11 dingen om te doen in Tokyo met kinderen

Tokio bezoeken met kinderen is een verstandige beslissing, want de stad heeft een overvloed aan recreatieve en culturele activiteiten die leuk voor ze kunnen zijn.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

11 dingen om te doen in Tokyo met kinderen

Tokio | ©Yoshitaka Kashima

De hoofdstad van het Land van de Rijzende Zon heeft een magisch tafereel, dat het traditionele met het moderne combineert en kinderen en volwassenen vanaf het eerste moment verrast. Er zijn zoveel attracties dat je niet weet wat je met de kleintjes moet doen en zien in Tokio. Toch kun je er zeker van zijn dat plezier altijd gegarandeerd is.

Jij en de kinderen kunnen als gezin veel activiteiten ondernemen. Bezoek bijvoorbeeld themamusea, verken het zeeleven, leer origami maken, bouw een stad van Lego-blokken of rijd met een auto door de stad in een cosplay van de favoriete anime- of videogamepersonages van de kinderen, om er maar een paar te noemen.

1. Bezoek de wijk Akihabara en ontdek een wereld vol plezier

Gamecentrum in Tokio| ©Andres
Gamecentrum in Tokio| ©Andres

Akihabara is een must-see bestemming als je kinderen otakus zijn van technologie, videogames, manga en anime. Hier vind je een wereld van onbegrensd plezier vol kleur, cosplayers op elke hoek en als je dit deel van Tokio 's nachts bezoekt, zie je alle straten verlicht in neon.

Enkele van de belangrijkste attracties in Akihabara om te delen met de kleintjes van het huis zijn:

 • Game Center: In Tokio zijn veel plekken waar kinderen zich kunnen vermaken met een aantal moderne videogametitels, terwijl jij je kindertijd herleeft met retrogames. Hiervoor kun je onder andere naar Tato Station, Super Potato en Sega gaan.
 • Mario Kart-stijltour: je kunt de kinderen meenemen op een replica van de racewagen uit het legendarische videospel Super Mario Bros en door de straten van Akihabara rijden. Het leukste is dat iedereen een cosplay van zijn favoriete personage draagt. Dit is ideaal als je Tokio in de herfst of lente bezoekt, vanwege het warme maar koele weer in die maanden.
 • Winkelen voor manga, anime en verzamelfiguren: de buurt heeft ook winkels gewijd aan anime en manga, zoals Mandarake. Daar vind je vijf verdiepingen vol met dit soort otaku-materiaal, waar kinderen zeker dol op zullen zijn.

Boek je rondleiding door Tokio

2. Bezoek enkele van de themamusea van Tokio

Ghibli museum| ©Olivier Bruchez
Ghibli museum| ©Olivier Bruchez

Als je je afvraagt wat je in 3 dagen of langer in Tokio kunt zien en doen met kinderen, moet je de themamusea van de stad in je reisschema noteren.

Dit is een echt paradijs voor de kleintjes, waar ze kunnen spelen, ervaringen opdoen en versteld staan. En als je een liefhebber bent van Japanse popcultuur, zul je zeker genieten van dit soort bezoeken, waar het werk van belangrijke producenten, titels en personages uit de wereld van anime en manga wordt tentoongesteld.

Fuji Kunstmuseum

Claude Monet, Joshua Reynolds of J.M.W. Turner zijn slechts enkele van de wereldberoemde schilders wier werken kunnen worden bezichtigd in het Fuji Art Museum in Tokio.

Dit is een unieke kans voor de jongste leden van het gezin om dicht bij kunst te komen, en ze kunnen ook de tijdelijke tentoonstellingen van dit spectaculaire museum bezoeken.

Een tip: ik raad je aan om je kaartjes voor het Fuji Art Museum van tevoren te kopen als je wachtrijen wilt vermijden en het museum op je eigen tempo wilt bezoeken. Als je met kinderen reist, zal iedereen in het gezin het waarderen.

Ghibli museum

In het Ghibli Museum kunnen kinderen wandelen door verschillende scènes uit de fantasiewerelden van films zoals My Neighbour Tororo. Daarnaast kunnen de kleintjes een ritje maken in een schattige bus in de vorm van een kat of desserts en eten proeven die geïnspireerd zijn op de films van de studio.

Fujiko Fujio (Doraemon) Museum

In dit kleine museum van twee verdiepingen maken kinderen kennis met een van de populairste en meest geliefde anime-personages in Japan: het buitenaardse poesje Doraemon, dat in de jaren 1970 werd gecreëerd door mangaka Fujiko Fujio.

