Beste tijd om Tokyo te bezoeken

Bent u van plan Tokio te bezoeken, maar weet u niet wat de beste tijd van het jaar is? Ik vertel je het beste en het slechtste van elk seizoen in de Japanse hoofdstad.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Beste tijd om Tokyo te bezoeken

Tokyo | ©Pixabay

De Stad van de Rijzende Zon heeft zoveel toeristische attracties en culturele activiteiten dat u niet weet waar u moet beginnen als u zich afvraagt wat er tijdens uw verblijf in Tokio te zien en te doen is. Maar om optimaal te kunnen genieten van alle natuurlijke attracties en culturele evenementen die de hoofdstad Tokio te bieden heeft, moet u weten hoe de stad er in de verschillende jaargetijden uitziet.

In de hoofdstad van de Rijzende Zon vindt u een gevarieerd klimaat. In de zomer zult u een zeer hete atmosfeer, een hoge vochtigheidsgraad en tyfoons ervaren, terwijl u in de herfst kunt genieten van een warme en droge temperatuur overdag, maar vrij koel als de zon ondergaat. In de winter krijgt u te maken met bittere kou, sneeuwval en neerslag. In de lente ervaart u zonnige dagen, warme nachten en weinig regen.

1. Wanneer is de beste tijd om Tokio te bezoeken?

Tokio bij nacht| ©Keith Twyman
Tokio bij nacht| ©Keith Twyman

De vele attracties in Tokio betekenen dat elk moment van het jaar een goede tijd is voor een bezoek. De beste tijd voor een bezoek bepalen is niet eenvoudig, want iedereen heeft zijn eigen interesses en budget.

Sommigen zullen enthousiast zijn over het winterweer en het landschap, terwijl anderen ondanks de hoge temperaturen willen genieten van de kersenbomen of de zomerfestivals.

Het hangt allemaal af van wat u wilt zien en uw budget.

 • Lente (maart, april en mei): u maakt Hanami naar de Sakura bloesems terwijl u geniet van aangenaam zonnig weer met weinig neerslag. De stad is echter erg druk en de attracties zitten altijd vol met toeristen.
 • Zomer (juni, juli en augustus): geniet van festivals, straatoptochten en verken de beroemde berg Fuji. U vindt er echter zeer hoge temperaturen, een hoge vochtigheidsgraad, hoge prijzen en een groot aantal buitenlandse toeristen.
 • Japanse herfst (september, oktober en november): je hebt warme dagen en koele nachten, maar uiteindelijk krijg je te maken met harde wind en regen. Bovendien zult u een lage opkomst van binnenlandse en internationale toeristen in de straten van de stad opmerken.
 • Winter (december, januari en februari): u ziet een minder drukke stad met een prachtig besneeuwd landschap. De prijzen zijn betaalbaar, waardoor het ideaal is voor budgetreizigers. Lage temperaturen kunnen echter een probleem vormen bij het bezoeken van bepaalde natuurlijke attracties.

Hoewel elk seizoen zijn voor- en nadelen heeft, is het ook waar dat je in elk seizoen een andere kant van Tokio ontdekt. Van de subtiele kleur van de Sakuras (kersenbloesems), tot de verscheidenheid aan momiji (rode bladeren), tot de adembenemende sneeuwlandschappen.

Het zijn stuk voor stuk verbazingwekkende landschappen die u op eigen houtje kunt verkennen of kunt deelnemen aan een van de beste rondleidingen in Tokio, zoals de Tokyo Photo Tour, waarmee u unieke beelden van uw reis krijgt.

Boek een rondleiding door Tokio

2. Tokio bezoeken in de herfstmaanden, de beste optie

Herfst in Tokio| ©Blue Ridge Walker
Herfst in Tokio| ©Blue Ridge Walker

De herfstmaanden zijn qua weersomstandigheden de beste tijd om Tokio te bezoeken. Je vindt er warme temperaturen, lage vochtigheid en je hoeft je geen zorgen te maken over tyfoons.

