Amalfi in 4 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Als je een geweldige vakantie aan zee wilt doorbrengen, bezoek dan Amalfi en laat je verblinden door de stranden, straten en musea!

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Amalfi in 4 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Vista de la costa de Amalfi |©Pitica Cristian

De Italiaanse stad Amalfi heeft een verscheidenheid aan historische en architectonische schatten die zeker een bezoek waard zijn. Het heeft ook prachtige stranden en natuurreservaten die populaire ansichtkaarten zijn.

En buiten de stad kun je de kustlijn verkennen door de vele verschillende stranden met zeer verschillende kenmerken te bezoeken. Dit zijn slechts een paar van de beste dingen om te doen in Amalfi in vier dagen - maak je klaar voor een onvergetelijke vakantie!

Dag 1: Bekijk de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad

Amalfi, Fontana di San Andrea|©Pietro Salvato
Amalfi, Fontana di San Andrea|©Pietro Salvato

Voor de eerste dag in Amalfi raad ik je aan om je te concentreren op het verkennen van de stad. Deze stad biedt een groot voordeel, omdat de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen.

Je kunt de hele dag op je gemak rondwandelen en genieten van de straten en de nieuwe bezienswaardigheden die je in het historische centrum van Amalfi vindt.

Wees bereid om de hele dag te lopen, over pleinen te slenteren, kathedralen te bezoeken en labyrinten van trappen te ontdekken. Amalfi is een charmante stad en deze eerste dag zal dat bewijzen.

Begin de dag met een bezoek aan de Fontein van Sint-Andreas

Voor je eerste dag in Amalfi raad ik je aan om alles goed te organiseren zodat je het meeste uit je tijd haalt. Een van de beste dingen om te doen is om een transfer van het vliegveld naar je hotel te boeken. Op die manier kun je zo snel mogelijk beginnen met een rondleiding door de stad.

De Fontein van Sint-Andreas zal de eerste stop zijn. Hier zie je het standbeeld van Sint-Andreas, de beschermheilige van Amalfi, afgebeeld naast het martelaarskruis. Rondom de basis staan vier engelen met vissen waar water doorheen stroomt.

In de buurt van deze fontein vind je verschillende restaurants waar je kunt ontbijten. Enkele van de dichtstbijzijnde opties zijn Il Protontino of het Sant'Andrea restaurant. De meeste van deze restaurants hebben tafels buiten zodat je kunt eten terwijl je het landschap bewondert.

Bezoek de Kathedraal van Sint-Andreas de Apostel

Rond 10 uur 's ochtends heb je ontbeten en de Fontein van Sint-Andreas bezocht. Op slechts twee minuten lopen vind je de Kathedraal van Sint-Andreas de Apostel. Je kunt elke dag van de week gratis naar binnen van negen uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds.

Als je binnenkomt, valt de barokke stijl van de kathedraal op, bedekt met marmer en met eeuwenoude zuilen. Op het plafond zie je verschillende kunstwerken die het verhaal van Sint Andreas vertellen. Bovendien hangt er op het altaar een groot doek waarop de kruisiging van Sint-Andreas de apostel is afgebeeld.

Bezoek het Diocesaan Museum van Amalfi en het Klooster van het Paradijs

Direct naast de kathedraal kun je het Diocesaan Museum van Amalfi verkennen. Als je binnenkomt kun je verschillende kunstwerken bekijken die over verschillende ruimtes zijn verdeeld. Een daarvan is de Paradijskloostergang die tussen 1266 en 1268 werd gebouwd.

Je kunt er ook de verschillende schilderijen en muurschilderingen uit de 13e en 14e eeuw bekijken. Een andere tentoonstelling die je moet zien is de Schatkamer van de kathedraal, die bestaat uit liturgische voorwerpen en ornamenten, evenals andere schilderijen en beeldhouwwerken.

Om dit gebied te betreden moet je een toegangsprijs van ongeveer €3 betalen. Houd er rekening mee dat je in geen enkel deel van het museum foto's of video's kunt maken.

