8 dingen om in december in Amalfi te doen

December in Amalfi brengt een sfeer van opwinding en feest met zich mee. Kerstmis en Nieuwjaar vallen in het winterseizoen, dus het is een ideale maand om deze stad te bezoeken.

Lorena Morales

Lorena Morales

8 minuten lezen

8 dingen om in december in Amalfi te doen

Vista de la costa de Amalfi |©Nick Amoscato

December is, ondanks de kou en het laagseizoen, de drukste en gezelligste maand van de winterperiode. Sommige bars, restaurants, winkels en hotels, vooral die aan de kust, die in deze tijd van het jaar gesloten zijn, openen hun deuren weer in december om toeristen te verwelkomen.

Als je van oudejaarsvieringen houdt en op zoek bent naar reizen en fascinerende plaatsen wilt zien, is een bezoek aan deze stad in december een van de beste dingen om te zien en te doen in Amalfi, omdat je dan deel kunt nemen aan traditionele evenementen die al heel lang in de stad plaatsvinden.

1. Proef de traditionele citruslikeuren

Amalfi Limoncello|©Carlotta Seely
Amalfi Limoncello|©Carlotta Seely

Hoewel citroenen en mandarijnen meerdere keren per jaar worden geoogst, zeggen sommigen dat de citrusvruchten die in december worden geoogst bijzonder goed zijn voor het maken van twee likeuren die kenmerkend zijn voor de Amalfikust: limoncello en mandarincello.

Het proeven van deze regionale likeuren in de bars en restaurants van Amalfi, terwijl je geniet van het landschap van deze stad vol geschiedenis, is een ervaring die je inzicht geeft in de geest van de plaats.

Bovendien is de citroen uit de regio, bekend als Sfusato Amalfitano of Limona Costa d' Amalfi, een variëteit die je alleen aan de Amalfikust vindt.

Waar je citruslikeuren kunt proeven

Als je, naast het proeven van deze exquise likeuren, de bijzondere gastronomie van de Amalfikust wilt leren kennen, kun je je inschrijven voor een gastronomische tour of een kookles boeken, waar je ongetwijfeld de culinaire geheimen van de regio te horen krijgt, terwijl je de beste gerechten van de Amalfikust leert kennen.

Schrijf je in voor een kookles in Amafi

2. Doe mee aan de La Panoramica race

Mensen bij de finish|©Napoli Running
Mensen bij de finish|©Napoli Running

Als je van sport houdt, kun je deelnemen aan een 27 km lange race die begint in Sorrento, een stad op 30 km van Amalfi. De Sorrento-Massalubrense-Positano Panoramica wordt elk jaar gehouden en wordt beschouwd als een van de meest verwachte evenementen in de regio.

Het bestaat uit een prachtige route tussen de twee baaien van Campanië, waar je prachtige landschappen ziet tot aan Positano.

Bovendien is het een race die niet alleen bedoeld is voor sporters, maar ook voor gezinnen. Met andere woorden, je kunt je inschrijven om slechts 2,5 km te rennen (of wandelen) en samen met je familie of vrienden van deze ervaring genieten.

Meer informatie over de race

 • Prijs: van 35 € tot 60 € per persoon. 5 € voor de familierace voor volwassenen, en kinderen jonger dan 10 jaar en volwassenen ouder dan 65 jaar zijn gratis. Vooraf inschrijven is verplicht op de website van La Panorámica.
 • Wanneer vindt het plaats? De eerste week van december.
 • Hoe kom je er: je kunt bus 5070 nemen van halte Largo Piccolomini naar halte Positano Chiesa Nuova.

Als je meer wilt zien

Als je na de race nog meer avontuur wilt, moedig ik je aan om een tocht te boeken naar de Valle delle Ferriere, een natuurlijk landschap van ongekende schoonheid.

Het zit vol watervallen, vegetatie, beekjes en uitbundige natuur. Bovendien is de moeilijkheidsgraad van de route gemiddeld laag, zodat mensen met zeer uiteenlopende fysieke condities kunnen deelnemen.

Maak een trektocht naar de Ferriere Vallei

3. Geniet van de kribben

Kerststal|© Al Elmes
Kerststal|© Al Elmes

De meest karakteristieke winterspektakels in Amalfi zijn die welke te maken hebben met kerstvieringen, zoals de Napolitaanse kerststallen, een kunst die in de 13e eeuw ontstond in wat nu Italië is.