Tijdens de rondleiding door het Doraemon Museum kun je foto's nemen van de kinderen naast levensgrote standbeelden van Doraemon en zijn vrienden. Je kunt ook de leeszaal van het museum binnengaan , waar een enorme collectie manga's staat, of de bioscoopzaal om te genieten van enkele onuitgebrachte afleveringen van Fujio's animaties.

Praktische informatie

 • Prijs: Fuji Art Museum: 1410¥ of 9€. Ghibli Museum: volwassenen 1000¥ of 7€, kinderen 100¥ of 0,72€ en kinderen tot 4 jaar gratis. Doraemon Museum: 1000¥ of 7€ volwassenen, kinderen ouder dan 4 jaar 400¥ of 3€ en kinderen jonger dan 4 jaar gratis.
 • Openingstijden: Fuji Art Museum: dagelijks van 10:00 tot 17:00. Ghibli Museum: dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur. Doraemon Museum van woensdag tot maandag van 10:00 tot 18:00 uur.
 • Adres: Fuji Art Museum: Yanomachi, Hachioji. Ghibli Museum: Shimorenjaku, Mitaka. Doraemon Museum: Kawasaki.

Koop je kaartje voor het Fuji Art Museum Tokio

3. Beleef een creatief avontuur met je kinderen in Legoland Discovery Center Tokio

Legoland Discovery Center Tokio| ©Gussisaurio
Legoland Discovery Center Tokio| ©Gussisaurio

Het Lego-pretpark, Legoland Discovery Center Tokyo, is een goede optie als je op bezoek gaat met je kleintjes, omdat ze een creatief avontuur kunnen beleven tussen meer dan 3 miljoen stenen. Je kunt het plezier ook met ze delen en je weer even kind voelen.

Als je het Legoland Discovery Center Tokyo bezoekt, vind je veel leuke en leerzame activiteiten voor kinderen van alle leeftijden:

 • Creatieve workshop: samen met de kinderen ontdek je enkele trucjes en technieken om objecten en personages te maken.
 • Stadsbouwer: ze kunnen hun eigen stad maken.
 • Lego Racer: in deze ruimte kun je samen met de kinderen een raceauto bouwen en vervolgens naar de testbaan gaan om het tegen elkaar op te nemen.
 • Duplo Village: de kinderen kruipen in de huid van architecten en bouwen met jouw hulp een modelhuis op schaal, waarin ze naar binnen kunnen om te spelen.
 • Dino Explorer: in deze kamer lopen de kleine ontdekkingsreizigers rond op een eiland van Lego's en ontdekken onderweg dinosaurussen.
 • 4K Cinema: in de projectieruimte kun je samen met je kinderen naar een animatiefilm uit de wereld van Lego kijken.

Het beste is dat dit park gesloten is, dus je kunt het op elk moment van het jaar bezoeken, ongeacht de extreme hitte die Tokio in de zomer kenmerkt of de lage temperaturen in de winter. Kinderen zullen altijd comfortabel en veilig zijn.

Praktische informatie

 • Prijs: vanaf 2800¥ of 20€.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 20:00 en in het weekend van 10:00 tot 21:00.
 • Adres: Minato City, Daiba in Odaiba.

Koop je kaartje voor Legoland Discovery Center Tokio

4. Bezoek Small Worlds Tokio

Kleine werelden|©James
Kleine werelden|©James

Wist je dat het grootste miniatuurthemapark ter wereld in Tokio ligt? Het heet Small Worlds Tokyo en huisvest een tentoonstelling van bijna 8.000 vierkante meter gevuld met minimensen in verschillende alledaagse situaties.

Je kleintjes zullen versteld staan, vooral als ze ontdekken dat er dag en nacht leven is in deze miniatuurstad en dat de fantastische personages en dieren (waaronder een vuurspuwende draak) verschillende acties uitvoeren als de zon opkomt en ondergaat.

Je kunt een lange tijd doorbrengen met een bezoek aan Small Worlds Tokyo en er rustig rondwandelen, want het zal je zeker niet onverschillig laten.

Praktische informatie

 • Prijs: vanaf 3477¥ of 22€.
 • Openingstijden: maandag tot zondag van 09:00 tot 19:00.
 • Adres: Koto City, Ariake.

Koop je kaartje voor Small Worlds Tokyo

5. Ontdek het onderwaterleven in het Maxell Aqua Park

Maxell Aqua Park| ©miwatamo
Maxell Aqua Park| ©miwatamo

De onderwaterwereld verbaast vaak de kleintjes thuis, die urenlang kunnen kijken naar de verschillende zeedieren. Om deze reden is een bezoek aan Maxell Aqua Park een goede optie om op te nemen in je reisprogramma van dingen om te zien en te doen in Tokio voor 2 dagen of meer met kinderen.

