National Museum Tokyo tickets: hoe te kopen, prijzen en kortingen

Wilt u tijdens uw reis naar de Japanse hoofdstad de traditionele oosterse kunst en de archeologie van deze oude cultuur ontdekken? Bezoek het Nationaal Museum van Tokio voor een unieke ervaring.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

National Museum Tokyo tickets: hoe te kopen, prijzen en kortingen

Tokyo Nationaal Museum | Hideo

Tokio is een stad die, hoewel ze zeer modern is, haar traditionele wortels niet vergeet. Daarom ziet u tijdens uw bezoek traditionele boeddhistische tempels, prachtige openbare tuinen en talrijke heiligdommen. Daarnaast vindt u in de Japanse hoofdstad het Nationaal Museum van Tokio, dat wordt beschouwd als het grootste en oudste museum van Japan, waarvan de gebouwen een collectie van ongeveer 120.000 voorwerpen herbergen.

Zonder twijfel is het kopen van kaartjes voor dit museum een goede optie als u niet weet wat u tijdens uw verblijf in Tokio moet zien en doen. U kunt genieten van een interessante algemene tentoonstelling met 3000 bijzondere voorwerpen. U kunt ook een tentoonstelling bezoeken met 648 voorwerpen die door de UNESCO zijn erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid en 89 nationale schatten.

Hoeveel kosten kaartjes voor het Nationaal Museum van Tokio?

Toegang tot het Nationaal Museum| ©t-mizo
Toegang tot het Nationaal Museum| ©t-mizo

Algemene toegang tot het Nationaal Museum van Tokio kost ¥ 1000 of € 8. Speciale tickets kunnen in prijs variëren afhankelijk van de datum en de gepresenteerde tentoonstelling, aangezien ze afzonderlijk worden uitgegeven.

Beide tickets zijn een goede optie om op te nemen in uw top 10 van dingen die u in de winter, de zomer of een ander seizoen van het jaar in Tokio moet zien en doen.

Boek een rondleiding door Tokio

Hoe koop ik kaartjes voor het Nationaal Museum van Tokio?

Buiten het museum| ©M_Strasser
Buiten het museum| ©M_Strasser

Algemene en speciale toegangskaartjes voor het Nationaal Museum van Tokio kunnen op de dag van het bezoek rechtstreeks aan de kassa worden gekocht.

Raadpleeg wel vooraf de kalender op de officiële website van het museum. Daar vindt u welke tentoonstellingen en activiteiten u kunt bezoeken.

Voor tickets voor groepsreizen moet u bellen naar +81-50-5541-8600 vanaf uw mobiele telefoon. U kunt ook terecht bij het informatiekantoor van het museum in Ueno Park, Taito-ku, Tokio. U kunt dan uw bezoek plannen.

Welk ticket u ook kiest, u moet aan de kassa betalen. De volgende betalingsmethoden zijn beschikbaar:

 • Creditcard: MasterCard, Visa, AMEX, Discover, JCB en Diners.
 • UnionPay wereldwijde betaalkaart.
 • E-cash cryptocurrency.

Welke soorten tickets zijn er beschikbaar? Zijn er skip-the-line tickets voor het Tokyo National Museum?

Exterieur van het Nationaal Museum van Tokio| ©Michio Shimada
Exterieur van het Nationaal Museum van Tokio| ©Michio Shimada

In het Nationaal Museum van Tokio beseffen ze dat elke bezoeker andere behoeften heeft bij een bezoek aan de galerijen. Daarom heb je verschillende opties wat betreft tickets.

Dat geldt voor algemene tickets (met toegang tot de reguliere tentoonstelling), speciale tickets (waarvan de tentoonstelling kan variëren), groepstickets (vanaf 20 personen) en tickets met gids (in gezelschap van een gespecialiseerd persoon).

Daarnaast zijn er vrijkaarten voor:

 • Middelbare en lagere school studenten.
 • Onder 18 jaar.
 • 70-plussers.
 • Mensen met een handicap en hun verzorger.

Bovendien verleent het museum elk jaar gratis toegang aan elke bezoeker tijdens enkele Japanse feestdagen:

Deze gratis tickets geven alleen toegang tot de reguliere tentoonstelling en daarvoor moet men zich bij de ingang van het museum legitimeren: paspoort, rijbewijs, invaliditeitsbewijs, studentenkaart of ziektekostenverzekering.

