Tokyo in 5 dagen: alles wat je moet weten

Denk je aan Tokio voor je volgende vakantie? Als je een 5-daagse route plant, vind je hier een aantal bezienswaardigheden en attracties die je gezien moet hebben.

Laura Gómez

Laura Gómez

13 minuten lezen

Tokyo in 5 dagen: alles wat je moet weten

Tokio | ©Aleksandar Pasaric

Tokio is de grootste stad ter wereld en dat kan intimiderend zijn voor elke reiziger!.. En als je daar nog andere grenzen bij optelt, zoals de taal, de omgangsregels en zoveel andere dingen die deel uitmaken van de cultuur, kan het eng zijn.

Maak je geen zorgen! Je bent niet de eerste die dat gevoel heeft gehad en gelukkig zijn er veel hulpmiddelen om te "overleven" als toerist in de Japanse stad en te genieten van alles wat er te zien en te doen is in Tokio. In deze post geef ik je een aantal aanbevelingen voor tours en tips over hoe je het meeste uit die 5 dagen kunt halen. Laten we beginnen!

1. Dag Een eerste fietstocht door de stad en de dag afsluiten met een welverdiend diner.

Fietsen door Tokio| ©Yukiko
Fietsen door Tokio| ©Yukiko

Om je eerste dag in deze megastad met al je energie te beginnen, stel ik voor dat je begint met een fietstocht. Het idee is dat je na al dat trappen genoeg trek hebt in een heerlijke gastronomische tour door Tokio en de dag afsluit met een goede smaak in je mond. Wat denk jij?

Fiets, helm op en trappen door de stad

Hoewel de Japanse hoofdstad enorm en intimiderend is, is fietsen een efficiënte en vriendelijke manier om je te verplaatsen. Er is weinig heuvelachtig terrein, het verkeer is erg respectvol en veel van de bezienswaardigheden kun je het beste bekijken zonder dat er een raam tussen zit.

Op de fiets kun je gemakkelijk de iconische taferelen van de stad bewonderen, zoals de gigantische wolkenkrabbers die boven Shinjuku uittorenen en Meiji-jingu, een beroemde religieuze plek in de stad.

Andere plekken om te bezoeken zijn de Aoyama Cemetery, een zeer oude begraafplaats met het graf van een beroemde en trouwe Japanse hond, de prachtige boeddhistische tempel van Zōjō-ji en het Aqua City Odaiba winkelcomplex.

Deze tour vertrekt op een steenworp afstand van het New National Theater. Om er met het openbaar vervoer te komen, kun je het beste de Keio New Line nemen naar Hatsudai Station, dat voor het theater ligt.

Trouwens, alle bezoeken en tours die ik in deze post aanbeveel zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Ik zal je de gemakkelijkste routes geven.

Boek een fietstour in Tokio

En dan... een heerlijk diner

Na bijna 7 uur sporten wil je zeker ontspannen en je maag vullen. Bereid je dus voor op een date waar eten centraal staat.

Ik nodig je uit voor een foodtour door Tokio om de populairste izakaya-plekken te zien , een woord dat zich in het Engels laat vertalen als "a place to have a drink and make yourself comfortable."

Een van de klassieke stops is het labyrintische Omoide Yokocho-gebied. Hier zijn veel kleine traditionele restaurants in de steegjes te vinden die een van de populairste gerechten aanbieden: yakitori.

Op minder dan 7 blokken afstand ligt Golden Gai, een buurt die je het gevoel geeft dat je terug in de tijd bent gestapt en die een populair onderdeel is van het nachtleven van Tokio. Het gebied is de thuisbasis van een veelheid aan kleine bars, eetkraampjes en karaokebars.

Het ontmoetingspunt voor deze tour is op Shinjuku Station, een van de drukste stations in heel Tokio, bediend door 12 verschillende treinlijnen, geëxploiteerd door 5 verschillende maatschappijen. Dus als je van plan bent om met het openbaar vervoer te komen, zul je keuze te over hebben.

Een gemakkelijke manier om er te komen is door de Marunouchi-lijn van de metro te nemen.

Boek een avondwandeling door Tokio

2. Dag Een op maat gemaakte dagtour en nachtelijke ontsnapping naar Shibuya

Tokio bij nacht| ©Keith Twyman
Tokio bij nacht| ©Keith Twyman

Op deze tweede dag in de grootste stad ter wereld volg je een meer ontspannen route. Nou ja, jij bepaalt het tempo, want je doet het op je eigen tempo.