Bovendien kunt u genieten van de kleurrijke natuur in de straten, waar u overigens gemakkelijk doorheen kunt lopen omdat de herfstperiode een laag toeristischseizoen is.

Tijdens uw verblijf zult u overdag maximumtemperaturen van 22°C aantreffen, terwijl de nachten koel zijn, met een minimum van 15°C. Daarom kunt u 's nachts mouwloze shirts, korte broeken en een lichte jas dragen.

U krijgt ook de gelegenheid om de momiji (rode bladeren) van deze Aziatische regio te zien. Dit is een variatie van roodachtige, oranje en gele tinten, afkomstig van de bladeren van esdoorns, Ginkgo Biloba en Chinese Sumac, die samen een prachtig visueel contrast vormen.

Zonder twijfel biedt Tokio in de herfst een warme en vredige sfeer om Momijigari te doen en de boeddhistische en Shinto-tradities van dichtbij mee te maken.

Het is ook een goede tijd om deel te nemen aan de voedseltours in Tokio, want er is een overvloed aan seizoensproducten en voedingsmiddelen om te proeven.

Festivals en vakanties in Tokio in de herfst

Er zijn ook activiteiten die deel moeten uitmaken van de dingen te zien en te doen in Tokio in de herfst tijdens uw verblijf. Hier zijn er een paar van:

 • Bekijk momiji (rode bladeren) in de natuurgebieden van de stad. U kunt naar het Keizerlijk Paleis, Meiji Jingu Gaien Straat, Rikugien Park en Koishikawa Korakuen Park.
 • Tokyo Game Show. Een jaarlijks wereldwijd evenement, ideaal voor liefhebbers van videogames en cosplay cultuur.
 • Bezoek de Toshogu Tempel, om er rond te lopen, te genieten van het landschap en een indrukwekkende samoerai processie te bewonderen.
 • Tsukimi of maanfestival. Dit is een feest met meer dan 500 jaar traditie, gehouden in de maand september. U kunt Tsukimi dangos eten, genieten van dansen, muzikale optredens en de hypnotiserende volle herfstmaan vanuit een Shinto schrijn, traditionele tuin, boeddhistische tempel of het observatiedek van de Tokyo Tower.
 • Tori no Ichi markt in Tokyo's Asakusa district in november. U zult veel traditionele voorwerpen zien die gebruikt worden voor de Japanse Nieuwjaarsviering.

Boek een voedseltour in Tokio

3. Tokio bezoeken in de lente, de drukste tijd van het jaar

Lente in Tokio| ©Sorato77
Lente in Tokio| ©Sorato77

Het lenteseizoen in de stad, tussen maart, april en mei, is de drukste tijd van het jaar.

Elk jaar ziet de hoofdstad Tokio een groot aantal internationale en binnenlandse toeristen. Zij komen om te genieten van de schoonheid van de tempels, parken en bossen, de traditionele feesten en het aangename warme weer.

Houd er echter rekening mee dat de prijzen voor sightseeing, eten en winkelen in het algemeen hoger zijn dan normaal, omdat het voorjaar een drukke tijd is in Tokio. Bovendien moet u eventuele individuele of groepsbezoeken plannen om ongemakken met betrekking tot de toegangsprijzen te voorkomen.

In feite kunt u het beste vooraf de dag en het tijdstip van de activiteit boeken, bijvoorbeeld een excursie naar de berg Fuji en het Ashi-meer, een rondrit met de kogeltrein in Tokio of het bijwonen van een van de meer dan 50 musea van de stad.

Wat betreft de juiste manier om om te gaan met het warme weer, dat tijdens de lentemaanden varieert van 18-24°C, probeer zoveel mogelijk lichte, katoenen kleding te dragen om koel te blijven. Draag ook schoenen met rubberen zolen voor een comfortabele wandeling.

Boek een reis naar de berg Fuji en het Ashi-meer vanuit Tokio

Vakanties en data in Tokio in het voorjaar

De lente in Tokio brengt een reeks goed bezochte traditionele feesten met zich mee.