Ga naar Via Lorenzo D'Amalfi en lunch in een restaurant

Via Lorenzo D'Amalfi is de hoofdstraat van de stad en ligt op ongeveer vijf minuten van de vorige halte. Profiteer van de tijd en loop een tijdje door deze straat. Tegen die tijd is het middag, dus je zult waarschijnlijk willen lunchen. Een aanrader:

Als je een andere ervaring wilt, kun je kooklessen boeken in Amalfi. Zo leer je nieuwe gerechten koken en proef je je eigen creaties. Het is zeker een geweldige manier om de cultuur te leren kennen en een geweldige tijd te hebben.

Boek een kookles in Amalfi

Wandel over de oude trappen van Amalfi

Na je lunch kun je verder wandelen langs de Via Lorenzo D'Amalfi en ontdekken wat deze allemaal verbergt. Het historische centrum van Amalfi biedt vele paden, bochten, tunnels en vooral een labyrint van trappen om te verkennen.

Al deze straatjes hebben veel geschiedenis achter zich. Sommige tunnels kunnen zelfs een kortere weg terug zijn naar de kathedraal van Amalfi. Je kunt ook een omweg maken naar via Lorenzo D'Amalfi en doorlopen naar Piazza Dogi.

De Fontana De Cape E Ciucci en het Piazza della Spirito Santo

Als je de trappen goed hebt bewandeld, zal het op dit punt waarschijnlijk ongeveer drie uur 's middags zijn. Als je het pad Via Lorenzo D'Amalfi neemt, kun je rechtdoor blijven lopen tot je bij de Fontana De Cape E Ciucci komt.

Het is een kleine fontein van steen en marmer uit de 18e eeuw. Sinds de jaren 1970 staan er verschillende figuren van een kerststal op. Het is ongetwijfeld een heel bijzondere plek die je kunt zien tijdens je wandeling door deze straat. De fontein bevindt zich precies op het Piazza della Spirito Santo.

Geniet van het diner en het nachtleven in het historische centrum van Amalfi

Je kunt even uitrusten en daarna je rondreis vervolgen. Als je wilt, kun je genieten van de zonsondergang op Piazza della Spirito Santo. Na de zonsondergang kun je rondwandelen in de verschillende restaurants en bars in de omgeving. Ik raad aan:

 • Bar Della Valle, met een gevarieerd menu van Italiaanse gerechten en allerlei soorten drankjes.
 • La Dolce Vita.
 • Pizzeria Il Teatro.

Dag 2: Geniet van de musea en groene gebieden van Amalfi

Valle delle Ferriere|©fcentur71
Valle delle Ferriere|©fcentur71

Voor de tweede dag stel ik de Valle delle Ferriere en het Papiermuseum voor. Dit plan is wat rustiger, want tijdens de eerste dag moet je veel lopen.

Houd er rekening mee dat het vanaf het historische centrum van Amalfi ongeveer 30 minuten lopen is naar het begin van de Valle delle Ferriere.

Breng de ochtend door in de Valle del Ferriere

Vroeg in de ochtend eenexcursie boeken naar de Valle delle Ferriere is de beste manier om je tweede dag te beginnen. Het is een natuurreservaat waar je prachtige beekjes, planten, watervallen en historische ruïnes vindt.

Een andere optie is om bus 5110 te nemen vanaf de halte Amalfi-Scala bij Piazza Flavio Gioia en het op eigen gelegenheid te doen. De reis duurt echter ongeveer 40 minuten en daarna moet je nog eens 20 minuten lopen om de ingang van de vallei te bereiken.

Wandelen in dit gebied is niet erg inspannend, dus maak je geen zorgen. Gemiddeld kun je hier ongeveer vier uur doorbrengen en dan ben je klaar om de rest van de dag Amalfi verder te verkennen.

