Amalfi in 5 dagen: alles wat je moet weten

De Amalfikust heeft zijn eigen charme, dus in vijf dagen kun je veel meer zien dan alleen stranden en prachtige landschappen.

Andressa García

Andressa García

14 minuten lezen

Amalfi in 5 dagen: alles wat je moet weten

Vietri Sul Mare |©jimgoldenstudio

Amalfi leren kennen in vijf dagen geeft je de kans om plaatsen te zien waar je verliefd op zult worden en naar terug zult willen keren. Omdat de Amalfikust zo uitgestrekt is, ga ik je in deze vijfdaagse route vertellen over een aantal van de beste dingen om te zien en te doen in Amalfi en de andere steden langs de kust.

Tijdens bijna een week reizen leer je niet alleen het historische centrum van de stad kennen, maar krijg je ook ongelooflijke plaatsen te zien die heel dicht bij Amalfi liggen, waaronder: Positano, Salerno, Sorrento, Capri en vele andere plaatsen met ongelooflijke verhalen en waar je van veel zon kunt genieten.

Dag 1: Historisch centrum van Amalfi

Uitzicht op de kathedraal|©ggallezot
Uitzicht op de kathedraal|©ggallezot

Tijdens deze eerste dag in de stad Amalfi leer je de hele plaats kennen en krijg je de kans om enkele van de delicatessen van de gastronomie van Amalfi te proeven. De eerste dag begint heel vroeg in de ochtend, ervan uitgaande dat je de avond ervoor bent aangekomen, en het beste wat je op deze eerste dag kunt doen is je inschrijven voor een van de beste tours door Amalfi.

Om de dag goed te beginnen raad ik je aan om wat typische gerechten uit Amalfi te proberen voordat je door de stad toert, en daarvoor heb je verschillende opties in de stad, waaronder Bottega Del Ferrari, Rua Pizze E Delizie, Hostaria Ristorante da Gemma, of Gelateria Pasticceria Buonocore. In elk van hen kun je genieten van croissants en andere specialiteiten.

Piazza Duomo

Begin je dag na een stevig ontbijt met een bezoek aan Piazza Duomo, ook wel bekend als het Domplein. Dit is een bruisende esplanade die uitkomt op de Via Lorenzo, die ook wordt beschouwd als de belangrijkste verkeersader van Amalfi. Je gaat rond 9.00 uur naar het plein en blijft er niet langer dan een uur, of misschien anderhalf uur.

Het is een belangrijke plek om te bezoeken in Amalfi omdat hier de kathedraal van Amalfi staat, waar je direct na een wandeling over het plein naartoe gaat. En als je, nadat je de hele dag in de stad hebt rondgelopen, nog steeds het nachtleven van Amalfi wilt meemaken, is het Piazza Duomo de perfecte plek om dat te doen.

Sint-Andrieskathedraal

Net binnen Piazza Duomo ligt de volgende plek op deze route, namelijk de Kathedraal van Sint-Andreas van Amalfi. Het is een architectonisch complex met honderden jaren geschiedenis, want het gebouw werd in de 9e eeuw gebouwd om de overblijfselen van Sint-Andreas de Apostel in onder te brengen.

Je zult genieten van de vele kunstwerken binnenin, waaronder middeleeuwse fresco's en een crypte in Romaanse stijl. De kathedraal is een van die plekken die je moet bezoeken, zelfs als je Amalfi in 2 dagen of minder bereist. De kathedraal is elke dag open voor publiek tussen 9:00 en 17:00 uur, maar in dit geval ga je rond 10:00 uur naar binnen en blijf je minstens twee uur, waarna je om 12:00 uur weer vertrekt.

Lunch

Bij het verlaten van de kathedraal van San Andrés heb je tijd om te lunchen voordat je verder gaat met je tour. Er zijn een paar restaurants die je kunt bezoeken voor een goede Italiaanse keuken. Een van de plekken waar je lekker Italiaans kunt eten is het restaurant L'Antica Trattoria, dat vlakbij de kathedraal ligt.

Er zijn ook andere opties die je kunt proberen, zoals Ristorante da Emilia, Ristorante Pizzeria da Gemma en Ristorante Maruzzella. In elk van deze restaurants vind je Italiaanse gerechten van hoge kwaliteit die je zullen verleiden om deel te nemen aan de beste kooklessen in Amalfi.