Hier volgt een overzicht van enkele van de must-see en must-do activiteiten in Tokio in het voorjaar:

 • Hana Matsuri (bloemenfestival): dit is de herdenking van de geboorte van Siddhartha Gautama of Gautama Boeddha. Elke 8 mei kunt u een van de boeddhistische tempels van de stad bezoeken om te genieten van de folklore en religiositeit van dit belangrijke feest.
 • Sanja Matsuri: dit is een van de populairste Shinto-vieringen in de stad, gehouden op de derde vrijdag, derde zaterdag en derde zondag van mei. Toeristen en plaatselijke bewoners verzamelen zich bij het Asakusa heiligdom in Tokio om de stichters van de boeddhistische tempel Sensō-ji te eren. U ziet traditionele dansen van Maikos (jonge geishaleerlingen) en een reeks optredens.
 • Hanami of sakura (kersenbloesem) bloesem bekijken: dit is een natuurspektakel dat van half maart tot half april in de hele stad te zien is. U krijgt de gelegenheid om de tempels van de stad te bezoeken, te leren over de geschiedenis van de kersenbloesem en onder deze prachtige bomen te gaan zitten voor een picknick terwijl u de sakura bewondert en foto's maakt.

Boek een fototour in Tokio

4. Tokio bezoeken in de winter, het seizoen van de lage prijzen

Keizerlijk paleis in de winter| ©Gustavo Thomas
Keizerlijk paleis in de winter| ©Gustavo Thomas

Tokio in de winter wordt gekenmerkt door het feit dat het een rustige stad is, omdat deze periode de koudste tijd van het jaar is.

Als u dus een liefhebber bent van koude temperaturen, zult u geen probleem hebben om de Japanse hoofdstad in de maanden december, januari of februarite bezoeken.

Reizen in de winter heeft een aantal positieve aspecten om rekening mee te houden:

 • Lage prijzen voor accommodatie, luchtvaartmaatschappijen en toegangsprijzen voor de verschillende toeristische attracties van de stad.
 • Weinig toeristen in de openbare ruimten, wat handig is, want je kunt vrijer door de straten lopen, op vrijwel leeg openbaar vervoer stappen, rijen bij de kassa vermijden waar je meestal wel een uur kunt doorbrengen, zoals in Tokyo DisneyLand.
 • De wisselkoers van euro naar yen is gunstig in vergelijking met andere tijden van het jaar.

Bovendien kunt u in de winterperiode genieten van prachtige besneeuwde natuurlandschappen: parken, openbare tuinen, bossen en een adembenemend uitzicht op onder andere de berg Fuji.

U ziet ongetwijfeld een andere kant van de stad, die zeer aantrekkelijk is voor reizigers, ook al zijn de kleurrijke sakuras (kersenbloesems) en momiji (rode bladeren) er niet te zien.

Er zijn zeker genoeg dingen te zien en te doen in Tokio in de winter. Dit seizoen is echter meestal het koudste van het jaar, vooral van half december tot half februari, wanneer de temperatuur daalt tot ongeveer 5°C en niet boven de 13°C uitkomt.

In ieder geval moet u winterkleding in lagen dragen: een thermische broek, een T-shirt, een trui, een sjaal, een jas, een muts en handschoenen.

Feestdagen en speciale data in Tokio in de winter

In de winter kunt u, net als in de rest van het jaar, genieten van verschillende oude feesten, die deel uitmaken van de traditionele folklore van Japan:

