10 dingen oms’avonds te doen in Tokyo

Tokio is een kosmopolitische stad met een hectisch nachtleven, verlicht door de onovertroffen neonlichten en de originaliteit van de Japanse cultuur.

Lorena Morales

Lorena Morales

9 minuten lezen

10 dingen oms’avonds te doen in Tokyo

Tokio bij nacht | ©Takashi Miyazaki

Genieten van het nachtleven van de stad is een van de beste dingen om te zien en te doen in Tokio. s Nachts gaan de neonlichten aan en wordt de stad in al haar pracht en praal getoond.

De mogelijkheden zijn gevarieerd: van een wandeling door een verlichte tuin of een panoramisch uitzicht over de stad bij nacht tot feesten in bars en nachtclubs, anime-tentoonstellingen bijwonen of lekker eten. Onder andere Akihabara, Ginza, Shibuya, Shinjuku, Roppongi en Asakusa zijn meer "steden" met een eigen identiteit, die dag en nacht verschillende ervaringen bieden.

1. Bezoek 's avonds de Senso-ji tempel in de wijk Asakusa

Senso-ji tempel bij nacht| ©Yoshiaki Seki
Senso-ji tempel bij nacht| ©Yoshiaki Seki

Als je de meest historische wijk van Tokio wilt leren kennen, is het essentieel om een rondleiding door de wijk Asakusa te boeken. Hier vind je de oudste boeddhistische tempel van de stad, de Sensoji, die erg charmant is vanwege zijn plechtigheid, net als de Nakamise straat, die je tegenkomt voordat je de tempel binnengaat en nadat je de Kaminarimon poort bent gepasseerd, de hoofdpoort, waarvan de naam "donderpoort" betekent.

s Avonds zijn de winkels in Nakamise Street gesloten, maar er hangt prachtige straatkunst op de gordijnen. Hoewel elk moment goed is, is de beste tijd voor een bezoek misschien wel de zomer in Tokio, want overdag verkopen deze winkels waaiers, aardewerk, kimono's, traditionele voorwerpen en souvenirs. Toch is het er vaak vrij druk, dus de avond is ideaal om de schoonheid en de plechtigheid van de straat en de tempel te waarderen.

Sensoji Tempel is 24 uur per dag open en gratis toegankelijk, hoewel de belangrijkste zalen, zoals de Hondo Hall, sluiten bij zonsondergang. Na een bezoek aan de tempel kun je ronddwalen in Asakusa, de 'benedenstad' van Tokio, bekend om zijn tempura-restaurants, een traditioneel Japans vis- of groentegerecht.

Boek een rondleiding door de wijk Asakusa

2. Proef de beste sushi en andere lekkernijen van Tokio tijdens een avondrondleiding

Sushi bij Tsukiji Sushi Sei| ©Gussisaurio
Sushi bij Tsukiji Sushi Sei| ©Gussisaurio

Als je een liefhebber bent van Japans eten of als je het wilt leren kennen, schrijf je dan in voor een avondlijke foodtour in Tokio, een van de beste dingen om te doen in Tokio. Een lokale gids leidt de kleine groep, nooit meer dan 12 personen, door verschillende delen van de stad om specialiteiten als sushi, gegrild vlees, gebak en natuurlijk sake te ontdekken.

Je kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan om de Japanse keuken te ervaren. De beste plek om dit te doen is rond de oude Tsukiji-markt, die in 2018 is gesloten.

Buiten de oude markt, de jogai-shijo, zijn nog steeds winkels te vinden die vis, eetgerei en andere visproducten verkopen. De markt is 's nachts gesloten, maar de beste sushirestaurants bevinden zich nog steeds in de buurt.

Tsukiji Sushi Sei

Tsukiji Sushi Sei is een van de oudste restaurants, opgericht in 1839. Je kunt er aan een bar zitten en kijken hoe de sushi voor je neus wordt bereid. De prijzen zijn wat aan de hoge kant, maar de sushi die ze serveren is het waard.

  • Locatie: Chuo City, Tsukiji, 4 Chome-13-5.
  • Openingstijden: 11.00-3.00 uur en 17.00-9.30 uur.

