Tokyo in 2 dagen: alles wat je moet weten

Het lijkt misschien een korte 48 uur om de Japanse hoofdstad te leren kennen, maar met de juiste route en het efficiënte openbaar vervoer van de stad kun je veel zien.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

8 minuten lezen

Tokyo in 2 dagen: alles wat je moet weten

Tokio | ©Nick Kwan

Als je maar twee dagen in Tokio hebt, kun je maar beter opschieten, want de Japanse hoofdstad is de stad met het grootste metropolitane gebied ter wereld. Misschien krijg je niet alle bezienswaardigheden te zien in 48 uur, of misschien moet je sommige activiteiten buiten de stad overslaan zoals een trip naar Mount Fuji, maar het is zeker genoeg tijd om veel te zien als je de juiste organisatie hebt.

Van de dingen die je kunt zien en doen in Tokio mag een grondige rondleiding door het centrum van de Japanse hoofdstad, waar de meeste toeristische trekpleisters geconcentreerd zijn, zeker niet ontbreken.

Dag 1: Senso-ji, Ueno Park, Ameyoko vlooienmarkt en de wijk Akihabara

Senso-ji boeddhistische tempel| ©mon_vitoria
Senso-ji boeddhistische tempel| ©mon_vitoria

De route op de eerste dag begint in het noordelijke deel van centraal Tokio, met de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Senso-ji tempel, die de eerste stop zal zijn, en Ueno Park, maar ook plaatsen om te lunchen en de alternatieve kant van de stad te zien, zoals de Ameyoko vlooienmarkt en de elektronische wijk Akihabara.

Senso-ji boeddhistische tempel

Senso-ji is de oudste tempel van Japan en ook de belangrijkste van de boeddhistische tempels, de religie die de meerderheid vormt in het land.

De tempel werd gesticht in 645 en dankt zijn faam aan het feit dat Japanse burgers na de Tweede Wereldoorlog, toen de tempel volledig was verwoest, donaties inzamelden om de tempel te herbouwen, waardoor het een symbool van nationale eenheid in vredestijd werd.

In de tempel vind je het hoofdgebouw en de vijf verdiepingen tellende pagode, die de op een na grootste in Tokio is, evenals de Nakamise-dori winkelstraat waar pelgrims uit heel Japan eten, drinken en andere lokale producten komen kopen.

De toegang tot de tempel is gratis en de tempel is dagelijks geopend van 6.00 tot 17.00 uur. Je kunt er komen vanaf Tokio Station door de JR Yamanote Line trein te nemen naar Kanda en dan de Ginza metro naar Asakusa. Het is ook mogelijk om de tempel te bezoeken met een van de rondleidingen door Tokio.

Boek een rondleiding door Tokio

Ueno Park

Het park is de grote oase van Tokio, een stad die zich onderscheidt door haar constante drukte. Ueno Park met zijn weelderige groen biedt een toevluchtsoord dat veel Japanners elke dag nemen. Als je Tokio in de lente bezoekt, kun je getuige zijn van de kersenbloesem, een van de mooiste schouwspelen die Ueno Park te bieden heeft.

Het heeft echter nog veel meer attracties, want het is ook de thuisbasis van het Kunstmuseum, het Wetenschapsmuseum en het Nationaal Museum, evenals tempels en heiligdommen.

De dierentuin in Ueno Park is ideaal als je Tokio bezoekt met kinderen of als je geïnteresseerd bent in inheemse diersoorten. De toegang is gratis en het park is dagelijks geopend van 5.00 tot 23.00 uur.

Boek een fietstour door Tokio

Winkelen en lunchen op de Ameyoko-markt

Deze markt ligt twee straten verwijderd van Ueno Park's Shinobazu Pond, waardoor het slechts vijf minuten lopen is. De Ameyoko Openluchtmarkt is de ideale plek om bijna alles te kopen en te eten bij een van de prachtige kraampjes bij de ingang, dus een middagbezoek is ideaal voor de lunch.

De geschiedenis van Ameyoko is bijzonder, want na de Tweede Wereldoorlog werd het een van de eerste toevluchtsoorden van de westerse cultuur. Amerikaanse goederen en snoep waren hier verkrijgbaar, in een tijd dat suiker een schaars goed was in Japan.

