Beste dingen om te doen in Amalfi

Amalfi is een van de mooiste bestemmingen in Italië en de belangrijkste bestemming in Campanië. Dit is wat je kunt zien en doen in dit paradijs van kliffen en wit zand.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Amalfi

Amalfi | ©Nick Amoscato

Door de schoonheid van de landschappen en het warme water van de stranden is de Amalfikust een van de meest bezochte bestemmingen in Italië. En Amalfi is de belangrijkste stad en een van de mooiste in de regio Campanië, vooral vanwege de combinatie van paradijselijke uitzichten en middeleeuwse architectuur.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Amalfi zijn wandelen over het Piazza del Duomo, een bezoek brengen aan de pittoreske kathedraal van Sint-Andreas de Apostel, zwemmen bij Lido Delle Sirene, genieten van het panoramische uitzicht over de regio vanaf Torre dello Ziro en een bezoek brengen aan de tuinen van Villa Rufolo.

1. Wandeling door de Piazza del Duomo

Piazza del Duomo| ©--MARCO POLO--
Piazza del Duomo| ©--MARCO POLO--

Het Piazza del Duomo, gelegen in het hart van de stad, is het centrale plein van Amalfi en is vernoemd naar de nabijheid van de kathedraal van Sint-Andreas de Apostel, een Arabisch-Normandisch Romaans gebouw dat ook een van de beroemdste bezienswaardigheden van Campanië is.

Het Piazza del Duomo is het epicentrum van het sociale en culturele leven in Amalfi en een populaire plek voor toeristen om te bezoeken. Op het Piazza del Duomo kun je ontspannen, lunchen en genieten van een panoramisch uitzicht over de stad en de Tyrreense Zee.

Maar het is ook de plek waar je kunt genieten van de typische gerechten uit de lokale keuken, dus het zal ook het ontmoetingspunt zijn voor de start van de beste gastronomische tours van Amalfi. In de omgeving van het Piazza del Duomo vind je ook cafés waar je Italiaanse koffie kunt drinken.

Interessante details

 • Locatie: Piazza Duomo, Amalfi.
 • Hoe er te komen: Bussen 5070 en 5120.

2. Neem een duik in Lido Delle Sirene

Lido Delle Sirene| ©iccio83sv
Lido Delle Sirene| ©iccio83sv

Lido Delle Sirene is een beroemd stuk kust in de buurt van de haven van Amalfi en Marina Grande, ideaal voor het beste uitzicht op de Tyrreense Zee. In tegenstelling tot andere stranden in de stad is het hier veel minder druk en biedt het allerlei faciliteiten zoals kleedkamers, douches, restaurants en parapluverhuur.

Lido Delle Sirene (het strand van de zeemeerminnen) is meestal opgenomen in de routes van de beste rondreizen door Amalfi en wordt beschouwd als een van de mooiste stranden aan de Amalfikust. Het heeft echter een rotsachtige kust, wat snorkel- en duikexcursies moeilijk maakt.

Lido Delle Sirene is ook een van de beste stranden van Amalfi, maar voor de meeste faciliteiten moet worden betaald, dus het is misschien niet de goedkoopste optie, maar wel de moeite waard. Je kunt het misschien ook vanaf zee zien als je een boottocht langs de kust van Amalfi boekt.

Interessante details

 • Locatie: Piazzale dei Protontini 4, Amalfi.
 • Hoe kom je er: Bus 5110.

Boek een boottocht langs de Amalfikust

3. Geniet van het panoramische uitzicht vanaf Torre dello Ziro.

Torre dello Ziro| ©Nick Amoscato
Torre dello Ziro| ©Nick Amoscato

De Torre dello Ziro is een oud fort dat in de 15e eeuw werd gebouwd om de kust te beschermen tegen piraten, want tijdens de middeleeuwen was Amalfi een van de belangrijkste havens van Italië aan de Tyrreense Zee.

Dit stenen bouwwerk is gebouwd met uitzicht op de Golf van Salerno, dus vanaf hier kun je genieten van enkele van de beste panoramische uitzichten op de kust van Amalfi.

De Torre dello Ziro is een van de beroemdste uitzichtpunten in de regio en als je van plan bent om de zomermaanden door te brengen wanneer de zonsondergangen helder zijn, kun je een glimp opvangen van een van de beste zonsondergangen in Campanië.

Interessante details

 • Locatie: Via Valle delle Ferriere 36, Pontone.
 • Hoe er te komen: met de buslijnen 5110 en 5120 of via een wandelroute die 3 tot 4 uur duurt.
 • Prijs: De toegang tot de toren is gratis, maar je kunt alleen langs de buitenkant van het fort omhoog.
 • Aanbeveling: Als je van wandelen houdt, raad ik je aan een excursie te boeken naar de Valle delle Ferriere vanuit Amalfi.

