10 dingen om te doen in Tokyo in de winter

Tijdens de winter verkleedt de Japanse hoofdstad zich in het wit en zijn er veel bezienswaardigheden.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Tokyo in de winter

Tokio in de winter | ©Pelican

De temperaturen dalen aanzienlijk tijdens de winter in Tokio. Reizen door sneeuw en ijs en optimaal profiteren van de aangeboden winteractiviteiten kan een van de beste ervaringen van je reis zijn.

Van een bezoek aan Mount Fuji tot neerkijken op de stad vanaf de Radium Tower, van lekker eten tot feesten om ongeluk af te wenden. Leg je jas maar klaar, want hier zijn de beste plannen voor je bezoek.

1. Ontdek de beste versie van de berg Fuji

De berg Fuji in de winter| ©skyseeke
De berg Fuji in de winter| ©skyseeke

De temperaturen in Tokio kunnen in de winter flink dalen, tot vrieskou en sporadische maar hevige sneeuwval. Maar zolang het niet regent of sneeuwt, is de lucht in Japan in de winter meestal helder, wat zeldzaam is in andere tijden van het jaar wanneer wolken vaak de horizon domineren. Dat is goed nieuws voor bezoekers, want de berg Fuji blijft vanuit de stad goed te zien en laat zijn mooiste profiel zien.

Als je de berg wilt bezoeken, kun je vanuit Tokio een excursie naar Mount Fuji boeken, waarbij je ook Lake Ashi bezoekt, of je kunt op eigen houtje gaan, maar hoe dan ook is het de moeite waard om hem in het winterseizoen te bezoeken:

 • Aan de voet van de berg ligt het Fujiten Snow resort , met zeven skipistes van verschillende moeilijkheidsgraden waar je wintersporten kunt beoefenen.
 • Er is ook een rodelbaan die speciaal is ontworpen voor de kleintjes, dus het is ook een interessant plan als je Tokio bezoekt met kinderen.
 • In het resort worden elke avond speciale evenementen gehouden, waaronder vuurwerk.

Boek een reis naar Mount Fuji vanuit Tokio

2. Neem een duik in de vulkanische warmwaterbronnen

Onsen in de winter| ©miki yoshihito
Onsen in de winter| ©miki yoshihito

Traditionele baden, of onsen in het Japans, zijn vulkanische warmwaterbronnen die een culturele ervaring zijn in Japan. Deze baden hebben geneeskrachtige eigenschappen, maar ze zijn ook gericht op schoonheid, want het is gebruikelijk dat ze zijn ingericht met uitzicht op bijzondere natuurgebieden, zoals de berg Fuji of de Vijf Meren.

In Tokio zijn er veel opties, sommige met een thema:

 • Niwa No Yu-baden in het pretpark Toshimaen.
 • Openluchtbaden, zoals LaQua.
 • Buurtbaden, zoals Daikokuyu.
 • Myojin No Yu onsen, dat zich afspeelt in het naoorlogse tijdperk.

Zoals je zult zien, zijn er veel verschillende soorten en stijlen, en sommige hebben ook een sauna en jacuzzi, maar ze hebben allemaal een natuurlijke oorsprong in de vulkanische nappes, zelfs als ze op eilanden of in onherbergzaam terrein liggen.

3. Bezoek het middeleeuwse dorp Shirakawa-go tijdens een tour vanuit Tokio

Shirakawa-go| ©Simon Desmarais
Shirakawa-go| ©Simon Desmarais

Het middeleeuwse dorp Shirakawa-go is beroemd om zijn typische huizen en gebouwen in Gassho-zukuri-stijl, een type architectuur waarbij schuine daken worden gebouwd om sneeuwophoping te voorkomen, aangezien er in de bergachtige regio Gifu veel regen valt.

Een tweedaagse reis vanuit Tokio brengt je ook naar de Tateyama Kurobe-route, die bekend staat om zijn 20 meter hoge sneeuwmuren in de winter, via een kronkelende route die alleen de met bulldozers vrijgemaakte weg in het zicht laat.

Een bezoek aan het dorp tijdens de sneeuwval is een zeer interessante ervaring en de typisch Japanse winterfoto's die je er kunt maken zijn erg mooi. Sterker nog, als je van fotografie houdt, raad ik je ook aan om een nachtfototour in Tokio te boeken waar je de mooiste foto's kunt maken.

