10 dingen om te doen in Tokyo in februari

Wilt u in februari de hoofdstad Tokio bezoeken? Zo ja, maak je dan op voor een koude maand vol tradities, meerdere feesten en nog veel meer. Waar wacht je nog op om de hoofdstad van Japan te bezoeken?

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minuten lezen

10 dingen om te doen in Tokyo in februari

Tokyo | ©Stephen Millar

Februari is een maand waarin ondanks het koude weer van alles te zien en te doen is in Tokio. Als u de cultuur van het Land van de Rijzende Zon wilt leren kennen, kunt u in deze maand verschillende tradities zien die in Tokio worden gevierd.

Hoewel Tokio een moderne stad is, kun je altijd een manier vinden om aansluiting te vinden bij de oude gebruiken. Je zult ook de unieke manier zien waarop ze wereldberoemde data zoals Valentijnsdag vieren. Waar wacht je nog op om Tokio te bezoeken?

1. Vier Setsubun: het einde van de Maanwinter

Setsubun Festival| ©zozoji
Setsubun Festival| ©zozoji

Jaar na jaar viert Japan begin februari Setsubun of het einde van de maanwinter. Door middel van festivals en rituelen om geluk te brengen bereiden de Japanners zich voor op een nieuw jaar en een nieuw seizoen.

Hoewel veel tradities thuis met de familie worden gedaan, vinden andere plaats in enkele tempels in Tokio die u kunt bijwonen. Ik raad u aan deSenso-Ji-tempel in Asakusa, in de wijk Taitō in Tokio, te bezoeken. Tijdens de viering worden geroosterde sojabonen gegooid terwijl de deelnemers "oni wa soto! fuku wa uchi!" roepen, wat in het Engels betekent: out with the demons, in with fortune!

Om aan deze traditie deel te nemen, kunt u uw zak geroosterde sojabonen kopen in een supermarkt, waar u ook het masker van oni vindt, een demon die belast is met het straffen van de goddelozen en onrechtvaardigen. Na het zaadgooien wordt in de Senso-ji Tempel de Dans van de Zeven Geluksgoden van Japan opgevoerd.

Er wordt gezegd dat het kijken naar deze voorstelling geluk kan brengen. Een andere traditie van dit feest is heteten van maki sushi in één hap en met het gezicht naar een vaste richting. Dit is een ritueel zodat het geluk niet wordt verbroken. De richting waarin men moet kijken varieert van jaar tot jaar, afhankelijk van het teken van het Chinese Nieuwjaar. Een merkwaardig feit is dat deze traditie uit China werd geïmporteerd en populair werd in Japan. Durft u met deze traditie de demonen weg te jagen en het geluk te ontvangen dat de lente brengt?

Praktische informatie

 • Locatie: Senso-Ji Tempel in Asakusa, een wijk van Taitō in Tokio.
 • Wanneer te gaan: Kan worden gehouden op 2 of 3 februari, de datum varieert afhankelijk van wanneer de maanwinter eindigt.
 • Prijs: De toegang tot de tempel is gratis.
 • Tijd: De viering in de tempel begint rond 16:00 uur.

Boek een sushikookles in Tokio

2. Zie de pruimenbloesems bloeien in februari

Pruimenbloesems| ©Thanathip Moolvong
Pruimenbloesems| ©Thanathip Moolvong

Als u van natuur en bloemen houdt, is februari de perfecte maand om Tokio te bezoeken. In het midden of aan het einde van deze maand komen de bekende pruimenbloesems of Ume, zoals ze in het Japans worden genoemd, in bloei en zijn ze het eerste teken dat de lente is aangebroken. Wees voorbereid om naar specifieke plaatsen in de stad te gaan en de mooiste foto's te maken.

Je kunt zelfs een fototocht door Tokio maken om de mooiste kleuren van deze bloem vast te leggen. De pruimenbloesem is eensymbool van doorzettingsvermogen, hoop, zuiverheid en schoonheid, maar ook een herinnering aan hoe vergankelijk het leven kan zijn. Om ze van dichtbij te zien en te mediteren over hun betekenis, raad ik aan naar het Shiba Park in het Minato district van Tokio te gaan. Daar kunt u niet alleen de bloemen bewonderen, maar ook de beroemde Tokio Toren zien. Ik raad ook aan om in het weekend het Yushima Tenjin heiligdom te bezoeken. Op die dagen kunt u traditionele Japanse muziekuitvoeringen bijwonen terwijl het terrein is versierd met pruimenbloesems.

Als u op zoek bent naar iets levendigers nodig ik u uit om het Setagaya Plum Blossom Festival bij te wonen. Dit festival wordt gehouden in het Hanegi Park in Tokio. Tijdens de viering kun je snoepjes met pruimensmaak proeven, genieten van live muziek en gratis matcha thee drinken. Om deel te nemen aan het festival hoef je geen kaartje te kopen. Kies een van de manieren die je verkiest om de bloemen van februari te waarderen en plezier te maken in Tokio.

Praktische informatie

 • Locatie: Shiba Park ligt in Tokyo's Minato Ward; Yushima Tenjin Shrine ligt in Tokyo's Bunkyō Ward; en Hanegi Park ligt in Setagaya City, Tokyo.
 • Wanneer te gaan: midden tot eind februari kunt u de bloesems in verschillende delen van Tokio zien. Ondertussen wordt het Setagaya Plum Blossom Festival gehouden van februari tot half maart.
 • Prijs: De toegang tot de tempel is gratis.
 • Tijd: U kunt het beste overdag op pad gaan om de bloesems te bekijken, zodat u zoveel foto's kunt maken als u wilt.

Boek een fototour door Tokio

3. Bekijk geisha's in de wijken van Tokio tijdens Setsubun

Persoon verkleed als geisha| ©Guilhem Vellut
Persoon verkleed als geisha| ©Guilhem Vellut

Tijdens de nachten van Setsubun, een herdenking die meestal rond 3 februari wordt gehouden voor de seizoenswisseling, houdt de geishawereld de Obake. Dit is een carnavalsachtig feest waarbij geisha's zich verkleden en bijeenkomsten en banketten bijwonen.

Hoewel deze vieringen besloten evenementen zijn, kun je een manier vinden om ze van dichtbij mee te maken, want ze zijn een culturele traditie geworden in heel Japan. Traditioneelbereiden de geisha's hun outfits het hele jaar door voor. Wanneer de speciale nacht aanbreekt, houden ze een feest waar ze hun kostuums kunnen laten zien. Deze kunnen betrekking hebben op bloemen of populaire Japanse karakters. Het is gebruikelijk dat ze tijdens de Setsubun-viering in Yasaka Shrine in Kyoto, vlakbij Tokio, zijn.

Als u rond deze tijd gaat, zult u ze dus in hun kostuums zien, klaar voor hun privé-viering, en velen zullen blij zijn dat ze op de foto gaan na alle moeite die het kostte om hun kleding te maken. Als u niet kunt reizen om ze te zien, raad ik u aan naar de Tokio-wijken Mukojima, Shinbashi of Asakusa te gaan. Je vindt er geisha'sdie in restaurants of tempels werken en wier jurken de grootste aantrekkingskracht uitoefenen op toeristen. Velen van hen zullen ze ook dragen voor Setsubun.

4. Vier het Itabashi No Ta Asobi festival

Itabashi No Ta Asobi festival| ©Yomot
Itabashi No Ta Asobi festival| ©Yomot

Itabashi No Ta Asobi is een festival dat elk jaar wordt gehouden bij Tokumaro Kitano Shrine en Akatsuka Suwa Shrine op respectievelijk 11 en 13 februari. Beide heiligdommen bevinden zich in Tokyo's Itabashi Ward. Het is verboden om met de auto naar het evenement te rijden, dus u kunt het beste het openbaar vervoer nemen en naar het heiligdom lopen.

Geen zorgen, na het uitstappen is het nog maar 5 minuten lopen. Tijdens het festival worden verschillende rituelen uitgevoerd om voorspoed in de oogst aan te trekken en afscheid te nemen van het vorige jaar. Tegenwoordig is het doel van het festival omde traditie van het veldwerk in stand te houden. Een van deze rituelen is Ta Asobi, wat "spelen in het rijstveld" betekent.

Dit ritueel simuleert het zaaien en oogsten van rijst en wordt 's nachts gehouden omdat het van oudsher een geheim feest was. De gebeurtenis omvat humoristische personages die voorspoed wensen en een kind dat de gezondheid van toekomstige generaties voorstelt.

Na dit ritueel volgt de "okagari" ceremonie in het Akatsuka Suwa heiligdom. Hier verzamelen de aanwezigen zich en verbranden alle in het nieuwe jaar gebruikte ornamenten. Dit symboliseert het verbranden van de tegenslagen van het voorgaande jaar en bidt voor een nieuw jaar vol zegeningen en vreugde.