Boek een excursie naar Valle delle Ferriere

4. Bekijk de kliffen van Amalfi vanaf de zee

Kliffen van Amalfi| ©linwujin
Kliffen van Amalfi| ©linwujin

Een boottocht boeken langs de kust van Amalfi om de kliffen van de Amalfikust vanaf zee te zien is een van de beste alternatieven om de kleurrijke gebouwen en alle bouwwerken te ontdekken die zich aan de kust van de Tyrreense Zee bevinden.

Ik raad je aan om een aantal van de beste boottochten in Amalfi te kiezen om van een ander profiel van de stad te genieten. De meeste tochten beginnen in de haven Marina Coppola en tijdens de tocht heb je de tijd om te zwemmen en andere nabijgelegen stadjes zoals Ravello, Atrani en Positano vanaf de kust te ontdekken.

Daarnaast leer je ook meer over de zeefauna van Campanië en maak je een rondleiding door de grotten, watervallen en historische bezienswaardigheden van de regio. Als je wilt, kun je ook kiezen voor een nachttour, een van de beste dingen om 's nachts te doen in Amalfi

Interessante details

 • Prijs: 137 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 4 uur.

Boek een boottocht langs de Amalfikust

5. Maak een tocht langs de Via dei Mercanti en proef limoncello.

Limoncello| ©Fred
Limoncello| ©Fred

Via dei Mercanti is een van de hoofdstraten van de stad en het epicentrum van winkelen in Campanië. Langs deze verkeersader vind je winkels met de beroemdste Italiaanse en Europese kledingmerken, historische gebouwen, restaurants en cafés. s Nachts is het ook het centrum van het nachtleven.

De beste manier om Via dei Mercanti te verkennen is te voet, vooral als je van plan bent Amalfi te bezoeken in juni of tijdens de zomermaanden wanneer de temperatuur warm en het weer aangenaam is.

Een ander kenmerk van Via dei Mercanti is dat je er veel plaatsen vindt waar je de traditionele limoncello kunt drinken, een drankje gemaakt van citroenschil dat in Italië net zo populair is als wijn, zo niet populairder. Bij Ruga Nova Mercatorum kun je deze likeur proberen die soms centraal staat als je een kookles in Amalfi boekt.

Boek een kookles in Amalfi

6. Bezoek de tuinen van Villa Rufolo

Villa Rufolo tuinen| ©Chris Armstrong
Villa Rufolo tuinen| ©Chris Armstrong

Villa Rufolo is een historisch gebouw in Ravello dat opvalt door de tuinen, gebouwd op balkons met uitzicht op de Tyrreense Zee, en door de Moorse architectuur. Je kunt door de tuinen wandelen , die vol staan met bloemen, fonteinen en beeldhouwwerken, en genieten van panoramische uitzichten over de kustlijn.

Villa Rufolo is ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ravello, waar de culturele evenementen van de stad en het belangrijkste muziekfestival van Italië plaatsvinden.

Als je het meeste uit je bezoek aan Ravello wilt halen, kun je ook het Villa Rufolo museum bezoeken, waar kunstwerken, archeologische vondsten en partituren van Richard Wagner worden tentoongesteld. Je kunt ook door de smalle straatjes van de stad slenteren, waar vaak ambachtelijke winkeltjes en kraampjes met levensmiddelen staan.

Interessante details

 • Plaats: Piazza Duomo 1, Ravello.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 16.30 uur.
 • Hoe er te komen: met buslijnen 5110 of met de auto langs de SS373.

7. Bezoek het Paradijsklooster

Klooster van het Paradijs| ©Pia M
Klooster van het Paradijs| ©Pia M

Het Paradijsklooster is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Amalfi en ook een van de mooiste. Deze open galerij, versierd met Arabische elementen, is verbonden met de Kathedraal van Sint-Andreas de Apostel, maar is er een andere constructie van. Het werd gebouwd in de 13e eeuw om de graven van de adel van de Amalfikust en sindsdien te huisvesten.

Deze plek neemt een centrale plaats in de geschiedenis van de stad in, omdat het de relikwieën van Sint-Andreas de Apostel bevat en ook het oude met edelstenen ingelegde gewelf dat toebehoorde aan het bisdom van Amalfi. De Kloostergang van het Paradijs wordt ook beschouwd als een meesterwerk van de Italiaanse middeleeuwse architectuur.

Om toegang te krijgen tot het klooster moet je eerst de kathedraal binnengaan, maar het zijn twee onafhankelijke bezoeken en attracties die op zichzelf kunnen worden bezocht. Het is ook opmerkelijk vanwege de Byzantijnse mozaïeken en tuinen.