In Amalfi vind je ze in al hun vormen: open, gesloten, artistiek, traditioneel en levend. Tot de mooiste kerststallen die je in de stad kunt zien behoren de volgende:

 • De traditionele levende kerststal in de wijk Pogerola.
 • De twee kerststallen in twee fonteinen, die bij de Fontana di Cap é Cuiccio en die bij de fontein op het kleine plein Largo Scario, plekken die je zeker zult zien tijdens een van de beste rondleidingen door Amalfi.
 • De permanente kerststal bij de Fontana di Cap é Cuiccio, die niet wordt afgebroken na de festiviteiten, toont arbeiders en handelaren uit de regio. Een andere bijzonderheid is dat een deel van de scène onder water staat.
 • Dekerststal op Piazza Largo Scario is nog opvallender en rond de figuren van het Christuskind, Jozef, Maria, de Wijzen, de herders, de dieren en de engelen is de stad Amalfi afgebeeld.

4. Bewonder het vuurwerk

Vuurwerk in de lucht|© DESIGNECOLOGIST
Vuurwerk in de lucht|© DESIGNECOLOGIST

De geboorte van Jezus is een van de traditionele vieringen van de christelijke cultuur en natuurlijk worden deze vieringen in Amalfi uitgevoerd met een groots vertoon van middelen: het vuurwerk op kerstavond.

De bronzen deuren van de Duomo van Amalfi gaan open na de laatste mis en een massale processie beklimt de trappen. Dit is het moment waarop in heel Italië het kind in de kribbe wordt gelegd.

Dan wordt net na middernacht een vuurwerkster afgestoken en begint een spektakel dat de hele hemel boven de Piazza Duomo verlicht en het begin van Kerstmis aangeeft. Het is een van de meest bezochte vuurwerkshows in heel Italië en een van de beste dingen om 's avonds in Amalfi te doen.

5. Bekijk het programma van kerst- en nieuwjaarsevenementen

Banda di Capodanno|©Oleg
Banda di Capodanno|©Oleg

December is een maand vol verrassingen en een speciale sfeer, dankzij de feestvreugde die overal heerst, en Amalfi is daarop geen uitzondering. Als je de stad in december bezoekt, mag je het traditionele plaatselijke festival niet missen: de InCanti d'Autore.

Dit festival biedt een reeks voorstellingen die elk jaar worden vernieuwd en voor elk wat wils bieden, van traditionele kerstvertellingen en opera tot musicals en concerten.

Meer informatie

 • Plaats: Arsenale della Repubblica, Largo Cesareo Console, 4, 84011 Amalfi SA, Italië
 • Duur: van een paar dagen voor 24 december tot de eerste dagen van januari.
 • Toegangsprijs: gratis

6. Bezoek de kerstmarkt in Amalfi

Markt van Amalfi|©George Barker
Markt van Amalfi|©George Barker

Als je een onvergetelijk moment van feest en kerstsfeer wilt beleven, mag je de kerstmarkten in Amalfi niet missen, met betoverende voorwerpen en superoriginele ideeën voor je kerstcadeaus.

Het is ideaal om te bezoeken na een wandeling door de mooie smalle straatjes van Amalfi, of na een tocht langs de kust, want zelfs in de winter kun je de beste stranden van Amalfi niet missen.

De vereniging La Soffitta in Piazza is verantwoordelijk voor de organisatie van deze markt met klein antiek, vintage voorwerpen, verzamelobjecten uit die tijd en creatief handwerk, een echte aanrader voor nieuwsgierige en gepassioneerde zoekers naar artistieke en culturele voorwerpen uit vervlogen tijden.

Meer info

 • Locatie: Lungomare dei Cavalieri Street 84011 Amalfi, Salerno, Italië.

 • Start: begin december.

 • Openingstijden: van 10.00 tot 20.00 uur.

7. Sluit het jaar feestend af in Amalfi

Oudejaarsavond diner|©John Samson
Oudejaarsavond diner|©John Samson

Oudejaarsavond in Amalfi biedt je de kans om deel te nemen aan de vieringen van de stad, die traditie met het hedendaagse mengen. Deze vieringen vinden plaats van een paar dagen voor 31 december tot 6 januari.