In dit aquarium vinden kinderen verschillende gebieden met tunnels en verlichte tanks, waar ze tot 350 verschillende soorten kunnen zien. Aan de andere kant is er de dolfijnenshow, waar ze deze prachtige zoogdieren acrobatiek kunnen zien vertonen onder begeleiding van trainers.

Omdat het bezoek ongeveer drie uur kan duren , heb je bovendien genoeg tijd om door te gaan met andere avonturen in de stad, zoals een eettour langs de restaurants, cafés en kraampjes met streetfood of een andere rondleiding door Tokio.

Praktische informatie

 • Prijs: 2300¥ of 16€ (volwassenen), 1200¥ of 9€ (studenten) en 700¥ of 5€ (kinderen vanaf 4 jaar).
 • Openingstijden: 10:00 tot 19:30 uur.
 • Adres: Minato City, Takanawa.

Boek een foodtour in Tokio

6. Bekijk de dierencafés in het centrum van Tokio

Bij HARRY Harajuku Terras Caféteria| ©oteo
Bij HARRY Harajuku Terras Caféteria| ©oteo

Misschien had je er niet aan gedacht dat naar een café gaan met kinderen een toeristische activiteit kon zijn. Maar je bent op bezoek in Tokio en hier is alles mogelijk. Tijdens je verblijf mag je de kans niet missen om de kinderen mee te nemen naar een van de populaire dierencafés. Daar kunnen ze wat drinken of snoepen terwijl ze een kat, hond, konijn of ander dier aaien.

Afhankelijk van de smaak van de kleintjes kun je een ander café kiezen:

 • Kattenervaring: onder andere Neko Café en Temari no Uchi.
 • Uilenervaring: je kunt naar Owl's Garden of Baron café gaan.
 • Hondenervaring: Harajuku Mame Shiba Café.
 • Konijn ervaring: Bunny Café of Ra.a.g.f.
 • Ervaring met slangen: Reptile Café met slangen, hagedissen en schildpadden.
 • Geitenervaring: Sakuragaoka Café, waar je twee vriendelijke geiten zult zien.

Er zijn ook cafés met adelaars, haviken, egels, otters, pinguïns en andere dieren. Houd er wel rekening mee dat deze plekken erg druk zijn, dus de tijd om met huisdieren te delen kan beperkt zijn.

Praktische informatie

 • Prijs: vanaf 800¥ of €5 (exclusief consumptie).
 • Openingstijden: van 10:00 tot 20:00 (afhankelijk van de locatie).
 • Adres: in het centrum van Tokio.

7. Ontdek de spoorweggeschiedenis van Tokio

Spoorwegmuseum Ome| ©Yakusama
Spoorwegmuseum Ome| ©Yakusama

Als je al de beste tijd hebt gekozen om Tokio met de kinderen te bezoeken, dan hoef je alleen nog maar de bestemmingen die je gaat bezoeken te organiseren. En als je kleintjes treinfanaten zijn, dan heb je geluk, want er zijn verschillende musea in de stad die de geschiedenis van deze imposante en eeuwenoude vervoermiddelen laten zien.

Spoorwegmuseum Ome

In het kleine spoorwegmuseum van Ome kunnen kinderen leren over spoorwegmaterieel uit alle tijdperken.

Er zijn in totaal 10 locomotieven te zien, waarvan acht stoomlocomotieven en twee elektrische locomotieven. Ze krijgen ook de kans om de Shinkansen uit de 0-serie te zien, een emblematisch model dat wereldwijd wordt beschouwd als de eerste die in 1964 200 kilometer per uur haalde.

Je kunt ook zien hoe deze trein door de jaren heen evolueerde tot de beroemde Tokyo Bullet Train.

Tokyo Metro Museum

In het Tokyo Metro Museum kunnen jij en je kinderen meer te weten komen over de geschiedenis van de metro, hoe hij werkt, waar elk van de treinen zich bevindt en in welke staat hij nu verkeert.

Ze leren ook hoe de elektrische apparatuur van dit type openbaar vervoer werkt en nemen een kijkje in de controlekamer. Zonder twijfel een unieke ervaring voor kinderen.

Praktische informatie

 • Prijs: Ome Railway Museum (vanaf 100¥ of €0,72). Tokyo Subway Museum (volwassenen 220¥ of €1,59 en kinderen 100¥ of €0,72).
 • Openingstijden: Ome Railway Museum (van 10:00 tot 18:30). Tokyo Metro Museum (van 10:00 tot 17:00).
 • Adres: Ome Railway Museum in Katsunuma, Ome City. Tokyo Metro Museum in Edogawa Special Region.

