet langs vijf iconische bezienswaardigheden. Hier is de kaart om de route gemakkelijker te maken.

Kathedraal Notre-Dame

De majestueuze Notre Dame de Strasbourg kathedraal is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Europa en dankzij de 142 meter hoge klokkentoren zal het je oriëntatiepunt zijn tijdens je wandeling.

Ik zal je er een paar dingen over vertellen:

 • Het is een katholieke kerk in gotische stijl, gewijd aan de Maagd Maria.
 • Hij werd in vier eeuwen gebouwd, van 1015 tot 1439.
 • Naast het feit dat het de vaandeldrager van Straatsburg is, werd het in 1862 uitgeroepen tot Historisch Monument.
 • In de loop van haar geschiedenis heeft de kathedraal vele uitdagingen overleefd, waaronder de plundering tijdens de Franse Revolutie in 1793 en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944.
 • De architectuur is prachtig, met gebeeldhouwde deuren, een indrukwekkend 15 meter hoog roosvenster, een gotische preekstoel en de eerste astronomische klok die in 1350 werd gebouwd.
 • Het is geopend van maandag tot zondag tot 17.30 uur, behalve op zondagochtend, dan is het gesloten.
 • De toegang is gratis.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Het paleis van Rohan en zijn musea

Als je Straatsburg bezoekt en een idee wilt krijgen van hoe de stad er in haar hoogtijdagen uitzag, is er geen betere manier dan een bezoek te brengen aan het Palais Rohan, op slechts 120 meter van de kathedraal. Dit voormalige barokke paleis uit de 18e eeuw werd voltooid in 1742.

Het was de residentie van de prins-bisschoppen en kardinalen van het Huis Rohan, en de favoriete verblijfplaats van de Franse royalty: vorsten als Marie Antoinette, Lodewijk XV, Napoleon en Louis-Philippe I verbleven hier, en vandaag de dag draagt het de sporen van de geschiedenis in drie van de mooiste musea van Straatsburg:

Je kunt ze elke dag bezoeken van 10.00 tot 13.00 uur en 's middags van 14.00 tot 18.00 uur, behalve op dinsdag en donderdag, dan zijn ze gesloten.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Historisch museum van Straatsburg

Als je onze route voortzet, vind je op 250 meter van het Palais Rohan het Historisch Museum van de Stad Straatsburg. Het is sinds 1587 gehuisvest in de voormalige Grande Boucherie (grote slagerij) en biedt een leuke en leerzame manier om de geschiedenis van Straatsburg te leren kennen met zijn selectie voorwerpen en reliëfplattegronden van de stad uit 1727.

Van zijn tijd als vrije metropool van het Heilige Roomse Rijk van het Westen tot zijn transformatie in een koninklijke en revolutionaire stad, neemt het Historisch Museum van Straatsburg je in drie hoofdstukken mee op een reis door de tijd om de rol die de stad heeft gespeeld in de geschiedenis van Europa beter te leren begrijpen.

Lunchstop

Choucroute| ©David Pursehouse
Choucroute| ©David Pursehouse

Het is tijd voor een pauze om nieuwe energie op te doen en op dit punt word je omringd door goede restaurants met vergelijkbare prijzen. Lunch met een drankje kost ongeveer €25-30 per persoon.

Probeer de lokale gerechten zoals Choucroute (een combinatie van worst en vleeswaren met groenten). Je kunt ook kiezen voor de Tarte Flambée, een soort ambachtelijke Elzasser pizza die heerlijk is.

Maison Kammerzell

Op 350 meter van het Historisch Museum van Straatsburg ligt het beroemde Maison Kammerzell, op de Place de la cathédrale, nog een van de Franse historische monumenten.

Het Maison Kammerzell is volgens schrijfster Patricia Schulz een van de 1000 plaatsen die je gezien moet hebben voordat je sterft:

 • Dit huis is een symbool van traditie en het artistieke verleden dat zo kenmerkend is voor dit gebied.
 • De goed bewaarde middeleeuwse funderingen zijn een architectonisch hoogtepunt.
 • **De 1427 wenteltrappen zullen indruk op je maken.
 • De schilderijen en houten beeldhouwwerken van Léo Schnug boeien de bezoekers.

