Ninja / Samoerai Ervaringen

De legende van de samoerai is sterk verbonden met Japan, zodat veel toeristen die Tokio bezoeken een samoerai gerelateerde ervaring zoeken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

8 minuten lezen

Ninja / Samoerai Ervaringen

Samurai | ©Beni Arnold

De figuur van de samoerai wordt in Japan vereerd en vormt een integraal onderdeel van de geschiedenis en cultuur.

Sinds de oudheid maken deze krijgskunstenaars deel uit van de Japanse traditie, maar pas toen het Westen belangstelling kreeg voor het onderwerp, werd de legende geglobaliseerd en werd het een van de attracties om te zien en te doen in Tokio. Tegenwoordig zijn veel toeristen geïnteresseerd in deverhalen van de samoerai en de ervaringen die hierover in de Japanse hoofdstad worden aangeboden, zodra ze in Japan aankomen.

Als jij een van hen bent, is hier alle informatie over de beste samoerai tours in Tokio.

1. Bezoek Tokyo's Samurai Museum

Tokio Samurai Museum| ©Monica Wong
Tokio Samurai Museum| ©Monica Wong

Gelegen in het Shinjuku district, het Tokyo Samurai Museum is de plaats met de meeste informatie en materiaal over het onderwerp in de Japanse hoofdstad.

Dit interactieve museum is gericht op degenen die een samurai-ervaring willen beleven door te leren over de cultuur van de krijgsmeesters.

In dit museum kunt u ook harnassen passen en op de foto gaan met oude katana's, en een grote souvenirwinkel bezoeken waar u van alles kunt kopen, van replica's van samoeraikleding tot voorwerpen die als cultus in de samoeraicultuur worden beschouwd.

In de acht permanente en twee tijdelijke tentoonstellingszalen van het Samuraimuseum wordt ook veel uitgelegd over de geschiedenis van Japan, dus een bezoek wordt vaak aanbevolen door gidsen in Tokio.

Interessante details

 • Prijs... De toegang kost ongeveer 14 euro.
 • Openingstijden van het museum... Dagelijks geopend van 10.30 tot 21.00 uur.
 • Locatie van het museum... 2 Chome-25-6 1F-2F.

2. Word een echte samoeraikrijger in Shibuya

samoerai in Shibuya| ©Dushan Hanuska
samoerai in Shibuya| ©Dushan Hanuska

Om een echte samoerai te worden is het niet alleen voldoende om gevechtskunst te leren, je moet ook de discipline van de krijgsmeesters begrijpen en hun kleding en harnas dragen.

Tijdens deze tour krijg je een introductiecursus in de samurai-ervaring en stap je in de schoenen van enkele van de beroemdste strijders, zoals Date Masamune, de One Eyed Dragon. Tijdens deze fotostudio tour in Shibuya kun je kiezen uitzeven verschillende harnassen in verschillende kleuren en stijlen en heb je de zwaarden en speren van een echte samoerai tot je beschikking. Een professionele fotograaf zal het moment vastleggen door de beste foto's te maken en u kunt digitale kopieën meenemen als souvenir.

Deze tour omvat de samoerai kacchu en helm, de service van een professionele fotograaf, de introductiecursus met een interactieve video en de fotoafdrukken.

Interessante details

 • Prijs... Deze ervaring kost ongeveer 96 euro inclusief harnas, kleding en fotografische dienst.
 • Locatie van de tour... 5-6 Maruyamacho King Bldg. 7F.
 • Duur van de tour... De ervaring duurt ongeveer anderhalf uur.

3. Geniet van een show in het Tokyo Samurai Theater

Samurai| ©Ronin Dave
Samurai| ©Ronin Dave

Als u geïnteresseerd bent in de Japanse cultuur en spiritualiteit, zullen de shows in het Tokyo Samurai Theater u versteld doen staan. Het bijwonen van een van deze shows is een must als u een fan bent van het thema samoerai. Het geeft u ook inzicht in het onafhankelijke kunstcircuit van de Japanse hoofdstad.

Het theater bevindt zich in Kagurazaka, de oude samoeraiwijk van Tokio, en biedt twee regelmatige voorstellingen voor kleine groepen. De Samurai Show en de Samurai Experiencie, een interactief toneelstuk waarbij het publiek deel uitmaakt van de cast en dezelfde kostuums draagt als de acteurs.

Als u Tokio in de lente bezoekt, kunt u ook genieten van het Sotobori Park, beroemd om zijn weelderige kersenbloesems. Kagurazaka is ook een wijk met restaurants en bars die het gebied tot een must maken voor food tours door Tokio.

Details van belang

 • Prijs... Elke show kost ongeveer 45 euro.
 • Locatie van het theater... 40 Yokoteramachi, Tokio.