Boek een nachtfototour in Tokio

4. Verdrijf ongeluk door Setsubun no Hi te vieren

Setsubun no Hi| ©sakura_chihaya
Setsubun no Hi| ©sakura_chihaya

Als je Tokio in februari bezoekt, kun je de Setsubun no Hi-feesten bijwonen die in het hele land worden gehouden en die de laatste dag van de winter markeren volgens de maankalender.

Setsubun no Hi is een traditie waarbij geroosterde sojabonen worden gegooid terwijl de zin "Oni wa soto, fuku wa uchi" wordt uitgesproken, zoiets als "demon eruit, fortuin erin", om demonen uit het huis te verjagen. De praktijk van het gooien van sojabonen staat bekend als mame-maki.

Tijdens de viering is het heel gebruikelijk dat rondleidingen door de stad een thema hebben, dus aarzel niet en boek een privérondleiding door Tokio.

Boek een rondleiding door Tokio

5. Geniet van het besneeuwde Tokio vanaf het observatiedek van de radiotoren

Uitzicht vanaf de radiotoren van Tokio| ©Andrew Edmonds
Uitzicht vanaf de radiotoren van Tokio| ©Andrew Edmonds

De radiotoren markeert de op een na hoogste piek in Tokio en is het meest bezochte observatiedek van de stad. Geïnspireerd door de Eiffeltoren en wit en internationaal oranje geschilderd om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor de luchtvaart, heeft de 332 meter hoge structuur twee observatiedekken en een van de beste uitzichten over de Japanse hoofdstad in de winter, wanneer sneeuw de wolkenkrabbers en straten van de stad in het wit hult.

Als je Tokio in de winter bezoekt, raad ik je aan om op een heldere dag de toren te bezoeken en je te vergapen aan het uitzicht. Een van de observatiedekken heeft ook een transparante glazen vloer die je het gevoel geeft dat je in de lucht zweeft.

Om het meeste uit je bezoek te halen, reserveer je je tickets voor het Tokyo Tower Observatory van tevoren. Als de lucht helder is, kun je zelfs de berg Fuji aan de horizon zien.

Interessante details

 • Prijs... Toegang tot het observatiedek van de toren kost ongeveer 10 euro.
 • Locatie... 4 Chome-2-8 Shibakoen, Tokio.
 • Openingstijden... Het observatiedek van de toren is dagelijks geopend van 9.00 tot 22.00 uur.
 • Hoe kom je er... Met de metro op de Oedo Line naar Akabanebashi Station, Hibiya Line naar Kamiyacho Station, Mita Line naar Onarimon Station en Asakusa Line naar Daimon Station. Met de trein op de JR Yamanote-lijn naar station Hamamatsucho.

Boek tickets voor het observatorium van de Tokio Toren

6. Verlies jezelf in het betoverende bos van Ueno Park

Ueno Park met Kerstmis| ©nakashi
Ueno Park met Kerstmis| ©nakashi

Ueno Park heeft in de winter een aantal mysteries die vaak alleen bekend zijn bij de plaatselijke bevolking. Hoewel de lommerrijke bomen vaak kaal zijn, brengen de sneeuw, kou en bladeren die de grond bedekken het betoverde bos tot leven.

Het betoverde bos is eigenlijk een kronkelend pad van dofgekleurde, besneeuwde paden. Als je de kou durft te trotseren, kun je door Ueno wandelen en in het weekend, wanneer de stroom bezoekers afneemt, luisteren naar de geluiden van de natuur om even te ontsnappen aan het drukke, glinsterende Tokio.

Ueno Park is ook de thuisbasis van het oudste en grootste museum van Japan, dus het is misschien een goed idee om kaartjes te kopen voor het Nationaal Museum van Tokio en het meeste uit je bezoek te halen voordat je je tour door de hoofdstad voortzet. Ik raad je ook aan om Shinobazu Pond te bezoeken en, als je de kans hebt, daar te wachten op de zonsondergang.