Als u naar deze vieringen gaat, raad ik u aan een goede jas mee te nemen, want het is meestal koud in Itabashi in februari. Deze vieringen kun je 's avonds doen in Tokio, want ze beginnen van 18.00 tot 23.00 uur.

Praktische informatie

 • Locatie: zowel Tokumaru Kitano Shrine als Akatsuka Suwa Shrine liggen in de wijk Itabashi in Tokio.
 • Wanneer: op 11 februari wordt het Ta Asobi-ritueel gehouden in Tokumaru Kitano Shrine. Op 13 februari wordt de "okagari" ceremonie gehouden in Akatsuka Suwa Shrine.
 • Prijs: De toegang tot beide evenementen is gratis.
 • Openingstijden: Beide evenementen beginnen rond 18.00 uur en eindigen rond 23.00 uur.

5. Ga naar Some no Komichi of het verffestival

Some no Komichi| ©Swann Dumont
Some no Komichi| ©Swann Dumont

In de jaren 1950 waren er veel verffabrieken langs de Myōshōji rivier bij het Nakai station in Shinjuku Ward, Tokio. Arbeiders maakten stoffen schoon in de rivier en het werd een regelmatig terugkerend gebeuren voor de bevolking. Om dit deel van de geschiedenis van de stad te herdenken wordt eind februari 3 dagen lang de Some no Komichi gehouden.

Als u naar dit gebied reist, ziet u lange stukken geverfd doek boven de rivier hangen. Het doek dat wordt opgehangen is de "tan mono", meestal gekookt om de kimono passend te maken, zodat de kimono kan worden doorgegeven aan andere generaties. Naasthet fotograferen van de met deze doeken versierde rivier, kunt u genieten van andere activiteiten.

Meestal bieden winkels in de omgeving kimono's aan, workshops in het verven of tonen ze prachtige stoffen die u ook kunt kopen. In deze winkels ziet u vaak kunstenaars die hun eigen versierde stoffen tonen, dus dit kan uw kans zijn om een uniek kunstwerk te verwerven. Een traditie van dit feest is dat u op de deuren van de winkels een stuk stof vindt dat "noren" wordt genoemd. Dit betekent dat de winkelopen is voor het publiek en dat u binnen kunt komen.

Praktische informatie

 • Locatie: vlakbij Nakai Station in Shinjuku Ward, Tokio.
 • Wanneer: eind februari.
 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Openingstijden: de hele dag kunt u de stoffen zien hangen of de winkels bezoeken.

6. Neem deel aan het Hari Kuo of Naaldenbegrafenis ritueel

Naalden Begrafenis| ©mamacatquilts
Naalden Begrafenis| ©mamacatquilts

Hari Kuyo is een boeddhistisch en shinto-ritueel dat elk jaar op 8 februari plaatsvindt in de Kantō-regio van Honshū, het grootste eiland van Japan, waar Tokio ligt. Het doel van dit gebruik is om de naalden te bedanken voor het harde werk van het afgelopen jaar. Het ritueel wordt meestal uitgevoerd door huisvrouwen of mensen die zich bezighouden met naaien en mode.

U kunt de tempels bezoeken en getuige zijn van deze merkwaardige traditie. In de grote zaal van de tempel voeren de monniken een religieuze dienst uit als symbool voor de begrafenis van de naalden. Hierbij voeren 4 vrouwen gekleed in kleding uit de Nara-periode een dans uit. Deze dans is een offer ter ere vanOrihime, de goddelijke weefster.

Als bezoeker van de begrafenis kun je een van de naalden nemen en in een blok konnyaku gelei steken. Daarvoor moet je een gebed uitspreken dat de naalden mogen rusten. Tempels die dit ritueel in Tokio uitvoeren zijn onder andere de Sensō-ji Tempel of de Tomioka Hachiman-gū Tempel.

Praktische informatie

 • Locatie: de Sensō-ji Tempel ligt in Asakusa, Taito City. De Tomioka Hachiman-gū Tempel ligt in Tomioka, Koto Stad. Beide liggen in de metropool Tokio.
 • Wanneer: 8 februari.
 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Openingstijden: U kunt de tempel overdag bezoeken.