8. Bezoek KidZania Tokyo en zie hoe kinderen spelen terwijl ze volwassen zijn

KidZania Tokio| ©nakashi
KidZania Tokio| ©nakashi

Rollenspellen zijn vaak favoriet bij kinderen. Tijdens je verblijf in de Japanse hoofdstad moet je de kleintjes dus meenemen naar het pretpark Kid Zania om verschillende soorten levensechte banen te ervaren, maar dan op een leuke manier. Dit is zelfs een goede optie als je in de winter in Tokio bent, want dit is een gesloten plaats.

Dit park is een recreatie van een kleine stad waar kinderen verschillende banen vinden en hun vaardigheden demonstreren. Ze moeten een uniform aantrekken en met de hulp van gespecialiseerd personeel beginnen ze de gewenste rol te spelen. Ze kunnen een tijdje dokter, dierenarts, chauffeur, bankier, zakenman, winkelier en nog veel meer zijn.

Na de werkdag worden ze betaald in de officiële valuta van het park. Ze kunnen dan naar de cadeauwinkel gaan om wat speelgoed of souvenirs te kopen.

Praktische informatie

 • Prijs: vanaf 2850¥ of 20€.
 • Openingstijden: 9:00 tot 21:00 uur (dagelijks).
 • Adres: LaLaport Toyosu Tokyo City Pier.

9. Leer de legendarische kunst van origami

Origamifiguur| ©LA MM
Origamifiguur| ©LA MM

Kinderen zijn dol op papier en nog meer als ze er leuke figuurtjes van kunnen maken. Daarom is een bezoek aan de Origami Kaikan tijdens je 7-daagse route in Tokio een goed idee als je met de kleintjes thuis bent.

Het is een gebouw van zes verdiepingen waar je tentoonstellingen vindt met het werk van enkele kunstenaars van deze oude Japanse techniek: kraanvogels, bloemen, draken, enz.

Er is ook een winkel om souvenirs te kopen, een papierververij en origami-workshops. Daar kunnen jij en de kinderen de basisbeginselen van papiervouwen leren.

Praktische informatie

 • Prijs: origamiklassen beginnen bij 1000¥ of 7,21€. De tentoonstelling is echter gratis.
 • Openingstijden: maandag tot zaterdag (9.30-18.00).
 • Adres: Bunkyō Ward, Yushima.

10. Spelen in Tokyo Dome City

Koepelstad van Tokio| ©Karin M
Koepelstad van Tokio| ©Karin M

De warme lentetemperaturen van Tokio bieden de perfecte omgeving voor buitenactiviteiten. En als je op bezoek bent met de kleintjes, dan is Tokyo Dome City een must-visit bestemming.

Dit is een stedelijk pretpark waar kinderen en het hele gezin urenlang plezier kunnen hebben.

De toegang tot het park is gratis, net als de toegang tot de waterstralen, dus kinderen kunnen zoveel onder water spelen als ze willen.

Als je echter in de achtbaan wilt, meer wilt weten over de geschiedenis van honkbal, wilt bowlen, karaoke wilt zingen of een andere attractie met de kleintjes wilt doen, moet je 3000¥ of 22€ betalen.

Praktische informatie

 • Prijs: gratis toegang.
 • Openingstijden: van 10:00 tot 21:00 uur.
 • Adres: Bunkyo district.

11. Ga naar het Toyota Automuseum en beleef een avontuur aan boord van een simulator

Toyota Automuseum| ©JapanTravel
Toyota Automuseum| ©JapanTravel

Het Toyota Automuseum is een bestemming waar je met de kinderen van kunt genieten, vooral als ze een passie voor snelheid hebben. Ze vinden er een grote tentoonstelling van auto's, variërend van modellen die in de 19e eeuw werden geassembleerd tot het heden.

Ze zien er ook verschillende instellingen, modellen en hebben toegang tot een bibliotheek met de geschiedenis van elk model en van het bedrijf in het algemeen. Bovendien biedt dit museum de mogelijkheid om met een simulator te vliegen. Op deze manier beleven kinderen een unieke ervaring.

Na dit avontuur kun je andere activiteiten met de kinderen ondernemen. Bezoek bijvoorbeeld het Nationaal Museum van Tokio of doe mee aan een Ninja-ervaring.

Praktische informatie

 • Prijs: gratis toegang.
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag (9.30 - 17.00 uur).
 • Adres: Odaiba-eiland in de baai van Tokio.