Zijn kaartjes voor het Nationaal Museum van Tokio inbegrepen in een sightseeingpas voor Tokio?

Museum collecties| ©M_Strasser
Museum collecties| ©M_Strasser

De toegang tot het Nationaal Museum van Tokio is niet inbegrepen in een van de toeristische passen van de stad, dus u kunt niet profiteren van de voordelen die kenmerkend zijn voor dit type kaart.

U kunt echter een van de beste rondleidingen door Tokio boeken met een bezoek aan het Nationaal Museum van Tokio.

Zo kunt u een algemene rondleiding krijgen in gezelschap van een gespecialiseerde gids, die gedurende ongeveer twee uur de tentoongestelde voorwerpen kort toelicht.

Daarna kunt u genieten van andere activiteiten die bij de tour zijn inbegrepen. Bezoek bijvoorbeeld het Ueno Park, beleef een Samurai ervaring in Tokio of verken de architectuur van de stad. Het hangt ervan af met welke tour je in contact komt.

Boek een Samurai-ervaring in Tokio

Zijn er kaartjes met korting voor het Tokyo National Museum?

Rondleiding door het museum| ©David McKelvey
Rondleiding door het museum| ©David McKelvey

Ja, het Tokyo Nationaal Museum biedt korting op de toegang voor universiteitsstudenten die hun huidige ID laten zien. Dan krijgt u een speciale prijs van 500 yen of 4 euro, wat 50% minder is dan de algemene toegangsprijs.

Als u besluit het museum in groepsverband te bezoeken, krijgt u bovendien 10% korting. In die zin betalen groepen universiteitsstudenten ¥400 of €3, terwijl kaartjes voor toeristen of plaatselijke bewoners die voor deze optie kiezen ¥900 of €7 kosten.

Zijn er speciale kaartjes voor kinderen?

Met kinderen in het museum| ©sanae@musubu
Met kinderen in het museum| ©sanae@musubu

Het Nationaal Museum van Tokio heeft geen speciale toegangskaartjes voor kinderen. Alle kinderen onder de 18 jaar hebben echter gratis toegang tot de reguliere tentoonstellingen die het hele jaar door worden aangeboden.

Dit is zeker een activiteit die op uw lijst van dingen te zien en te doen in Tokio met kinderen moet staan, omdat de kleintjes van dichtbij kennis kunnen maken met de culturele rijkdom van het Japanse rijk.

In de installaties zullen zij een groot aantal tentoongestelde werken kunnen bekijken, waardoor zij de verschillende periodes van de Japanse dynastieënkunnen ontdekken.

Kunnen kaartjes online worden gekocht of alleen aan de kassa?

Online boeken| ©Peter Olexa
Online boeken| ©Peter Olexa

Online tickets kopen is vaak voordelig omdat u de dag en het tijdstip van uw bezoek kunt kiezen. In feite is het een methode om tijd te besparen bij het loket, omdat men niet lang in de rij hoeft te staan vanwege de toestroom van toeristen.

Dat is in dit geval echter niet mogelijk, want in het Nationaal Museum van Tokio moeten de kaartjes op de dag van het bezoek rechtstreeks aan de kassa worden gekocht. U moet echter wel een paar dagen van tevoren reserveren, vooral als u met een groepsreis meegaat.

Openingstijden van het Nationaal Museum van Tokio

Tokyo Nationaal Museum| ©camera30f
Tokyo Nationaal Museum| ©camera30f

Het Nationaal Museum van Tokio is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 17.00 uur, met de laatste toegang om 16.30 uur, 30 minuten voor de dagelijkse sluitingstijd.

Het is belangrijk in gedachten te houden dat het museum elke maandag zijn deuren sluit om de tentoonstellingen te onderhouden. Is die dag echter een feestdag in Japan, dan is het museum open voor het publiek en de volgende dag gesloten.

U moet er ook rekening mee houden dat het Nationaal Museum van Tokio tijdelijke sluitingen en openingen heeft, die per seizoen kunnen verschillen. Daarom moet u deze informatie vooraf controleren.