Boek een voedseltour in Tokio

4. Herbeleef de Slag om Ueno in Tokyo Park

Ueno Park| ©Sjaak Kempe
Ueno Park| ©Sjaak Kempe

Toen in 1868 het samoerai leger werd verslagen door keizerlijke troepen die de keizer weer als heerser over Japan wilden aanstellen, trok de Tokugawa shogun Yoshinobu Tokugawa zich terug in de Kanei-ji tempel in Ueno Park en beloofde zich zonder verzet over te geven.

Een groep samoerai kwam echter naar voren om het shogunaat te verdedigen en de bloedige Slag bij Ueno volgde, waarin de keizerlijke troepen de samoerai overwonnen.

Tegenwoordig kunt u deze slag, die beslissend was voor de Meiji Restauratie en de Bakumatsu, opnieuw beleven door een wandeling te maken door het Ueno Park tussen de pagode van de Kanei-ji Tempel en de graven van de Shogitai-krijgers. U kunt ook de oude Kuromon bezoeken die sporen draagt van gevechtskogels.

In Ueno Park vindt u ook het Nationaal Museum van Tokio, een natuurreservaat, een dierentuin en verschillende binnentuinen waar u enkele van de beste foto's van de Japanse hoofdstad kunt maken.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het park is gratis.
 • Openingstijden van het park... Het park is geopend van 5.00 tot 23.00 uur.
 • Locatie van het park... Uenokoen, Tokio.

Boek een foto tour in Tokio

5. Duik in de wereld van de samoerai in het Nationaal Museum van Tokio

Nationaal Museum van Tokio| ©i_yudai
Nationaal Museum van Tokio| ©i_yudai

Het Nationaal Museum van Tokio is het oudste en grootste museum van Japan en bezit de grootste collectie Japanse kunst ter wereld, maar het is ook een cultureel toevluchtsoord voor enkele van de meest kenmerkende tradities van het land, zoals de samoerai-legende.

Het museum heeft momenteel zes permanente tentoonstellingen met als thema samoerai, met een grote collectie zwaarden, kleding en harnassen die door de krijgers werden gebruikt, vooral tijdens de Edo-periode, toen de samoerai over het land heersten. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen over enkele belangrijke gebeurtenissen die de samoerai verbinden met de geschiedenis van Japan.

In de tentoonstelling over de Edo-periode kunt u ook ontdekken hoe het traditionele vakmanschap uit die tijd de samoerai eer aand eed met beelden, metaalwerk, keramiek en textiel.

Interessante details

 • Prijs... De toegang kost ongeveer 8 euro.
 • Locatie van het museum... Uenokoen, Tokio.
 • Openingstijden van het museum... Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 17.00 uur.

6. Train als een samoerai onder de bevelen van een grootmeester

Samoerai| ©Wilhelm Joys Andersen
Samoerai| ©Wilhelm Joys Andersen

Tijdens deze tour verkleed je je niet alleen als samoerai en leer je over zijn legende, maar trek je ook je katana onder leiding van een internationale meester van de Kenbu stijl Tachibana Ittoryu. In deze flexibele lengte training leer je het zwaard te gebruiken met een eeuwenoude techniek.

De tour omvat ook de huur van de samoeraikleding, het enkelvoudige zwaard en een fotosessie om uw ervaring te vereeuwigen.

U kunt ook kiezen voor een video van de training en na de katana oefening ontvangt u een certificaat dat u certificeert als een authentieke samoerai krijger die behoort tot een clan. Deze ervaring is ontworpenvoor het hele gezin, waardoor het een van de ideale plannen is als u Tokyo bezoekt met kinderen.

Details van belang

 • Prijs... Deze ervaring begint vanaf 91 euro inclusief eenzwaard, kostuum en foto- of videosessie.
 • Locatie van detour.... 2 Chome-2-5.
 • Duur van de tour... De ervaring duurt ongeveer twee uur.

7. Maak een dagtocht naar de samoerai stad Kamakura vanuit Tokyo

Kamakura, Kotoku-in tempel| ©Angel de los Rios
Kamakura, Kotoku-in tempel| ©Angel de los Rios

Kamakura is een zeer belangrijke stad in de Japanse geschiedenis, want hier werd vanaf de 12e eeuw de eerste militaire regering van het land gevestigd, waarmee de Samoerai periode begon.

Bijna 200 jaar lang verdrong Kamakura Kyoto als zetel van de centrale macht van Japan en weerstond het de invallen van de Mongolen met een groot leger onder leiding van de samoerai Takezaki Suenaga.

Voor de samoeraicultuur is Kamakura dan ook de belangrijkste stad en het is mogelijk deze te bezoeken tijdens een excursie vanuit Tokio met een deskundige plaatselijke gids.