Interessante details

 • Locatie: Via Salita Episcopio 1, Amalfi.
 • Prijs: De toegang tot het klooster kost ongeveer 3 euro per persoon.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur.
 • Hoe er te komen: met buslijn 5110.

8. Leer de kathedraal van San Andrés Apostel kennen

Kathedraal van Sint-Andreas de Apostel| ©AgarwalArun
Kathedraal van Sint-Andreas de Apostel| ©AgarwalArun

De Kathedraal van Sint-Andreas de Apostel is de belangrijkste bezienswaardigheid van Amalfi en ook een van de belangrijkste aan de Amalfitaanse kust, aangezien dit 9e-eeuwse Arabisch-Normandische Romaanse religieuze gebouw herbergt:

 • De relikwieën van de heilige nadat ze in 1208 vanuit Constantinopel werden vervoerd.
 • De sarcofaag van aartsbisschop Pietro Capuano, die in de 13e eeuw een van de belangrijkste personen in de katholieke kerk werd.
 • Een altaar ingelegd met edelstenen.
 • Middeleeuwse mozaïeken, fresco's en relikwieën uit het Heilige Land.
 • De ingang van de Paradijskloostergang, waar de relikwieën van Sint-Andreas de Apostel liggen.

Het ontwerp van de kathedraal laat de invloeden zien die de stad door de geschiedenis heen heeft gehad, toen Amalfi de belangrijkste Italiaanse haven aan de Tyrreense Zee werd. Deze culturele kruising is te zien in de Arabische torens die, in combinatie met de bronzen deuren uit de Perzische Golf, een van de mooiste gevels van een Europese kathedraal vormen.

Interessante details

 • Locatie: Piazza Duomo 1, Ravello.
 • Prijs: 3 euro per persoon ongeveer.
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Hoe er te komen: met buslijn 5110.

9. Bezoek het Papiermuseum

Papiermuseum| ©Amphipolis
Papiermuseum| ©Amphipolis

Het Museo della Carta of Papiermuseum is gevestigd in een stenen molen en toont niet alleen originele instrumenten die dateren uit de 13e eeuw, maar is ook een getuigenis van het industriële verleden van de stad, dat nauw verbonden was met de productie van papier en vellen.

Het heeft monsters van drukpersen, persen, houten hamers en manuscripten uit de middeleeuwen, wat een echte schat is, omdat deze historische periode bekend stond als de donkere middeleeuwen vanwege de weinige informatie en documentatie die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Daarnaast kun je ook demonstraties bijwonen om te begrijpen hoe oude machines werkten.

In het Papiermuseum kun je ook de winkel bezoeken, met thematische cadeaus en souvenirs voor bezoekers, waaronder papieren handwerk van gedroogde bloemen en briefpapier.

Interessante details

 • Plaats: Via delle Cartiere 23, Amalfi.
 • Prijs: ongeveer 12 euro per persoon.
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.30 uur.
 • Hoe er te komen: met buslijn 5110.

10. Bezoek Positano, Ravello en Atrani

In Positano| ©VV Nincic
In Positano| ©VV Nincic

Amalfi is de bekendste stad aan de Amalfikust, maar de regio omvat ook enkele van de mooiste plaatsen in Italië zoals Positano, Ravello en Atrani, die je allemaal kunt bezoeken tijdens de beste daguitstappen vanuit Amalfi of op eigen houtje.

Positano is een mooi dorp met steile, smalle straatjes en wordt beschouwd als de Parel van de Amalfikust. Ravello is beroemd om zijn luxueuze Arabische villa's, waaronder Rufolo, en zijn smalle steegjes. En Atrani, een van de kleinste en meest pittoreske, zal elke foto die je er maakt magisch maken.

Sommige tours gaan ook naar Minori, Maiori en Praiano, maar je kunt nog meer uit je bezoek aan Amalfi halen door de omliggende dorpen te verkennen.

Boek een boottocht langs de Amalfikust

Plan je reis naar Amalfi

Elk moment van het jaar is een goed moment om dit paradijs aan de oevers van de Tyrreense Zee te bezoeken. Met milde temperaturen het hele jaar door kun je zelfs in de winter genieten van boottochten of buitenactiviteiten zoals wandelen en kajakken in Amalfi.

Als je de beste activiteiten per seizoen wilt weten, vergeet dan niet de berichten te bezoeken die Hellotickets voor je heeft voorbereid:

En als je je bezoeken wilt afstemmen op de duur van je vakantie, dan hebben we onze reisgidsen om Amalfi te verkennen zonder het beste te missen:

Tot slot raad ik je aan om je transfers tussen de dichtstbijzijnde luchthaven en Amalfi te boeken om alle opties te leren kennen en comfortabel bij je accommodatie in Amalfi aan te komen. Nu hoef je alleen nog maar... Genieten!