Beste dingen om te doen in Tokyo

De Japanse hoofdstad heeft een van de grootste metropolen ter wereld en genoeg plekken om te ontdekken. Hier zie je wat je kunt zien en doen in Tokio tijdens je bezoek.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

13 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Tokyo

Tokio Japan | © Aleksandar Pasaric

Tokio is een bruisende stad met veel bezienswaardigheden en activiteiten. Het is een van de grootste metropolen ter wereld en de multiculturele kant van de stad zal je zeker aanspreken , ongeacht je interesses.

Als je van eten houdt biedt Tokio je de beste gerechten, als je geïnteresseerd bent in geschiedenis zul je gefascineerd zijn door de oude gebouwen en monumenten, en als je een natuurliefhebber bent zul je ook versteld staan van de grote parken. Met het contrast tussen de ultramoderne technologische gebouwen en de historische tempels maakt de Japanse hoofdstad van je reis bij elke bocht een avontuur.

1. Bezoek de boeddhistische Senso-ji tempel, de oudste tempel van Japan

Senso-ji boeddhistische tempel| ©mon_vitoria
Senso-ji boeddhistische tempel| ©mon_vitoria

Het boeddhisme is de belangrijkste godsdienst in Japan en de Senso-ji tempel is de oudste en belangrijkste tempel van het land.

De tempel ligt in de wijk Asakusa in het noorden van Tokio. Hij werd gesticht in 645, maar zijn faam nam aanzienlijk toe na de Tweede Wereldoorlog, toen hij werd gebombardeerd en verwoest tijdens het conflict. De wederopbouw was echter een symbool van vrede en wederopstanding dat alle Japanners verenigde.

Vandaag de dag is het een van de meest bezochte gebouwen in het land en het belang ervan is gelijk aan dat van grote kathedralen in katholieke landen.

Senso-ji is een erg mooie tempel en is zeker een grondige rondleiding waard door het interieur en het uitgebreide complex, dat het hoofdgebouw en de karakteristieke vijf verdiepingen tellende pagode omvat.

De eerste stap is om binnen te komen via de Kaminarimon Poort en door de Nakamise-dori winkelstraat te lopen, die aan beide kanten 250 meter aan winkels heeft, totdat je de Hozomon Poort bereikt, waardoor je de pagode, de hoofdzalen en de heiligdommen kunt betreden. Ik raad je aan om aandacht te besteden aan de kleuren, details en versieringen van de tempel, omdat ze typisch zijn voor de boeddhistische religie.

Senso-ji was sinds de stichtingeen bedevaarttempel voor de Japanners en dat is nog steeds zo , dus de winkels in de Nakamise-dori Street bieden eten, drinken en allerlei producten voor pelgrims die vanuit de hele wereld komen lopen.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de tempel is gratis.
 • Locatie... 2 Chome-3-1 Asakusa, Tokio.
 • Openingstijden... De tempel is dagelijks geopend van 6.00 tot 17.00 uur.
 • Hoe kom je er... Vanaf Tokio Station neem je de JR Yamanote lijntrein naar Kanda en vervolgens de Ginza metro naar Asakusa. De beste manier om er te komen en het gebied te verkennen is echter met een van de rondleidingen door de stad.

Boek een rondleiding door Tokio

2. Bezoek Ueno Park, het woud van musea.

Ueno Park| ©Takashi Matsumura
Ueno Park| ©Takashi Matsumura

Tokio is een jungle van asfalt, drukte en verkeer, maar het heeft ook natuurlijke ruimtes om in te ontspannen.

Ueno Park is het bekendste van de groene longen van de stad en een van de interessantste, want naast weelderige vegetatie, waaronder een aantal van de kleurrijkste bloemen van Japan, is het de thuisbasis van een aantal van de meest traditionele musea van het land, zoals het Tokyo National Museum, het Metropolitan Museum of Art en het National Science Museum.

Als je Tokio in de lente bezoekt, kun je de beroemde hanami of kersenbloesem zien , die elke hoek van het Ueno Park in kleur hult.

Maar daar houdt het aanbod niet op, want deze groene long is ook een culturele referentie waar je tussen tempels en heiligdommen kunt wandelen, muziekinstrumenten kunt bespelen, naar concerten van straatartiesten kunt luisteren en in kleine bootjes rond de Shinobazu vijver kunt varen.