De toegang tot de markt is gratis en de markt is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur, met zeer betaalbare prijzen, vooral voor eten.

Boek een foodtour in Tokio

Nationaal Museum van Tokio

In het Nationaal Museum van Tokio| ©Nianci Pan
In het Nationaal Museum van Tokio| ©Nianci Pan

Na de lunch is de volgende stop op de tour in Ueno Park, dus je kunt er komen met nog eens vijf minuten lopen. Dit is het oudste museum van Tokio en ook het grootste van Japan: het Nationaal Museum.

Je kunt het beste uitzoeken hoe je kaartjes voor het Nationaal Museum kunt krijgen en de ontelbare collecties Japanse kunstvoorwerpen en kunstwerken ontdekken. Het museum onderscheidt zich ook door de architectuur van het gebouw en door de archeologische en antropologische studies die het uitvoert om de collectie uit te breiden. Houd er rekening mee dat de totale rondleiding door het museum ongeveer vijf uur kan duren. Het Nationaal Museum van Tokio is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 17.00 uur

. Je hebt ook de mogelijkheid om een ander van de belangrijkste musea van de stad te bezoeken, het Fuji Art Museum, waarvoor je online kaartjes kunt reserveren.

Rondleiding door de elektronische wijk Akihabara

Om in Akihabara te komen, bekend als de elektronische wijk van Tokio en het epicentrum van de otaku-cultuur, neem je vanaf het Nationaal Museum van Tokio de Ginza-lijn vanaf station Ueno naar Suehirocho, hoewel ik de optie van een korte wandeling van 15 minuten aanbeveel.

Deze wijk heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen omdat het een van de meest eclectische wijken van Tokio is geworden. Hier zul je graag verdwalen tussen de neonreclames, capsulehotels en videogamewinkels.

Als je van koffie houdt, kun je ook een meidencafé-ervaring beleven in een van de typische cosplayrestaurants. Zondag is de beste dag om Akihabara te bezoeken, want dan is de hoofdstraat Chuo-Dori autovrij. En rond Akihabara zijn er tal van bars en restaurants met een verscheidenheid aan keukens waar je kunt dineren om de eerste dag van je sightseeing in Tokio af te sluiten.

Boek een fietstour door Tokio

Dag 2: Keizerlijk Paleis, Meiji Jingu Shrine, lunch bij Golden Gai, Radio Tower en diner in Roppongi

Keizerlijk Paleis Tokio| ©Jeff Amador
Keizerlijk Paleis Tokio| ©Jeff Amador

Als je de eerste dag intens vond vanwege het wandelen, zal de tweede dag gericht zijn op het genieten van de historische gebouwen, panoramische uitzichten en het nachtleven van Tokio in een van de meest levendige en moderne wijken van de stad, waarvoor je een nachtelijke fototour kunt boeken die je zal verrassen.

Keizerlijk Paleis van Tokio

De eerste halte op de rondleiding is de officiële residentie van de keizer, die zich bevindt op het terrein van het voormalige kasteel van Edo. Strategisch gelegen in het stadscentrum van Tokio, is het een van de grote forten van het land, omringd door muren en grachten voor de keizerlijke bescherming.

Hoewel het een van de beroemdste gebouwen van het land is, is het paleis niet toegankelijk voor het grote publiek, dus het is alleen mogelijk om de Oriëntaalse Tuinen te betreden die aan de perimeter grenzen.

Daarom is het bekendste beeld van de residentie dat van de bogen van de Nijubashi bruggen, die de ingang verbinden met de binnentuinen. De toegang tot de Oriëntaalse Tuinen van het Paleis is gratis en het is geopend van dinsdag tot zaterdag van 9.00 tot 14.45 uur. De Residence ligt vier blokken van Tokio Station, dat bereikbaar is met de meeste metro- en treinlijnen in Tokio, waaronder de bullet train.

Boek je Fuji Berg tour vanuit Tokio

Meiji Jingu schrijn

Meiji Jingu is het meest bezochte heiligdom van Japan en kan worden bereikt vanaf het keizerlijk paleis op de Chiyoda metrolijn van Otemachi Station naar Harajuku.