Hoeveel tijd heb je nodig om het Tokyo National Museum te bezoeken?

Museum Samurai| ©David McKelvey
Museum Samurai| ©David McKelvey

De tijd bepalen om het Nationaal Museum van Tokio te bezoeken is een beetje lastig, want iedereen heeft zijn eigen tempo. Sommige mensen hebben 30 minuten, een uur of zelfs een heledag nodig.

Idealiter bezoekt u het museum met voldoende tijd, zodat u voor elk werk en object kunt stoppen. Zo kunt u elk detail bekijken en de beschrijvingen naast de voorwerpen lezen.

U zult ook genieten van de traditionele architectuur van de gebouwen waaruit dit museumcomplex bestaat, van de prachtige natuurlijke omgeving van de tuinen en, indien mogelijk, van de speciale tentoonstellingen.

Als u echter niet veel tijd hebt voor de rondleiding omdat u maar een dag of 3 in Tokio bent, raad ik u aan alleen Honkan te bezoeken, waarvan u op de eerste verdieping de "Japan Gallery" vindt. Dit is een chronologische tentoonstelling die u in minstens 30 minuten kunt bekijken.

Daarna kunt u andere activiteiten in uw reisprogramma uitvoeren, zoals het verkennen van de straten van de stad, het bijwonen van een van de gastronomische tours in Tokio of deelnemen aan een fototour door de Japanse hoofdstad.

Boek een fototour door Tokio

Beste tijd om het Nationaal Museum van Tokio te bezoeken

In het museum| ©Rob Brink
In het museum| ©Rob Brink

Zeker, het laagseizoen is de beste tijd om Tokio en zijn attracties te bezoeken.

Het Nationaal Museum van de stad is geen uitzondering, dus probeer het op minder drukke dagen te bezoeken. Zo vermijdt u de lange rijen, kunt u voor de werken stoppen en door de zalen lopen zonder door veel mensen te worden omringd.

Daarom is het belangrijk te weten dat het grootste aantal bezoekers van het Nationaal Museum van Tokio van 12:00 tot 15:00 uur komt. Aan de andere kant zult u om 9:00, 10:00 en 16:00 uur weinig mensen aantreffen, waardoor het de ideale tijd is voor een rustige rondleiding.

Hoe bereikt u het Nationaal Museum van Tokio?

Gehuurde auto| ©Dan Gold
Gehuurde auto| ©Dan Gold

Het eerste wat u moet weten is dat het Nationaal Museum van Tokio in het noorden van de stad ligt, in het historische Ueno Park (13-9 Ueno kōen, Taitō-ku).

Deze natuurlijke en culturele ruimte is gemakkelijk toegankelijk voor elke toerist of inwoner, met het openbaar vervoer (bus, metro, elektrische trein), de auto of de fiets.

Als u besluit het openbaar vervoer van de stad te gebruiken, moet u weten dat het JR busstation (Ueno en Uguisudani), de Tokyo Metro (Ginza en Hibiya Line Ueno, Chiyoda Line Nezu) en de elektrische spoorweg (Keisei Railways Ueno) op slechts enkele meters van het museum liggen.

Als u echter liever zelf rijdt en u heeft al een auto gehuurd, moet u langs straat 1 gaan en de afslag Ueno nemen om de Metropolitan Expressway verder te volgen.

Als u besluit gebruik te maken van de fietsdeeldienst van de stad, moet u 25 minuten fietsen vanaf het centrum van Tokio, of ongeveer 5,4 kilometer, waarbij u de fietspaden volgt.

Als u een van deze laatste twee opties gebruikt om u te verplaatsen, houd er dan rekening mee dat het Nationaal Museum van Tokio geen parkeerplaats heeft. Daarom zult u gebruik moeten maken van een van de parkeerplaatsen in de omgeving.

Dingen die u niet mag missen in het Nationaal Museum van Tokio

Beelden van het museum| ©Iyhon Chiu
Beelden van het museum| ©Iyhon Chiu

De missie van het Nationaal Museum van Tokio is het herstellen en conserveren van collecties oude kunst uit de verschillende historische perioden van Japan.