Stop hier na de lunch voor een dessert en maak van de gelegenheid gebruik om de ruimtes te ontdekken, nu ze zijn omgebouwd tot hotel-restaurant.

Klein Frankrijk

Op 800 meter van Maison Kammerzell ligt Le Petite France, waar renaissance en middeleeuwse architectuur samensmelten tot een charmante wandeling langs de grachten van Straatsburg met pittoreske lemen en houten huizen vol bloemen, eenden en zwanen.

Het gebied bruist zowel overdag als 's nachts, is een van de hoogtepunten om te bezoeken in Straatsburg en een geweldige plek om foto's te maken, vooral bij zonsondergang wanneer het licht prachtige oranje tinten creëert die worden weerspiegeld in de rivier de Ill, een zijrivier van de Rijn.

Aan het eind van de dag kun je een boottocht maken om te genieten van het uitzicht op het historische centrum langs de grote 19e-eeuwse wijk Neustadt naar de Europese wijk of op een van de terrassen in de buurt gaan zitten voor een glas lokale wijn of bier (vergeet niet dat Straatsburg de hoofdstad van Frankrijk is die zich als Duitsland verkleed).

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Dag 2: Europese wijk en Duitse wijk

Gutenbergplein| ©Mr Joel's Photography
Gutenbergplein| ©Mr Joel's Photography

Op je tweede dag is je wandelafstand 4,8 kilometer met acht hoogtepunten. Hier is de kaart voor deze dag. Je kunt het te voet doen, maar ik raad je aan om een fiets of segway te huren voor meer comfort. Laten we beginnen!

Gutenbergplein

Direct naast de Notre-Dame kathedraal ligt het Gutenbergplein, vernoemd naar Johannes Gutenberg, de uitvinder van de moderne drukpers, die, ondanks het feit dat hij geen Fransman is, de nauwe grensrelatie tussen de landen duidelijk maakt.

Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in Straatsburg, waar hij in 1440 zijn eerste drukpers installeerde. Daarom zie je in het midden van het plein het standbeeld van Johannes Gutenberg. En dat is niet het enige interessante, hier werd in 1585 ook Neubau gebouwd, de Kamer van Koophandel en Industrie, het eerste renaissancegebouw in Straatsburg.

De weg naar dit plein leidt je langs de Rue du Vieux Marché Aux Poissons, waar je wordt omringd door cafés, winkels en restaurants en in december zijn de versieringen betoverend. Dit is een van de beste plekken ter wereld om kerstavond te vieren.

Boek je Segway tour

Kleberplein

Vervolg je weg voor 350 meter naar de Place Kleber, gelegen in het midden van het Grand Ile de Strasbourg, bekend als het "hart van de stad" omdat het de ontmoetingsplaats bij uitstek is. Hier vinden concerten, de belangrijkste feesten, demonstraties en alle andere massale evenementen in deze Europese hoofdstad plaats.

In december staat hier de gigantische kerstboom. De versieringen zijn betoverend, om nog maar te zwijgen van de plaatselijke markten, waarvan de beroemdste hier is opgezet, tussen het standbeeld van generaal Jean-Baptiste Kléber en het Aubette-gebouw. Dit is de plek om op je lijstje te zetten van dingen die je moet doen en zien in Straatsburg met Kerstmis.

Place Broglie

Op 7 minuten van Place Kleber, op Place Broglie, ligt dit embleem van de hoofdstad omdat de Marseillaise, het volkslied van Frankrijk, hier voor het eerst werd gehoord. Het is ook de plek waar het Hôtel de Ville of het stadhuis van Straatsburg is gevestigd.

En aan de ene kant is de ruimte voor kunst in de Opéra national du Rhin, ook wel bekend als de Opera van Straatsburg. Vroeger, in 1821, was het de zetel van het stadstheater, daarna werd het gerenoveerd in de neoklassieke stijl van de oorspronkelijke architect, Jean-Nicolas Villot. De Ionische zuilen en imposante gevel verdienen op zijn minst een paar foto's.