Een privéwagen met gids met chauffeur is een zeer comfortabele manier om in een kleine groep verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. Later sluit je de dag af met een nachtelijke escapade in Shibuya. Je zult het geweldig vinden.

Je kiest waar je heen wilt en stapt in een comfortabele auto

Precies zoals je het leest. Het mooie van deze tour is dat je alleen maar je eigen schema hoeft op te stellen en de bestemmingen die je wilt zien in Tokio.

Hoewel je suggesties krijgt van vooraf bepaalde routes, is het aan jou om te kiezen, aan te passen of een compleet andere route te nemen. Bovendien bepaal je zelf hoeveel tijd je bij elke attractie wilt doorbrengen, iets wat je vaak al wenste bij een tour, toch?

Wat wil je bezoeken? Boeddhistische tempels? Tuinen van het keizerlijk paleis? Edo Museum? of een moderne wijk? Aan jou de keuze! En vergeet niet om plaatsen toe te voegen om te winkelen, te stoppen om een hapje te eten of wat je nog meer wilt doen om de tijd door te brengen in de straten van Tokio. Het is allemaal inbegrepen in de tour, die tot 9 uur kan duren.

Gewoon een perfecte manier om de dag door te brengen bij verschillende attracties en in te passen in je schema.

Boek een persoonlijke privétour door Tokio

Bezoek aan Shibuya Ward

Op de terugweg zul je een paar uur willen uitrusten in het hotel, want 's avonds vind je een wijk die je aandacht zal trekken: Shibuya.

Shibuya is een van de bijzondere buurten van Tokio en een must voor elke bezoeker.

Je hebt er misschien al van gehoord vanwege de Shibuya kruising, een kruispunt waar, elke keer als de verkeerslichten opengaan, een massale menselijke vloed het asfalt overspoelt. Er wordt geschat dat tijdens de spits in één shift tot drieduizend mensen het kruispunt oversteken.

Je kunt komen en deel uitmaken van de menigte die het kruispunt oversteekt, of je kunt dit tafereel van bovenaf bekijken bij de Starbucks in het Tsutaya-gebouw, dat ten noorden van het kruispunt ligt.

Je kunt Shibuya en dit specifieke kruispunt gemakkelijk bereiken vanaf elke plek in de stad via de metrolijnen Ginza, Hanzomon en Fukutoshin. Als je de weg niet kunt vinden, zoek dan naar het Hachiko-standbeeld en je weet dat je op de juiste plek bent.

Omdat het een zeer trendy en toeristische buurt is, kun je hier genoeg eten, alleen al rond het station zijn er verschillende restaurantopties.

Mode en winkelen

De nacht is hier lang. En als je van winkelen houdt, heeft Shibuya genoeg opties op loopafstand. Ga het 109 winkelcentrum binnen, dat op een steenworp afstand van het station ligt, om een idee te krijgen. Als de Japanse mode je niet helemaal ligt, vind je in de buurt winkels van veel bekende westerse merken.

Over mode gesproken, in dit deel van de stad worden de laatste trends bedacht, waardoor het een van de meest modieuze wijken van Tokio is. Bij een korte wandeling door de straten vind je allerlei voorstellen op het gebied van kleding, kapsels en alles waarmee je je kunt onderscheiden van de massa.

Wil je meer zien? Bekijk Harajuku

Als je denkt dat je alles al gezien hebt, nodig ik je uit naar het naburige Harajuku, dat één halte verderop ligt (station Harajuku) op de Yamanote-lijn van de Japan Rail (JR). Het kost je niet meer dan 5 minuten om er te komen.

Alles wat je in Shibuya niet kon zien, vind je hier. Van cosplayers tot punkmuzikanten, gothic lolitas en vele andere urban tribes waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

Het ritme van deze geweldige stad voelen in een van haar modernste en creatiefste ruimtes zal zeker een ervaring zijn waarvan je van begin tot eind zult genieten.

3. Dag Kennismaken met de omgeving van Mount Fuji en spectaculaire nachtopnamen van de stad.

Berg Fuji| ©***irene***
Berg Fuji| ©***irene***

Op de derde dag breng je een paar uur door in de natuur. Het lijkt moeilijk met zo'n enorme metropool, maar ja, het kan en het is niet ver weg.

De bestemming? De landschappen aan de voet van Mount Fuji, een actieve vulkaan die ook de meest vereerde heilige berg van Japan is. Als je bij terugkomst in de stad een professionele camera bij je hebt, is dat nog beter, want dan ga je op een nachtfotografietour.

