10 dingen om te doen in Tokyo met kerst

In Tokio wordt Kerstmis op een heel speciale manier gevierd, zonder de religieuze betekenis die het in andere landen heeft, maar met veel romantiek.

Lorena Morales

Lorena Morales

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in Tokyo met kerst

Verlichting in Tokio | ©Ken Yamaguchi

Kerst vieren in de Japanse hoofdstad is een van de interessantste dingen om te zien en te doen in Tokio. In Japan is de feestdag een heel speciale viering geworden, zonder de religieuze betekenis die het in andere delen van de wereld heeft. Dit komt omdat de belangrijkste religies Shinto en Boeddhisme zijn.

In Japan is Kerstmis ook geen officiële feestdag, dat wil zeggen dat het een werkdag is, maar het is een tijd om het te vieren met je partner, vrienden en familie. Als je met kerst in Tokio bent, kun je speciale shows, beurzen en festivals bijwonen, genieten van verbazingwekkende kerstverlichting en -versieringen, naar straatmarkten gaan of Japanse kerstspecialiteiten proeven.

1. Bezoek een kerstmarkt in Tokio

Hibiya Tokio| ©Mark D
Hibiya Tokio| ©Mark D

De markten in Tokio zijn geïnspireerd op de beste markten in Europa en Kerstmis is een uitstekende tijd van het jaar om ze te bezoeken:

 • De kerstmarkt van Tokio wordt meestal opgezet in het Shiba Park of het Hibiya Park. Geïnspireerd door de markten van Duitsland vind je hier cadeaus, handwerk, versieringen, traditioneel Duits eten en glühwein, en zelfs live concerten en workshops. Oh, en een 14 meter hoge kerstboom uit Duitsland!
 • Het Yokohama Red Brick Warehouse heeft een schaatsbaan en is geïnspireerd op de markt van Neurenberg.
 • De Roppongi Hills is ook op Duitsland geïnspireerd.
 • In Ebisu Garden waan je je op een rommelmarkt in Frankrijk.

De winter in Tokio is koud, dus een goede manier om de kerstmarkten comfortabel en warm te bezoeken is door een privérijtour van 10 uur te boeken met een volledig aanpasbare route, zodat je kunt profiteren van de mogelijkheid om de interessantste bezienswaardigheden van de Japanse hoofdstad te ontdekken.

Boek een privérit door Tokio

2. Bewonder de kerst- en winterverlichting

Caretta Shiodome met Kerstmis| ©Andy Yeo
Caretta Shiodome met Kerstmis| ©Andy Yeo

In de kersttijd vind je de straten, parken, winkels, enz. van Tokio op spectaculaire wijze verlicht, zoals alleen deze Japanse stad dat kan. Het is niet alleen kerstverlichting, maar ook de typische Japanse neonverlichting en de speciale verlichting die Japan gebruikt om de winter te verwelkomen.

En als je een onvergetelijk souvenir mee naar huis wilt nemen, boek dan een nachtfototour door Tokio en leer hoe je 's nachts foto's maakt terwijl je je vergaapt aan de verbazingwekkende straatverlichting van Shinjuku en Shibuya.

Andere plekken waarvan de verlichting je sprakeloos zal maken, zijn het blauwe bos van Caretta Shiodome en het oude Shimbashi-station.

Caretta Shiodome

Bij Caretta Shiodome zie je een spectaculair verlicht blauw bos. Bovendien is er elke 30 minuten een licht- en geluidsshow die je versteld zal doen staan.

Je kunt het zien van november tot half februari, behalve op feestdagen van 1 tot 3 januari, van 17.00 tot 23.00 uur, op 1 Chome-8-2 Higashishinbashi, Minato City, Tokio 105-7090.

Voormalig Shimbashi Station en Shinbashi Space Train

Het oude Shimbashi-station functioneerde tot 1914 en werd toen verwoest, tot 2005 toen het oorspronkelijke gebouw werd herbouwd en er een museum werd geopend dat was gewijd aan de geschiedenis van de spoorwegen.

Op de binnenplaats van het museum is een verlichte trein te zien, en dit is de plek waar veel stelletjes met kerst een romantische foto willen laten maken.

Een andere beroemde verlichte trein is de Shinbashi Space Train, die wordt begeleid door de geluiden van oude treinen. Hij bevindt zich op 2 Chome-17 Shinbashi, Minato City, Tokio 105-0004.