Boek een kookcursus in Amalfi

Excursie naar Torre dello Ziro

Nadat je je batterijen hebt opgeladen met een stevige lunch, is het tijd voor een excursie naar de Torre dello Ziro, wat zeker een unieke ervaring zal zijn. Je vertrekt voor de excursie rond 13:00 uur, net na de lunch. Enkele aanbevelingen:

  • Ik raad aan om comfortabele kleding te dragen die geschikt is om te wandelen, evenals een licht jack voor koeler weer en zonnebrandcrème.
  • Dit is een van de beste tours vanuit Amalfi en wordt te voet afgelegd langs de route die naar de Toren leidt, en de prijs van de tour kan variëren afhankelijk van het aantal deelnemers. Over het algemeen kost het tussen de 30 en 50 euro.
  • Naast het zien van ongelooflijke landschappen op je wandeling langs de paden, heb je de mogelijkheid om prachtige plannen te maken als je eenmaal bij de Torre dello Ziro bent. De tocht duurt ongeveer drie uur, dus je bent rond 16:00 uur terug in Amalfi.

Belvedere begraafplaats

Na deze lange wandeling en interessante rondleiding door de Torre dello Ziro, wacht je in Amalfi een ietwat griezelig maar niet te missen plan en dat is niets minder dan een bezoek aan de Belvedere Cemetery, waar je de graven van belangrijke figuren uit de lokale geschiedenis kunt bezoeken, zoals de dichter Errico Petrella, de muzikant Paolo Tosti en de beeldhouwer Francesco Jerace.

Gelegen in het hart van de stad, op het Piazza della Repubblica, is de Belvedere begraafplaats dagelijks geopend tussen 8.00 en 18.00 uur, dus 16.00 uur als je aankomt vanaf Torre dello Ziro is een goed moment om de begraafplaats te bezoeken, waar je niet langer dan een uur hoeft door te brengen.

Museum van het Handvest

Na het verlaten van de begraafplaats heb je nog de mogelijkheid om een laatste interessante plek te bezoeken voordat deze sluit, en dat is het Museo della Carta di Amalfi, dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

-Hoekom je er: Om er te komen moet je terug naar het historische centrum, met name naar het oude klooster van St. Nicolaas van Tolentino, vlakbij de kathedraal van St.

  • Openingstijden: Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur, dus 17.00 uur is de perfecte tijd om het minstens een uur te bezoeken. In de winter kunnen de openingstijden variëren, dus het is geen goed idee om deze tour op te nemen in je lijst van dingen om te zien en te doen in Amalfi in de winter, want in dat seizoen sluit het eerder, rond 17:00 uur.

Avondeten in de stad

Als het tijd is om te dineren, vind je in de stad tal van uitstekende restaurants omItaliaanse en lokale Italiaanse gerechten te proberen. Restaurants in de stad zijn onder andere Il Teatro, Don Alfonso 1890, La Conca del Sogno, Ristorante Pizzeria Da Gemma, L'Antica Trattoria en Ristorante da Emilia.

De openingstijden van elk restaurant kunnen variëren, maar de meeste zijn open vanaf 12.00 uur en sluiten tussen 22.00 en 23.00 uur.

Ontdek het nachtleven van Amalfi

Het nachtleven van Amalfi is levendig en leuk, dus je kunt kiezen uit een verscheidenheid aan bars, pubs, disco's en nachtclubs. De meeste bars en pubs zijn tot laat open en bieden een gevarieerd aanbod aan muziek en entertainment.

Een van de leukste dingen om 's avonds te doen in Amalfi is rondwandelen op het Piazza Duomo, waar je veel bars, restaurants en winkels vindt, waar je zowel de lokale bevolking als toeristen op zoek naar nieuwe vrienden kunt ontmoeten.

Dag 2: Natuurreservaat Ferreiravallei & Pompeii

Ferreira Vallei|©Alvier
Ferreira Vallei|©Alvier

Op deze tweede dag in Amalfi neem je de tijd om andere delen van de Amalfikust te bezoeken dan het dorp waar je de eerste dag verbleef. Je bezoekt het natuurreservaat Valle Ferreira, wat een geweldige plek is om in contact te komen met de natuur, en daarna bezoek je de ruïnes van Pompeii.

Voordat je aan je tour begint, raad ik je aan om goed te ontbijten zodat je genoeg energie hebt. Je kunt ontbijten in je hotel of accommodatie, of je kunt overwegen om te lunchen in het park van het natuurreservaat van de Ferreira Vallei, voordat je vertrekt naar Pompeii.

