Hoe de Joodse wijk te bezoeken

Als u deze Europese stad bezoekt, is een bezoek aan de Joodse wijk of Kazimierz, een UNESCO werelderfgoed en een transcendente plaats in de Poolse en wereld Joodse geschiedenis, een must. Lees verder als ik je vertel wat er hier te zien en te doen is.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minuten lezen

Hoe de Joodse wijk te bezoeken

Kazimierz, Krakau | ©HRS Poland

Voor de Tweede Wereldoorlog was Polen de grootste Joodse gemeenschap in Europa, met meer dan 3 miljoen Joden. Een bezoek aan de Joodse wijk van Krakau is natuurlijk niet eenvoudig. Het is een plek die herinneringen oproept aan een tragisch hoofdstuk in de Poolse, Europese en wereldgeschiedenis.

Maar het is ongetwijfeld tegelijkertijd een kans om ons te verbinden met de geschiedenis, via onze eigen voetstappen. Vanuit de Szeroka Straat, de Oude Synagoge, het Nowy Plein of het Joods Museum van Galicië.

1. Maak een rondleiding door de Joodse wijk

Joodse wijk van Krakau| ©Artur Borowski
Joodse wijk van Krakau| ©Artur Borowski

Ik beveel een rondleiding door de Joodse wijk van Krakau ten zeerste aan. Zo kunt u met een deskundige de culturele en historische rijkdom van dit deel van de stad nader verkennen.

Bovendien kan het ook een voordelige optie zijn, omdat in veel gevallen de toegangsprijzen voor specifieke attracties of sites in het gebied dat u bezoekt bij de rondleidingen zijn inbegrepen. In dat geval kunt u de Oskar Schindler Fabriek opnemen in uw rondleiding.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

2. Szeroka Straat Tour

Szeroka Straat| ©Paul Arps
Szeroka Straat| ©Paul Arps

Ongetwijfeld het hart en de ziel van de Joodse wijk van Kazimierz. Een plek om uw rondleiding te beginnen, want hier bevinden zich vier van de zeven synagogen van de hele wijk. Deze zijn:

 • Remuh Synagoge
 • Popper Synagoge
 • Bovenste Synagoge
 • Oude Synagoge, de oudste synagoge in Polen

Als u de film Schindler's List van Steven Spielberg heeft gezien, deed deze straat dienst als Zgody Square in het getto van Krakau. Bovendien wordt elk jaar in deze straat het slotconcert gehouden van het Festival van de Joodse Cultuur, dat sinds 1988 in Krakau wordt georganiseerd tussen eind juni en begin juli.

In deze straat vindt u ook cafés, restaurants en andere plaatselijke winkels om in contact te komen met de Joodse traditie en een van de meest representatieve buurten van Krakau te ontdekken.

Boek een rondleiding door de oude stad en de Joodse wijk

3. Bezoek het Joods Museum van Galicië

Joods Museum van Galicië| ©Zygmunt Put
Joods Museum van Galicië| ©Zygmunt Put

Een plaats opgericht om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken en eer te bewijzen aan de Joodse cultuur van het gebied Galicië (Galicië), een Midden-Europese regio verdeeld tussen Polen (West-Galicië) en Oekraïne (Oost-Galicië).

Rondom het museum vindt u andere bezienswaardigheden, zoals de Oude Synagoge (Stara), het Museum voor Stedelijke Techniek, de Isaac's Synagoge en de Remuh Synagoge.

Het museum biedt bezoekers een permanente fototentoonstelling over de slachtoffers van de Holocaust.

Nuttige informatie

 • Het museum is dagelijks geopend van 11 tot 18 uur.
 • De toegangsprijs voor een volwassene bedraagt 16 zł, wat neerkomt op ongeveer 3,50 euro.

Op de officiële website van het museum kunt u online kaartjes kopen en zo de wachtrijen bij een bezoek aan het museum vermijden.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

4. Bezoek de Corpus Christi Basiliek

Basiliek van Corpus Christi| ©Fred Romero
Basiliek van Corpus Christi| ©Fred Romero

Krakau herbergt het grootste aantal kerken in Polen en deze staat op mijn must-see lijst. Het werd gebouwd in de 14e eeuw en is een van de grootste religieuze gebouwen in Krakau.

