10 dingen om te doen in Tokyo in januari

Ben je klaar voor een reis vol cultuur en nieuwe tradities? Dan moet je in januari naar Tokio komen. Doe mee aan traditionele evenementen, ga naar festivals en eet het beste eten in het Land van de Rijzende Zon.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

10 dingen om te doen in Tokyo in januari

Tokio in januari | ©OiMax

Een van de dingen die je kunt zien en doen in Tokio is deelnemen aan de verschillende traditionele vieringen van deze maand. Omdat het het begin van een nieuw jaar is, voeren de inwoners verschillende rituelen uit die je ook kunt meemaken. Je zult niet altijd actief kunnen deelnemen, maar ik kan je een aantal plannen aanraden om de Japanse cultuur op een andere manier te ervaren.

Naast skiën, tempels bezoeken en naar sumo-toernooien gaan, raad ik je aan om de Japanse keuken te proberen. Vooral in januari vind je gerechten die traditioneel zijn in Tokio en in het hele land, omdat het winter is of vanwege hun symboliek. Zorg ervoor dat je in januari naar Tokio reist en maak optimaal gebruik van de tijd om authentiek Japans eten te proeven.

1. Ga naar het Furusato Matsuri festival in Tokio

Furusato Matsuri Tokio| ©COMSEVENTHFLT
Furusato Matsuri Tokio| ©COMSEVENTHFLT

Het Furusato Matsuri festival in Tokio wordt gehouden in januari en brengt ongeveer 300 bedrijven uit verschillende regio's van het land samen. Elk bedrijf promoot een gastronomische specialiteit van de regio, zoals ambachtelijk bier. Naast de verkoop van deze producten kun je genieten van toneelstukken en traditionele dansen, waardoor het een cultureel festival wordt.

Dit festival wordt gehouden in de Tokyo Dome City, een stadion met enorme entertainmentfaciliteiten. Hier vind je een groot stadion, een pretpark en een natuurlijke spa met warmwaterbronnen. Er zijn ook winkels, restaurants en andere bezienswaardigheden.

Het festival wordt halverwege januari 10 dagen lang gehouden. Je kunt het evenement bezoeken zonder entree te betalen, je betaalt alleen voor wat je consumeert. Als je gaat, wees dan voorbereid om veel mensen te ontmoeten, want het festival wordt meestal bijgewoond door zo'n 400.000 mensen in de loop van de dagen.

Boek een foodtour in Tokio

2. Woon een sumo-toernooi bij in Tokio

Sumo in Tokio| ©Ben & Gab
Sumo in Tokio| ©Ben & Gab

Sumo is een zeer populaire vechtsport in Japan en de rest van de wereld. Als je een sumo-toernooi wilt zien, kun je januari aangrijpen, een van de drie maanden waarin de sport wordt gehouden. Andere gelegenheden zijn in mei en september, maar als je in januari gaat, kun je de eerste toernooien van het jaar zien. In Tokio worden deze toernooien gehouden in het Nationale Ryogoku Kokugikan Stadion.

Voordat je naar een toernooi gaat kijken, raad ik je aan wat te lezen over de oorsprong van sumo, hoe het trainingsritueel van een sumoworstelaar eruit ziet en wat de toernooiregels zijn. Zo begrijp je veel beter wat er in het stadion gebeurt.

Als je een van deze toernooien wilt bijwonen, is het belangrijk dat je van tevoren kaartjes koopt, want ze zijn snel uitverkocht. In Tokio heb je de mogelijkheid om echt sumoworstelen te ervaren, of zelfs een ninja- of samoerai-ervaring, waarbij je de rollen kunt omdraaien en de hoofdrolspeler kunt zijn. Vind je het geen leuk idee?

Praktische informatie

 • Locatie: Ryogoku Kokugikan Nationaal Stadion. 1 Chome-3-28 Yokoami, Sumida City, Tokio 130-0015.

 • Wanneer te gaan: Wordt gehouden in januari, maar ook in mei en september.

 • Prijs: tussen €30 en €200.

 • Openingstijden: exacte tijden worden gepubliceerd op de website van de Japan Sumo Association.

3. Eet oden, een typisch wintergerecht

Oden| ©ayako
Oden| ©ayako

Als je van Japans eten houdt, mag je de kans niet missen om oden te proberen als je in Tokio bent. Het is een stoofpot met ingrediënten bereid in dashi, een bouillon gemaakt van kombu zeewier en katsuobushi reepjes. Andere belangrijke ingrediënten zijn eieren, vis en andere ingrediënten. Al dit voedsel wordt samen gekookt en elke persoon kan het stuk stoofpot kiezen dat hij of zij het lekkerst vindt. Elk stuk kost minder dan € 1.