Wandeling van een halve dag in het natuurreservaat van de Ferreiravallei

Na ongeveer 45 minuten rijden vanuit Amalfi, afhankelijk van het tijdstip en het verkeer, kom je aan bij het natuurreservaat van de Ferreiravallei. Als je met het openbaar vervoer reist, kan het iets langer duren om er te komen. Het natuurreservaat is geopend van maandag tot en met zondag tussen 8.00 en 17.00 uur, dus het is een goed moment om rond 8.30 uur aan te komen.

  • De ruimte binnen is vrij groot, dus je kunt genieten van het uitzicht op de vallei met zijn terrassen van amandelbomen, olijfbomen en wijngaarden. Je zult ook blij zijn om de plaatselijke flora en fauna te zien en te fotograferen, waaronder een grote verscheidenheid aan vogels en zeldzame plantensoorten. Er zijn verschillende restaurants in de omgeving, dus zodra je aankomt kun je er een vinden waar je kunt ontbijten en genieten van typische gerechten uit de regio.
  • Om het natuurreservaat Valle Ferreira te betreden, moet je een toegangsprijs van ongeveer 5 euro betalen. Ik raad aan om dit bezoek op te nemen onder de dingen die je in januari in Amalfi kunt zien en doen, want de beste tijd om het te bezoeken is in de zomer. Je kunt hier ongeveer vier uur blijven voordat je verder gaat naar je volgende bestemming.

Boek een trektocht naar Valle delle Ferriere

Avondexcursie naar Pompeii

Rond 12:00 uur is het tijd om het natuurreservaat te verlaten voor de stad Pompeii, waar je op eigen gelegenheid een rondleiding kunt volgen om een aantal van de interessantste bezienswaardigheden te zien van deze stad die na de uitbarsting van de Vesuvius in puin werd gelegd. Je kunt reizen met een eigen auto of met het openbaar vervoer. Je kunt ook deelnemen aan een excursie die je naar Pompeii brengt. We raden je echter aan om je tickets voor Pompeii van tevoren te boeken en zelfs een privérondleiding door Pompeii te boeken, zodat je niets mist.

Als je rond lunchtijd in Pompeii aankomt, raad ik je aan om daar gebruik van te maken vlak voordat je aan je wandeltour begint, die iets meer dan drie uur kan duren. Rondom de stad vind je een grote verscheidenheid aan restaurants en bars waar je kunt genieten van het typische eten van Pompeii en deze Italiaanse regio.

Daarna kun je beginnen met een rondleiding door de ruïnes van de stad, en een aantal van de meest interessante plaatsen bezoeken, waaronder het Teatro Grande, het Casa dei Mosaici, het Forum, de Villa dei Misteri en het Amfitheater, stuk voor stuk van groot belang voor de stad in haar gouden eeuw. Op de archeologische site kun je een rondleiding krijgen.

Rond 17:00 uur moet je terug zijn in Amalfi, een reis van iets meer dan anderhalf uur met de auto. Eenmaal in Amalfi kun je kiezen of je teruggaat naar je accommodatie of van de gelegenheid gebruikmaakt om nog wat van het nachtleven van de stad te genieten voordat je gaat rusten.

Boek je tickets voor Pompeii

Dag 3: Praiano, Positano en Ravello

Praiano, Amalfi Küste|©Nick Amoscato
Praiano, Amalfi Küste|©Nick Amoscato

Op deze derde dag van je Amalfi-reis ga je verder langs de Amalfikust om interessante plaatsen zoals Praiano, Positano en Ravello te bezoeken. Je begint de dag vroeg in de ochtend en maakt je klaar om te vertrekken naar het ontmoetingspunt van je excursie naar Praiano, Positano en Ravello.

Je kunt ontbijten in Praiano. Het beste aan het bezoeken van deze plaatsen tijdens een excursie is dat je ook de gelegenheid hebt om enkele van de beste stranden van Amalfi te zien.

Genieten van het mediterrane uitzicht vanuit Praiano

De reis begint met een bezoek aan Praiano, waar je rond 9 uur 's ochtends aankomt en al snel verliefd wordt op de geplaveide straatjes en het uitzicht op de Middellandse Zee. Als je met een gids gaat, zal hij of zij je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving laten zien, waaronder het uitkijkpunt van de Cerullo toren, de Villa Cimbrone tuin, het klooster van San Domenico en de boulevard langs zee; als je alleen bent, zijn dit de plekken die je moet zien.

In Praiano blijf je minstens drie uur om alle hoeken van het stadje te verkennen en van elke plek foto's te maken. In dit stadje kun je ontbijten en lang genoeg rondlopen. Ik raad je aan om een aantal van de beste stranden van Praiano te bezoeken voordat je vertrekt. De stranden die ik het meest aanbeveel zijn: Praia Grande, Marina di Praia en Praiano di Mezzo.