Het heiligdom is een eerbetoon aan keizer Meiji en keizerin Shoken, die beide werden vereerd door de Japanners. Toen ze stierven, werd de schrijn als eerbetoon gebouwd in het Shibuya district en omgeven door een weelderig bos met meer dan 300 soorten bomen uit elke prefectuur van het land.

Ondanks het speciale verzoek van de Japanse regering om de Meiji Shrine en andere heilige plaatsen in Tokio niet te bombarderen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het bos beschadigd en bijna volledig verwoest.

De wederopbouw, die werd gedaan met donaties van Japanse burgers, symboliseert eenheid in tegenspoed en het herstel van wat verloren was gegaan. Vandaag de dag is het een oase van rust midden in het lawaaiige Tokio.

De beste tijd voor een bezoek is in de lente of de herfst. Houd er rekening mee dat als je Tokio in de winter bezoekt, de paden van Meiji Shrine ingesneeuwd kunnen zijn en de temperatuur drastisch daalt. De toegang is gratis en het is dagelijks geopend van 5 tot 18 uur.

Maak een tussenstop bij Golden Gai

Een paar straten verwijderd van Meiji Shrine, in de wijk Shinjuku, kun je eten bij Golden Gai, een doolhof van zes voetgangersstraatjes waar je meer dan 200 kleine barretjes en winkeltjes vindt die voortreffelijk lokaal eten verkopen. Hoewel sommige kraampjes alleen 's avonds open zijn, is het de moeite waard om overdag door Golden Gai te slenteren, want het is alsof je terug in de tijd reist in een gebied dat bewaard is gebleven zoals het veertig of vijftig jaar geleden was.

In Golden Gai vind je naast uitstekend eten ook geweldige muziek, ninja-thema-restaurants, de beste samoerai ervaringen in Tokio en een aantal verborgen attracties zoals de Hanazono schrijn.

Golden Gai's nabijheid tot de rosse buurt van Kabukicho in Tokio heeft de steegjes een bijzondere reputatie opgeleverd , maar het is een veilige buurt die het verkennen waard is.

Boek een foodtour in Tokio

Beklim het observatiedek van de radiotoren

Radio Toren| ©Lawrence L
Radio Toren| ©Lawrence L

De radiotoren kan worden bereikt vanaf Golden Gai door de Marunouchi- en Hibiya-metrolijnen te combineren naar Kamiyacho Station. Met een hoogte van 332 meter is deze toren het op één na hoogste bouwwerk in Japan, na de Tokyo Skytree, die je van dichtbij kunt zien door van tevoren kaartjes te reserveren.

Op een heldere dag kun je vanaf een van de twee observatiedekken de berg Fuji aan de horizon zien en een volledig panorama van de uitgestrektheid van het grootstedelijk gebied van Tokio.

De structuur van de Radium Tower is geïnspireerd op de Eiffeltoren en de witte en internationaal oranje kleuren zijn zorgvuldig gekozen om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor de luchtvaart. Vanaf het observatiedek zul je ook versteld staan van de transparante glazen vloer die je het gevoel geeft dat je zweeft. Toegang tot de observatiedekken van de toren kost ongeveer 10 euro en ze zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 22.00 uur. Je kunt je tickets hier boeken...

Boek je sightseeing bustour in Tokio

Neem afscheid van Tokio door wat te gaan drinken in Roppongi

Heb je je missie om Tokio in twee dagen te verkennen volbracht en ben je op zoek naar wat uitgaansplezier? Vier dan feest in Roppongi, de beste bar- en nachtclubwijk van de Japanse hoofdstad, die je kunt bereiken vanaf Tokyo Tower met de 88 bus van Toranomon naar de halte Roppongi of door 15 minuten te lopen.

De wijk is de thuisbasis van de beste restaurants van de stad en je vindt er een breed scala aan cocktails en een breed scala aan nachtclubs.

Roppongi heeft ook enkele van de beste uitzichten in Tokio, omdat hier de hoogste torens van de stad staan, en is kosmopolitisch dankzij de invloed van de kunstenaars die de wijk hebben geadopteerd en de mondiale evenementen die elk jaar in de wijk plaatsvinden, zoals het Internationale Filmfestival dat elk jaar in oktober in Tokio plaatsvindt en de kersenbloesemvieringen in maart.

Boek een kroegentocht in Tokio