Boek een nachtfototour door Tokio

3. Geniet van een traditioneel diner bij Kentucky Fried Chicken

Bij Kentucky Fried Chicken| ©Mark Clifton
Bij Kentucky Fried Chicken| ©Mark Clifton

Er wordt gezegd dat de gewoonte om met kerst gefrituurde kip te eten is ingevoerd door buitenlanders die in Japan woonden omdat ze geen kalkoenen konden krijgen. Wat de oorsprong ook is, het is nu een traditie en veel mensen reserveren al maanden van tevoren een tafel bij Kentucky Fried Chicken.

Maar als gefrituurde kip niet je ding is, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om typische Japanse gerechten te proberen en meer te leren over hun unieke keuken tijdens een foodtour door Tokio. Heerlijk!

Boek een foodtour in Tokio

4. Proef de traditionele kerstcake

Kerstcake| ©clvs7
Kerstcake| ©clvs7

En na de gebakken kip, of de typische gerechten van je keuze, is het tijd voor het dessert en de traditie is een heerlijke cake gemaakt van biscuit, room en aardbeien versierd met kerstmotieven.

Er wordt aangenomen dat de Fujiya winkel deze traditie populair maakte in de jaren 1950, en daarom is het een van de meest populaire plaatsen om deze kerstcake te bestellen.

Maar er zijn ook veel patisserieën die dit dessert aanbieden, zoals Daimaru Tokyo, Patisserie Coco Ange of Patisserie Monte Rosa.

Boek een foodtour in Tokio

5. Vier oudejaarsavond in Tokio

Oudejaarsavond in Tokio| ©Yusuke Kawasak
Oudejaarsavond in Tokio| ©Yusuke Kawasak

Nieuwjaarsdag in Tokio is een nationale feestdag, en de festiviteiten gaan nog twee dagen door: niet alleen 1 januari, maar ook de 2e en 3e zijn feestelijke dagen in Japan. Hun manier om het nieuwe jaar te verwelkomen is ook anders, maar erg interessant om meer over hun cultuur te leren.

Een manier om het nieuwe jaar in Japan te vieren is door naar een boeddhistische tempel te gaan om het 108-klokkenspel, de Joya no kane, te horen. Een van de bekendste tempels om naar te luisteren is de Zojoji Tempel, vlakbij de Tokyo Tower, of de Sensoji Tempel, in de wijk Asakusa.

Maar als je op zoek bent naar iets feestelijkers, vind je genoeg straatfeesten in Tokio, zoals bij het zebrapad in Shibuya of voor de Tokio Toren, waar veel mensen samenkomen om te kijken naar de verandering van de datum op de gevel van het gebouw.

Boek een rondleiding door de wijk Asakusa in Tokio

6. Verblind jezelf bij een vuurwerkshow

Vuurwerk bij Rainbow| ©Takahiro Hayashi
Vuurwerk bij Rainbow| ©Takahiro Hayashi

Elke zaterdag in december om 19.00 uur vindt er een vuurwerkshow plaats boven de Regenboogbrug in Odaiba Park, en de afmetingen van de show zijn werkelijk verbazingwekkend. De show, die wordt begeleid door muziek, duurt slechts 5 minuten, maar slaagt erin om de winterhemel van Tokio te verlichten.

De speciale verlichting van de Regenboogbrug vormt een uitstekende aanvulling op het vuurwerk dat in de maand december wordt afgestoken. Het is zo'n grote show dat het mogelijk is om de lichten zelfs van veraf en vanaf beide kanten van Tokyo Bay te zien

Een andere geweldige manier om de Regenboogbrug te zien is om er onderdoor te varen, aan boord van een schilderachtige cruise met uitzicht op Tokyo Bay, wat het hoogtepunt is van een 10 uur durende bustour door Tokyo die je niet mag missen.

Boek een bustour door Tokio

7. Woon een traditioneel Japans festival bij

Hagoita Ichi Fair| ©shuets udono
Hagoita Ichi Fair| ©shuets udono

Als je in december naar Tokio gaat, kun je een aantal zeer interessante festivals bijwonen die worden gehouden om het einde van het jaar in Japan te vieren. Op deze festivals kun je de Japanse cultuur opsnuiven en speciale cadeaus kopen om als kerstcadeau te geven.

Enkele festivals die ik aanbeveel zijn:

 • De Hagoita Ichi Fair, die elk jaar tussen 17 en 20 december wordt gehouden bij de Sensoji Tempel in de wijk Asakusa in Tokio. Hier worden hagoitas, vliegers, nieuwjaarsversieringen en heilige voorwerpen verkocht.
 • Het Akiha vuurfestival, gehouden in Hamamatsu.
 • Het Chichibu Yomatsuri festival, in de buurt van Tokio, met een parade van praalwagens, vuurwerk en een kermis.
 • Akō Gishi Sai, een eerbetoon aan de 47 ronins van Ako, gehouden in de Sengakuji Tempel in Tokio.

