14 dingen om te doen in Tokyo in december

De verlichte stad, vuurwerk, een parade van mythologische vossen en een eerbetoon aan samoerai-helden. Zin in het plan? Laten we dan in december naar Tokio gaan, dat dat allemaal te bieden heeft... en nog veel meer!

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

10 minuten lezen

14 dingen om te doen in Tokyo in december

Tokio in december | ©Manish Prabhune

December in Tokio is meestal een zeer zonnige maand met weinig neerslag, waardoor het de perfecte tijd is om van deze prachtige stad te genieten. Hoewel in deze tijd van het jaar de dagen korter zijn, bereidt het land zich voor op Kerstmis en Oud en Nieuw, dus het is de moeite waard om deze ongelooflijke combinatie van oosterse en westerse cultuur te ervaren.

De stad is zeer divers, en daarom zijn er veel dingen te doen en te zien in Tokio, deze keer vertel ik je de beste dingen om van te genieten in de laatste maand van het jaar.

1. Geniet van de verlichte nacht in de stad

De verlichting van Tokio in december| ©nakashi
De verlichting van Tokio in december| ©nakashi

Van eind november tot begin december is de stad Tokio gehuld in haar mooiste lichtjes. Winkelcentra, winkels, straten en lanen tonen de mooiste lichtdecoraties in dit laatste deel van het jaar. Dus als je een rondreis door Tokio wilt maken, is dit misschien wel het perfecte moment.

De hoofdstraat van Tokio is Marunouchi Street, waarvan de bomen zijn verlicht in een opvallende gouden kleur die hun schoonheid nog eens extra benadrukt. Andere hoogtepunten van de lichtshow zijn de displays in Omotesando, Roppongi Hills en Tokyo City Station.

Het pretpark Yomiuri Land voegt iets toe aan deze prachtige traditie van lichtshows met zijn unieke lichtshow met edelsteenthema.

Boek een rondreis door Tokio

2. Ervaar het Filipijnse festival in Tokio

Filipijns Festival in Tokio| ©Shoji
Filipijns Festival in Tokio| ©Shoji

Tijdens de maand december in Tokio heb je de kans om jezelf mee te nemen naar de Filippijnen en je onder te dompelen in de cultuur dankzij het Filippino Festival dat elke 3 december wordt gehouden in het Yoyogi Park in de stad Shibuya.

Dit is een viering en eerbetoon van de Japanners aan de Filippijnse cultuur, want er wonen meer dan 30.000 Filippijnse burgers in de stad Tokio en dit is het festival waardoor ze zich jaar na jaar thuis voelen. Optredens, dansen en parades zijn slechts enkele van de vele dingen waar je van kunt genieten op dit festival. Je kunt er ook typisch Filippijns eten proeven, waaronder varkensvleesgerechten en traditionele bieren.

En om op dezelfde golflengte te blijven, kun je een culinaire rondleiding in Tokio volgen om het beste van de Japanse keuken te proeven.

Boek een van de beste foodtours van Tokio

3. Ontdek de ongelooflijke berg Fuji

Beroemd uitzicht op de pagode met de berg Fuji op de achtergrond|©DyL_foto
Beroemd uitzicht op de pagode met de berg Fuji op de achtergrond|©DyL_foto

Een bezoek aan Mount Fuji is een bezoek aan een van de iconische monumenten van Japan en mag daarom niet worden gemist, ongeacht de tijd van het jaar. Maar het mooie van een bezoek in december is dat je dan de met sneeuw bedekte berg kunt zien, een prachtig gezicht.

Niet alleen dat, je hebt ook de mogelijkheid om iets te zien wat alleen tussen december en april gebeurt, de Fuji Diamond. Bij zonsondergang en zonsopgang ontmoeten de zon en de top van de berg elkaar en lijkt de berg te schitteren als een diamant, iets ongelooflijks.

Het is de hoogste top van het land en wordt al sinds de oudheid als heilig beschouwd. Je hebt vast duizend beelden van deze prachtige stratovulkaan in je hoofd, maar er gaat niets boven hem in werkelijkheid zien.

