10 dingen om te doen in Tokyo in oktober

Wil je de mooiste herfst zien die je ooit hebt gezien? Reis dan naar Tokio waar u ook kunt genieten van traditionele feesten, Halloweenparades en nog veel meer.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

10 dingen om te doen in Tokyo in oktober

Tokyo | ©Seiji Enokido

Aan de lijst van dingen die te doen zijn in Tokio moeten ongetwijfeld de vieringen in oktober worden toegevoegd. De komst van de herfst markeert het begin van een traditionele praktijk genaamd momijigari, of herfstbladerenjacht. Ook populair aan het eind van de maand zijn de Halloweenfeesten, die weliswaar niet oorspronkelijk uit Japan komen, maar wel zeer iconisch zijn.

Andere vieringen zijn traditioneel voor de Japanse cultuur en zijn ideaal als u meer wilt weten over Japan. Deze omvatten bezoeken aan boeddhistische tempels, voedselfestivals en nog veel meer. Een reis naar Tokio, een van 's werelds belangrijkste stedelijke centra, is een bijzondere gelegenheid om kennis te maken met gebruiken die totaal verschillen van de uwe, vooral als u in oktober gaat.

1. Geniet van momiji, de veranderende kleuren van de herfstbladeren

Herfst in Tokio| ©nakashi
Herfst in Tokio| ©nakashi

De herfst is een zeer populair seizoen in Japan, vooral vanwege het rood worden van de bladeren aan de esdoorns. Deze verandering, bekend als momiji, begint eind september en duurt tot oktober. In deze periode maken de Japanners vaak wandelingen en uitstapjes om van het landschap te genieten. Deze praktijk staat bekend als momijigari, wat "jacht op herfstbladeren" betekent.

Er is een lenteversie van deze traditie wanneer u kunt genieten van de kersenbomen, maar als u in oktober gaat, zijn de esdoorns bij u. Oorspronkelijk een gebruik van de adel, werd het mettertijd populair. Een van de dingen die je in de herfst in Tokio kunt doen is verschillende plaatsen bezoeken waar je momiji in al zijn glorie kunt zien.

U kunt naar de Koshu Kaido Icho-namiki Straat in Hachioji of de Meiji Jingu Gaien Straat in Aoyama Ward gaan. U kunt ook naar het Koishikawa Korakuen Park of het Rikugien Park in Tokyo gaan. Andere geweldige plaatsen om van momiji te genieten zijn Ueno Park, Yoyogi Park en zelfs het centrum van Tokio. Het zijn allemaal plekken waar je gratis naar binnen kunt en prachtige foto's kunt maken met een dromerig landschap, waar je zelfs een rondleiding aan kunt wijden.

Boek een fototour in Tokio

2. Halloween vieren in Tokio

Halloween in Tokio| ©Alexandre Nishizaki
Halloween in Tokio| ©Alexandre Nishizaki

Als je van Halloween houdt, kun je het op een andere manier vieren in Tokio. In de wijken Shibuya en Shinjuku is er elk jaar in de nacht van 31 oktober een grote concentratie mensen in klederdracht. De autoriteiten sluiten tijdens het evenement de straten af om ongelukken te voorkomen, maar er is geen grote organisatie. Als je wilt, kun je in kostuum op de foto gaan met andere mensen in Halloween-kostuums of naar een bar in de buurt gaan.

Als je een fan bent van anime en manga, dan moet je het Ikebukuro Halloween Cosplay Festival bijwonen, dat plaatsvindt tussen 29 en 30 oktober. De toegangsprijs bedraagt ongeveer 10 euro en u moet uw kostuum op het festivalterrein klaarmaken.

U kunt ook deelnemen aan het Kichijoji Halloween Festival, een familie-evenement, speciaal gericht op moeders en hun kinderen, dat gemiddeld ongeveer 15 euro kost. Als je geen zin hebt om naar een parade of festival te gaan, raad ik je aan om winkelcentra of winkels te bezoeken. Het is raadzaam om een rondleiding te nemen om vertrouwd te raken met het gebied en de beste plaatsen en restaurants te vinden.

Boek een rondleiding in Tokio

3. Proef het typische herfstvoedsel in Japan

Oden| ©ayako
Oden| ©ayako

Het herfstseizoen brengt niet alleen verschillende festivals, vieringen en weersveranderingen, maar ook seizoensgebonden voedsel. Als u in Tokio bent, vindt u zeker restaurants waar u dit seizoensgebonden voedsel kunt proberen. Houd er rekening mee dat een maaltijd in Tokio gemiddeld 10 euro of meer kan kosten, hoewel dit ook afhangt van waar u kiest om te eten.

Een van de favoriete gerechten van het seizoen is oden, ideaal voor lunch of diner. Het is gemaakt met een dashi-bouillon met sojasmaak. U kunt ook gekookt ei, Japanse radijs, viskoekjes en kool of tofu-rolletjes nemen.