Ueno Park maakt het ook mogelijk om met kinderen van Tokio te genieten, want binnen is er een dierentuin met veel lokale diersoorten en een van de grootste natuurlijke reservaten van pandaberen ter wereld buiten China. Ik raad een fietstocht aan om optimaal van deze idyllische plek te genieten.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het park is gratis.
 • Locatie... Uenokoen, Tokio.
 • Openingstijden... Het park is geopend van 5.00 tot 23.00 uur.
 • Hoe kom je er... Vanaf Tokio Station neem je de JR Yamanote Line trein naar Okachimachi Station.

Boek een fietstour in Tokio

3. Bezoek het Keizerlijk Paleis, een fort in het hart van Tokio

Keizerlijk Paleis Tokio| ©Jeff Amador
Keizerlijk Paleis Tokio| ©Jeff Amador

Het keizerlijk paleis is de officiële residentie van de keizer van Japan en bevindt zich op het terrein van het voormalige kasteel van Edo.

Het ligt in het stadscentrum van Tokio, is een massief fort van steunmuren en controletorens en een van de beroemdste gebouwen van Japan. De Nijubashi bruggen die leiden naar de ingang van het binnenterrein zijn het bekendste beeld van het paleis.

Het is mogelijk om de residentie van de keizer te bezoeken, maar behalve bij speciale gelegenheden is het alleen mogelijk om de Oriental Gardens te betreden, die grenzen aan de toegangspoorten, wachttorens, keizerlijke muren en veiligheidsgrachten.

Hoe dan ook, een rondleiding door deze binnenruimtes van het keizerlijk paleis is een geweldige ervaring om een idee te krijgen van de grootte van de residentie.

Het is een traditie in Japan dat de lokale bevolking naar de paleistuinen komt op Nieuwjaarsdag en op 23 december, wanneer de keizerlijke familie naar de balkons gaat om bezoekers te begroeten. Als je op zoek bent naar dingen om te doen in Tokio in december, kan meedoen een interessante activiteit zijn.

Maak gebruik van een van de fotorondleidingen in Tokio om te leren hoe je de meest iconische beelden van de Japanse stad kunt vastleggen.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de Oriental Palace Gardens is gratis.
 • Locatie... 1-1 Chiyoda, Tokio.
 • Openingstijden... Het paleis is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 14.45 uur.
 • Hoe er te komen... Het paleis ligt vier blokken van het station van Tokio, waar de meeste trein- en metrolijnen samenkomen.

Boek een fotorondleiding door Tokio

4. Ontdek Akihabara, de elektronische en otaku-cultuurwijk van Tokio

In Akihabara| ©BartPhotography
In Akihabara| ©BartPhotography

Akihabara is een van de meest eclectische plaatsen in Tokio, bekend als de elektronische wijk en de geboorteplaats van manga, anime en videogames. In dit geekparadijs kun je jezelf verblinden met neonreclameborden, slapen in capsulehotels, die erg populair zijn in Japan, en cosplay-ervaringen opdoen.

Als je geen fan bent van de anime- en otakucultuur, kun je nog steeds genieten van de buurt, die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een van de meest bezochte buurten van Tokio.

Als je van koffie houdt, zul je zeker plekken vinden die je interesseren in Akihabara, dat ook bekend staat om zijn Maid cafés, waar de serveersters zich verkleden als dienstmeisjes. Je kunt het gebied het beste op zondag bezoeken , wanneer de hoofdstraat Chuo-Dori autovrij wordt.

Er zijn veel plaatsen in Tokio waar je elektronische gadgets kunt vinden, maar Akihabara is ongetwijfeld het gebied met de meeste variëteit en de beste prijzen.

Het is ook mogelijk om rondleidingen in het Engels te boeken en het gebied komt vaak voor op veel culinaire tours door Tokio, omdat het een van de beste plekken is om te eten in de Japanse hoofdstad.

 • Hoe kom je er... Neem de Hibiya metrolijn naar station Akihabara en treinen op de JR Yamanote en Sobu lijnen naar station Suehirocho.

