Amalfi in 2 dagen: alles wat je moet weten

Amalfi ontdekken in een korte tijd is niet onmogelijk, want de stad biedt een verscheidenheid aan activiteiten om je te vermaken. Bekijk de beste dingen om te doen in deze tweedaagse routebeschrijving.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Amalfi in 2 dagen: alles wat je moet weten

Scenic Amalfi Coast |©John J Young

De Amalfikust verbergt een scala aan schatten en de stad Amalfi is een van de must-see plaatsen. In het achterland vind je natuurgebieden van unieke schoonheid, een kustlijn met verfrissende stranden en oneindig veel blauwe tinten, maar ook gebouwen van groot architecturaal en cultureel belang. Als je deze prachtige stad wilt leren kennen maar slechts twee dagen hebt, maak je dan geen zorgen! Je hebt de tijd om al het essentiële te doen: bezoek het Papiermuseum, de Kathedraal en het Grote Plein en ontsnap zelfs naar de kust of bezoek nabijgelegen steden, zoals Capri, Ravello of Positano.

Dag 1: Ontdek verschillende historische bezienswaardigheden, het Papiermuseum en het Zeemeerminstrand

Kathedraal van Amalfi|©Frank Guthrie
Kathedraal van Amalfi|©Frank Guthrie

Het voorstel voor dag 1 is om kennis te maken met een aantal essentiële historische plekken in de stad. Dit is het geval voor de Sint-Andrieskathedraal, het plein, het klooster en de Torre Dello Ziro. Daarna kun je naar het Papiermuseum, de zonsondergang bekijken op het Zeemeerminnenstrand en afsluiten met een heerlijk diner in het hart van de oude stad.

Bezoek de Piazza Duomo of het Domplein

De beste manier om je tour te beginnen is vanaf het Kathedraalplein, vooral vanwege de ligging. Deze plek ligt in het centrum van Amalfi, waardoor het gemakkelijk te bereiken is.

Als je aankomt, zie je de gevel van de kathedraal van St. Andrew, de beschermheilige van de stad, die zich aan de ene kant van het plein bevindt. In het midden van het plein zie je de Fontein van Sint-Andreas, die gemaakt is van marmer en vergezeld wordt door vier engelen.

Je vindt er ook terrassen met restaurants, winkels en cafés, waar je niet alleen kunt ontbijten en genieten van een heerlijke Italiaanse koffie. In sommige van deze restaurants heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een van de beste kooklessen in Amalf, aangeboden door de koks van deze plaatsen. Je leert er hoe je een aantal lokale delicatessen bereidt (gebak, kreeftenstaart, Sfogliatella, panettone, cannoli, etc.). Als je dit in je reisschema wilt opnemen, aarzel dan niet om een kookles in Amalfi te boeken om er zeker van te zijn dat je niets mist.

Boek een kookles in Amalfi

Bezoek de basiliek en crypte van de kathedraal van Sint-Andreas de Apostel

Als je een minuutje vanaf het plein loopt, kom je bij de kathedraal van Amalfi. Het eerste wat je opvalt is dat de architectuur ongebruikelijk is. Dit komt omdat het bouwwerk verschillende renovaties heeft ondergaan en tegenwoordig een mix is van elementen uit de Romaans-Arabische, Gotische, Barokke en Renaissance periodes.

Nadat je meer dan 60 treden hebt beklommen om de ommuring binnen te gaan, zie je de interne structuur die bestaat uit de basiliek, de kloostergang en de crypte. De crypte bevat de overblijfselen van de heilige Andreas, die in 1208 vanuit Constantinopel naar de locatie werden gebracht.

Je zult ook de sterke aanwezigheid van de Arabische stijl opmerken, die wordt weerspiegeld in de verschillende interne torens en de Syrisch bronzen deuren. Deze belangrijke religieuze ruimte dateert uit de 9e eeuw en is een van de must-see attracties tijdens de beste rondreizen door Amalfi.

 • Prijs: De toegang tot de basiliek en de crypte is gratis.
 • Openingstijden: van 9.00 tot 18.45 uur, maart tot juni. Van 9.00 tot 19.45 van juli tot september en van 10.00 tot 13.00 en van 14.30 tot 16.30 van november tot februari.
 • Locatie: Piazza Duomo, 1, 84011 Amalfi.

Ontdek de Kloostergang van Paradiso

Vlakbij de hoofdstructuur van de kathedraal, op 120 meter afstand, vind je de Kloostergang van Paradiso. Het is een 13e-eeuws gebouw in Moorse stijl dat functioneert als een soort museum. Er worden verschillende religieuze voorwerpen en de graven van verschillende edelen van de stad tentoongesteld.