Boek een privérondleiding door Straatsburg

Tuin van de Place de la République

Ga 250 meter verder en na het nemen van een foto van de Januspoort, Fontaine de Janus, kom je aan op de Place de la Republique, een groot cirkelvormig plein waarvan de oorsprong teruggaat tot 1871, toen de Duitsers hier begonnen met de bouw van een nieuwe stad na hun overwinning op de Fransen in 1870, waardoor de lokale naam van de Duitse Keizerlijke Wijk ontstond. Het was de bedoeling om van Straatsburg de hoofdstad van het Reichsland Elzas en Lotharingen te maken.

Het plein heeft indrukwekkende gebouwen en brede lanen die de keizerlijke architectuur weerspiegelen, waaronder het Rijnpaleis en de Nationale en Universiteitsbibliotheek van Straatsburg.

In het midden van het plein staat het dodenmonument uit 1936 van Léon-Ernest Drivier, een Elzasser moeder die huilt om haar twee zonen, de ene verdedigt Frankrijk en de andere Duitsland, een symbool van deze stad van gemengd ras.

Sint-Pauluskerk

Sint-Pauluskerk| ©Christina
Sint-Pauluskerk| ©Christina

De Sint-Pauluskerk ligt op 450 meter van de Pont d'Auvergne in de "Europese zone", waar antiek- en ambachtswinkeltjes zijn vervangen door de glazen gebouwen van Europese instellingen, hogescholen en studentenhuizen.

De Sint-Pauluskerk heeft een neogotische architectuur en werd in 1897 voltooid, geïnspireerd door de 13e-eeuwse Sainte-Elisabeth van Marburg in Hessen. Deze protestantse kerk werd ontworpen door Lutherse leden van het Duitse Rijk. Het heeft twee torens van 76 meter hoog die een paar pijlen simuleren. En binnen zijn de muren bedekt met hoge gebrandschilderde ramen. De ligging aan de oever van de rivier de III biedt een benijdenswaardige achtergrond voor je foto's.

Lunchstop

Het volgende hoogtepunt van de dag is het Europees Parlement, en de wandeling is 1,8 kilometer vanaf St Paul's Church. En ja, ik weet dat het tijd is voor de lunch, maar ik raad je aan nog even te wachten tot het laatste punt, het Parc de l'Orangerie. Daar heb je meer opties, goede prijzen en het beste uitzicht over de stad. Neem in de tussentijd een hapje bij een van de cafés op weg naar het Parlement. Neem de Quai Mullenheim om er sneller te komen.

Europees Parlement

Straatsburg is de thuisbasis van het Europees Parlement en is daarmee een van de belangrijkste plaatsen in de Europese Unie. Je rondreis door de Elzas is niet compleet zonder een bezoek aan deze historische bezienswaardigheid. Bovendien vind je in de omgeving, in de Europese wijk zelf, het hoofdkwartier van de Europese Raad en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Aarzel niet om deze belangrijke gebouwen te bezoeken.

Tuinen in Straatsburg

Het Parc de l'Orangerie of de Tuinen van Straatsburg is de perfecte plek om te genieten met je partner, met je gezin, om op een bankje te zitten en naar de ooievaars te kijken - symbool van de Elzas -, om rond te wandelen op je fiets of segway.

Dit is het oudste en beroemdste park van Straatsburg. Het is gratis toegankelijk, heeft een meer met kano's, een waterval, een kleine boerderij, autocircuits, een dierentuin en nog veel meer. Het ligt ook op 400 meter van de Europese Raad. Dit is het gebied waar ik je aanraad je late lunch te nuttigen om te ontspannen en je uitje naar Straatsburg af te sluiten zoals de plaatselijke bevolking.

Aan het einde van je rondleiding door het gebied heb je genoeg tijd om je trein, auto of vlucht terug te halen na een welverdiende vakantie in Straatsburg.

Boek een privérondleiding door Straatsburg