Boek een culinaire tour door Tokio

5. Maak een reis naar Mt. Fuji met de bullet train

Fietsen in Tokio| ©Yukiko
Fietsen in Tokio| ©Yukiko

Als je een futuristische ervaring wilt tijdens je reis naar Tokio, raad ik je een reis per kogeltrein aan naar enkele steden in de buurt van de Japanse hoofdstad, zoals Kyoto, Yokohama en Osaka.

De shinkansen, zoals deze trein wordt genoemd, die 320 kilometer per uur haalt, brengt je ook naar Mount Fuji en Lake Ashi, een spektakel voor het oog omdat het technologische evolutie combineert met de natuur van de vulkaan. Zonder twijfel een spektakel voor het oog omdat het technologische evolutie combineert met de natuur van de vulkaan.

Als je geïnteresseerd bent in deze activiteit, lees dan zeker ons artikel over Bullet Train Tours in Tokio.

Boek een tour naar Mount Fuji

6. Laat je meeslepen in Kabukicho, de rosse buurt van Tokio

Kabukicho| ©Basile Morin
Kabukicho| ©Basile Morin

Tokio is een entertainmentgerichte stad en heeft als zodanig een wijk exclusief voor entertainment voor volwassenen. Kabukicho is de rosse buurt van de Japanse hoofdstad en de thuisbasis van honderden bars, restaurants en nachtclubs. Er is ook een groot aantal bioscopen en winkelgelegenheden.

Tot een paar jaar geleden was Kabukicho een wijk die niet werd aanbevolen voor bezoekers, maar vanwege meldingen van berovingen en andere misdrijven ging de regering van Shinjuku zich bezighouden met het verbeteren van de veiligheid van de wijk op basis van de positieve ervaringen met soortgelijke wijken in steden als Amsterdam.

Tegenwoordig is Kabukicho een veilige plek voor toeristen en een van de meest bezochte gebieden in Tokio omdat alles er mogelijk is, van winkelen voor videogames tot verliefd worden op een geisha.

In Kabukicho kun je ook allerlei attracties ontdekken, zoals het beroemde Godzilla-hoofd bij de ingang van het Gramercy Hotel of de kleine Golden Gai bars waar je een biertje kunt drinken.

Vlakbij ligt de Hanazono Shrine, die dateert uit de Edo-periode, en het Sengoku Buyuden restaurant, waar je in de huid van een samoerai kunt kruipen.

 • Hoe kom je er... Neem de metro van de Marunouchi-lijn naar station Shinjuku en de trein van de JR Yamanote-lijn naar station Shin-Okubo.

Boek een samoerai-ervaring in Tokio

7. Eet verse sushi op de Toyosu Markt en leer hoe je het moet bereiden

Toyosu vismarkt| ©mon_vitoria
Toyosu vismarkt| ©mon_vitoria

Toyosu is de beroemdste vismarkt van Tokio sinds het de oude Tsukiji verving. De markt is moderner en groter dan zijn voorganger, maar behoudt de traditie en is een van de meest bezochte plekken door toeristen, maar ook een plek waar je je kunt mengen onder de lokale bevolking en kunt genieten van de beste verse sushi in de Japanse hoofdstad.

Je kunt ook kijken naar de beroemde tonijnveilingen in de vroege ochtend en snuffelen bij de winkelkraampjes waar naar schatting 10.000 ton zeevruchten per maand wordt verkocht.

Verse sushikraampjes vind je bij de ingang van de markt, vanwaar je ook getuige kunt zijn van een van de mooiste zonsondergangen in Japan.

Als je Tokio tijdens het kerstseizoen bezoekt, zul je zien hoe het hier volstroomt met lokale bezoekers op zoek naar de beste vis voor het diner.

Let op: als je de tonijnveilingen vanaf een van de uitkijkplatforms wilt zien, moet je de markt voor 6 uur 's ochtends bezoeken en je plaats reserveren op de officiële website van de markt.

Als je de markt alleen wilt bezoeken om te kijken en te genieten van verse sushi, kun je het beste rond het middaguur langskomen.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot de markt is gratis.
 • Locatie... 6 Chome-6-2 Toyosu, Tokio.
 • Openingstijden... De markt is dagelijks geopend van 5.00 tot 19.00 uur.
 • Hoe kom je er... Met de trein op de JR Yamanote-lijn naar station Shijo-mae.