Als je het leuk vindt om de cultuur van Japan te leren kennen via het eten, raad ik je aan om een foodtour in Tokio te doen. Houd er in elk geval rekening mee dat oden perfect is om warm te blijven als het koud is in Tokio. Je kunt het krijgen in restaurants, fastfoodkraampjes en kombini's.

Traditioneel werd oden gevonden op straatmarkten en werd het traditioneel bereid in de winter tijdens de Edo-periode (1603-1868). Tegenwoordig is het echter gebruikelijk om het op andere tijden van het jaar te zien worden bereid. Je kunt zelfs restaurants vinden die gespecialiseerd zijn in deze stoofpot of automaten voor eenvoudig te bereiden oden.

Boek een eettour in Tokio

4. Geniet van een onsen in de winter

Onsen in de winter| ©miki yoshihito
Onsen in de winter| ©miki yoshihito

Onsen zijn traditionele Japanse warmwaterbaden. Het is een van de dingen die je in de winter in Tokio kunt doen en januari is er een ideale maand voor. De hoofdstad heeft verschillende warmwaterbronnen en openbare baden waar je naartoe kunt gaan. Toegangsprijzen kunnen variëren van ongeveer €5 tot €15.

In de onsen zijn er verschillende ruimtes. De doucheruimte kan worden verdeeld per geslacht, maar het is ook mogelijk om een gemengde onsen te krijgen. Het belangrijkste deel van de onsen is de ofuro of het zwembad dat alle bezoekers delen. Houd er rekening mee dat je geen kleren moet dragen om er gebruik van te maken.

Enkele onsen die je kunt bezoeken om warm te blijven in deze koude maand zijn de Saya-No-Yudokoro of de Musashi Koyama Onsen Shimizuyu. Een bezoek aan de onsen is zelfs een gelegenheid om traditionele Japanse pelgrimspaden te bezoeken.

Praktische informatie

 • Locatie: je vindt onsen in verschillende gebieden van Tokio. De hierboven genoemde bevinden zich respectievelijk in Itabashi City en Shinagawa City. Je kunt een eerste indruk krijgen van de gebieden door een bustour te nemen en dan degene te kiezen die je het mooist vindt.

 • Wanneer te gaan: Ze zijn het hele jaar door geopend, maar het is aan te raden om in koude maanden zoals januari te gaan om te profiteren van de warmte van de warmwaterbronnen.

 • Prijs: In alle plaatsen varieert de toegangsprijs tussen €5 en €15, ongeveer. Ze bieden echter meer diensten en producten aan, zoals handdoeken en zeep, waardoor de prijs iets hoger kan uitvallen.

 • Openingstijden: De typische openingstijden van onsen zijn van 9.00 tot 23.00 uur, maar kunnen variëren.

Boek een bustour door Tokio

5. Proef Osechi Ryori op de eerste dag van het jaar

Osechi Ryori| ©Dave Nakayama
Osechi Ryori| ©Dave Nakayama

December- en nieuwjaarsvieringen in Japan worden gehouden om geluk te brengen. Als je op de eerste dag van januari in Tokio bent, moet je de typische Osechi Ryori eten. Dit gerecht wordt geserveerd in gelakte of houten dozen die verschillende compartimenten of verdiepingen hebben. Al het eten heeft een speciale betekenis en kan op de eerste 3 dagen van het jaar worden gegeten.

Hoewel ze vroeger thuis werden bereid, zijn ze nu gemakkelijk verkrijgbaar in supermarkten. Het is echter geen erg voordelige maaltijd: de prijs varieert van 70 € tot 350 €. Je kunt in elk geval goedkopere opties krijgen die iets betaalbaarder zijn. Enkele van de voedingsmiddelen die je erin kunt krijgen zijn de volgende:

 • Kuromame of zwarte bonen: dit eten symboliseert dat je hard zult kunnen werken in het nieuwe jaar.
 • Kazunoko of haring eieren: traditioneel gegeten om kinderen te krijgen.
 • Kuri kinton: is gepureerde zoete aardappel en kastanje en staat door zijn gele kleur voor rijkdom.

De dozen hebben in totaal vijf verdiepingen en de laatste wordt leeg gelaten als symbool van voorspoed voor de toekomst.

Boek een foodtour in Tokio

6. Woon de nieuwjaarsgroet aan de keizer bij

Keizerlijk Paleis in Tokio| ©Ivan PC
Keizerlijk Paleis in Tokio| ©Ivan PC

De nieuwjaarsgroet van de keizer of Shinnen no ippan wordt elk jaar op 2 januari gevierd, dus als je vanaf deze datum naar Tokio reist, kun je profiteren van deze traditionele ervaring. Om dit te vieren gaan mensen naar het keizerlijk paleis, en dit is een van de twee data in het hele jaar waarop je het paleis kunt betreden.

Niet alle mensen slagen er echter in om naar binnen te gaan. Als je dat wilt doen, moet je met een paar dingen rekening houden. De hoofdingang is bij de Nijubashi brug en je moet binnenkomen tussen 9.30 en 14.10 uur, daarna is de ingang gesloten. Ik raad je aan niet te veel spullen mee te nemen en ruim van tevoren te gaan. Er staan lange rijen voor de ingang omdat het veiligheidspersoneel iedereen moet inspecteren.

Eenmaal binnen wachten de mensen tot de leden van de keizerlijke familie op het balkon verschijnen en salueren. Dit is een van de weinige tradities van Shinto die nog steeds bestaat. Houd er rekening mee dat je geen potentieel gevaarlijke voorwerpen zoals vlaggen, drones voor fotografie of koffers mee mag nemen naar dit evenement. Ik raad je aan om je comfortabel te kleden, met schoenen die geen ongemak veroorzaken als je meerdere uren staat.

Praktische informatie

 • Locatie: Keizerlijk Paleis. 1-1 Chiyoda, Chiyoda City, Tokio 100-8111, Japan.

 • Wanneer: Jaarlijks op 2 januari.

 • Prijs: De toegang is gratis.

 • Openingstijden: Je kunt het paleis betreden van 9.30 tot 14.10 uur, wanneer het evenement eindigt.

7. Bewonder de Dezome Shiki-optocht

Dezome Shiki| ©GetHiroshima
Dezome Shiki| ©GetHiroshima

Op 6 januari, terwijl veel delen van de wereld Drie Koningen Dag vieren, viert Japan Dezome Shiki. In Tokio maken de brandweermannen een grote parade door de straten van Odaiba. Dit vindt ook plaats in steden als Hiroshima. Om het te zien hoef je alleen maar in de straten te zijn waar de parade langskomt en je kunt foto's maken.

Tijdens de parade doen de brandweermannen verschillende oefeningen om te laten zien hoe het werk van Japanse brandweermannen is geëvolueerd sinds het Edo-tijdperk. Het is een vermakelijke manier om de verandering te zien in de technieken die worden gebruikt om branden te blussen. Van het gebruik van bamboestokken om moeilijke gebieden te bereiken tot het gebruik van geavanceerde technologieën.

Deze parade vindt plaats op de ochtend van 6 januari. Je kunt er met het hele gezin naar kijken in de Tokyo Big Sight, een internationaal congrescentrum in de stad.

8. Skiën in Tokio

Yuzawa Gala skiën| ©Rudy Herman
Yuzawa Gala skiën| ©Rudy Herman

Japan is een favoriete bestemming voor liefhebbers van skiën en snowboarden. Als jij een van hen bent en in januari naar Tokio reist, kan dit de perfecte gelegenheid zijn om te skiën. Hiervoor moet je echter wel naar plaatsen in de buurt van Tokio reizen, maar het is niet erg ingewikkeld om daar te komen.

De skigebieden die ik aanbeveel liggen zo dicht bij Tokio dat je op dezelfde dag kunt komen en gaan. Een daarvan is GALA Yuzawa Snow Resort, een resort met ongeveer 17 pistes, ideaal voor beginners. Shiga Kogen Resort is ideaal als je al ski-ervaring hebt.

Tickets kunnen variëren in prijs, maar zijn meestal tussen de €40 en €20, waarbij de laatste de prijs van kindertickets is. Dit is een van de dingen om te doen met kinderen in Tokio als ze van sneeuwsporten houden.

Praktische info

 • Locatie: GALA Yuzawa Snow Resort ligt in Minamiuonuma Ward, Niigata. Shiga Kogen Resort ligt in het Shimotaki district, Nagano.

 • Wanneer gaan: De skigebieden zijn geopend van december tot maart, zolang er voldoende sneeuw ligt.

 • Prijs: Entree kan variëren tussen ongeveer €40 en €20.

 • Tijd: ski's zijn meestal overdag geopend.

Reistip
Als je nog nooit hebt geskied, raad ik je aan om met de managers te praten en om een speciale behandeling te vragen. Het is beter om ongelukken te voorkomen en een prettige ervaring te hebben.

9. Doe mee aan Seijin no hi, de viering van het volwassen worden

Seijin no hi| ©Guilhem Vellut
Seijin no hi| ©Guilhem Vellut

Seijin no hi of volwassenwordingsdag is een traditioneel feest in Japan. Het wordt jaarlijks gehouden op de tweede maandag van januari en jongeren die het jaar ervoor 20 jaar zijn geworden, vieren dan hun volwassenwording.

Om deze dag te vieren , organiseert de overheid in dorpen en steden ceremonies die worden gehouden in districtsraden of gemeentehuizen. Tijdens de Seijin no hi ceremonie verwelkomen de verantwoordelijken alle jongeren in hun volwassenheid en wijzen ze hen op hun verantwoordelijkheden als volwassenen in de Japanse samenleving.

Als je tijdens deze viering in Tokio bent, kun je verschillende dingen doen. Ik raad je aan een traditionele kimono te dragen en een of meer tempels in Tokio te bezoeken, die deel uitmaken van de traditie omdat jongeren ze bezoeken als onderdeel van hun ritueel. Heiligdommen die je kunt bezoeken zijn onder andere Meiji-Jingu, Yasukuni Shrine en Zōjō-ji Tempel.

10. Profiteer van de winteruitverkoop en koop gelukstasjes

Harajuku| ©Vincent
Harajuku| ©Vincent

Veel mensen kijken uit naar het winterseizoen, wanneer bedrijven en winkels kortingen geven op allerlei producten. In december kun je huishoudelijke apparaten tegen goede prijzen krijgen, terwijl in januari, vooral in de eerste dagen van de maand, winkels alle overgebleven voorraad van de winter willen verkopen. Dit kan je kans zijn om kleding te kopen of iets anders dat je in de uitverkoop kunt vinden.

Als je in Tokio bent, raad ik je aan om naar een van de belangrijkste winkelwijken van de stad te gaan. Een daarvan is de wijk Harajuku waar je een grote verscheidenheid aan kleding, fastfood en nog veel meer kunt vinden. Als je op zoek bent naar exclusievere merken, ga dan naar Ginza, waar je kledingwinkels voor haute couture vindt. In Shibuya en Shinjuku vind je ook een verscheidenheid aan winkels die een bezoek waard zijn.

Tijdens deze maand is het ook traditie dat winkels de beroemde fukubukuro of gelukstassen verkopen. Het kopen ervan is een nogal willekeurige ervaring, je weet niet wat erin kan zitten, je kunt alleen een idee krijgen van wat erin zit afhankelijk van wat de winkel waar je ze koopt verkoopt. Er staan zelfs lange rijen omdat het erg goedkope tasjes zijn, ze zijn ongeveer €2 waard, hoewel ze meer kunnen kosten.

Hoe is het weer in Tokio in januari?

Tokio in januari| ©Danny Choo
Tokio in januari| ©Danny Choo

Januari is een wintermaand, dus als je in deze tijd van het jaar naar Tokio reist, is het belangrijk om voorbereid te zijn. De dagtemperaturen liggen tussen 6°C en 10°C. Als je van plan bent om 's nachts dingen te doen of te zien in Tokio, houd er dan rekening mee dat de temperaturen kunnen dalen tot wel 2°C.

Er valt echter weinig regen, dus je kunt op dat gebied gerust zijn. Waar je je wel bewust van moet zijn, is dat de zon overdag gemiddeld maar zes uur schijnt. Dit kan een beetje verrassend zijn voor veel mensen die het niet gewend zijn, dus haal het meeste uit je activiteiten overdag.

Boek een bustour door Tokio

Hoe zijn de drukte en prijzen in Tokio in januari?

Tokio| ©Yosomono
Tokio| ©Yosomono

Omdat het een van de koudste maanden van het jaar is, is het toeristenseizoen in Tokio in januari erg laag, vooral na de nieuwjaarsweek. Als je in de winter op vakantie wilt, kun je van deze tijd profiteren om rond te wandelen zonder al te veel mensen op straat te vinden.

Een ander voordeel van reizen in deze maand is dat de prijzen niet erg hoog zijn. Je kunt hotelkamers krijgen voor €100 met maximaal comfort voor het hele gezin. Vluchten zijn ook goedkoper, afhankelijk van waar je vandaan komt. In de Japanse archipel zelf is het mogelijk om korting te krijgen op vliegtickets naar andere locaties.

Boek een privérondleiding door Tokio

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Tokio in januari?

Bagage inpakken| ©Marissa Grootes
Bagage inpakken| ©Marissa Grootes

Als je in januari naar Tokio reist, is het belangrijk om winterkleding in te pakken. Je kunt een goede jas inpakken om je tegen de kou te beschermen. Zorg ervoor dat het een waterdichte jas is voor het geval het regent of sneeuwt, maar in het algemeen zal je prioriteit zijn om warm te blijven.

Ik raad je ook aan om comfortabele schoenen mee te nemen die je ook beschermen tegen de kou. Als je van plan bent om tijdens de eerste dagen van de maand van de kortingen te profiteren, is het beter om niet te veel kleding mee te nemen. Het is goed om genoeg ruimte in je koffer te hebben om souvenirs en originele traditionele kimono's te kopen, waar je thuis van kunt genieten als je terugkomt.

Boek een privérit door Tokio