 • Locatie: Valle delle Ferriere, Via Valle delle Ferriere, 84010, Scala, Italië.
 • Prijs: De tour kost 41 euro.
 • Tijd: Je kunt op elk moment van de dag gaan, maar ik raad aan om 's ochtends te gaan.

Boek een trektocht naar Valle delle Ferriere

Bezoek het Papiermuseum

Als het middag is, raad ik je aan om de terugweg te beginnen. Je kunt wat snacks meenemen om op de terugweg te eten of naar Ristorante Amalfi Cantina Miseria E Nobilta gaan. Dit is vlakbij het Papiermuseum, dus een goede optie.

Hier leer je alle geheimen van het papier maken met gedetailleerde illustraties. Je leert ook over de geschiedenis van papier in Italië en de verschillende materialen die in Italië werden gebruikt om het te maken.

 • Locatie: Museo della Carta, Via delle Cartiere, 23, 84011 Amalfi SA, Italië.
 • Prijs: ongeveer €15.
 • Openingstijden: van 10.00 tot 17.00 uur.

Bezoek het Museum van de maritieme geschiedenis van de stad

Als je het Papiermuseum verlaat, is het rond 17.00 uur. Je kunt naar het Museum van de maritieme geschiedenis van de stad gaan.

Het museum is gewijd aan de gouden eeuw van de voormalige Maritieme Republiek. Onder de tentoongestelde collecties vind je onder andere een verscheidenheid aan voorwerpen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen, oude munten en nautische instrumenten.

 • Locatie: Largo Cesareo Console, 4, 84011 Amalfi SA, Italië.
 • Prijs: gratis toegang.
 • Openingstijden: van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Duur: ongeveer een uur is genoeg.

Ga eten en geniet van je favoriete drankjes in een restaurant of bar

Om je dag af te sluiten, raad ik je aan om naar de kust te gaan en te genieten van het uitzicht bij zonsondergang. Op dit punt van de tour is het ongeveer zeven uur 's avonds en ben je in een gebied waar je verschillende restaurants kunt bezoeken.

Ik raad je aan om naar Marina Grande te gaan. Daar kun je heerlijke zeevruchten proeven en genieten van het uitzicht op zee. Geniet van je favoriete drankje en maak je klaar voor de volgende dag van je vakantie.

Dag 3: Bezoek de stranden van Amalfi

Lido Delle Sirene|©AboutMich
Lido Delle Sirene|©AboutMich

Voor de derde dag is het een goed idee om de stad te verlaten en je te concentreren op de zee. De kust van Amalfi heeft veel te bieden en het eerste wat je moet doen is wat tijd doorbrengen op het strand. Bereid je voor op een dag vol zee, zand en zon.

Naast zwemmen in zee kun je ook tochten maken naar andere locaties in de buurt van Amalfi. Kies de bestemming die het beste bij je past en maak elke minuut van je vakantie de moeite waard.

Geniet van een dagje strand in Lido delle Sirene

Amalfi heeft prachtige stranden langs de kustlijn die je kunt bezoeken. Je kunt ze allemaal bezoeken of er gewoon een uitkiezen en er de middag doorbrengen. De stranden die je kunt bezoeken zijn onder andere:

 • Lido delle Sirene Beach, ideaal vanwege de nabijheid van de stad en vanwege de douchefaciliteiten, kleedkamers en nabijgelegen restaurants zoals La Preferita.
 • Il Duoglio Spiaggia.
 • Marina di Vietri.

Boottocht langs de Amalfikust

Na de lunch kun je een boottocht boeken in Amalfi. Dit is een ideale ervaring die gemiddeld zo'n 4 uur duurt.

Mijn aanbeveling is om deze boottocht rond één uur 's middags te beginnen. Het idee is om de hele tijd op zee te genieten van het landschap en wijn of andere dranken naar keuze te drinken en te eten.

Sommige van deze ervaringen omvatten leuke activiteiten zoals snorkelen en duiken. Zo kun je veel meer van de zee genieten. Aan het eind van de dag kun je dineren in het restaurant van het schip om de derde dag van je verblijf in Amalfi af te sluiten.