Boek een reis naar Mount Fuji

4. Mis het beste uitzichtpunt van Tokio niet

De boom van Tokio|©Radek Kucharski
De boom van Tokio|©Radek Kucharski

Tokyo Skytree, ook wel bekend als de New Tokyo Tower, is een telecommunicatietoren die ook dienst doet als restaurant en observatiedek.

Het is sinds 2010 het hoogste gebouw in Tokio en biedt daarom het beste uitzicht over de hoofdstad. Daarom krijgt het veel bezoekers per dag, maar je kunt de rijen en wachttijden vermijden door je kaartje voor Tokyo Skytree online te kopen, wat ik ten zeerste aanbeveel.

Als je hoogtevrees hebt, raad ik je aan deze activiteit over te slaan, maar zo niet, laat niets je tegenhouden om Tokyo vanuit de hoogte te bekijken! Het is ook een goede plek om te schuilen voor de kou van de Japanse hoofdstad in december.

Boek tickets voor Tokyo Skytree

5. Bekijk Tokio in alle comfort

Tokio tourbus|©Stig Bjorge
Tokio tourbus|©Stig Bjorge

Als je zin hebt om de Japanse hoofdstad op een comfortabele manier en vanuit een ander perspectief te leren kennen, kun je dat doen tijdens een eendaagse bustour. Normaal gesproken bevatten deze activiteiten ook een sightseeingcruise, zodat je de stad op twee totaal verschillende manieren kunt ontdekken.

Ik raad deze activiteit aan als het je eerste keer in Tokio is, omdat er stops worden gemaakt bij de belangrijkste monumenten en toeristische attracties. Maar het is ook ideaal als je niet veel dagen hebt om te reizen en niets wilt missen, want je ontdekt veel van de stad in slechts één dag.

En aan de andere kant, omdat het winter is, kan de bus je helpen warm te blijven en van de stad te genieten, ook al is het december.

Boek een bustour door Tokio

6. Leer de cultuur van Japan onder couvert kennen

bonsai in het museum|©Anita Pravits
bonsai in het museum|©Anita Pravits

Japan kan in december erg koud zijn, maar als je geen tijd wilt verspillen door in cafés te gaan zitten (wat ook erg koel is), is de beste manier om warmte en sightseeing te combineren, kaartjes te kopen voor het Fuji Art Museum.

Dit museum huisvest ongeveer 30.000 Japanse, Aziatische en Europese kunstwerken. Het is vooral bekend om zijn westerse olieverfschilderijen.

Het ligt vlakbij de Soka Universiteit, in Hachioji, en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur (inclusief feestdagen).

Boek tickets voor het fuji art museum

7. Vossenfestival

Vossenfestival| ©Rekishi no Tabi
Vossenfestival| ©Rekishi no Tabi

De Japanse naam is Kitsune no Gyoretsu en voor ons is dat De Vossenprocessie. Dit feest is een eigenaardige traditie die elk jaar op oudejaarsavond in Tokio plaatsvindt en deze wezens herdenkt

. Het wordt gehouden in de wijk Oji, omdat dit wordt beschouwd als het belangrijkste gebied voor vossen in Kanto en waar de enoki, hun heilige boom, staat.

Middernacht wordt aangekondigd met het typische klokkenspel van middernacht en op dat moment begint de optocht van de inwoners verkleed als deze dieren richting het heiligdom Oji Inari Jinja, met in hun handen Japanse papieren lantaarns die hun mars verlichten.

8. Beleef Kerstmis in Tokio

Hibiya Tokio| ©Mark D
Hibiya Tokio| ©Mark D

December brengt Kerstmis, en als je Tokio tijdens deze maand bezoekt, kun je profiteren van alles wat de vakantie te bieden heeft. De straten, winkels en de hele omgeving zelf zijn versierd en verlicht om Kerstmis te vieren. Tradities en festivals vinden plaats in deze maand wanneer de kerstsfeer de stad Tokio overspoelt.