7. Beleef Kerstmis op de kerstmarkten van Tokio

Kerst in Tokio| ©Marufish
Kerst in Tokio| ©Marufish

Japan heeft veel van de gewoonten van het Westen overgenomen , vooral als het gaat om vieringen, dus het is geen verrassing dat Tokio zich vanaf november opmaakt voor Kerstmis. En een van de plaatsen waar de kerstsfeer het meest tot leven komt, is op de markten:

 • Ebisu Garden is een van de mooiste in de stad en is geïnspireerd op Frankrijk. Je vindt er Franse specialiteiten zoals handgemaakte decoraties, kaarsen en traditionele glühwein.
 • Als je iets meer lokaals wilt, kun je de Tokyo Skytree vlooienmarkt bezoeken, die opvalt door de verlichting, of de Roppongi vlooienmarkt.
 • Als je een traditionele kerstmarkt wilt meemaken, raad ik je Shiba aan, die is geïnspireerd op de Duitse cultuur.

Je mag een bezoek aan een van de vele markten in de Japanse hoofdstad niet missen om te genieten van de versieringen en de muziek, allerlei cadeaus te kopen en een aantal van de voortreffelijke lokale gerechten te eten, waarvan je ook kunt genieten door een foodtour door Tokio te boeken.

Boek een foodtour door Tokio

8. Wandel door Hanegi Park en zie de bloeiende pruimenbloesems

Hanegi Park| ©mokomoko663
Hanegi Park| ©mokomoko663

De Japanse kersenboom, of sakura, is de beroemdste in Azië, maar de pruimenboom, of ume, is de voorbode van de lente en ook een van de mooiste met zijn opvallende plastic roze kleur. Hanegi Park, in het Setayaga district, heeft de grootste plantage in Tokio en wordt een attractie wanneer de bosjes half februari beginnen te bloeien.

Pruimenbomen worden in Japan beschouwd als symbolen van leven en wedergeboorte en worden daarom vereerd door de lokale bevolking. Als je van de paden in Ueno Park hebt genoten, mag je de Hanegi ume bomen niet missen. Pas op voor de takken die uit de bomen steken!

Hanegi Park ligt een beetje ver van het epicentrum van de belangrijkste attracties van Tokio, maar het is een goed excuus om ook Shibuya of Hachiman Shrine te verkennen.

Boek een rondleiding door Tokio

9. Leer Tokio kennen via de winterverlichting

Shinjuku in de winter| ©Jim Shine
Shinjuku in de winter| ©Jim Shine

Kerstmis in Tokio wordt benadrukt door de verlichte gebouwen en de talloze gloeilampen, LED-lampjes, borden en creatieve ontwerpen die een helder en vrolijk winters stadsbeeld creëren, magisch om te ontdekken tijdens elke nachtelijke wandeling.

De virtuele kaart met plaatsen die de moeite waard zijn om tijdens de winternachten te bezoeken om het verlichte Tokio te zien, beslaat elke hoek van de stad en een uitstekende manier om dit in de kou te doen is door een bustour door Tokio te boeken.

Het beste aan deze ervaring is dat je deze overal in de stad kunt ontdekken omdat Tokio van november tot het einde van de winter vibreert met zijn prachtige lichten:

 • De omgeving van station Shinjuku verandert in een gloeiend bos bezaaid met houten wandelpaden, bankjes en bekroond door de Docomo-toren.
 • De wijk Roppongi wordt ook verlicht door kerstverlichting, net als de radiotoren en de Tokyo Skytree.
 • Parken zijn ook plaatsen die meestal 's nachts oplichten in Tokio: Ueno Park, Yebisu Gardens en Shibuya Gardens.

Boek een bustour door Tokio

10. Geniet van de Japanse winterkeuken

Oden| ©ayako
Oden| ©ayako

Het koude weer is een goed excuus om van de Japanse keuken te genieten tijdens je winterbezoek aan Tokio. Warme gerechten zullen de sterren zijn van je rondleiding door een van de beste keukens ter wereld, die nog aangenamer is als de temperatuur buiten onder het vriespunt ligt.

Als je een totaal inheemse ervaring wilt , kun je een foodtour door Tokio boeken, waarbij je verse sushi proeft, die tijdens Setsubun no Hi een signature dish wordt, evenals dashisoep, gebakken viskoek, octopustentakels, Japanse thee en nog veel meer.

Welke optie je ook kiest, je zult exquise smaken proeven en meer leren over het heerlijke Japanse eten dat meestal de ster is van de culinaire tours in Tokio.