 • Tijdens het Ako Gishi-sai Festival op 14 december in de Sengaku-ji Tempel kunt u deelnemen aan de herdenking van het offer en de loyaliteit van de 47 ronins die in de 17e eeuw hun feodale heer wraakten. U krijgt de gelegenheid om wierook aan te steken en het pad van deze gevallen samoerai te helpen verlichten.
 • Verjaardag van de keizer, gevierd op 23 december. Op deze dag beleeft u een unieke ervaring, want het is een van de weinige keren dat u het keizerlijk paleis van de stad open kunt zien.
 • Shogatsu herdenking op de eerste dagen van januari in alle heiligdommen van de stad. U kunt aanwezig zijn om het eerste gebed van het jaar te verrichten en deel te nemen aan de Japanse tradities.
 • Dezomeshiki of brandweer parade op 6 januari. U zult versteld staan van de acrobatische show langs de straten.
 • Setsubun of scheiding der seizoenen. Dit is een feest om afscheid te nemen van de winter, geesten af te weren en geluk te brengen. Je ziet kinderen op straat en in tempels sojabonen gooien naar mensen die verkleed zijn als boze geesten, in een poging ze weg te jagen.

5. Tokyo bezoeken in de zomer, een zeer hete optie

Zomer in Tokio| ©the 19th Floor
Zomer in Tokio| ©the 19th Floor

Een bezoek aan Tokio in de zomer is zeker een warme optie, aangezien de temperaturen overdag gemiddeld 32°C bedragen en 's nachts 20°C.

Bovendien is de hitte in deze maanden beladen met een hoge vochtigheidsgraad, waardoor de stad aanvoelt als een sauna, wat zowel vervelend als fysiek uitputtend is.

In de zomer kan uw budget niet worden beperkt, omdat de prijzen dan hoog zijn door de grote externe toeristische vraag. In feite zul je vooruit moeten denken als het gaat om accommodatie, zodat je geen problemen hebt om een hotel te vinden.

Maar het is niet allemaal slecht. In de stad Tokio kunt u genieten van heldere luchten en festivals met prachtig vuurwerk, ideaal om op te nemen onder de dingen die 's nachts in Tokio te zien en te doen zijn.

Bovendien krijgt u de kans om buitenactiviteiten te doen die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn. Dat is het geval bij een bezoek aan de berg Fuji, die alleen in de zomermaanden een veilige beklimming biedt vanwege de goede weersomstandigheden.

U zult ook veel mensen op straat zien met hun yukata (traditionele Japanse kleding), die dankzij de katoenen stof veel frisheid biedt tijdens de zomerdagen. In feite, als u een echte Japanse ervaring wilt hebben, kunt u deze outfit huren samen met een paar pokkuri geta of Okobo (houten plateausandalen) en door de straten van de stad lopen.

Vakantie en data in Tokio in de zomer

De warmste maanden van het jaar bieden veel openluchtfeesten en evenementen, die een traditie zijn geworden voor de Japanners en daarom activiteiten die niet mogen ontbreken op uw lijst van dingen om te zien en te doen in Tokio in de zomer:

 • Bon-odori juli en augustus, in deze maanden ziet u groepen mensen (lokale bevolking en toeristen) in de straten, draaiend rond een toren versierd met papieren lantaarns en op het ritme van trommels.
 • Mitama Matsuri van 12 tot 15 juli. Vier dagen lang kunt u kijken naar een reeks traditionele dansen, kleurrijke praalwagens, theatervoorstellingen, eetkraampjes en nog veel meer in de hoofdstraat van Yasukuni Shrine.
 • Sumidagawa rivier op de laatste zaterdag in juli. U zult genieten van het oudste vuurwerk, uitgevoerd sinds 1732.
 • Fukagawa Hachiman Matsuri, 11-15 augustus. Bij het Fukagawa heiligdom ziet u een kleurrijke optocht met duizenden suppoosten naar wie u traditioneel water moet gooien om de goden te behagen.
 • Winter
 • December - Februari
 • Weer Koud en besneeuwd
 • Hoog 5°C
 • Laag 13°C
 • Lente
 • Maart - mei
 • Klimaat Gematigd
 • Hoogste 24°C
 • Laag 18°C
 • Zomer
 • Juni - Augustus
 • Klimaat Heet en vochtig
 • Maximaal 32°C
 • Laag 20°C
 • Herfst
 • September - November
 • Klimaat Gematigd
 • Maximaal 22°C
 • Minimum 15°C