Een van de activiteiten die je niet mag missen is de traditionele rondleiding op een van de kerstmarkten. Of je nu jezelf wilt trakteren of iets leuks wilt meenemen voor een geliefde, deze kerstmarkten zijn ideaal.

Je vindt er een enorme verscheidenheid aan handgemaakte producten, decoratieve artikelen, textiel en allerlei lekkernijen, en je kunt er zelfs een goede glühwein proeven. Op deze markten worden ook vaak kunsttentoonstellingen gehouden, zoals concerten en kleine Japanse toneelstukken.

9. Setagaya Boro-ichi oudejaarsmarkt

Setagaya Boro-ichi| ©Nemo's great
Setagaya Boro-ichi| ©Nemo's great

Deelnemen aan regionale markten tijdens je reis is een van de beste manieren om je te verdiepen in de cultuur van de plaats die je bezoekt, vooral aan het einde van het jaar, wanneer Kerstmis aanbreekt en het tijd is om te gaan winkelen voor familiegeschenken.

De markt die bekend staat als Setagaya Boro-ichi dateert uit 1578 en is ontstaan als een plek om alleen restjes stof te kopen, bij de Japanners bekend als "Boro". Vandaag de dag brengt de populaire markt meer dan 700 exposanten en verkopers samen die verschillende producten aanbieden, zoals antiek, handwerk, kleding en traditionele gerechten.

Het is nationaal erkend als Japans cultureel erfgoed. Als je in december naar Tokio gaat, mag je ongetwijfeld een wandeling niet missen en een heerlijke daikan mochi proberen, een van de meest typische gerechten van de plaats.

10. Schaatsen

Schaatsen| ©ayako
Schaatsen| ©ayako

In de winter openen in Tokio verschillende ijsbanen hun deuren, waar je veel plezier kunt beleven. Dit is een ideale gezinsactiviteit en een van de beste manieren om je op te warmen en een leuke tijd te hebben. Enkele van de populairste ijsbanen in Tokio zijn:

Tokio staat bekend om zijn modernisme en zijn schaatsbanen behoren tot de beste ter wereld. Er is geen betere tijd om ervan te genieten dan wanneer het seizoen begint en de stad is ondergedompeld in prachtig vakantieweer.

11. Bezoek schrijnen en tempels om het Japanse nieuwjaar mee te maken

Sensoji| ©Leng Cheng
Sensoji| ©Leng Cheng

Neem afscheid van het jaar in Tokio! Na Kerstmis is de perfecte tijd om de heiligdommen en tempels van Tokio te bezoeken en de cultuur en tradities van Japan op te snuiven. De belangrijkste tempels van deze stad (en de populairste tijdens het einde van het jaar) zijn:

  • Sensoji Tempel in Asakusa
  • Meiji Schrijn
  • Zōjō-ji Tempel

Op de laatste avond van het jaar verzamelen honderden mensen, zowel lokale bewoners als toeristen, zich bij deze geloofscentra om te bidden voor het welzijn van hun familie en om voorspoed en geluk te wensen voor het komende jaar. Bovendien kun je bij deze tempels de Joya no Kane horen, waarbij deze heiligdommen 108 keer hun klokken luiden, één keer voor elke zonde volgens de Japanse traditie.

12. Eer de samoerai tijdens het Ako Gishi-sai Festival

Ako Gishi-sai Festival| ©Ronin Dave
Ako Gishi-sai Festival| ©Ronin Dave

Elke 14 december wordt bij de Sengaku-ji Tempel in Minato-ku, Tokio, het Ako Gishi-sai Festival gehouden om de samoerai helden van de Edo-periode te eren. Het is slechts een van de vele samoerai en ninja ervaringen die je kunt hebben in Tokio...

Deze schrijn herbergt de graven van de 47 samoerai en hun meester, die hun leven beëindigden door harakiri. Deze 47 soldaten zijn de welbekende en roemrijke Akoh-helden, populair in de Japanse cultuur en vaak afgebeeld in films.

De gebeurtenis vond plaats in het jaar 1703, toen deze samoerai de dood van hun meester wraakten. 300 jaar later werd het Akoh Gishi Memorial Museum opgericht om hen eer te bewijzen met beelden van de helden en allerlei aanverwante voorwerpen.