Het is de gewoonte om op oudejaarsavond, na een traditionele maaltijd in Amalfi, rond 23.30 uur naar buiten te gaan om te kijken naar de optocht van folkloristische groepen door de stad en het geweldige vuurwerk boven de zee.

De volgende dag hervatten de groepen hun optredens op de pleinen, waarbij ze toeristen en inwoners het nieuwe jaar inluiden met satirische verzen en oude tarantella's. En op 6 januari is er de Cavalcade van de Kleine Herders, optredens van folkloregroepen, de Calata della Stella en de herpositionering van het Kindje Jezus in de kathedraal.

8. Ontdek heilige kunst in het Diocesaan Museum

Diocesaan Museum Amalfi|©Cedric Suzman
Diocesaan Museum Amalfi|©Cedric Suzman

December, de maand van de katholieke traditie van Kerstmis, is een speciale maand om je te verdiepen in de geschiedenis en kunst van deze religie, dus het is een goed moment om het Diocesaan Museum van Amalfi te bezoeken.

Het bewaart de kunstwerken van de Basiliek en de Kathedraal en is gehuisvest in de Basiliek van het Kruisbeeld. Het museum werd geopend in 1995 en is gevestigd in een 12e-eeuwse middeleeuwse structuur die toegankelijk is via de Kloostergang van het Paradijs.

Het museum bestaat uit vier delen: de Kloostergang, de muurschilderingen, de schat van de kathedraal en de schilderijen en beeldhouwwerken. Mis het beeld van de Maagd en het Kind niet, een renaissance hoogreliëf op de achterkant van de marmeren plaat van de kathedraal, waarvan de auteur anoniem is gebleven.

Meer informatie

 • Plaats: Piazza Duomo, 84011 Amalfi SA, Italië
 • Openingstijden: dagelijks van 10 tot 17 uur.

Temperaturen in Amalfi in december

Straten van Amalfi|©Petri Karvonen
Straten van Amalfi|©Petri Karvonen

December brengt de laatste dagen van de herfst en de eerste dagen van de winter met zich mee in Amalfi, en vergeleken met de voorgaande maand is het weer wat droger, maar de maximum- en minimumtemperaturen hebben de neiging wat te dalen en variëren tussen 8 en 15° C, waarbij het gebruikelijke gemiddelde op 14° C blijft.

Wat zonlicht betreft, dit duurt meestal ongeveer 9 uur. De zonsopgang is meestal rond 7.30 uur en de zonsondergang begint rond 16.30 uur, dus het is belangrijk om je dag vroeg te beginnen om het meeste uit je verblijf in Amalfi te halen.

Als je de juiste winterkleding draagt, is het weer vrij aangenaam en hoewel het meestal bewolkt is, valt er vrij weinig regen, zodat je veel van deze prachtige stad kunt genieten.

Toeristenaantallen Amalfi in december

Mensen aan tafel|©hagger71
Mensen aan tafel|©hagger71

Van de wintermaanden in Amalfi is december de drukste maand voor toeristen. Dit komt door de vele feesten en festiviteiten, vooral Kerstmis en Nieuwjaar, die in heel Europa traditioneel in hoog aanzien staan.

Hoewel de prijzen in december iets hoger liggen dan in de andere maanden van het laagseizoen, zijn ze niet zo hoog als in het hoogseizoen. Bovendien openen veel bedrijven, zoals winkels, restaurants en accommodaties, die normaal gesproken gesloten zijn voor het winterseizoen, hun deuren in december. Luchthaventransfers zijn vaak ook goedkoper.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Amalfi in december?

Koffer met kleren|© Paige Cody
Koffer met kleren|© Paige Cody

Het belangrijkste is om kleren in te pakken die geschikt zijn voor winterse temperaturen, of je nu 2 dagen of langer in Amalfi verblijft. Je moet dikke shirts met lange mouwen, truien, dikke broeken en natuurlijk een muts, sjaal, handschoenen en een goede mackintosh voor het geval het regent meenemen.

Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je schoeisel geschikt is, dat wil zeggen niet alleen warm, maar ook comfortabel voor het lopen en traplopen, wat een beetje gevaarlijk kan zijn in de vochtigheid.

Natuurlijk is je bagage niet compleet zonder paraplu en, als je het prachtige landschap in hoge kwaliteit wilt vastleggen, een goede camera.