Boek een rondleiding door de wijk Asakusa in Tokio

8. Geniet van het sneeuwseizoen

Shirakawa-go| ©Simon Desmarais
Shirakawa-go| ©Simon Desmarais

Japan is een land met lange winters waarin het veel sneeuwt, voornamelijk tussen december en maart. Maar in de stad valt meestal niet veel sneeuw, dus als je wilt genieten van de witte kersenbloesems of de besneeuwde toppen van Mount Fuji, raad ik je aan om vanuit Tokio naar Mount Fuji te gaan.

Als je een reis naar Mount Fuji boekt, kun je het uitzicht bewonderen vanaf het 3776 meter hoge 5e Fuji Station en genieten van een ritje met de kabelbaan in Hakone. Het is een onvergetelijke kerstervaring.

Als je langer blijft, kun je ook dorpen bezoeken zoals Shirakawa-go, Ginzan Onsen of Koyosan, waar je een dromerig winters decor vindt van lage huizen en met sneeuw bedekte tempels.

Boek een reis naar Mount Fuji

9. Vier kerst op de romantische manier in Tokio

Kerst met z'n tweeën in Tokio| ©mrhayata
Kerst met z'n tweeën in Tokio| ©mrhayata

Japan heeft zijn eigen unieke manier om Kerstmis te vieren, anders dan in landen met westerse tradities. Dus als je van plan bent om met je partner te reizen, zul je blij zijn om te weten datkerst in Japan met z'n tweeën wordt gevierd, net als Valentijnsdag! Om dezelfde reden worden cadeaus in dat land voor jullie allebei gemaakt.

In Tokio reserveren koppels tafels in restaurants en kamers in hotels om kerst te vieren, vooral op kerstavond. Dus als je op kerstavond naar Tokio reist, zorg er dan voor dat je van tevoren reserveert, want het kan moeilijk zijn om een tafel te krijgen. En als je niet met z'n tweeën reist, kun je het ook met vrienden of familie vieren.

10. Woon een show bij in Tokio Disneyland of Disneysea

Tokio Disneyland| ©fortherock
Tokio Disneyland| ©fortherock

Tijdens Kerstmis kleedt het themapark Tokyo Disneyland Resort zich op een speciale manier aan. Kerstversieringen, speciale shows, attracties, lichtjes, gigantische kerstbomen en de magische omgeving die Disney altijd kenmerkt, verwelkomen je om een ander soort kerst te vieren.

Van 8 tot 25 december presenteert Tokyo Disneyland Resort elk jaar speciale shows: "A Christmas Fantasy" en "Christmas Wishes", in de twee parken, Disneyland en DisneySea. Een bezoek aan Disneyland en DisneySea is een van de beste dingen om te zien en te doen in Tokio met kinderen, vooral met Kerstmis!

Als je niet weet welk park je moet kiezen, houd er dan rekening mee dat Tokyo Disneyland in dezelfde stijl is gebouwd als Disney California en Disney Florida. DisneySea daarentegen is geïnspireerd op de zee en heeft attracties die je alleen in Tokio vindt.

Lees meer over de attracties

 • Plaats: Tokyo Disneyland, 1-1 Maihama, Maihama, Urayasu 279-0031 Chiba Prefectuur
 • Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 22.00 uur.
 • Prijs: Rond €80 voor volwassenen, €70 voor tieners en €53 voor kinderen.
 • Hoe er te komen: Je kunt de trein van de JR-lijn nemen of een van de bussen vanuit Tokio.
 • Aanbevelingen: Koop je kaartje van tevoren en probeer zo vroeg mogelijk te komen.

Het weer in Tokio met Kerstmis

Tokio met Kerstmis| ©Dainis Matisons
Tokio met Kerstmis| ©Dainis Matisons

December tot februari is winter in Japan, en erg koud. De temperaturen in Tokio zijn gemiddeld 12°C overdag en 5°C 's nachts, en kunnen dalen tot -3°C op zeer koude nachten en ochtenden. Dagen hebben ongeveer 6 uur zon, dus veel bezienswaardigheden sluiten om 17.00 uur.

Het klimaat van Tokio is droog, met weinig regen, hoewel er de afgelopen jaren sneeuw is gevallen in de stad.

Draag bij voorkeur laagjes, ademende kleding met een waterdichte jas. Handschoenen, muts en sjaal zijn een must. En als je van plan bent om intenser van de sneeuw te genieten in natuurlijke omgevingen, zoals Mount Fuji, heb je specifieke kleding en laarzen nodig.