Gelegen op ongeveer een uur van de Japanse hoofdstad, gaat de reis tijdens de excursie per openbaar vervoer en in Kamakura omvat de tour een bezoek aan het Hachiman samoerai schrijn, Zen tempels en het bronzen beeld van Kotoku-in, de elf meter hoge Grote Boeddha. In Kamakura kunt u ook het schilderachtigeEnoshima eiland bezichtigen, dat wordt bekroond door het Shinto schrijn en de tropische plantentuin.

Bijzonderheden

 • Prijs... De tour kost ongeveer 112 euro.
 • Duur van de tour... Ongeveer acht uur, inclusief retourtransfer vanuit Tokio.

8. Bezoek het graf van de 47 Ronin bij de Sengaku-ji tempel

47 Ronin| ©DocChewbacca
47 Ronin| ©DocChewbacca

Het verhaal van de 47 Ronin is een nationale legende van het oude Japan volgens welke een groep samoerai die door de zelfmoord waartoe hun feodale heer was veroordeeld, werden gedwongen om ronin, oftewel heerloze samoerai, te worden, wraak namen door de hoge ambtenaar te vermoorden die de veroordeling ondertekende.

Deze legende vond plaats in Tokyo tussen 1701 en 1703 en is een voorbeeld van de samoerai erecode gebaseerd op loyaliteit, opoffering en doorzettingsvermogen van trouwe vazallen.

De legende brengt hulde aan de 47 Ronin die ermee instemden wraak te nemen en zich vervolgens overgaven aan de autoriteiten, die hen tot harakiri veroordeelden.

Het verhaal werd erg populair tijdens de gedwongen moderniseringsperiode van het Meiji-tijdperk, toen veel Japanners het gevoel hadden dat het land zijn culturele wortels verloor. Dit droeg ook bij aan de popularisering van de samoerai.

Tegenwoordig kunnen de graven van de 47 Ronin worden bezocht in de boeddhistische tempel Sengaku-ji in de oude wijk Takanawa in Minato-ku.

Details van belang

 • Prijs... De toegang tot de tempel is gratis.
 • Locatie van de tempel... 2 Chome-11-1, Tokio.
 • Openingstijden van het museum... De tempel is dagelijks geopend van 7.00 tot 18.00 uur.

9. Lunch of diner in een themarestaurant uit de Sengoku-periode

Japans eten| ©steve happ
Japans eten| ©steve happ

Sengoku Buyuden is een themarestaurant ingericht met allerlei voorwerpen die verband houden met samoerai-legendes. Hier kunt u lunchen of dineren omringd door harnassen, helmen, katana's en allerlei voorwerpen uit de Sengoku-periode, die teruggrijpt op de lange jaren van burgeroorlogen die eindigden met de eenwording van Japan.

Deze izakaya, of bar met Tokio-thema, valt op door zijn lokale gerechten, sushi en zeevruchten, die net zo goed zijn als de sfeer van de ruimte. Menu-items brengen hulde aan grote krijgers door hun namen te dragen, en de badkamerdeuren worden bewaakt door twee levensgrote samoerai.

Themarestaurants zijn een groeiende trend in Tokio en er zijn ook andere soortgelijke themarestaurants te bezoeken, zoals Ninja Café & Bar, waar behalve het decor ook ninja-kelners staan en een fotoshoot plaatsvindt waardoor de gasten deel uitmaken van het decor.

Interessante details

 • Locatie van het restaurant... 1 Chome-6-2 T-wing Building 4F.
 • Openingstijden van het restaurant... Dagelijks van 11.00 tot 23.00 uur.

10. Leer hoe je shuriken sterren gebruikt bij Ninja Samurai Dojo

Samurai Training| ©USARJ NCO
Samurai Training| ©USARJ NCO

Hoewel ze een verschillende oorsprong hebben, zijn de thema's ninja en samoerai door de geschiedenis heen samengesmolten. Daarom hebben ze bij Ninja Samurai Dojo besloten om deze twee activiteiten te combineren tot een trainingskamp waar het mogelijk is om ninja-samurai-training te ervaren en de shuriken sterren te leren gebruiken.

Bij Ninja Samurai Dojo kun je deelnemen aan seminars of een individuele techniek trainen. Het doel van de oprichters is het doen herleven van de tradities van de ninja's en samoerai van weleer, die gedwongen werden de achttien krijgskunsten en podiumkunsten zoals dans en ninjutsu, de Japanse krijgskunst van spionage en guerrillaoorlogvoering, te leren.

Al deze oude technieken hebben de eeuwen overleefd en bij Ninja Samurai Dojo kun je ze leren in reguliere cursussen of in intensieve seminars van een week voor bezoekers. Dus weet je, als je zeven dagen in Tokio bent, kun je een professionele ninja-samurai worden.

Interessante details

 • Prijs... Intensieve cursussen beginnen bij 55 euro.
 • Locatie van de tempel... 2 Chome-17-8, Tokyo.