Boek een sushiklas in Tokio

8. Ga wat drinken in Roppongi, het uitgaansgebied van Tokio

Roppongi, Tokio| ©Manone
Roppongi, Tokio| ©Manone

Als je klaar bent met sightseeing en op zoek bent naar afleiding, kun je het meeste uit je bezoek aan Tokio halen door een van de honderden uitgaansgelegenheden in Roppongi, de nachtclub- en barwijk van de Japanse hoofdstad, te bezoeken.

De buurt is ook de thuisbasis van enkele van de meest exclusieve restaurants van de stad en een nachtleven dat bruist van de toeristen, studenten en kunstenaars.

Roppongi is ook een van de meest kosmopolitische plekken van de stad, met bezoekers van over de hele wereld en het beste uitzicht, want het heeft het voorrecht om de hoogste torens van de Japanse hoofdstad te herbergen .

In de afgelopen jaren is de buurt ook de thuisbasis geworden van een aantal van de beste evenementen van de stad, zoals het Internationale Filmfestival dat elk jaar in oktober in Tokio wordt gehouden en de kersenbloesemvieringen in maart.

Eén ding is zeker in Roppongi: waar je ook naartoe gaat, je zult er zeker een geweldige tijd hebben. In deze buurt kun je genieten van internationaal entertainment en hedendaagse kunst, de interessantste observatoria en de beste nachtclubs. Hier is ons bericht over de beste dingen om 's avonds te zien en te doen in Tokio.

 • Hoe kom je er... Met de trein op de JR Yamanote-lijn naar Roppongi Station of op de Ueno-Tokio-lijn naar Roppongi-Yonchome Station. Met de metro op de Keikyu-lijn in combinatie met de Oedo-lijn naar Roppongi Station.

Boek een kroegentocht door Tokio

9. Bekijk de lucht over Tokio vanaf het observatiedek van de radiotoren

Radiatoren| ©Lawrence L
Radiatoren| ©Lawrence L

Als je een uitstapje hebt gemaakt naar Mount Fuji vanuit Tokio, kun je het silhouet van de berg zien als je naar een van de uitkijkpunten in de stad klimt. Vooral als je in de zomer naar Tokio reist of geluk hebt op een heldere dag.

Van de vele uitkijkpunten die je kunt bezoeken, is het beroemdste de top van de Radio Tower, die met 332 meter ook het op één na hoogste bouwwerk in Japan is, na alleen Tokyo Skytree.

De Radio Tower is een telecommunicatie- en observatiegebouw dat is geïnspireerd op de Eiffeltoren en opvallend is geschilderd in wit en internationaal oranje om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor de luchtvaart.

Sinds de opening in 1958 maakt de toren deel uit van de skyline van Tokio en vanaf de twee observatiedekken is het mogelijk om de hele stad te zien. De toren heeft ook een glazen vloer die je het gevoel geeft dat je in de lucht zweeft.

Aan de voet van de toren staat ook de pittoreske Zojoji Tempel, en zijn bijdrage is niet alleen esthetisch, want hij doet dienst als telecommunicatieantenne voor omroep en digitale televisie.

Andere interessante uitkijkpunten in Tokio zijn de Mori-toren en het Metropolitan Government Building.

Interessante details

 • Prijs... Toegang tot de uitkijkpunten kost ongeveer 10 euro.
 • Locatie... 4 Chome-2-8 Shibakoen, Tokio.
 • Openingstijden... Het observatiedek van de toren is dagelijks geopend van 9.00 tot 22.00 uur.
 • Hoe kom je er... Met de metro op de Oedo Line naar Akabanebashi Station, Hibiya Line naar Kamiyacho Station, Mita Line naar Onarimon Station en Asakusa Line naar Daimon Station. Met de trein op de JR Yamanote-lijn naar station Hamamatsucho.

10. Wandel over de paden van Meiji Jingu Shrine

Meiji Jingu schrijn| ©Tokuzo in Edomura
Meiji Jingu schrijn| ©Tokuzo in Edomura

Dit heiligdom is een eerbetoon aan de geesten van keizer Meiji en zijn vrouw, keizerin Shoken. Beiden waren vereerde historische figuren in Japan en toen ze stierven, werd dit monumentencomplex gebouwd in Shibuya, omgeven door een bos met meer dan 300 boomsoorten uit alle prefecturen van het land.