De berg Fuji en zijn ijzige grotten

Vele jaren geleden spuwde een uitbarsting van de vulkaan (Mount Fuji) kokende lava langs de hellingen van het Aokigahara-woud en drong de grond binnen, waardoor grotten ontstonden. Later drong de sneeuw, die de vulkaan de helft van het jaar bedekt, de grotten binnen en vandaag de dag zijn het fascinerende grotten die een bezoek meer dan waard zijn.

De beste manier om deze grotten te bezoeken is met een georganiseerde tour naar Mount Fuji, waarbij je door het interieur wordt geleid met alle professionele instructies voor een veilige en leuke tour.

Om deze tour te starten, is een van de opstappunten Kawaguchiko Station. Om er met het openbaar vervoer te komen, neem je de Japan Rail (RL) Chuo Line van Shinjuku Station(dat wordt bediend door de Marunouchi Line) naar Otsuki Station.

Daar stap je over op de Fujikyu-lijn die je naar station Kawaguchiko brengt. De overstap duurt lang, dus op Shinjuku Station kun je ontbijten of iets kopen om mee te nemen.

Boek een Mt Fuji tour vanuit Tokio

Fotograferen in de stad

Als je terugkomt in Tokio, wil je misschien even uitrusten in het hotel voordat je verder gaat met sightseeing. De grootste stad ter wereld slaapt nooit... en 's nachts is het een hele lichtshow die de moeite waard is om door een fotografische lens te bekijken.

Of je nu een beginner of een professionele fotograaf bent, als je van fotografie houdt en de beste nachtscènes van de stad wilt zien, dan zul je deze tour geweldig vinden.

Deze fototour door Tokio neemt je mee door iconische gebieden van de stad zoals Shinjuku en Shibuya om het beste uit je camera te halen.

Zelfs als je al eerder in deze buurten bent geweest, neemt deze tour je mee naar plekjes buiten de gebaande paden en geeft je de instructie die je nodig hebt om allerlei stedelijke scènes in je eigen stijl vast te leggen.

Je hebt 2,5 uur om het geheugen van je camera op te gebruiken! Het vertrek- en eindpunt van de tour is Shinjuku Station, dat goed verbonden is met de verschillende trein- en metrolijnen in de stad.

Boek een nachtfototour door Tokio

4. Dag De tradities van Ningyocho en Nihonbashi overdag, voordat je 's nachts in de ultieme moderniteit van SkyTree springt

In Nihonbashi| ©David Stormer Chigusa
In Nihonbashi| ©David Stormer Chigusa

Wat dacht je ervan om op de vierde dag van je reis te beginnen met een ontspannende rondleiding door een traditionele wijk uit de Edo-periode? De rustige straten en winkels die al honderden jaren goederen en diensten aanbieden aan de gemeenschap zullen je betoveren.

In de middag stel ik voor dat je naar SkyTree en het moderne winkelgebied eromheen gaat. Je zult versteld staan hoe deze contrasten tussen het moderne en het oude in één stad in stand worden gehouden.

Een paar hoekjes van oud Tokio ontdekken

De wijk Ningyocho maakt deel uit van de wijk Nihonbashique. Tijdens de Edo-periode was het een prominente uitgaanswijk waar veel poppentheaters (Ningyocho betekent "poppen") waren. Vandaag de dag is het een zeer aantrekkelijke historische wijk, omdat de lokale bevolking ervoor heeft gekozen om te overleven door de tradities en het levenstempo van eeuwen geleden in stand te houden.

Het is een charmante buurt. Zorgvuldig handgemaakte typische voorwerpen en gerechten die worden bereid alsof het een kunstwerk is, zijn wat je hier zult zien.

Als je voor deze tour met een deskundige gids kiest, zul je wat sightseeing doen om meer te weten te komen over de geschiedenis van Ningyocho, maar je zult ook het verhaal horen van wat sommige inwoners al generaties lang meemaken. Je zult versteld staan als je ziet hoe er pakhuizen zijn die al bijna drie eeuwen lang hetzelfde product verkopen.

Het ontmoetingspunt is meestal vlakbij het metrostation Ningyocho, dat je kunt bereiken via de Hibiya-lijn van de metro.