Wat de drankjes betreft, moet u de seizoenssake proberen, in dit geval de Hiyaoroshi en Akiagari, die in de winter worden gedistilleerd en maandenlang rijpen tot de komst van de herfst in oktober.

Rijst is altijd aanwezig in de Japanse keuken en de herfst is het moment waarop de eerste oogst wordt binnengehaald, dus mis de kans niet om shinmai of nieuwe rijst te eten. Andere gerechten die u kunt proberen zijn nashi (Aziatische peer), kuri (Japanse kastanjes) en yakiimo (geroosterde zoete aardappel).

Boek een voedseltour in Tokio

4. Vier sport- en gezondheidsdag

Sport- en gezondheidsdag| ©PICA
Sport- en gezondheidsdag| ©PICA

De Japanse regering heeft de tweede maandag in oktober uitgeroepen tot nationale sport- en gezondheidsdag of Taiiku no Hi. Het is een nationale feestdag die ook de Olympische Spelen van Tokio van 1964 herdenkt, een evenement dat veel buitenlandse sporten in Japan populair maakte. Op deze spelen werd ook judo als Olympische sport geïntroduceerd.

Sport en een gezonde levensstijl worden overal in het land gepromoot. Naast het vinden van evenementen in verband met dit feest, moet u weten dat veel mensen van de vrije dag profiteren om andere activiteiten te doen. Hotels en restaurants kunnen gemakkelijk vol raken van het weekend.

Op deze dag kunt u in de parken van Tokio naar sport kijken, vooral als ze van Aziatische oorsprong zijn. Veel vechtsporten en zelfs honkbal zijn beschikbaar op deze feestdag. Maar het is meer een familiefeest. Scholen en clubs organiseren activiteiten en vriendschappelijke sportwedstrijden die u zonder problemen kunt bijwonen.

5. Vier Oeshiki festival en bezoek Ikegami Honmonji Tempel

Ikegami Honmonji Tempel| ©Chika Oka
Ikegami Honmonji Tempel| ©Chika Oka

Half oktober is er het Oeshiki-festival, een evenement ter herdenking van de sterfdag van de monnik Nichiren Daishonin. Hij is een belangrijke historische en religieuze figuur voor Japan, omdat hij de stichter was van het Nichiren-boeddhisme, een van de belangrijkste cultussen in Oost-Azië.

De Ikegami Honmon-ji tempel in Tokio, waar het festival wordt gehouden, ontvangt tijdens deze dagen ongeveer 300.000 mensen. Een van de meest opvallende activiteiten is de Rinmetsu Doji Hoyo dienst, waarin monniken en gelovigen samenkomen om te bidden om Nichiren te danken.

Naast deze activiteit kunt u tijdens de processie straatkraampjes bekijken en genieten van het aangeboden voedsel. Er is ook een mantelparade, die tegen het einde van het festival van 18.00 tot middernacht wordt gehouden.

De manto zijn gedenkobjecten in de vorm van vijf torens die versierd zijn met bloemen en rozen van washi-papier. Ze worden van binnenuit verlicht en zijn een typisch voorwerp van Japanse feesten. Tijdens dit evenement dragen ongeveer 3000 mensen ongeveer 2 kilometer lang 100 sjaals door de straten van Tokio. Het is een prachtig gezicht.

Praktische informatie

 • Locatie: Ikegami Honmon-ji tempel, Tokyo.
 • Wanneer te gaan: midden oktober.
 • Prijs: gratis toegang.
 • Openingstijden: 3 dagen van 8 uur.

6. Woon Mori no Takigi Noh bij in Shinjuku Gyoen National Garden

Shinjuku Gyoen Nationale Tuin| ©Kakidai
Shinjuku Gyoen Nationale Tuin| ©Kakidai

In Shinjuku Gyoen National Garden vindt elk jaar eind oktober of begin september een evenement plaats dat Mori no Takigi Noh heet. Het is een voorstelling die traditioneel Noh-drama en traditionele kyogen of Japanse komedie mengt.

Het gebied waar de voorstelling plaatsvindt is versierd met verlichte fakkels die in de late namiddag tot leven komen. Dit is de ideale omgeving voor deze artistieke en traditionele act die het publiek bewust wil maken van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor het leven op aarde. De ticketprijzen variëren van ongeveer 30 tot 60 euro.

Deze tuin biedt ook verschillende ruimtes aan het publiek, zoals een formele tuin, een landschapstuin en een traditionele tuin. Het is ongetwijfeld een van de belangrijkste tuinen van het land, omdat het landschappen biedt die elders in Japan niet te zien zijn.