Boek een boottocht langs de Amalfikust

Dag 4: Reserveer de laatste dag voor een excursie vanuit Amalfi

Water op het eiland Capri|©pili_stage
Water op het eiland Capri|©pili_stage

Vanuit Amalfi kun je de mooiste excursies van je vakantie maken. In de buurt van Amalfi liggen verschillende steden die je op je laatste dag aan de Amalfikust kunt bezoeken. Onder hen zijn Salerno, Sorrento en het eiland Capri.

Mijn aanbeveling is om te kiezen voor een privé-excursie met een boottransfer. Zo kun je weer een paar uur op zee wandelen en genieten van het aperitief of de lunch die meestal bij deze excursies is inbegrepen.

Begin de dag met een boottocht naar het eiland Capri

Als excursie voor de laatste dag raad ik een bezoek aan het eiland Capri aan. Volgens de legende is dit het eiland waar de zeemeerminnen zich schuilhouden. Het is een plek vol interessante mythen en een cultuur die het ontdekken waard is.

Om op het eiland te komen moet je een veerboot nemen. Mijn aanbeveling is om op een all-inclusive privé-excursie te gaan. Deze kosten meestal rond de €100 of meer. Vraag je gids of ontbijt bij de excursie is inbegrepen, zodat je je voorzorgsmaatregelen kunt nemen.

Verken het eiland Capri

Als je met de boot op het eiland aankomt nadat je een excursie naar Capri hebt geboekt, neemt je gids je mee om de beroemde bezienswaardigheden die je in Capri moet bezoeken te verkennen, zoals:

 • De Arco Naturale.
 • De Grotta di Matermania, Pizzolungo en Tragara.

Maar je hebt ook vrije tijd om het eiland op je eigen tempo te verkennen. Ik raad je onder andere aan om naar een van de restaurants te gaan met het beste uitzicht op zee. Een daarvan is Le Grottelle waar je specialiteiten met zeevruchten kunt eten en kunt genieten van de zeebries.

Boek een excursie naar Capri

Bekijk Villa Jovis en de berg Tiberio

Na de lunch heb je nog tijd om het eiland op je eigen tempo te verkennen. Een van de interessantste bezienswaardigheden is Villa Jovis en de berg Tiberius. Je kunt dit oude Romeinse paleis verkennen en de geschiedenis ervan ontdekken.

Aan het einde van de tour is het tijd om terug te keren naar Amalfi terwijl je vanaf de boot naar een prachtige zonsondergang kijkt.

Wat moet je meenemen als je naar Amalfi gaat?

Handtas in de zomer|© Arnel Hasanovic
Handtas in de zomer|© Arnel Hasanovic

Amalfi is een stad waar je het grootste deel van de tijd moet lopen. Daarom is het eerste wat je in je koffer moet stoppen comfortabele kleding en een paar ergonomische schoenen. Hiermee kun je gemakkelijk door de straten en zelfs langs de stranden van de kust lopen.

Neem ook zwemkleding en zonnebrandcrème mee. Zo kun je met een gerust hart van de zee genieten. Handdoeken en vochtinbrengende crèmes zijn ook essentieel om het je comfortabel en je huid gezond te houden.

Hoe kun je je verplaatsen in Amalfi?

Bussen van Sorrento en Amalfi|©Chris Sampson
Bussen van Sorrento en Amalfi|©Chris Sampson

Binnen de stad Amalfi zijn de meeste bezienswaardigheden te voet bereikbaar. Maar als je de reis wilt verkorten en verder weg wilt, kun je de bussen van Sita Sud gebruiken. Gemiddeld kost een rit 4 €.

Dit vervoermiddel kan worden gebruikt om verre stranden te bereiken. Als je echter andere steden langs de kust wilt bezoeken, kun je beter per boot reizen. Om dit te doen, raad ik je aan privétours te huren zoals hierboven.