13. Geniet van het vuurwerk bij Odaiba Rainbow Winter

Vuurwerk bij Rainbow| ©Takahiro Hayashi
Vuurwerk bij Rainbow| ©Takahiro Hayashi

Elke zaterdag in december worden rond 19.00 uur meer dan 2000 stuks vuurwerk afgestoken in het Daiba Park. Dit prachtige park is een grote groene ruimte aan het water, met een van de beste uitzichten op de Regenboogbrug en een bevoorrecht uitzicht over de stad Tokio.

Voor het geval je het nog niet wist, Odaiba is een kunstmatig eiland dat via de Regenboogbrug verbonden is met de stad Tokio. Deze plek is een must voor alle toeristen die door Tokio reizen, en wat is er mooier dan het te bezoeken terwijl je geniet van deze speciale vuurwerkshow.

Al deze lichtshows zijn gechoreografeerd en gesynchroniseerd met muziek, wat het een onvergetelijk spektakel maakt. Als je Tokio in december bezoekt, mag je deze kans niet missen.

14. Doe mee aan het Painted Faces Festival

Oshiroi Matsuri| ©kyoto flowertourism
Oshiroi Matsuri| ©kyoto flowertourism

Dit is een van de meest eigenaardige en merkwaardige festivals van de Japanse cultuur die in Tokio wordt gevierd. Oshiroi Matsuri, zoals het in het Japans heet, wordt elk jaar op 2 december gehouden en is een traditie die al meer dan 400 jaar oud is.

Honderden deelnemers, zowel lokale bewoners als buitenlandse toeristen, verzamelen zich bij het festival van de geschilderde gezichten. Oorspronkelijk was het festival een ritueel exclusief voor boeren en herders die tot de godheden baden voor goede oogsten en een goede gezondheid voor hun vee.

Het Oshiroi Matsuri wordt gehouden bij Ōyamazumi Shrine, op enkele minuten van de stad Tokio. Het is zeker een bezoek waard als je in deze tijd van het jaar bent en geïnteresseerd bent in de oudste tradities van Japan.

Hoe het ritueel eruitziet

Het ritueel bestaat uit het insmeren van het gezicht met een pasta genaamd oshiroi, gemaakt van rijstmeel. Wie deze traditie ondergaat, moet zijn gezicht de hele dag ongewassen houden. Volgens de traditie trekken degenen die deelnemen aan het schminkfestival voorspoed en geluk aan in hun leven.

Hoe is het weer in Tokio in december?

Tokio| ©Jeff Easter
Tokio| ©Jeff Easter

December is een zeer koude maand in Tokio, met temperaturen van gemiddeld zo'n 12 graden Celsius in de middag, en kan 's nachts en in de vroege ochtend dalen tot wel 5 graden Celsius.

Het grote voordeel van december is dat het de minst regenachtige maand van het jaar is, met gemiddeld vier dagen lichte regen. In het midden en aan het einde van de maand kun je wat sneeuw tegenkomen in de stad, hoewel dit niet het meest voorkomt.

Wat moet ik meenemen als ik in december naar Tokio ga?

Inpakken| ©Marissa Grootes
Inpakken| ©Marissa Grootes

December is een maand met extreem lage temperaturen in Tokio, dus ik raad je aan om een paar kledingstukken in te pakken die warm genoeg zijn om deze temperaturen te verdragen, zodat je kunt genieten van je reis en rond kunt lopen langs de verschillende attracties van deze prachtige stad. Truien, een wollen muts, handschoenen en een goede jas zijn een must.

Het is ook heel belangrijk om goed schoeisel te dragen, dat comfortabel zit en indien mogelijk waterdicht is, zodat je comfortabel bent tijdens je bezoek aan deze geweldige stad.

En zoals bij elke reis, vergeet niet om een universele stroomadapter mee te nemen, zodat je je elektronische apparaten kunt opladen op de plek waar je verblijft. Houd er rekening mee dat Japanners de Amerikaanse stekker gebruiken.