Deze werken en voorwerpen worden zorgvuldig bestudeerd om de bezoekers nauwkeurige informatie te verschaffen over deze relikwieën, die dagelijks worden tentoongesteld in de zalen van de zes gebouwen van het museum.

De collectie van het museum is de grootste in Azië en omvat in totaal 120.000 cultuurgoederen. Deze objecten worden echter niet in hun geheel weergegeven.

Periodiek worden de zalen gerenoveerd om te voorkomen dat licht en temperatuurwisselingen de materialen van deze kostbare antiquiteiten aantasten. Bovendien worden veel ervan alleen gebruikt voor speciale tentoonstellingen in de gebouwen Heiseikan en Hyōkeikan.

Als u niet weet wat u in 2 dagen of meer van uw verblijf in Tokio moet zien en doen, moet een bezoek aan het Nationaal Museum van de stad op uw to-do lijstje staan.

Afdeling van het Nationaal Museum van Tokio

Op het museumterrein vindt u regelmatig tentoonstellingen die om de twee maanden of zo worden veranderd met het oog op conservering, aangezien de materialen zeer gevoelig zijn. Er zijn ook speciale tentoonstellingen, die tot vijf keer per jaar worden gehouden met monsters uit Japan en andere landen van de wereld.

Het museumcomplex bestaat uit zes gebouwen:

 • Honkan: dit gebouw in keizerlijke stijl werd uitgeroepen tot cultureel erfgoed en is het hoofdgebouw van het museum. De kamers herbergen een collectie Japanse kunst.
 • Heiseikan: hier mag u de archeologiegalerij op de eerste verdieping en, op de bovenste verdieping, een speciale tentoonstellingszaal niet missen.
 • Hōryūji: de voorwerpen die op de bovenste verdieping van dit gebouw worden tentoongesteld vertegenwoordigen een schenking van de keizerlijke familie in 1878. U ziet meer dan 300 schatten die deel uitmaakten van de Hōryūji tempel in Nara. Er is ook een restaurant op de eerste verdieping.
 • Kuroda: dit is een gedenkhal waar u de gelegenheid heeft om de olieverfschilderijen van Kuroda Seiki te bekijken.
 • Toyokan: in deze galerij kunt u genieten van een uitgebreide tentoonstelling van oosterse kunst.
 • Hyōkeikan: dit is een van de zalen van het museum die is uitgeroepen tot belangrijk cultureel erfgoed, vanwege de bouwstijl uit het einde van het Meiji-tijdperk (1909). Dit oude gebouw is alleen open voor speciale tentoonstellingen.

De tulpenboom

Naast deze rondleiding kunt u zich vergapen aan de imposante tulpenboom die voor het hoofdgebouw (Honkan) is geplant.

Dit natuurmonument is ongeveer 120 jaar oud en wordt beschouwd als een symbool van het Nationaal Museum. U kunt zijn prachtige gele bloemen zien als u Tokio in de zomer bezoekt, want de boom bloeit prachtig gedurende de hele maand juni.

Tips voor een bezoek aan het Nationaal Museum van Tokio

Museumtrap| ©Tohru NISHIMURA
Museumtrap| ©Tohru NISHIMURA

Let op deze basistips voor een bezoek aan het Nationaal Museum van Tokio:

 • Beslis in welke tentoonstelling u het meest geïnteresseerd bent door vooraf de informatie over de galerie te raadplegen.
 • Voor groepsbezoeken moet u contact opnemen met het museum om kaartjes te reserveren.
 • U kunt het museum beter niet bezoeken met koffers of grote tassen, want daar is geen opslagruimte voor.
 • Als u met de auto of fiets komt, houd er dan rekening mee dat het museum geen parkeergelegenheid heeft.
 • Plan uw bezoek met voldoende tijd om elke galerij grondig te verkennen en geniet van de natuurlijke omgeving van dit museumcomplex.
 • Kijk op de evenementenkalender van het museum. Houd er rekening mee dat hoewel het museum gewoonlijk op maandag gesloten is, als deze dag toevallig een feestdag is in Japan, het museum de volgende dag (dinsdag) open en gesloten is.
 • Bezoek het museum in de zomer om te genieten van de pracht van de imposante tulpenboom en de andere groene zones.