Een ideale plek voor liefhebbers van religieuze architectuur, want u kunt er gotische en barokke details bewonderen en het grootste orgel van de stad van dichtbij bekijken.

Zonder twijfel is een bezoek aan de kerken van Krakau een van de niet te missen plannen die u in uw reisprogramma moet opnemen.

5. Geniet van een wandeling over het nu levendige Nowy-plein of Nieuwe Plein

Nowy Square| ©Zygmunt Put
Nowy Square| ©Zygmunt Put

Het is niet allemaal musea en kerken, er moet ook ruimte zijn voor meer ontspannen rondleidingen om te genieten van de moderniteit van een wijk die getransformeerd is en veel goede vibes biedt aan bezoekers uit de hele wereld. Dit is het geval met het Nowy-plein in de Joodse wijk van Krakau.

Het stond vroeger bekend als de Vogelmarkt. Nu vindt u hier eetkraampjes waar u de traditionele zapiekanki kunt proeven, een brood waarop u van alles kunt leggen, zoals champignons, ham, kaas en uw favoriete groenten. Erg lekker en erg goedkoop. Perfect voor een stop onderweg om nieuwe energie op te doen.

Als u ook van straatmarkten houdt, kunt u na de lunch een kijkje nemen op de antiekmarkt op het plein, ideaal om wat souvenirs van uw reis mee naar huis te nemen.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

6. Een biertje drinken in een van de bekendste lokale pubs

Singer Bar| ©DearDa
Singer Bar| ©DearDa

Ik heb altijd geloofd dat het heel belangrijk is om in contact te komen met de plaatselijke cultuur, naast het bezoeken van de toeristische attracties die ons worden aanbevolen. Daarom bezoek ik op mijn reizen graag traditionele restaurants en bars en praat ik graag met de mensen die er wonen. Zij blijken de beste gidsen te zijn. In de Joodse wijk van Krakau heeft u keuze te over.

 • Singer: Dit is een bar waar je kunt eten of drinken, heel dicht bij de Isaac's Synagoge. U vindt er een oud huis omgebouwd tot een modern café, waarvan de tafels Singer naaimachines zijn. De plaats staat bekend om zijn glühwein en bier van hoge kwaliteit.
 • Mleczarnia: Een andere traditionele bar in de Joodse wijk, versierd met familieschilderijen. Ze hebben een volledig wodka menu dat je misschien wilt proberen.
 • Alchemia od Kuchni: Een andere aanbevolen buurtbar die zijn oorspronkelijke inrichting heeft behouden. Hier kunt u een verfrissend biertje drinken en hoewel dit plaatsen zijn die al bekend zijn bij toeristen, vindt u er ook plaatselijke bewoners die u nog veel meer aanbevelingen kunnen geven om verder van Krakau te genieten.

Boek een food tour door de Joodse wijk

7. Oude Synagoge (of Stara)

Oude Synagoge| ©Lars K Jensen
Oude Synagoge| ©Lars K Jensen

Een must als u de oudste synagoge van Polen wilt bezoeken. Het werd gebouwd in de 15e eeuw en moest verschillende keren worden gerenoveerd. Het Nazi regime gebruikte deze plek als opslagplaats. Aan het eind van de oorlog werd het gerestaureerd en tegenwoordig herbergt het de Joodse collectie van het Historisch Museum van Krakau.

Tijdens uw bezoek aan deze plaats kunt u een tentoonstelling zien van traditionele voorwerpen en instrumenten die worden gebruikt bij de viering van Chanoeka.

Nuttige informatie

 • De synagoge is geopend van dinsdag tot zondag van 9 tot 16 uur in de winter en sluit om 17 uur in de zomer. Op maandag zijn er speciale openingstijden van 10.00 tot 14.00 uur.
 • De entree bedraagt 10 zł per persoon en op maandag is de entree gratis.

8. De Synagoge en de Remuh begraafplaats

Remuh Synagoge| ©Lars K Jensen
Remuh Synagoge| ©Lars K Jensen

De Remuh Synagoge is misschien wel de kleinste van alle synagogen die je in de Joodse wijk kunt zien, en als je hem bezoekt heb je toegang tot de begraafplaats. Het is een sobere plek, maar het verbindt je volledig met de Joodse traditie op een zeer nostalgische manier die moeilijk uit te leggen is.