Boek een foodtour door Tokio

Temperaturen in Tokio in de winter

Tokio in de winter| ©Dick Thomas Johnson
Tokio in de winter| ©Dick Thomas Johnson

Tijdens de winter daalt de temperatuur in Japan aanzienlijk en hoewel sneeuwval in Tokio niet hardnekkig is en ook niet dagelijks voorkomt, kan het er hevig zijn. Het goede aan de Japanse hoofdstad is dat regen zeldzaam is tijdens de winterperiode. Op een zonnige dag kun je de Tokyo Skytree beklimmen en, als je geluk hebt, de met sneeuw bedekte berg Fuji zien. Klinkt goed, nietwaar?

In december blijft de temperatuur steken op een maximum van 12°C en een minimum van 5°C 's nachts, maar in januari dalen de minimumtemperaturen tot 0°C of lager. Februari begint meestal erg koud met temperaturen onder het vriespunt en warmt tegen het einde van de maand weer op tot de gemiddelde temperaturen van december.

Als je door Tokio toert, raad ik je aan om altijd warme jassen en comfortabele schoenen te dragen, vooral omdat de stad vol zit als het sneeuwt en het openbaar vervoer een drukte van belang wordt.

Boek tickets voor Tokyo Skytree

Toeristische drukte in Tokio in de winter

Winkelen in Tokio| ©Yosomono
Winkelen in Tokio| ©Yosomono

De winter is een van de beste tijden om Tokio te bezoeken. De toestroom van toeristen daalt aanzienlijk en de toch al drukke Japanse hoofdstad wordt vriendelijker om rond te lopen.

Als je niet tegen koud weer kunt, is de winterperiode een aanrader, niet alleen vanwege alle activiteiten die de stad te bieden heeft, maar ook omdat het de goedkoopste tijd is .

Aan de andere kant is het binnenlandse toerisme in Japan ook actief tijdens de winter en verlaten veel lokale inwoners Tokio, dus dat maakt ook het openbaar vervoer in de Japanse hoofdstad vrij. Houd er wel rekening mee dat tijdens sneeuwval de metro en treinen vaak vastzitten, wat vertragingen veroorzaakt.

Prijzen in Tokio tijdens de winter

Akihabara, Tokio| ©nakashi
Akihabara, Tokio| ©nakashi

Tokio is over het algemeen geen goedkope stad, maar in de winter zijn de prijzen goedkoper. Door de lagere vraag van toeristen kun je accommodatie met korting vinden en winterexcursies kosten ook minder dan activiteiten in Tokio in de zomer.

Daar is een reden voor: januari tot maart zijn de koudste maanden van het jaar in Tokio, maar ook een interessante gelegenheid om te skiën in de bergen rond de Japanse hoofdstad en te genieten van andere typische winteractiviteiten.

Wat je moet meenemen voor een winterbezoek aan Tokio

Je bagage inpakken| ©Marissa Grootes
Je bagage inpakken| ©Marissa Grootes

Met het winterweer in Tokio moet je verschillende jassen in je koffer stoppen , waaronder comfortabele schoenen en waterdichte jassen om de sneeuwval op te vangen.

Hier is een lijst met items die je moet inpakken als je een reis naar Tokio plant tijdens het koude seizoen:

 • Wollen mutsen
 • Wollen sjaals
 • Waterdichte handschoenen
 • Thermische sokken
 • Thermische fleece
 • Fleece broeken
 • Truien van wol
 • Waterdichte en comfortabele laarzen
 • Winterjassen
 • Waterdichte jas
 • Zonnebril

Alternatieve plannen om de kou buiten te houden in Tokio in de winter

Roppongi| ©Kanesue
Roppongi| ©Kanesue

Als je in de maanden december en maart naar Tokio reist, moet je er rekening mee houden dat er vaak kou en sneeuw zal vallen, maar de stad heeft een breed scala aan activiteiten te bieden en je kunt altijd aan de kou ontsnappen door een bustour door Tokio te nemen.

Als je echter tijdens je tour een hevige sneeuwbui tegenkomt of de kou wilt verslaan, kun je ervoor kiezen om de dag door te brengen in de restaurants van Roppongi of op de gesloten markten of te genieten van enkele van de Kabuki-za toneelstukken.

Tokio heeft veel musea met een grote verscheidenheid aan thema's die je kunt verkennen. In Akihabara kun je de middag doorbrengen in een meidencafé of in een bar in Kabukicho. En je kunt ook een lokaal geheim uitproberen, namelijk kairo, een warmtekompres dat je op je rug of in je schoenen kunt leggen en dat je warm houdt.

Boek een bustour door Tokio