Terwijl je het Chiostro del Paradiso leert kennen, zie je verschillende artistieke werken zoals de fresco's die de kapellen sieren, de sarcofagen en de reeks voorwerpen en relikwieën. Je ziet ook een gewelf met kostbare stenen en alfabetten en de reliekschrijnkoppen.

Vergeet niet om door de kleine tuin te lopen , omringd door zuilen in Moorse stijl en ineengestrengelde bogen. Dit alles, samen met de beelden binnen en de palmbomen, maken de plek waardig om een paradijs voor eeuwige rust genoemd te worden.

 • Prijs: de toegangsprijs is ongeveer €3 voor volwassenen en ongeveer €1 voor kinderen.
 • Openingstijden: van 9.30 tot 17.30 uur. Openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen.
 • Locatie: Via Salita Episcopio, 5, 84011 Amalfi.

Geniet van het uitzicht vanaf de Torre dello Ziro

Torre dello Ziro - Amalfi|©Reg Marjason
Torre dello Ziro - Amalfi|©Reg Marjason

Als je een kilometer loopt vanaf het klooster, kom je bij de Torre dello Ziro. Hier vind je zowel van binnen als van buiten schoonheid en geschiedenis. Het gebouw is een stenen fort dat dateert uit de 15e eeuw en werd gebruikt om uit te kijken naar piraten.

Om er te komen kun je lopen of een bus nemen, maar denk eraan dat de route steil is omdat de toren bovenin de stad staat. In beide gevallen biedt de Torre dello Ziro je een adembenemend panoramisch uitzicht op de daken van Amalfi en de Golf van Salerno. Je kunt zelfs een glimp opvangen van andere nabijgelegen steden, zoals Salerno.

Terwijl je deze activiteit doet, zul je waarschijnlijk de legende horen over de hertogin Jeanne d'Aragona, die wegens ontrouw in de toren werd opgesloten.

Verken het Museo della Carta

Als je de toren verlaat en ongeveer 28 minuten langs de Salita S. Lorenzo del Piano en de Via delle Cartiere loopt, kom je bij het Museo della Carta, een andere essentiële plek op je route. Het is een museum gericht op het tentoonstellen van alles wat te maken heeft met papier en het productieproces ervan.

Binnen zie je verschillende oude instrumenten die werden gebruikt voor het verwerken en produceren van papier, daterend uit de 13e eeuw. Je vindt er ook gerestaureerde drukpersen, houten hamers en verschillende manuscripten en oude documenten.

Je kunt ook de bibliotheek bezoeken, waar verschillende speciale uitgaven worden bewaard. Een bezoek aan het museum wordt ook aanbevolen als een essentiële activiteit als je met kinderen reist, want ze zullen plezier hebben en tegelijkertijd leren. Je kunt zelfs kiezen voor een rondleiding met praktijkervaring om handgeschept papier te maken.

 • Prijs: de toegangsprijs is ongeveer €3 voor kinderen tot 12 jaar en ongeveer €4,50 voor volwassenen.
 • Openingstijden: over het algemeen van 10.00 tot 18.30 uur. Openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen.
 • Locatie: Via delle Cartiere, 23, 84011 Amalfi.

Bekijk de zonsondergang vanaf het Lido Delle Sirene strand

Lido delle Sirene|©Riccardo Grasso
Lido delle Sirene|©Riccardo Grasso

Als je het museum verlaat, kun je 15 minuten lopen in de richting van Lido Delle Sirene Beach. Hier kun je afscheid nemen van de zon, genieten van de zonsondergang en de nacht verwelkomen. Je kunt zelfs een boottocht boeken langs de Amalfikust terwijl je geniet van het prachtige uitzicht dat alleen dit deel van de oceaan kan bieden

. Dit kleine natuurgebied is om verschillende redenen een van de beste stranden in Amalfi. In de eerste plaats is het er minder druk dan op andere nabijgelegen stranden, wat zorgt voor een aangenamer verblijf.

Aan de andere kant kun je op dit strand profiteren van de tijd om een duik in zee te nemen, te genieten van het uitzicht en te ontspannen. Als je wilt, kun je genieten van heerlijke gerechten of snacks die in de omgeving worden aangeboden. Bovendien hoef je je niet te haasten om van deze ruimte te genieten, want de toegang is tot in de vroege uurtjes mogelijk.

 • Prijs: de gemiddelde toegangsprijs tot het strand is ongeveer €5 en de gemiddelde kosten van de boottocht zijn €137.
 • Openingstijden: Het strand is geopend tot 19.00 uur.
 • Locatie: Piazzale del Protontini, 4, 84011 Amalfi.

Boek een boottocht aan de Amalfikust

Ontspan in een spa voor koppels

Een ideale ervaring om een heel speciale dag af te ronden is het boeken van een spasessie in Amalfi, de beste manier om te ontspannen met bubbelbaden, mediterrane baden, kleibaden, voetbaden met zouten en een ontspanningsruimte.

Het duurt twee uur en tijdens de hele rondleiding deel je de behandeling met niemand anders. Het omvat ook een koppelmassage van 30 minuten.

 • Prijs: de gemiddelde prijs is ongeveer € 127.
 • Uurrooster: je kunt elke dag van de week kiezen uit een breed scala aan uurroosters.

Boek een spa-ervaring in Amalfi

Maak 's avonds een wandeling langs de Ruga Nova Mercatorum

Om je eerste dag af te sluiten, stel ik een avondwandeling voor langs de Ruga Nova Mercatorum, een van de belangrijkste verkeersaders van Amalfi. Dit bezoek is voor toeristen een van de favoriete dingen om 's avonds in Amalfi te doen, omdat je er verschillende activiteiten tegelijk kunt doen.

In eerste instantie kun je van de gelegenheid gebruikmaken om een kleine gastronomische tour te doen , of gewoon wat van de populairste gerechten uit de regio te proeven. Het is ook mogelijk om door het gebied te wandelen, dat vol staat met gebouwen van grote historische waarde.

De wandeling is volledig te voet, wat het rustiger maakt. Je kunt in deze hoofdstraat ook enkele concerten of straatvoorstellingen van verschillende aard bijwonen. Je kunt ook handgemaakt papier, kruiden, specerijen en nog veel meer kopen in de verschillende souvenirwinkels.

Boek een boottocht langs de Amalfikust

Dag 2: Ontsnap naar de kust en bezoek enkele dorpjes in de buurt van Amalfi.

Amalfikust|©HugoHA
Amalfikust|©HugoHA

Zoals je kunt zien, is Amalfi een stad waar veel te zien en te doen is. Op de tweede dag van je reis kun je een uitstapje maken naar de zee om de Amalfikust te bezoeken en een duik te nemen in het kristalheldere water. Het is ook mogelijk om naar de omliggende dorpen te gaan, zoals Ravello, Positano en Capri.

Optie 1: Ontdek dromerige landschappen in de Ferriere Vallei

Als je je wilt laten meevoeren naar een magische wereld met adembenemende landschappen, boek dan een trekkingexcursie naar de Valle delle Ferriere, een gebied dat bekend staat om zijn populaire schoonheid.

Deze wandeling wordt beschouwd als een middelmatig-lage moeilijkheidsgraad en is geschikt voor de meeste wandelaars, want hij is in totaal 6,4 kilometer lang, 3,2 kilometer heen en terug. De tocht duurt ongeveer vier uur en je wordt de hele tijd begeleid door een deskundige gids die in detail de geschiedenis en de natuur van deze prachtige plek uitlegt.

 • Prijs: de kosten van de excursie zijn ongeveer €41.
 • Tijdschema: de excursie begint 's ochtends rond 9.15 uur.
 • Locatie: je krijgt het startpunt te horen wanneer je boekt.

Boek een trektocht naar Valle delle Ferriere

Optie 2: Zeil langs de Amalfikust en beleef een unieke ervaring

Voor je laatste dag in de stad kun je langs de Amalfikust zeilen en een unieke ervaring beleven, weg van de drukte van de stad. En als je wilt, schrijf je dan in voor een van de boottochten vanuit Amalfi, waarvan je de route in je eigen tempo kunt afleggen.

Je kunt een boottocht langs de Amalfikust boeken of zelfs kiezen voor een kajaktocht door Amalfi. Eenmaal in de haven Marina Coppola en aan boord van een boot, begin je te varen langs de baai van Salerno. Je ontdekt hoeken van de kustlijn die alleen over zee bereikbaar zijn. Je zult versteld staan van de prachtige natuurlijke landschappen en de pittoreske kustdorpjes.

Je hebt ook de mogelijkheid om het zeeleven van dichtbij te bekijken. Je kunt een duik nemen bij een van de stops onderweg. Je kunt ook gaan snorkelen of een diepere duik nemen om de soorten te zien die op de bodem van de oceaan leven die deze regio omringt.

Boek een kajaktour door Amalfi

Optie 3: Neem de veerboot naar Capri

Het is maar ongeveer 1 uur en 40 minuten met de veerboot van Amalfi naar de stad Capri. Naar mijn mening is het boeken van een excursie naar Capri een must. Dit is een prachtig eiland met prachtige straten en onvergetelijke uitzichten op de zee, de dorpjes en vele andere bezienswaardigheden. Het is zonder twijfel een van de meest aanbevolen bestemmingen onder de beste dagtochten vanuit Amalfi.

Zodra de boottocht begint, zul je versteld staan van het uitzicht op de kustlijn. Bij aankomst in Capri kun je rondwandelen en de natuurlijke bezienswaardigheden van het eiland bekijken, zoals de iconische rotsen van Faraglioni, de Grot van Corallo, de Witte Grot en het standbeeld van Scugnizzo.

Je hebt ook tijd om een duik in zee te nemen. En als je Capri in de diepte wilt verkennen, ga dan naar de Blauwe Grot. Daar krijg je een adembenemend uitzicht op het water vermengd met zonnestralen. Je kunt ook prachtige foto's maken vanaf de uitkijkpunten van de stad, de villa's bekijken die nu musea zijn en de kabelbaan nemen naar de berg Solaro om het landschap vanaf de top te bekijken.

Boek een excursie naar Capri

Optie 4: Reis vanuit Amalfi naar Ravello en reis een paar uur terug naar de middeleeuwen

Ravello|©David Curry
Ravello|©David Curry

Als je vanuit Amalfi ongeveer 7 kilometer met de bus of eigen auto reist, kom je bij het prachtige stadje Ravello. Dit is een stad vol exotische plaatsen, die je mee terug in de tijd nemen naar de middeleeuwen om de cultuur en geschiedenis te ontdekken.

Ravello ligt tussen de heuvels en vanuit Ravello kun je genieten van adembenemende panoramische uitzichten over de Amalfikust. Dit, samen met de verschillende natuurgebieden die in het gebied aanwezig zijn, zorgt ervoor dat je je moeiteloos kunt ontspannen.

Of je nu reist met het openbaar vervoer of met privévervoer, tijdens je excursie naar Ravello kun je de mooiste plekjes bezoeken. Dit is het geval met de Villa Rufolo, die dateert uit de 13e eeuw en de residentie was van de componist Richard Wagner. In dit herenhuis zie je:

 • Architectonische staaltjes met Arabische invloed: zoals de Turkse baden en de kloostergangen.
 • Prachtige tuinen, met exotische planten en bloemen die bijna het hele jaar door uitlopen, dankzij het klimaat in de regio.

Boek een excursie naar Ravello

Optie 5: Bezoek Positano om de historische en natuurlijke schatten te bekijken

Een rit van 60 minuten van Amalfi brengt je naar het prachtige stadje Positano. Dit is nog een van de kleine steden die deel uitmaken van de grote Amalfikust, vol kleurrijke gevels met uitzicht op de zee, met veel plaatsen om te bezoeken.

Bij aankomst kun je het historische centrum van de stad binnengaan en enkele emblematische gebouwen bezoeken, zoals de kerk van Santa Maria Assunta. Een andere optie is om de winkeltjes in de smalle straatjes van het gebied te bezoeken om handwerk en andere souvenirs te kopen .

Je kunt ook naar het strand in Positano gaan, met een lokale excursie of op eigen gelegenheid. Twee van de populairste stranden zijn: Spiaggia Grande en het Fornillo strand. Op beide stranden kun je je inschrijven voor wateractiviteiten zoals snorkelen, op je gemak zwemmen of gewoon zonnebaden.

Boek een excursie naar Positano

Met het openbaar vervoer door Amalfi en omgeving

Rondrit per bus in Amalfi|©Leon Reed
Rondrit per bus in Amalfi|©Leon Reed

Als je twijfelt over hoe je je in Amalfi kunt verplaatsen, is het openbaar vervoer een van de meest gebruikelijke en goedkoopste opties. Elke rit kost ongeveer €2,40, hoewel je kaartjes kunt kopen voor meerdere ritten en retourreizen.

Kaartjes voor het openbaar vervoer kun je kopen bij geautoriseerde haltes of verkooppunten. De dienstregelingen variëren afhankelijk van het seizoen. Deze twee gegevens worden verstrekt door het toeristenbureau van Amalfi, dus probeer er achter te komen zodra je in Amalfi aankomt.

Boek een excursie naar de Ferriere-vallei

Neem een veerboot om de kustdorpen te bezoeken

Veerboot in Amalfi|©cw4210
Veerboot in Amalfi|©cw4210

Om Amalfi over zee te verlaten kun je de veerboot nemen. Dit is een betaalbare optie voor ongeveer €5. Een van de grootste voordelen is de verscheidenheid aan opties die je hebt op het gebied van dienstregelingen, routes, bedrijven en tickets.

Sommige lokale openbaarvervoersbedrijven, zoals NLG en Travelmar, bieden bijvoorbeeld tickets met een route die meerdere steden omvat. Dit is handig om meer bestemmingen in minder tijd te bezoeken.

Als je naar Amalfi wilt, is weinig tijd geen belemmering. Er zijn opties en routes waarmee je het beste van de stad kunt zien. Bovendien zijn de transportmiddelen toegankelijk, zodat je een aangename reiservaring zult hebben.

Boek een spa-ervaring in Amalfi