De naam Remuh komt van Moses Isserles, een vooraanstaand intellectueel en rabbijn uit die tijd (16e eeuw). Oorspronkelijk gebouwd in Renaissance stijl, werd het later vernietigd door de Nazi's, die deze heilige plaatsen gebruikten als opslagplaatsen.

Deze synagoge blijft actief en bij een bezoek kunt u van dichtbij de bimah bekijken, de vierkante ijzeren ruimte waar de Thora, het heilige boek van het jodendom, wordt gelezen. U ziet ook een hejal, een kleine met stof bedekte laars waarin de Thora wordt bewaard.

Traveller Tip

Als u deze Synagoge bezoekt, wees u dan bewust van de vereiste kledingvoorschriften, want in de meeste gevallen zult u eenvoudige en bescheiden kleding moeten dragen die weinig huid laat zien.

9. De nieuwe begraafplaats

De nieuwe begraafplaats| ©Jennifer Boyer
De nieuwe begraafplaats| ©Jennifer Boyer

Voor veel mensen lijkt het misschien vreemd om begraafplaatsen op te nemen in een lijst van aanbevolen reisbestemmingen. Er zijn echter veel voorbeelden in de wereld van begraafplaatsen met details die ze aantrekkelijk maken voor reizigers. De Nieuwe Begraafplaats in de Joodse wijk van Krakau is er voor mij één van.

Het werd geopend in 1800, toen de Remuh begraafplaats werd gesloten. Na de Nazi invasie werd de begraafplaats gesloten en de grafstenen werden gebruikt als bouwmateriaal. In de jaren vijftig begon de wederopbouw van deze plaats, die tegenwoordig ongeveer tienduizend graven herbergt, gedenktekens voor slachtoffers van de Holocaust, waarvan vele zijn opgebouwd uit stukken van grafstenen die zijn teruggevonden.

De begraafplaats is de hele week open, behalve op zaterdag, van 9.30 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

10. Podgórze, het voormalige getto van Krakau

Podgórze| ©anita kluska
Podgórze| ©anita kluska

Ik neem deze plaats in deze lijst op omdat het weliswaar ten zuiden van de rivier de Vistula ligt, maar het andere gebied van de Joodse wijk is dat ik belangrijk vind om te weten, omdat hier het getto van de stad Krakau werd gevestigd.

Zowel Podgórzyn als Kazimierz waren vóór de 18e eeuw onafhankelijke districten van Krakau. Tegenwoordig is deze plek een van de wijken van de stad, vooral voor jonge universiteitsstudenten en professionals. Het is ook een thuis geworden voor gezinnen met kleine kinderen.

Als u Podgórze bezoekt, bent u op loopafstand van de beroemde Oskar Schindlerfabriek, een plek die u zeker wilt bezoeken vanwege de historische impact.

11. Pater Bernatekbrug

Pater Bernatekbrug| ©Andronikos Paliathanasis
Pater Bernatekbrug| ©Andronikos Paliathanasis

Natuurlijk kon ik een aanbeveling voor romantische reizigers niet vergeten. U weet dat in bijna elke Europese stad een brug te vinden is waaraan hangsloten hangen die door geliefden zijn achtergelaten. In Krakau is dat de Pater Bernatekbrug, die de wijken Kazimierz en Podgórze met elkaar verbindt. Twee gebieden die bekend staan als respectievelijk het Joodse District en het Oude Joodse Getto.

De brug werd geopend in 2010 en is 130 meter lang. Sommigen noemen het, niet verrassend, de "brug der liefde". Er rijden geen auto's over deze brug. Het kan alleen te voet of per fiets worden overgestoken.

Er zijn ongetwijfeld veel dingen te zien en te doen in de Joodse wijk van Krakau. Maar ik zou u ook willen aanraden om in uw reis naar de stad andere plaatsen op te nemen die een must zijn als u de rijke cultuur en geschiedenis van deze stad wilt verkennen. Het concentratiekamp Auschwitz is er één van. Een bezoek dat misschien niet geschikt is voor elk type reiziger, omdat het speciale gevoeligheid vereist. Ik raad dit artikel aan met 10 tips voor een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk