Hogesnelheidstrein Rondleidingen

Kogel trein reizen kan een van de meest effectieve manieren zijn om snel en comfortabel door Tokio te reizen. Hier is alles wat je moet weten om het meeste uit de Shinkansen te halen.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

Hogesnelheidstrein Rondleidingen

Kogeltrein, Tokio | ©Andreas Jakob

De kogeltrein is een van de meest comfortabele en snelste opties om vanuit Tokio elke hoek van Japan te ontdekken. Met een uitgebreid spoornetwerk dat negen lijnen en routes omvat die bijna het hele land bestrijken, is de Shinkansen, zoals ze de hogesnelheidstrein noemen, een van de grote trots van de Japanners.

Onder de dingen die te zien en te doen zijn in Tokio, zijn er een aantal tours die reizen met de Shinkansen omvatten om het comfort van transfers te optimaliseren en tijd te besparen dankzij de snelheid tot 320 kilometer per uur. Hier zijn de tours die je kunt kiezen en de steden die je kunt bezoeken met de hogesnelheidstrein.

1. Excursie met de kogeltrein naar de berg Fuji en het Ashi-meer vanuit Tokio

Berg Fuji| ©***irene***
Berg Fuji| ©***irene***

Van de tours met de kogeltrein vanuit Tokio zijn de tours naar de berg Fuji en Lake Ashi het populairst. Fuji is de hoogste piek van Japan en een natuurlijke plek die door de Japanners sinds de oudheid wordt vereerd en als heilig wordt beschouwd.

Het is nu een van de meest bezochte attracties in Azië en miljoenen mensen komen elk jaar naar Tokio om de berg te zien, die enkele van de beste panoramische uitzichten in Japan en de meest interessante wandelpaden biedt.

Omdat Tokio dicht bij de berg ligt en gemakkelijk bereikbaar is met de Shinkansen, bieden veel touroperators vanuit de Japanse hoofdstad een dagtocht aan naar de berg Fuji, het Ashi-meer aan de voet en andere nabijgelegen bestemmingen zoals de Komagatake-berg en de Owakudani-vulkaanvallei.

Zowel de berg Fuji als de Shinkansen zijn symbolen van Japan en de foto van de kogeltrein die voor de alomtegenwoordige vulkaan langsrijdt, is een van de meest representatieve beelden van het land en verenigt het traditionele met het technologische.

Als je de kogeltrein vanuit Tokio wilt nemen, neem dan de Tokaido lijn naar Mishima Station en stap dan op de bus naar Fujinomiya, vlakbij de top van Mount Fuji.

De georganiseerde tour regelt meestal een ontmoetingspunt met de lokale gids in Shinjuku, en vanaf daar word je met een privébus naar het station van Tokio gebracht om de rit met de kogeltrein te beginnen.

Interessante details

  • Prijs... Deze tours kosten in eerste instantie ongeveer 118 euro, inclusief transfers, deskundige lokale gids en entreegelden voor de bezienswaardigheden.
  • Duur... De tour duurt ongeveer twaalf uur vanaf vertrek uit Tokio tot terugkeer.

Boek een tour naar Mount Fuji

2. Dagtocht naar Kyoto vanuit Tokio met de kogeltrein

In Kyoto| ©zozoji
In Kyoto| ©zozoji

Kyoto is een van de belangrijkste steden van Japan. Het was de hoofdstad van het land tot de 19e eeuw en de enige die niet werd verwoest door de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, dus het is onveranderd gebleven.

Het staat bekend om zijn boeddhistische tempels, tuinen en keizerlijke paleizen, evenals zijn exquise gastronomische tradities, zoals kaiseki-maaltijden. Vanuit Tokio is het mogelijk om Tokio per kogeltrein te bezoeken met een georganiseerde tour.

Tijdens deze tours kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bezoeken, zoals de boeddhistische tempel Sanjusangen-do, het Shinto heiligdom Fushimi Inari Taisha en de Kiyomizu-dera tempel, die opvalt door zijn complexe architectuur op een heuveltop.

Als je hebt besloten om Tokio in de zomer te bezoeken, kun je onderweg de berg Fuji zien vanaf de Shinkansen.

Tijdens deze tour, zodra je de lokale gids en je groep ontmoet op het station van Tokio, maak je gebruik van de Tokaido lijn, de drukste lijn van de Shinkansen, die de Japanse hoofdstad verbindt met Osaka en Yokohama, de drie grootste stedelijke gebieden van Japan, en je reist in twee uur van Tokio naar Kyoto.

Interessante details

  • Prijs... Deze tours hebben een initiële kostprijs van ongeveer 95 euro inclusief transfers, deskundige lokale gids en entreegelden voor de attracties. Omdat Kyoto een van Japans meest opmerkelijke gastronomische plaatsen is, zijn deze tours meestal inclusief lunch.
  • Duur... De tour duurt ongeveer twaalf uur vanaf vertrek uit Tokio tot terugkeer.

3. Treinreis naar Yokohama vanuit Tokio

Avondeten in Yokohama| ©skyseeker
Avondeten in Yokohama| ©skyseeker

Yokohama is de op een na grootste stad van Japan en heeft veel attracties die het een bezoek waard maken. De stad staat bekend om zijn financiële district en winkelcentra, maar je vindt er ook weelderige tuinen en het aan het water gelegen stedelijk gebied Minato Mirai 21 met musea en een pretpark met een reuzenrad.

Vanuit Tokio kun je een dagtocht maken met de kogeltrein.

De ster van de futuristische stad Yokohama is het Landmark observatiedek, het op één na hoogste gebouw van Japan, dat een panoramisch uitzicht biedt over de baai en Chinatown, waar de grootste Chinese gemeenschap van het land woont.

Tegenover Minato Mirai 21, op Shinko Island, kun je het Ramen Museum bezoeken , dat uitsluitend gewijd is aan de Japanse noedel.

Andere bezienswaardigheden rond Yokohama zijn de Enoshima Shrine met zijn enorme roodgeschilderde cederhouten torii en het Aquarium, hoewel deze meestal niet zijn opgenomen in het tourcircuit.

Zodra je de lokale gids en je groep ontmoet op het station van Tokio, neem je voor deze tour de Tokaido lijn van de Shinkansen naar de stad Yokohama.

Interessante details

  • Prijs... Deze tours hebben een initiële kostprijs van ongeveer 85 euro inclusief transfers, deskundige lokale gids en entreegelden voor de attracties.
  • Duur... De tour duurt ongeveer tien uur vanaf vertrek uit Tokio tot terugkeer.

4. Kogeltrein tour naar Osaka vanuit Tokio

Osaka| ©Yuya Tamai
Osaka| ©Yuya Tamai

Osaka is nog zo'n grote stad in Japan en met een bullet train tour vanuit Tokio kun je de beste bezienswaardigheden ontdekken, zoals het keizerlijk kasteel, de wijk Dotonbori, de Shitenno-ji tempel en het observatiedek van de Tsutenkaku toren.

Een dagtour geeft je ook genoeg tijd om de vlooienmarkt Kuromon Ichiba en de filmstudio's van Universal te bezoeken.

Osaka heeft ook een uitgebreid museumcircuit, waaronder het National Museum of Art, het Science Museum en het Museum of History, dat vooral de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog herdenkt.

Hoe dan ook, het ontdekken van deze kosmopolitische stad is een gelegenheid die je niet mag missen, vooral als je in de lente naar Tokio reist en besluit om een van de tours naar Osaka te nemen, dat grote parken en tuinen vol kersenbomen heeft waar je de mooiste foto's kunt maken.

Tijdens deze tour ontmoet je lokale gids je op het station van Tokio en vanaf daar neem je de kogeltrein naar Shin-Osaka, het laatste station van de Tokaido lijn, het belangrijkste en meest gebruikte deel van de Shinkansen.

Vanuit Tokio leg je de bijna 500 kilometer van de Japanse hoofdstad naar Osaka af in minder dan tweeënhalf uur.

Interessante details

  • Prijs... Deze tours hebben een initiële kostprijs van ongeveer 105 euro inclusief transfers, deskundige lokale gids en entreegelden voor de attracties.
  • Duur... De tour duurt ongeveer twaalf uur vanaf vertrek uit Tokio tot terugkeer.

Hoe boek ik een bullet train tour vanuit Tokio?

In een bullet train| ©Rory Hyde
In een bullet train| ©Rory Hyde

Je kunt alle kogeltreinreizen vanuit Tokio online boeken of wanneer je in de stad bent.

Vanuit de Japanse hoofdstad zijn er veel dagtochten beschikbaar en de snelheid van de Shinkansen helpt bij deze tochten.

Tours naar de steden Yokohama, Osaka en Kyoto zijn meestal beschikbaar, maar tours naar Mount Fuji en Lake Ashi zijn vaak uitverkocht, vooral als je Tokio in oktober en november bezoekt. Ik raad je aan om ruim van tevoren te boeken.

Boek een tour naar Mount Fuji

Hoe lang duurt een tour met de kogeltrein vanuit Tokio?

Lezen in de trein| ©Daniele Salutari
Lezen in de trein| ©Daniele Salutari

Dat hangt af van de bestemming die je kiest, maar tochten duren meestal tussen de acht en twaalf uur. Ze omvatten allemaal een retourtransfer met de Shinkansen en beginnen in de vroege ochtenduren om in de vroege avond terug te keren naar Tokio.

De langste tours zijn naar Kyoto en Mount Fuji en Lake Ashi. Houd er rekening mee dat de lengte van de tours altijd bij benadering is, omdat slecht weer of annulering van diensten als gevolg van weersvariabelen de voorgestelde tour kan veranderen. Mijn advies is dat als het gaat om tours waarbij natuurlijke bezoeken zijn betrokken, zoals Mount Fuji, controleer dan de weersvoorspelling voor de dag van het bezoek.

Wat zie ik tijdens deze tour?

Instappen in een bullet train| ©Luca Comparini
Instappen in een bullet train| ©Luca Comparini

Elk van de tours biedt verschillende routes. Op de Fuji Berg en Ashi Meer tours ontdek je de magie van een van de natuurgebieden die door de Japanners sinds de oudheid wordt vereerd en als heilig wordt beschouwd.

Je krijgt ook toegang tot het uitkijkpunt van de berg Komagatake en kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de vulkanische valleien en het kratermeer.

In het geval van Kyoto ontdek je wat ooit de oude hoofdstad van Japan was en een van de enige steden die intact is gebleven, omdat het niet werd getroffen door de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.

Het is een stad van tempels en heuvels, waar je magische gebouwen kunt zien en kunt genieten van het lokale eten, want het heeft een van de meest exquise keukens van het land.

Yokohama is de stad van de toekomst, met zijn enorme wolkenkrabbers en observatiedekken, en zijn unieke musea, zoals het Ramen Museum, terwijl je in Osaka weelderige parken en tuinen, gevarieerde musea en enkele van de meest karakteristieke wijken van de stad, zoals het fel verlichte Dotonbori, bezoekt.

Tips voor een treinreis vanuit Tokio

Kogeltrein op het station| ©Rory Hyde
Kogeltrein op het station| ©Rory Hyde

Ik raad je aan om na te denken over de timing van je reis naar Tokio en te kijken wat de beste tijd van het jaar is om de hoofdstad van Japan te bezoeken.

In sommige maanden, vooral van augustus tot december, neemt het aantal bezoekers toe en kunnen tours, vooral die naar Mount Fuji, uitverkocht zijn. Ik raad je in elk geval aan om van tevoren te boeken om een plaats op de tour te bemachtigen.

Als je in de winter naar Tokio reist, raad ik je ook aan om warme kleren en een regenjas mee te nemen, want er valt vaak en hardnekkig sneeuw en de temperaturen dalen aanzienlijk.