7. Bezoek de vliegersmarkt bij het Oji Inari II heiligdom

Oji Inari II Heiligdom| ©tokyobogue
Oji Inari II Heiligdom| ©tokyobogue

De vliegersmarkt is een traditie die elk jaar in februari wordt gehouden bij Oji Inari II Shrine. De datum kan variëren omdat het afhangt van Paard Dag volgens de Chinese dierenriem, maar het is meestal in de eerste week van februari.

De vliegers hebben een speciale betekenis, want in de Edo-periode van de Japanse geschiedenis geloofde men dat ze bescherming boden tegen branden door de wind te snijden. Het is nu een gewoonte om het heiligdom op deze dag te bezoeken. Buiten het heiligdom is een markt waar u voorongeveer 10 euro een vlieger kunt kopen .

De toegang tot het evenement isvolledig gratis, u hoeft alleen te betalen voor wat u consumeert of als souvenir wilt meenemen. U kunt van 10 tot 18 uur aanwezig zijn.

Praktische informatie

 • Locatie: Oji Inari II Shrine is gelegen in Kishimachi, Kita City, Tokyo.
 • Wanneer moet u gaan: Paardendag
 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Openingstijden: U kunt het heiligdom bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur.

8. Durf Mochitsuki te eten

Mochitsuki| ©Bytemarks
Mochitsuki| ©Bytemarks

Als je graag nieuwe culturen leert kennen via hun gastronomie, moet je in februari de kans grijpen om Mochi te eten. Het is een klassiek Japans dessert dat wordt gegeten om het Maannieuwjaar te vieren, maar in februari is het de laatste gelegenheid van het jaar om het te eten.

Als u andere typische gerechten wilt proberen, raad ik u aan een voedselreis door Tokio te maken. Dit snoepje wordt bereid met rijst die moet worden geweekt en gestoomd. Daarna wordt het gemengd in een vijzel met stamper, waar twee mensen het deeg kloppen met eenstuk hout dat kine wordt genoemd. Terwijl zij stampen, mengt een ander het deeg met zijn of haar hand. Voor veel families is het een traditie om dit samen te doen, terwijl ze lachen en elkaar afwisselen.

Er zijn echter restaurants die dit snoepje bereiden en de snelste mochi koks van het land hebben, want daar zijn zelfs wedstrijden voor. Als u dit bijzondere snoepje wilt proberen kunt uTakemura bezoeken, een van de oudste restaurants die de klassieke mochi serveren. Deze plaats ligt in de stad Chiyoda.

Boek de beste food tours in Tokio.

9. Eet de beste bonbons op Valentijnsdag in Tokio

Chocolade voor Valentijnsdag| ©Karolina Grabowska
Chocolade voor Valentijnsdag| ©Karolina Grabowska

Als je op 14 februari naar Tokio reist, kun je Valentijnsdag op een andere manier beleven. Op deze datum zijn het vrouwen die niet alleen hun romantische partners cadeaus geven, maar ook mannelijke familieleden en vrienden. De geschenken zijn meestal typische Valentijnschocolaatjes die er in verschillende smaken zijn en elk een andere betekenis hebben.

Naast het proeven van deze lekkernijen zijn er ook romantische plannen die u op deze dag kunt maken. Van de chocolaatjes die u kunt eten of cadeau kunt geven ishonmei-choko het meest bijzonder omdat het wordt gegeven aan de persoon voor wie u romantische gevoelens heeft. Tomo-choko is voor goede vrienden, fami-choko is voor familieleden en sewa-choko is voor collega's, klasgenoten, bazen of leraren. Giri-choko is de goedkoopste chocolade en vrouwen geven het aan mannen met wie zij geen hechte band hebben.

Deze snoepjes kunnen worden gekocht in winkels zoals Gransta Marunouchi, gelegen in het station van Tokio. Een maand later, op 14 maart, wordt Witte Dag gevierd en is het de beurt aan de vrouwen om geschenken te ontvangen. Maar chocolade is niet het enige dat je kunt krijgen op je Valentijnsdag tijdens een bezoek aan Tokio.

Naast deze cadeau-uitwisseling kun je ook een romantische date hebben op mooie plekken in de stad. Als je met je partner reist raad ik je aan om naar Odaiba te gaan, eenkunstmatig eiland gelegen in de baai van Tokio. Hier komen veel stellen voor een romantisch afspraakje, meestal om elkaar hun liefde te belijden. U kunt ook naar de Tokyo Tower gaan, hetzij om naar boven te gaan, hetzij om te genieten van de restaurants en bars er omheen. Er is een traditie die zegt dat wanneer de lichten om middernacht doven, je samen met je partner gelukkiger zult zijn. Wat dacht je ervan om om middernacht chocolaatjes te eten in deze toren?