Boek een rondleiding door Ningyocho en Nihonbashi

Bezoek aan de hoogste toren van Japan: Skytree

Je bent bijna aan het einde van je reis en als je het niet hebt opgenomen in je gepersonaliseerde rondleiding, is er nog tijd om een van de must-see attracties van Tokio te bezoeken: de Skytree.

Het voordeel is dat het heel dichtbij is, je hoeft alleen maar het station Ningyocho weer binnen te lopen en de Hanzomon metrolijn te nemen naar het laatste station: Oshiage.

Deze toren is een van de meest bezochte uitkijkpunten in Tokio. Hij werd ingehuldigd in 2012 en werd met een hoogte van 634 m erkend als de hoogste ter wereld. Deze onderscheiding duurde echter maar een paar maanden toen de Burj Khalifa toren in Dubai met een hoogte van 828 meter aan de wereld werd onthuld. Dat doet niets af aan het buitengewone karakter van de Skytree, en het is een plek die geen enkele toerist wil missen tijdens zijn bezoek aan Tokio.

Je vindt er twee observatiedekken, een op 350 meter (Tembo Platform) en de andere op 450 meter (Tembo Gallery). Het interessante aan het beklimmen van het Tembo Platform is dat het een aantal ruimtes met een glazen vloer heeft om de ervaring nog intenser te maken. Maar het spectaculairste uitzicht heb je zeker in de Tembo Gallery.

Skytree tickets en meer om hier te zien

Naar het eerste platform gaan kost je ongeveer 13 euro en het pakket om beide platforms samen te betreden kost je gemiddeld 20 euro. Het is echt niet veel verschil, dus als je de mogelijkheid hebt, raad ik je aan om voor beide tickets te kopen. Je kunt hier kaartjes kopen.

De Skytree is het centrale deel van een enorme stedelijke ontwikkeling genaamd Tokyo Sky Tree Town. Tot de attracties behoren een winkelcentrum en een bijna 30 verdiepingen tellend kantoorgebouw, maar naar mijn mening is het meest ongelooflijke de aanwezigheid van een aquarium en een planetarium.

5. Dag En ik hoop dat je een fan bent, want... Anime is een must tijdens een bezoek aan Japan!

In Akihabara| ©BartPhotography
In Akihabara| ©BartPhotography

Dat klopt, ik moest een dag aan anime wijden, want weinig dingen zijn zo Japans en zo bekend over de hele wereld als deze kunstvorm. Naast de vele winkels en producten die je tijdens je verblijf door de hele stad hebt gezien, zijn er musea en ruimtes die alleen aan anime zijn gewijd.

Hier zijn drie opties voor je om te kiezen waar je de dag doorbrengt, want naast het feit dat ze te ver uit elkaar liggen om ze alle drie te bezoeken (eventueel twee, als je je aanpast), vind je in elk museum veel meer dan je je kunt voorstellen. Kom op!

Verdwaal in het popcultuurparadijs Akihabara

Van oorsprong een zwarte markt na de oorlog, werd Akihabara uiteindelijk Japan's meest bezochte technologieparadijs, met duizenden winkels die allerlei soorten elektronica en geavanceerde technologie verkopen.

In de afgelopen jaren heeft het zijn plaats verdiend als toevluchtsoord en paradijs voor fans van videogames, manga en natuurlijk anime.

In Akihabara moet je zeker de Akiba Cultures Zone bezoeken, een gebouw van 5 verdiepingen waar je alles vindt over de Japanse popcultuur, van beeldjes en strips tot films, verzamelkaarten, speelgoed en allerlei kostuums voor cosplay.

Andere winkels die ik je aanraad om te bezoeken zijn: Animate, de grootste anime-, videogame- en mangawinkel van Japan met meer dan 100 fysieke winkels in het land en, als je meer van bouwen en construeren houdt, is de Kotobukiya-winkel een uitstekende optie en heeft ook regelmatig betaalbare prijzen.

Niet alleen strips en manga in Akihabara

Hoewel er meer animewinkels zijn dan techwinkels, zijn er nog steeds genoeg winkels die kabels, printplaten en andere onderdelen verkopen waar je misschien naar op zoek bent. Het is ook niet moeilijk om winkels te vinden die gebruikte en gerepareerde computers aanbieden tegen zeer betaalbare prijzen. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons.

Zonder twijfel is Akihabara een van de beste plaatsen om souvenirs uit Japan te kopen. En zoals je misschien al hebt gezien, als anime of andere elementen van de Japanse popcultuur niet je ding zijn, kun je hier net zo goed naartoe gaan voor andere soorten winkels.