Tegen 12:00 zou je op weg moeten zijn naar je volgende bestemming op de derde dag, Positano.

Boek een boottocht aan de Amalfikust

Fotograferen in de smalle straatjes van Positano

Als je met de auto bent, ben je in ongeveer 40 minuten in Positano, de volgende halte op je vijfdaagse Amalfi-route. Dit betekent dat het iets minder dan 13:00 uur is als je in het dorp aankomt.

Als je eenmaal in de stad bent aangekomen, is een van de dingen die je niet mag missen om je aan te melden voor een van de beste rondleidingen door Positano. Als je alleen bent, kun je ook deze tour doen om een aantal van de meest ongelooflijke bezienswaardigheden van de stad te zien, waaronder de smalle straatjes, kleurrijke huizen en oude kerken.

Maar voordat je aan deze tour begint, raad ik je aan om een plek te zoeken om te eten, want de tijd dat je hier aankomt is perfect om te lunchen. La Scalinatella, Ristorante Casa Mele, La Taverna del Leone, Il Tridente, Casa e Bottega, Ristorante Mirage, La Tagliata en Ristorante al Palazzo zijn enkele van de gastronomische opties voor de lunch.

Ervaar de culturele rijkdom van Ravello

Na een verblijf van ongeveer drie tot drie en een half uur in Positano, is het tijd om verder te gaan naar Ravello, een andere ongelooflijke stad aan de Amalfikust. Als er één ding is waar je van zult houden in Ravello, dan is het wel dat het een stad is met tal van culturele activiteiten om te ontdekken.

Je verblijft hier nog ongeveer drie uur, dus je zou rond 17:30 uur in deze stad moeten aankomen. Vanaf dan heb je de hele middag voor jezelf in Ravello, waar je de beroemde tuin van Villa Rufolo, het amfitheater van Villa Romana en het Museo Archeologico kunt bezoeken.

Na een vermakelijke drie uur is het tijd om terug te keren naar Amalfi om uit te rusten van een lange dag en met al je energie aan een nieuwe dag te beginnen.

Boek een boottocht langs de kust van Amalfi

Dag 4: Capri, Anacapri en Sorrento

Huizen in Capri|©Naval S
Huizen in Capri|©Naval S

Op deze vierde dag in Amalfi maak je kennis met drie juweeltjes van de kust: Capri, Anacapri en Sorrento. Je dag begint heel vroeg, rond 8:00 uur, wanneer je ontbijt in het hotel of ergens buiten je accommodatie, net voordat je op weg gaat naar het eerste punt op je route, en dat is niemand minder dan Capri.

Na het ontbijt stap je op een watertaxi of veerboot die je in ongeveer een uur naar het eiland Capri brengt, zodat je rond 9:00 uur op het eiland bent. Voor de exacte vertrektijden van de veerboten raad ik je aan de officiële website te bezoeken.

Bekijk de Blauwe Grot en andere verbazingwekkende plekken in Capri

Als je tussen 9:00 en 9:30 aankomt in Capri, is het tijd om te beslissen of je je inschrijft voor een van de beste rondleidingen door Capri, of dat je het eiland op eigen houtje gaat bekijken. Als je voor de tweede optie kiest, raad ik je aan om minstens drie uur in Capri te blijven, zodat je het grootste deel van het eiland kunt zien.

De Blauwe Grot, de Faraglioni di Capri, Marina Grande en Marina Piccola, de Piazzetta di Capri, Monte Solaro, het Charterhouse van San Giacomo en Villa San Michele zijn enkele van de plekken die ik je aanraad om te bezoeken tijdens je tour.

Boek een excursie naar Capri

Bekijk de andere kant van het eiland: Anacapri

Aan de andere kant van Capri en op het eiland zelf ligt Anacapri, dus je zult genieten van een wandeling door deze plek. De Tuin van Augustus, het Axel Munthe Museum, de Belvedère van Tragara, Monte Barbarossa en Castello Barbarossa zijn enkele van de plekken die je graag zult bezoeken tijdens je rondreis over deze kant van het eiland.

Om ten volle van het eiland te genieten, raad ik je aan om ongeveer drie uur te blijven naast de drie uur die je aan de kant van Capri doorbrengt. En omdat je aan deze kant van het eiland waarschijnlijk een beetje honger zult krijgen omdat het lunchtijd is, raad ik je aan om de Anacaprese gastronomie te proberen in een van de restaurants.

Onder de aanbevelingen die ik je geef om te eten in Anacapri zijn: Le Arcate, Due Pini Ristorante Capri, La Tablita Restaurant & Pizzeria, Ristorante Da Gelsomina, Capri Pasta, Il Geranio en La Limonaia.

Op weg naar Sorrento

Na zes uur toeren over het eiland Capri en Anacapri is het tijd om op de veerboot te stappen of je aan te melden voor een van de beste excursies van Capri naar Sorrento. De reis duurt ongeveer 20 minuten en kost meestal rond de 13 euro per persoon.

  • Eenmaal aangekomen in Sorrento kun je op eigen houtje door de stad toeren, waar ik je aanraad om minstens vier uur te blijven om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te zien. Je kunt ook deelnemen aan een van de beste rondleidingen door Sorrento, waarbij een gids je alles vertelt wat je wilt weten over de stad.
  • Rond 19:00 zou je terug moeten zijn in Amalfi voor een lekker diner in het hotel of ergens in de buurt van je accommodatie, om daarna uit te rusten en vroeg te vertrekken om te genieten van je laatste dag aan de Amalfikust.

Dag 5: Cetara, Vietri-Sul-Mare & Salerno

CETARA, AMALFIKUST|©Giuseppe Del Vecchio
CETARA, AMALFIKUST|©Giuseppe Del Vecchio

Voor de laatste dag aan de Amalfikust kun je naar drie fantastische plaatsen gaan: Cetra, Vietri-Sul-Mare dat bekend staat om zijn keramiekdorp en Salerno. In elk van deze plaatsen zie je niet alleen verbazingwekkende bezienswaardigheden, maar heb je ook de gelegenheid om alles te fotograferen.

Je ontbijt in Cetara en om van Amalfi naar deze stad te komen, moet je met de auto of het openbaar vervoer reizen. Als je alleen bent en een eigen auto hebt, duurt het waarschijnlijk iets minder dan 25 minuten om er te komen. Je kunt ook de veerboot nemen, die er ongeveer 40 minuten over doet van Amalfi naar Cetara.

Bewonder het uitzicht op de Baai van Napels in Cetara

Als je eenmaal in Cetara bent, rond 9:00 uur, raad ik je aan de tijd te nemen om te ontbijten in een van de restaurants in de omgeving, waar je een verscheidenheid aan Italiaanse gerechten kunt vinden. Meteen na deze verplichte lunchstop is het tijd om te genieten van het prachtige uitzicht op de Baai van Napels en de Viceregale Toren.

Daarna raad ik je aan om de rest van je tijd in Cetara te gebruiken om door de straten te dwalen, de kerk van San Francesco te bezoeken en langs de Promenade te wandelen. Ik raad je ook aan om het klooster van San Salvatore en de kerk van San Antonio te bezoeken. Natuurlijk mag je de stranden van Cetara niet missen.

Boek een boottocht langs de Amalfikust

Bezoek het keramiekdorp: Vietri-Sul-Mare

Na drie uur toeren door Cetara vervolg je je reis naar Vietri-Sul-Mare, bekend om zijn classificatie als keramiekdorp. Als je rond 12:00 of 13:00 uur in Vietri Sul Mare aankomt, is een van de eerste dingen die je moet doen het dorp Ceramica bezoeken, dat bekend staat om de productie van keramiek in Vietri.

Maar voordat je aan dit avontuur begint, raad ik je aan te gaan lunchen om je rondleiding door Vietri-Sul-Mare voort te zetten, want je kunt hier op verschillende plaatsen Italiaans eten.

Als je eenmaal hebt geluncht, is het tijd om interessante plaatsen te bezoeken zoals het kasteel van Giusso, het klooster van San Salvatore of de kerk van San Antonio. Om ongeveer 16:00 uur moet je op weg zijn naar Salerno.

Salerno

Na een rit van 20 minuten met de privé-auto kom je aan in Salerno, waar je de hele middag de tijd hebt om de stad te verkennen, ofwel door deel te nemen aan een van de beste tours van Salerno, ofwel door de stad op eigen houtje te verkennen.

In beide gevallen raad ik je aan om plaatsen te bezoeken zoals de kathedraal van Salerno, het kasteel van Arechi, het provinciale keramiekmuseum van Vietri of de botanische tuinen. Aangezien je hier tot de middag en avond blijft, heb je de gelegenheid om enkele restaurants en cafés te bezoeken.

Na je tour door Salerno heb je de mogelijkheid om in de stad te blijven om de volgende ochtend terug naar huis te gaan.