10. Skiën in de omgeving van Tokio

Skiën| ©ayako
Skiën| ©ayako

Februari is nog steeds een koude maand voor Tokio en als je ervan houdt, kun je van deze tijd profiteren om naar skigebieden rond de stad te gaan. Dit is zeker een van de dingen die je in de winter in Tokio kunt doen. Om het u gemakkelijk te maken om voor het skiën te reizen, moet u de dichtstbijzijnde plaatsen kiezen.

Een van hen is GALA Yuzawa Snow Resort. Dit is een resort met verschillende pistes waar beginners kunnen leren.

Als je ervaring hebt met gevorderden raad ik Shiga Kogen Resort aan. Voor elk van de resorts moet je een toegangsprijs betalen die varieert van€40 tot €20. Kinderen betalen de goedkoopste toegangsprijs, dus dit is een activiteit die je met kinderen in Tokio kunt doen.

Praktische informatie

 • Ligging: GALA Yuzawa Snow Resort ligt in de wijk Minamiuonuma in Niigata. Shiga Kogen Resort ligt in Shimotaki Ward, Nagano.
 • Wanneer te gaan: De skigebieden zijn geopend van december tot maart, zolang er voldoende sneeuw ligt.
 • Prijs: De toegang kan variëren van ongeveer €40 tot €20.
 • Openingstijden: Typische ski-uren zijn overdag.

Hoe druk is het in Tokio in februari en wat zijn de prijzen?

Tokio| ©Yosomono
Tokio| ©Yosomono

Als je niet van drukte houdt, is februari misschien wel de beste maand om Tokio te bezoeken. In deze maand is het nog winter en zijn er niet al te veel toeristen die de stad bezoeken.

Dit betekent dat u meer plaatsen kunt verkennen zonder in lange rijen te hoeven wachten, hoewel het altijd raadzaam is om vooraf te reserveren. Anderzijds kunnen de prijzen goedkoper zijn dan in andere maanden. Een kamer in een driesterrenhotel kost bijvoorbeeldgemiddeld 100 euro. Ter referentie: in juli (de duurste maand) kan dezelfde kamer 170 euro kosten. Maar vergeet niet dat als u een week in de stad verblijft, u zeker tussen €20 en €50 kwijt bent aan vervoer en dat u ook uitgaven hebt voor eten en entreegelden voor verschillende bezienswaardigheden die u niet mag missen. Het is allemaal een kwestie van rekenen.

Hoe is het weer in februari in Tokio?

Tokio in februari| ©charles_a_brown
Tokio in februari| ©charles_a_brown

Als je erover denkt om in februari naar Tokio te reizen, moet je weten dat het net zo koud is als in januari. Net als de vorige maand zijn er gemiddeld slechts 6 uren zonneschijn. De temperaturen schommelen tussen 6°C en 15°C.

De kou is echter iets draaglijker. De wind is een beetje licht tijdens deze maand en de luchtvochtigheid kan oplopen tot 30%, maar dat komt niet vaak voor. Het is over het algemeen een droge maand, met meestal een heldere hemel.

Ook regent het gemiddeld 5 dagen of meer. Reistip Tokio is een stad die bekend staat om zijn extreme temperaturen. In de zomermaanden is het te heet en in de wintermaanden is het te koud. Word niet zelfingenomen en probeer je hele schema rond de temperatuur te plannen, vooral als je naar buitenactiviteiten gaat.

Wat moet je inpakken voor een bezoek aan Tokio in februari?

Je koffer inpakken| ©Marissa Grootes
Je koffer inpakken| ©Marissa Grootes

Omdat het een koude maand is, kun je het beste een jas inpakken die je overal mee naartoe kunt nemen. Probeer comfortabele kleding onder uw jas te dragen voor het geval u naar heiligdommen of tempels gaat.

C omfortabele, warme schoenen moeten ook in uw koffer zitten. Vergeet niet uw paraplu mee te nemen, want in februari begint het te regenen en kunt u zich maar beter beschermen. Vergeet niet ruimte in uw koffer te maken omchocolaatjes en andere souvenirs van uw verblijf in Tokio in februari mee naar huis te nemen.