Om Akihabara met het openbaar vervoer te bereiken, kun je het beste naar station Shinjuku gaan en vanaf daar de Japan Rail (JR) Sobu-lijn nemen naar station Akihabara. Alle winkels die ik heb aanbevolen liggen minder dan 2 straten van elkaar vandaan.

Ghibli museum

Als je bent opgegroeid met My Neighbour Totoro, Porco Rosso of Spirited Away... dan weet je waarschijnlijk waar ik het over heb en lopen je emoties al hoog op. Ja! In Tokio vind je een museum dat is gewijd aan de Ghibli Studio's, die deze en andere betoverende animatieverhalen hebben geproduceerd die de harten van miljoenen over de hele wereld hebben gestolen.

Een van de doelstellingen van het museum is om het hele proces van het maken van een animatie te laten zien, vanaf het moment dat een idee wordt bedacht totdat het op de wereld wordt geprojecteerd. Er zijn verschillende zalen waar inspiratie, creativiteit, artistiek talent en plezier je de adem zullen benemen.

Oh, en vergeet niet langs te gaan bij de Mamma Aiuto souvenirwinkel !

Dit museum ligt in het Inokashira Park. Een snelle en bekende manier (ja, weer vanaf station Shinjuku) is om de JR Chuo lijn te nemen en uit te stappen bij Kichijoji. Loop dan drie blokken naar het zuiden en je bent al snel in het park. Ik raad je aan geen haast te hebben, zodat je beter van dit prachtige park kunt genieten.

Nakano Broadway

De wijk Nakano is een andere populaire wijk voor manga, anime en verzamelaars. Hier vind je Nakano Broadway, een enorm winkelcentrum van drie verdiepingen gewijd aan de Japanse popcultuur.

Het verschil met de andere die ik heb aanbevolen is echter dat je hier ook tempels en heiligdommen vindt, ondergedompeld in prachtige parken, traditionele steegjes en andere elementen om bij stil te staan.

Een ander voordeel van een bezoek is dat het heel dicht bij Shinjuku Station ligt. Je kunt er komen via de JR Chuo Line naar Nakano Station. Nakano Broadway ligt op vijf minuten lopen van de noordelijke uitgang van het station.

Enkele laatste aanbevelingen

Senso-ji Boeddhistische Tempel| ©mon_vitoria
Senso-ji Boeddhistische Tempel| ©mon_vitoria
 • Controleer voordat je boekt de taal van de gids. Engels is nog steeds een van de eerste keuzes voor sightseeing in dit land, hoewel Spaans ook aan populariteit wint.
 • Voor de gepersonaliseerde rijtoer moet je zorgvuldig nagaan welke plaatsen je wilt bezoeken tijdens je droomreis naar Tokio en deze vergelijken met de gestandaardiseerde tours... maar sta vooral open voor suggesties, want zij kennen hun stad het best.
 • Misschien moet je weten dat Tokio en de Japanse cultuur in het algemeen erg gehecht zijn aan hoffelijkheid, orde en respect, waarbij het volgen van bepaalde richtlijnen noodzakelijk is om geen (slechte) aandacht te trekken.
 • Ik heb wat aansluitingen voor het openbaar vervoer voor je achtergelaten. In Tokio is dit het basisvervoermiddel en een van de meest efficiënte ter wereld. Maak er optimaal gebruik van. Zodra je voor de eerste keer aankomt op Shinjuku Station en je eerste reis maakt, zal alles gemakkelijker zijn.

De hele route in één oogopslag

 • Dag 1
 • Fietstour door de stad en 's avonds izakaya-feesttour
 • Fietstour: vanaf 66 €. Avond etenstour: vanaf €165.
 • Tweede dag
 • Privétour met de auto door de stad en een overnachting in Shibuya
 • Autotour: vanaf € 481. Shibuya avondje uit: suggestie om zelf te doen.
 • Dag 3
 • Excursie naar de regio van Mount Fuji en een nachtfototour door Tokio.
 • Berg Fuji: vanaf €55. Nachtfototour: vanaf €161.
 • Vierde dag
 • Excursie naar de traditionele wijk Ningyocho en SkyTree
 • Excursie naar Ningyocho: vanaf 47 euro. SkyTree tour: vanaf €13 tot €20 voor toegang tot de toren.
 • Vijfde dag
 • Musea, wijken en winkelcentra met betrekking tot Japanse anime- en popcultuur (verschillende opties).