Praktische informatie

 • Locatie: Shinjuku Gyoen Nationaal Park. 11 Naitomachi, Shinjuku City, Tokyo 160-0014, Japan.
 • Wanneer te gaan: eind oktober of begin september.
 • Prijs: ongeveer €60 - €30.
 • Openingstijden: 18:00 h -21:00 h

7. Vier de Tokyo Ramen Show

Tokyo Ramen Show| ©Bytemarks
Tokyo Ramen Show| ©Bytemarks

Als je een fan bent van Japans eten en nog meer van instant voedsel, dan moet de Tokyo Ramen Show een van de feesten zijn die je moet bijwonen als je naar Japan reist. Dit festival gewijd aan ramen wordt gehouden in het Komazawa Olympic Park en de toegang is gratis.

Als u echter de ramen wilt proberen, moet u een kaartje kopen dat gemiddeld 6 euro kost. Het festival wordt sinds 2009 gehouden. Het vindt gewoonlijk plaats in de laatste dagen van oktober en kan samenvallen met de eerste dagen van november. Het duurt gemiddeld 2 weken. Ramenwinkels uit heel Japan komen hier samen, zodat u het beste eten kunt proeven.

Zoals ik al zei, het is de ideale gelegenheid om Japans eten te proberen. Tijdens het evenement kun je verschillende soorten ramen proberen die je misschien nog nooit eerder hebt geprobeerd. Als je van ramen houdt, raad ik je ook aan om op een food tour in Tokyo te gaan. Eten is een van de beste manieren om een nieuw land te leren kennen.

Praktische informatie

 • Locatie: Komazawa Olympic Park. 1-1 Komazawakoen, Setagaya City, Tokyo 154-0013, Japan.
 • Wanneer te gaan: 2 weken eind oktober.
 • Prijs: gratis als je alleen gaat kijken. Om te genieten van een kom ramen moet je een kaartje kopen voor gemiddeld 6 euro.
 • Openingstijden: de website maakt deze gegevens jaarlijks bekend.

Traveller Tip
Als u nog nooit Japans eten heeft geprobeerd raad ik u aan een beetje onderzoek te doen voordat u de aangeboden gerechten probeert. Sommige recepten kunnen pittig of een beetje bitter zijn. Vraag altijd naar de ingrediënten en houd wat medicijnen bij de hand om de spijsvertering te bevorderen. Het is belangrijk om voor je gezondheid te zorgen, vooral als je op vakantie bent.

8. Geniet van stedelijke kunst tijdens het Tokyo Ramen Festival

Tokio Festival| ©Jonas Bengtsson
Tokio Festival| ©Jonas Bengtsson

Voor liefhebbers van straatkunst is oktober de beste maand om Tokio te bezoeken. In deze maand vindt het Tokyo Festival plaats, een uitgebreide viering van stedelijke kunst in de wijk Ikebukuro in de Japanse hoofdstad. Het festival loopt de hele maand oktober en voor elk evenement is een apart kaartje nodig, dat in prijs kan variëren van 10 tot 15 euro.

Het doel van dit feest is om via de rijke culturele scene van Tokio in contact te komen met de wereld. De kunst en cultuur in Tokio zijn zeer divers en de stad herbergt vele getalenteerde kunstenaars. De aanwezigen zullen een verscheidenheid aan toneelstukken, dansen en andere artistieke uitingen zien.

De hele maand zijn er onder meer lezingen gepland over kunst in een mondiale context. Dit is misschien niet het evenement om bij te wonen, omdat er waarschijnlijk geen vertaler zal zijn. Als u echter goed naar hun kalender kijkt, zult u dansen en andere gratis evenementen vinden. Hiervoor moet u vooraf reserveren.

Elk evenement vindt plaats op een andere locatie. Om te weten hoe u daar kunt komen, kunt u terecht in de rubriek toegang op de officiële website van het festival. U vindt die details echter in de kalender die ik eerder noemde.

Praktische informatie

 • Locatie: elk evenement vindt plaats op een andere locatie.
 • Wanneer te gaan: gedurende de hele maand oktober. U moet op de website kijken welke evenementen er plaatsvinden.
 • Prijs: de kosten van tickets kunnen variëren. Sommige zijn gratis en andere kosten tussen 10 en 15 euro.
 • Tijdschema: de website maakt deze details voor elke activiteit bekend.

9. Geniet van traditionele dansen op het Tokyo Yosakoi Festival

Tokyo Yosakoi Festival| ©Akiyoko7
Tokyo Yosakoi Festival| ©Akiyoko7

Als u de gebruiken van Japan wilt zien, nodig ik u uit voor het Tokyo Yosakoi festival. Dit evenement wordt gehouden in oktober en is de tweede helft van de Fukuro Matsuri, het jaarlijkse Ikebukuro festival. Om het te zien hoef je alleen maar uit te zoeken door welke straten de dansers komen. Dit zijn meestal straten in de wijk Ikebukuro, waar het heerlijk wandelen is.