Tours zijn georganiseerd en gepland, maar ze bevatten allemaal rustperiodes waarin bezoekers de tijd hebben om te doen wat ze willen, dus ik raad je aan om een route te plannen om het meeste uit de tussenliggende tijd te halen.

Als je na de tour met de kogeltrein op eigen houtje andere steden wilt bezoeken en de Shinkansen duur is per traject, kun je kiezen voor de JR Pass, die erg handig kan zijn als je zeven dagen of langer naar Tokio reist.

Boek een reis naar de berg Fuji

Hoeveel kost een tour met de kogeltrein vanuit Tokio?

Geld Tokio| ©redaslove
Geld Tokio| ©redaslove

Het hangt af van de bestemming die je kiest, maar er zijn tours die beginnen bij 85 euro, inclusief retourtransfers vanuit Tokio en de meeste kaartjes voor bezienswaardigheden.

Met uitzondering van tours naar Kyoto, bevatten deze tours meestal geen maaltijd.

In elk geval kan een tour veel goedkoper zijn dan een bezoek op eigen houtje met de bullet train, aangezien elk Shinkansen-ticket ongeveer 30 euro per enkele reis kost.

Om de kosten te drukken kun je kiezen voor de JR Pass, waarmee je onbeperkt kunt reizen met de hogesnelheidstreinen, maar je moet er wel continu gebruik van maken om de investering terug te verdienen.

Waarom zou ik een reis met de kogeltrein maken vanuit Tokio?

Kogeltrein door Tokio| ©AKIFUMI
Kogeltrein door Tokio| ©AKIFUMI

De Shinkansen is een van de geweldige ervaringen die je kunt opdoen tijdens je bezoek aan Tokio en vanuit de Japanse hoofdstad is het mogelijk om vrijwel elke stad in Japan te bereiken met de hogesnelheidstreinen.

En met een grote verscheidenheid aan tours inclusief kogeltrein transfers, vind je er zeker een die bij je interesses past, of je nu op zoek bent naar een futuristische stad als Yokohama of een samurai-ervaring

Aan de andere kant kan reizen met meer dan 300 kilometer per uur over de bergachtige wegen van Japan een knaller zijn en een geweldige tijdsbesparing als je de omgeving van Tokio wilt zien. En ze zijn erg comfortabel, zelfs als je met kinderen door Tokio reist !

Wat zijn de voordelen van een begeleide kogeltreintour vanuit Tokio in vergelijking met een bezoek aan de steden op eigen houtje?

Kogel trein| ©Daniel
Kogel trein| ©Daniel

Tokio heeft de grootste agglomeratie ter wereld en kan overweldigend zijn. In mindere mate wordt dit patroon herhaald in de perifere steden van de Japanse hoofdstad, althans in de meest bezochte zoals Yokohama, Osaka en Kyoto, dus het organiseren van de tour op eigen houtje kan vermoeiend en overweldigend zijn.

Ook is de ervaring van het reizen met de kogeltrein vanuit Tokio een echte aanrader, maar meestal niet goedkoop, omdat elk Shinkansen-ticket ongeveer dertig euro per traject kost, dus als je de kosten van de attracties bij de transfers optelt, kan dat erg duur zijn.

Net zoals ik aanraad om de Japanse hoofdstad te leren kennen via een rondleiding door de stad, zal de keuze voor een georganiseerde excursie vanuit Tokio al deze problemen oplossen en je toelaten om te ontspannen en te genieten van de reis en het bezoek.

Aan de andere kant zijn sommige sites, zoals de berg Fuji of het Ashi-meer, een beetje moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer, dus een georganiseerde tour zal je reistijd optimaliseren en je ook enkele lokale geheimen laten ontdekken, zoals het panoramische uitzicht vanaf de berg Komagatake en de vulkanische vallei Owakudani.

Je moet er ook rekening mee houden dat het bezoeken van verre steden zoals Osaka of Kyoto met de auto vermoeiend en tijdrovend kan zijn vanwege de lange afstanden.

Boek een reis naar Mount Fuji