Choseain

In dit restaurant kun je 's avonds Japanse gerechten of tapas proberen, zoals sashimi, gefrituurde vis en soba noodles. Ze bieden ook verschillende sakes om bij het eten te serveren. Het is een eenvoudig en klein restaurant, maar heeft veel te bieden.

  • Locatie: Chuo City, Tsukiji, 4.
  • Openingstijden: 11.00 - 14.30 uur en 17.30 - 20.00 uur.

Boek een culinaire avondtour in Tokio

3. Breng een mooie nacht door in de straten en bars van Shibuya

Shibuya nacht| ©Karl Baron
Shibuya nacht| ©Karl Baron

De wijk Shibuya is een van de populairste wijken voor jongeren. Je kunt er vanaf de uitkijkpunten over de stad uitkijken en de buitengewone lichtjes en architectuur in al hun pracht bewonderen. Het gebied zit ook vol met thematische bars en restaurants met heerlijke sushi. De mogelijkheden zijn eindeloos, van duizelig worden bij het beroemdste zebrapad van Tokio, waar duizenden mensen in elke richting oversteken, tot een boek lezen terwijl je wacht op je bestelling in een bar.

In Shibuya zijn er openluchtshows, kraampjes met straatvoedsel en izakaya-bars die je een open bar bieden voor een zeer lage prijs. Opvallend aan de bars is dat het eten en drinken dat ze aanbieden in de etalages wordt uitgestald. Het is een getrouwe imitatie van plastic, maar het is erg handig om het menu te kiezen dat je het lekkerst vindt. Bovendien kun je op de gevels van de gebouwen posters zien met de bars, disco's, karaokebars, restaurants en uitgaansgelegenheden op de verdiepingen en ondergrondse niveaus van de gebouwen.

Shibuya is ook de thuisbasis van het drukste zebrapad ter wereld, met meer dan 1 miljoen mensen die er elke dag oversteken. Gemiddeld steken er elke 47 seconden ongeveer 3.000 mensen over en daarom is het zo'n trekpleister voor toeristen geworden. Een van de bars met een bevoorrecht uitzicht op het kruispunt is Starbucks, dat recht tegenover Shibuya Station ligt.

Boek een Tokyo Night Photo Tour

4. Feest in de beste nachtclubs, bars en clubs van Roppongi

Nachtclub Maharaja| ©Yukasy
Nachtclub Maharaja| ©Yukasy

Roppongi, een 'stad in een stad', is de thuisbasis van de beste nachtclubs van Tokio, waardoor het de keuze voor feesten is voor zowel bezoekers als de lokale bevolking. Miljoenen mensen komen elk jaar naar Roppongi, waardoor het een van de populairste wijken van de stad is.

De belangrijkste clubs in de buurt, die je niet mag missen, zijn Maharaja Nightclub en Shot Bar Propaganda. Er zijn ook andere zeer aan te bevelen clubs en bars om van de nacht te genieten, zoals Odeon en het Hard Rock Café. Deze zijn zeker een uitstekend alternatief als je op zoek bent naar dingen om te doen in Tokio in de winter, omdat ze niet op straat liggen.

Nachtclub Maharaja

Maharaja is een van de oudste en bekendste nachtclubs van Tokio. De muziek, die varieert van klassiek tot modern, is heel gevarieerd, net als de drankjes en cocktails die ze serveren. Op vrijdag en zaterdag is het tot later open, rond 5 uur 's ochtends, en trekt het vooral jonge twintigers en dertigers aan. De rest van de dagen is het open tot middernacht en komen er vooral mensen van 40 jaar en ouder.

  • Locatie: 6-1-3 Roppongi, Minatu-ku, Tokio, 106-0032.
  • Hoe kom je er: Je kunt er te voet komen vanaf Roppongi Station of de metrolijnen Hibiya en Toel Oedo. Je kunt ook bussen of taxi's nemen.

Shot Bar Propaganda

Een andere nachtclub die de hele week open is, is Shot Bar Propaganda, die tot 5 uur 's ochtends open is. De muziek omvat verschillende genres, zoals disco, rock, pop, hiphop, R&B, house en discomuziek in het algemeen. Deze club is ook een populaire locatie voor verjaardagen, vrijgezellenfeesten, bruiloften en andere sociale evenementen.

  • Locatie: 3-14-9 Roppongi, Minatu-ku, Tokio, 106-0032.
  • Hoe kom je er: Je loopt er in 3 minuten naartoe vanaf Roppongi Station.

Boek een kroegentocht door Tokio

5. Wandel 's nachts door Akihabara, het centrum van anime

In Akihabara| ©BartPhotography
In Akihabara| ©BartPhotography

De nacht is ideaal voor een wandeling door het buitengewone winkeldistrict Akihabara, waar de straten je meevoeren naar de elektronische en robotachtige wereld van Tokio. Je vindt er de meest verfijnde winkels met onverslaanbare prijzen ter wereld, en unieke manga en anime producties, zoals films, strips en videogames. Akihabara staat niet voor niets bekend als de elektronische stad of anime-stad van Tokio.

Must-see winkels zijn onder andere het Tokyo Anime Center (open tot 20.00 uur), waar je strips, films, robot-tentoonstellingen, anime-posters, videospelletjes en allerlei elektronische producten en accessoires kunt vinden; en de Akihabara Radio Kaikan, een enorm gebouw waar je videospelletjes en speelgoed met unieke ontwerpen kunt vinden (open tot 22.00 uur).

Akihabara staat ook bekend om zijn ongewone thema-bars die de naam maid café dragen. In deze vreemde bars zijn de serveersters verkleed als dienstmeisjes, behandelen ze je alsof je hun meester bent, zingen ze voor je en versieren ze je eten ook nog eens op een heel schattige manier.

Boek een fietstour in Tokio

6. Ontdek de charme van de architectuur van Ginza bij nacht

Tokyu Plaza Ginza| ©Toshihiro Gamo
Tokyu Plaza Ginza| ©Toshihiro Gamo

Ginza is de meest luxueuze wijk van Tokio en wordt vergeleken met Fifth Avenue in New York. Je zult gefascineerd zijn door de architectuur van de gebouwen, die tot de modernste en origineelste ter wereld behoren. Daarom zijn de verlichte straten van Ginza zowel overdag als 's nachts het populairst voor fototochten door Tokio.

Een van de meest opvallende gebouwen in Ginza is het Tokyu Plaza Ginza, ontworpen door Nikken Sekkei, met zijn spectaculaire glazen gevel die 's nachts op een heel bijzondere manier wordt verlicht.

Tegenover Tokyu Plaza Ginza staat het Fujiya Building, ook spectaculair. Andere iconische gebouwen in de buurt zijn van meer herkenbare merken zoals Hermés, Sony, Coah de Ginza, GAP, Armani Ginza Tower, Louis Vuitton, Gucci, Dior, Channel, Zara en Bulgari.

Boek een bustour door Tokio

7. Zing in een bar met de originele Japanse karaokebars

Karaoke doen| ©RODNAE Productions
Karaoke doen| ©RODNAE Productions

Al vele jaren wordt Japan in het Westen vereenzelvigd met karaoke. Naar een karaoke gaan tijdens je reis is bijna net zo verplicht als wandelen over Mount Fuji vanuit Tokio. Karaoke is iets wat Japanners en toeristen graag doen. Na het werk ontspannen Japanners zich vaak in karaokebars, dus ze zijn een goede plek om de lokale bevolking te ontmoeten.

In karaokebars huren Japanse mensen vaak privéboxen, inclusief eten en drinken, om alleen met vrienden, familie of gasten te genieten. Dit is anders dan op andere plaatsen waar karaoke in het openbaar en op dezelfde plaats wordt gedaan.

Karaoke is een Japanse uitvinding uit de jaren 1970. Het woord karaoke betekent "leeg orkest". De muzikant Daisuke Inoue vond het uit om te voldoen aan de wensen van een klant die muzikanten wilde laten spelen op een evenement met de aandeelhouders van zijn bedrijf die hij wilde verrassen.

Boek een reis naar Mount Fuji vanuit Tokio

8. Bezoek Ueno Park bij nacht

Ueno Park bij nacht| ©Ricardo Rodrigues
Ueno Park bij nacht| ©Ricardo Rodrigues

Ueno Park ligt in de wijk Taitō-ku in Tokio en is een openbaar park met verschillende grote musea, een gigantische waterlelievijver, Toshogu Shrine, Benten-do, Kaneiji en Kiyomizu Kannon tempels en een concertzaal. Je mag dit bezoek niet missen op je lijst van dingen die je in februari of maart in Tokio moet doen, want dan staan de kersenbloesems in bloei.

In dit park ligt zelfs de beroemde Cherry Blossom Avenue van Japan, die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Er staan ongeveer 800 kersenbomen die, als ze in bloei staan, een prachtige omgeving creëren. Tijdens het sakura matsuri, het kersenbloesemfestival, worden duizenden lantaarns opgesteld zodat de bloesems 's nachts te zien zijn.

Ueno Park is een symbool onder de stadsparken van Japan. Het is ongeveer 140 jaar oud en wordt nog elke dag gemoderniseerd. Je hebt er elke dag gratis toegang tot 23.00 uur. Je zult dol zijn op de enorme tuin, met ginkgo-, kamfer-, zelkova-, kersen- en lotusplanten.

9. Iets drinken in een izakaya bar

Izakaya bar| ©Kirsty Bouwers
Izakaya bar| ©Kirsty Bouwers

De izakaya-bars zijn de typische Japanse bars waar de lokale bevolking naartoe gaat voor een drankje en een hapje na het werk. Het zijn geen chique plekken, maar ze bieden zeer goede menu's voor een goede prijs. In sommige izakaya kun je zoveel eten als je wilt voor een bepaalde tijd voor een vast bedrag, met een drankje erbij.

Deze bars liggen rond treinstations, in steegjes die yokochos worden genoemd, waar ze toegankelijker zijn voor werknemers die op weg zijn van hun werk naar huis.

De bekendste zijn in Omoide Yokocho en Ginza, in smalle steegjes. Ze zijn ook vaak een plek om af te spreken voordat je naar pubs of nachtclubs gaat.

10. Leer een van de toplocaties van Tokio kennen: Shinjuku, de stad die nooit slaapt

Golden Gai in Kabukichō| ©Keisuke Tanigawa
Golden Gai in Kabukichō| ©Keisuke Tanigawa

Het maakt niet uit hoe laat je in Shinjuku aankomt, je wordt 24 uur per dag, de hele week en de hele nacht vermaakt. In de buurt van het treinstation Shinjuku, in de wijk Kabukichō, vind je restaurants, bioscopen, bars en winkelcentra, evenals elektronicawinkels.

Er zijn veel wolkenkrabbers in Shinjuku, waaronder de hoogste van de stad, het 243 meter hoge Metropolitan Government Building. Dit gebouw heeft een gratis observatiedek dat open is tot ongeveer 21.00 uur en binnen kun je dineren en mooie souvenirs kopen.

Binnen Shinjuku zijn er 'buurten' met een eigen identiteit, zoals Kabukichō, waar meer bars, restaurants en karaokes zijn; Shinjuku ni-chome, een homobuurt; Waseda, een universiteitsbuurt; en Shinjuku Gyoen National Garden, waar een prachtig park is.

Golden Gai in Kabukichō

De Golden Gai "buurt" in het Kabukichō district wordt gekenmerkt door smalle steegjes, interessante bars en restaurants om te dineren, kleine winkeltjes en een niet te missen decoratie met lampen en neonlichten. In deze wijk kun je ook het 12 meter hoge Godzilla-hoofd op het dak van het Gracery themahotel zien. Je kunt gratis naar binnen en kijken naar een show waarin Godzilla elk uur een rookstraal afschiet en gromt.

  • Locatie: 1-19-1 Kabukicho, Shinjuku-ku - Tokio, Japan

Hotel Park Hyatt Tokio

De bar van het Park Hyatt Hotel Tokio is een cult geworden nadat de film Lost in translation de faciliteiten van het hotel liet zien. Drinken aan de bar kan een beetje prijzig zijn, maar dat maakt niet uit voor fans van de film die een bioscoopklassieker is geworden.

  • Locatie: 3-7-1-2 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-Ku, Tokio, Japan, 163-1055