Yosakoi is een soort dans die sinds 1954 wordt beoefend en is een moderne interpretatie van een andere dans die bekend staat als Awa odori. Het is een energieke dans die de traditionele met moderne muziek combineert. De dansen worden in grote groepen uitgevoerd en daarom worden grote shows georganiseerd zoals die welke op het festival worden gepresenteerd.

Dit type dans is zo belangrijk dat er zelfs een Yosakoi Cultural Association is die deze dans en zijn traditie promoot. Wilt u genieten van deze traditionele dans?

10. Neem de kinderen mee om Halloween te vieren in een parade voor hen

Omotesando Hello Halloween Pumpkin Parade| ©Tabea Greuner
Omotesando Hello Halloween Pumpkin Parade| ©Tabea Greuner

De Omotesando Hello Halloween Pumpkin Parade is een evenement dat sinds 1982 wordt gehouden en waaraan ongeveer 3000 kinderen van 12 jaar en jonger deelnemen. Elk van hen moet in kostuum zijn en vergezeld zijn van hun vertegenwoordiger.

Behalve genieten van de kostuums en de parades, kunnen de aanwezigen het menu van de nabijgelegen winkels en cafés proeven. Alle gelegenheden versieren hun lokalen met een Halloween-thema. Al met al is het een zeer kleurrijk, fleurig en bijzonder evenement voor het hele gezin.

Dit is zeker een van de beste dingen om te doen in Tokio met kinderen, omdat het speciaal voor hen is ontworpen. Als u met kinderen reist en wilt deelnemen, moet u zich van tevoren inschrijven, maar als u toeschouwer bent, hoeft u dat niet te doen. Voor meer informatie en details is het belangrijk dat u de officiële website van het evenement raadpleegt.

De parade vindt plaats van 13.00 tot 14.30 uur op 31 oktober langs Omotesando Avenue in de wijk Harajuku in Tokio. Een van de leukste activiteiten voor kinderen is trick-or-treating bij de winkels die staan aangegeven op de Okashi Rally Map die alle deelnemers krijgen.

Praktische informatie

 • Locatie: Harajuku Ward, Tokyo.
 • Wanneer te gaan: Elke 31 oktober, op Halloween.
 • Prijs: ongeveer €15.
 • Uren: 13:00 h -14:30 h

Hoe het weer in oktober is in Tokio

Tokyo| ©Yosomono
Tokyo| ©Yosomono

Sommige mensen die naar Japan zijn gereisd, zeggen dat oktober de beste tijd is om Tokio te bezoeken, omdat het weer dan warm is, met temperaturen rond de 22°C. Het is ook de maand waarin het weer het warmst is. Het is ook de maand waarin de herfst zijn intrede doet, zodat u kunt genieten van de prachtige veranderende kleuren van de bladeren aan de bomen. Dit is perfect voor het nemen van de beste foto's en selfies.

Tijdens deze maand is er geen hitte of vochtigheid in de lucht en zijn de nachten zacht. Dit maakt het veel comfortabeler om uit te gaan en tempels, parken, heiligdommen en andere toeristische attracties te bezoeken.

Als u in deze maand reist, is het gebruikelijk om gezinnen, jongeren en kinderen op straat te zien genieten van het mooie weer. Veel schoolkinderen maken uitstapjes naar heiligdommen vanwege het goede weer. Als u van de cultuur van Japan houdt, is dit de ideale maand om naar Tokio te reizen.

Wat in te pakken voor een bezoek aan Tokio in oktober

Uw koffer inpakken| ©Marissa Grootes
Uw koffer inpakken| ©Marissa Grootes

Als u in oktober naar Tokio reist, moet u kleding meenemen die zich gemakkelijk aanpast aan het veranderende weer. Ik zeg dit omdat de temperatuur gedurende de maand kan variëren tussen 13 en 24°C. Hoewel het een meestal zonnige en droge maand is, kunnen er onverwachte regen of tyfoons voorkomen. Daarom raad ik u aan eenvoudige kleding te dragen voor de hitte, maar wel altijd een gemakkelijk mee te nemen jas bij u te hebben.

Het is ook belangrijk om comfortabele schoenen te dragen die geschikt zijn voor lange wandelingen. Als u besluit deel te nemen aan een festival of een modeshow, zult u waarschijnlijk veel lopen. Comfortabele, niet te warme sokken kunnen ook een grote hulp zijn. Vergeet ook uw paraplu en zonnebrandcrème niet.

Als je van plan bent om in oktober naar een cosplay festival te gaan voor Halloween, kun je je kostuum en make-up in je koffer stoppen. In Tokio vind je echter veel verschillende winkels waar je alles wat je nodig hebt om je kostuum compleet te maken tegen een scherpe prijs kunt kopen. Het gaat erom te genieten van deze megapolis in een fantastische maand als oktober.