Je vindt er verschillende eerbetuigingen, zoals een cederhouten torii, de traditionele Japanse boog van Shinto heiligdommen, of de offers van vaten Franse wijn, omdat keizer Meiji de eerste was die toestond dat deze drank in Japan werd gedronken.

De Meiji Jingu Shrine is ook een oase van rust in de rumoerige Japanse hoofdstad en een spirituele hoek die veel bezocht wordt door de Japanners, omdat het de eenheid van het land symboliseert in het aangezicht van tegenspoed, vooral nadat de schrijn werd verwoest tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog en herbouwd met donaties van belastingbetalers.

Het is mogelijk om het heiligdom op eigen gelegenheid of met een rondleiding te bezoeken , maar houd er rekening mee dat het een erg groot bos is en dat de wandeling van de ingang naar de voet van het heiligdom zwaar is. Ik raad je aan om comfortabele schoenen en water mee te nemen.

Houd er rekening mee dat als je Tokio in de winter bezoekt, de wegen besneeuwd kunnen zijn en de temperatuur drastisch kan dalen, net als in de herfst.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het heiligdom is gratis.
 • Locatie... 1-1 Yoyogikamizonocho, Tokio.
 • Openingstijden... Het heiligdom is dagelijks geopend van 5 tot 18 uur.
 • Hoe kom je er... Met de metro op de Odakyu Line naar Sangubashi Station en met de trein op de JR Yamanote Line naar Yoyogi Station.

10. Wandel op de Takao berg, de natuurlijke schat van Tokio

Op de berg Takao| ©Laura
Op de berg Takao| ©Laura

Vanaf de hoogten van Tokio kun je Mount Fuji zien, de hoogste piek van Japan, maar je hoeft niet zo ver te gaan voor een geweldige bergervaring.

Veel dichter bij het centrum van Tokio ligt Mount Takao, die ongeveer 600 meter hoog is en acht wandelpaden heeft waarmee je een andere kant van de stad kunt ontdekken.

Mount Takao heeft ook een schilderachtige kabelbaan, stoeltjesliften en het is mogelijk om de omgeving per trein te bereiken. Naast enkele van de beste landschappen van Tokio en een open uitzicht op Mount Fuji, is het de thuisbasis van een botanisch park, een boeddhistische tempel en een kabelbaan. Het is een van de meest aantrekkelijke natuurlijke bezienswaardigheden in de Japanse hoofdstad.

Als je geïnteresseerd bent in een wandelervaring, kun je op Mount Takao op eigen houtje een van de acht beschikbare paden van verschillende moeilijkheidsgraden bewandelen of een begeleide wandeling naar de top maken met de hulp van een lokale gids.

Hoe dan ook, het is een geweldige manier om een paar uur te ontsnappen aan de neonlichten en het bruisende stadscentrum van Tokio en om een paar van de beste foto's van de Japanse hoofdstad te maken.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het Mount Nature Reserve is gratis.
 • Locatie... Aan de rand van Hachioji, Tokio.
 • Hoe kom je er... Met de metro op de Chuo-lijn naar station Kobotoke, op ongeveer vijf kilometer van de Takao-berg. Om bij de ingang van het natuurreservaat te komen, moet je privévervoer huren.

Wanneer kun je het beste naar Tokio reizen?

Tokio bij nacht| ©Keith Twyman
Tokio bij nacht| ©Keith Twyman

Het is moeilijk om de vraag te beantwoorden wanneer de beste tijd is om naar Tokio te reizen, want wanneer je ook gaat, je zult een eindeloos aantal activiteiten vinden om deze fascinerende stad van contrasten te ontdekken .

Maar om je te helpen bij je beslissing, laat ik je een lijst van artikelen na waarin ik de beste dingen opsom om te doen in de maanden waarin de Japanse hoofdstad de meeste bezoekers ontvangt:

Tot slot is het misschien handig om je reis naar Tokio te organiseren op basis van het aantal dagen dat je in de stad wilt doorbrengen. Om je een handje te helpen, vind je hier enkele routes: