11 beste dingen om te doen in Krakau

Krakau is al enkele jaren de meest trendy bestemming in Europa, en dat is niet voor niets. Krakau zal je betoveren zodra je voet zet in de stad.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

11 beste dingen om te doen in Krakau

Straten van Krakau | ©Ostap Senyuk

De geheimen van Krakau ontdekken en de straten en monumenten verkennen is het ideale plan voor een lang weekend. De stad en de omgeving bieden plannen die de reiziger voor altijd bij zullen blijven. Hier is wat je niet mag missen tijdens je reis naar Krakau.

1. Neem een rondleiding door de stad

Wandel door de straten vol geschiedenis van Krakau| ©Charlie
Wandel door de straten vol geschiedenis van Krakau| ©Charlie

De Oude Stad en de Joodse wijk van Krakau zijn de meest herkenbare plekken in de stad vanwege de geschiedenis die erachter schuilgaat. Hoewel een eenzame wandeling door beide plaatsen visueel plezierig is, is het boeken van een rondleiding door Krakau om ze te leren kennen oneindig veel verrijkender.

Een lokale en gespecialiseerde gids laat je de stad door zijn ogen zien en helpt je de geschiedenis en anekdotes te leren kennen. Hij zal je ook monumenten en plaatsen van groot cultureel belang laten zien die anders misschien onopgemerkt blijven. Er zijn verschillende opties voor rondleidingen door Krakau:

Boek een rondleiding door Krakau

2. Bezoek de concentratiekampen van Auschwitz

Ingang tot het concentratiekamp Auschwitz| ©Pedro Antunes
Ingang tot het concentratiekamp Auschwitz| ©Pedro Antunes

Op ongeveer anderhalf uur rijden van het centrum van Krakau liggen de concentratiekampen van Auschwitz, een van de meest bezochte locaties in Europa. Wat ooit de hoofdstad van de horror was, is nu een museum gewijd aan de nagedachtenis van de slachtoffers van het naziregime.

Je kunt de Auschwitz kampen individueel bezoeken (hier lees je hoe je vanuit Krakau naar Auschwitz komt) of door een rondleiding door Auschwitz te boeken. Mijn aanbeveling is duidelijk de laatste optie; controleer de prijzen van Auschwitz-tickets en rondleidingen en je zult zien dat het loont.

Let wel op de openingstijden van Auschwitz als je een rondleiding boekt. Ik zou aanraden om vroeg in de ochtend te boeken, aangezien rondleidingen in de concentratiekampen van Auschwitz meestal ongeveer twee uur duren en je later meer tijd hebt om andere dingen te bekijken.

Interessante feiten over georganiseerde rondleidingen

Veel pakketten bevatten, naast toegang tot het Auschwitz complex, een transfer vanaf Krakau en zijn beschikbaar in verschillende talen. Wat je te zien krijgt in de concentratiekampen van Auschwitz zijn de overblijfselen van een historische periode die we niet mogen vergeten.

Deze tour wordt niet aanbevolen voor kinderen onder de negen jaar en persoonlijk zou ik het niet aanraden aan zeer gevoelige reizigers, omdat het, hoewel verrijkend, behoorlijk zwaar kan zijn, ook al gaan de gidsen op geen enkel moment in op lugubere details.

Boek een tour naar Auschwitz

3. Maak een uitstapje naar de Wieliczka zoutmijnen

Detail van de versiering van de kapel van St. Kinga, Wieliczka zoutmijnen| ©Dennis Jarvis
Detail van de versiering van de kapel van St. Kinga, Wieliczka zoutmijnen| ©Dennis Jarvis

Na Auschwitz is een uitstapje naar de Wieliczka zoutmijnen het populairste bezoek rond Krakau onder reizigers die door de Poolse stad reizen. Het staat ook op de Werelderfgoedlijst, dus als je je afvraagt of het de moeite waard is om de zoutmijnen vanuit Krakau te bezoeken, dan is het antwoord ja.

Het belangrijkste om te weten is dat je je tickets ruim van tevoren moet boeken. Zelfs als je ervoor kiest om de Wieliczka zoutmijnen op eigen houtje te bezoeken, worden de mijnen altijd bezocht met een rondleiding die in verschillende talen beschikbaar is en waar meestal veel vraag naar is.

Je kunt online een volledige tour boeken met alleen de transfer naar Wieliczka vanuit Krakau, of alleen de entreeprijzen voor de zoutmijnen bij Krakau met een rondleiding, of je kunt beide opties combineren en een tour naar de Wieliczka Zoutmijnen met een rondleiding boeken.

Interessante feiten over een bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen

Enkele van de kenmerken die je in de Wieliczka Zoutmijnen kunt vinden zijn een uit zout gesneden kapel, een meer, kamers die met elkaar verbonden zijn door een netwerk van ondergrondse tunnels en zoutsculpturen van beroemde mensen (in deze laatste kun je enkele van de beste foto's van de Wieliczka Zoutmijnen maken).

De zoutmijnen liggen op ongeveer een half uur rijden van Krakau en het bezoek aan de zoutmijnen duurt ongeveer tweeënhalf uur.

Aanbevelingen voor een bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen

Boek een tour naar de Wieliczka zoutmijnen

4. Bezoek de fabriek van Oskar Schindler

Gevel van de fabriek van Oskar Schindler| ©Håkan Dahlström
Gevel van de fabriek van Oskar Schindler| ©Håkan Dahlström

Voor degenen die het meesterwerk van Steve Spielberg hebben gezien, zal de relevantie van deze plek duidelijk zijn. Voor degenen die het niet gezien hebben: Oskar Schindler was een Duitse zakenman die zich inzette om grote aantallen Joden te redden van concentratiekampen door ze als arbeiders in zijn fabrieken tewerk te stellen.

Na de oorlog werd Schindler geëxecuteerd, maar de nakomelingen van zijn werknemers eren hem nog steeds.

Het boeken van een rondleiding door de fabriekvan Schindler in het centrum van Krakau is een les in geschiedenis en een les in hoop, want te midden van alle gruwelen van de nazi-bezetting van de stad waren er mensen die zich ertegen verzetten om er deel van uit te maken.

Boek een rondleiding door de Schindlerfabriek

5. Neem een kijkje in Wawel Kasteel

Binnenplaats Kasteel Wawel| ©Dennis Jarvis
Binnenplaats Kasteel Wawel| ©Dennis Jarvis

Vlakbij het historische centrum staat de Wawelheuvel en het imposante kasteel met dezelfde naam. Vanaf de top heb je een perfect uitzicht over de stad en kun je dit 14e-eeuwse renaissancekasteel zien.

Het kan elke dag van 9:30 tot 16:00 uur (in de zomer tot 17:00 uur) worden bezocht en binnen vind je de kroonkist, de koninklijke wapenkamer, de koninklijke appartementen, de crypten van beroemde mensen en mijn favoriete plek, de drakengrot.

Het is een echte aanrader om alleen of met een groep te bezoeken als je een rondleiding door Kasteel Wawel boekt, want Kasteel Wawel is een van de symbolen van de stad Krakau.

Boek een rondleiding door het Wawel Kasteel

6. Wandel over de Grote Markt

Markt in Krakau| ©Francisco Anzola
Markt in Krakau| ©Francisco Anzola

In elke stad is er een plek om rond te dwalen, winkels te bekijken, naar de lokale bevolking te kijken, rustig te lunchen of gewoon te zitten en te ontspannen. In Krakau is dat het Marktplein, een plein in middeleeuwse stijl omringd door kleurrijke paleizen.

Je zult er tijdens je bezoek vaak langs komen, dus geniet ervan en verken het rustig, want het is de moeite waard.

En natuurlijk is het inbegrepen in het reisschema wanneer je een Krakau Oude Stad tour en andere city tours boekt.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau

7. Ga de kathedraal van Krakau binnen

Binnen in de Wawel kathedraal| ©Terrazzo
Binnen in de Wawel kathedraal| ©Terrazzo

De kathedraal van de stad staat op de Wawelheuvel, is gewijd aan St. Stanislaus en is meer dan 1000 jaar oud. Het is een van de belangrijkste gebouwen in Polen en is daarom inbegrepen bij het boeken van een rondleiding door de Oude Stad en de toegang is gratis.

Binnen kun je geen foto's maken en als je de toren wilt beklimmen om het uitzicht over de stad vanuit de lucht te bekijken, moet je ongeveer vier euro betalen. Als je dit bezoek interessant vindt, aarzel dan niet om andere van de beste kerken van Krakau aan je route toe te voegen. Je zult er geen spijt van krijgen.

Boek een rondleiding door de Oude Stad en de Joodse wijk

8. Bezoek de vesting Barbican

Barbikaan Vesting| ©Fred Romero
Barbikaan Vesting| ©Fred Romero

Dit stevige fort ligt in het centrum van Krakau en is ongeveer 25 meter hoog. Het werd in de 15e eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen de opmars van het Ottomaanse Rijk en hoewel een bezoek aan het interieur niet nodig is, moet je er wel even omheen lopen om de gotische stijl te waarderen.

Je vindt het net voorbij de Floriaanse Poort en, net als andere sites die we al hebben genoemd, is het van groot historisch belang en is het meestal inbegrepen bij het boeken van een rondleiding door de Oude Stad van Krakau.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau

9. Proef de Poolse keuken

Geniet van de typisch Poolse Pierogi| ©Quinn Dombrowski
Geniet van de typisch Poolse Pierogi| ©Quinn Dombrowski

De lijst van dingen die je kunt zien en doen in Krakau is niet compleet zonder de Poolse keuken te noemen. De populairste drank in het land is wodka, maar hoe zit het met de traditionele gerechten?

In de restaurants van Krakau vind je delicatessen als Pierogi, Paprykarz of Zurek, die allemaal voornamelijk bestaan uit vlees, pasta en kruiden.

De Poolse keuken neemt elementen over van andere keukens zoals de Armeense, Slavische, Turkse, Duitse, Joodse en Franse. Het resultaat is voortreffelijk en de beste manier om het zelf te ervaren is door een aantal traditionele restaurants in de stad te bezoeken of een culinaire rondleiding door Krakau te boeken.

Boek een gastronomische tour door Krakau

10. Bezoek Warschau vanuit Krakau

Warschau| ©Lide Etxeberria
Warschau| ©Lide Etxeberria

Een andere tip die ik je kan geven voor het plannen van je reis naar Krakau is om je niet te beperken tot de stad zelf. Veel mensen vragen zich voor hun reis af of het beter is om Krakau of Warschau te bezoeken, maar de waarheid is dat je niet hoeft te kiezen.

Als je genoeg tijd hebt tijdens je reis, kun je op eigen gelegenheid van Krakau naar Warschau reizen of deelnemen aan een van de georganiseerde excursies rond Krakau- mis geen van beide steden! En als je nog steeds hongerig bent naar meer, bekijk dan dit bericht over hoe je van Krakau naar Wroclaw komt.

Ik raad je aan om van tevoren een reis naar Warschau vanuit Krakau te boeken, zodat je niet overvallen wordt - Polen wacht op je!

Boek een tour naar Warschau vanuit Krakau

11. Ontdek het Collegium Maious

Binnenplaats van het Collegium Maious| ©Craig Wyzik
Binnenplaats van het Collegium Maious| ©Craig Wyzik

Het gebouw waarin Copernicus studeerde, ligt in de oude binnenstad van Krakau en valt op door de prachtige binnenplaats.

Als je geïnteresseerd bent in astronomie moet je het universiteitsmuseum bezoeken, maar als je dat niet bent kun je ook 's avonds komen, als de georganiseerde rondleidingen voorbij zijn, om te ontspannen in de tuin en de architectuur te bewonderen.

Plan je bezoek in detail

Krakau| ©Gian Luca Sgaggero
Krakau| ©Gian Luca Sgaggero

Zoals je ziet heeft Krakau toeristen veel te bieden, maar als grote hoofdstad heeft het ook seizoensgebonden evenementen die je niet mag missen.

Kies de datum van je bezoek aan Krakau (mijn aanbeveling is om met Kerstmis naar Krakau te reizen, vooral als je Krakau met kinderen bezoekt) en bekijk dan deze lijst met dingen die je kunt doen in de Poolse stad:

Elke tijd van het jaar heeft zo zijn voordelen. Of je nu Krakau in de winter bezoekt, Krakau in de zomer, Krakau in de herfst of Krakau in de lente, er is van alles te doen, dus reserveer minimaal 3 dagen voor je bezoek.

Als je minder lang blijft en tijd wilt besparen, raad ik je aan om van tevoren luchthaventransfers naar Krakau te boeken). Er zijn hier echter verschillende routes beschikbaar die je kunt raadplegen, zelfs als je meer of minder dagen blijft:

Boek een transfer van/naar de luchthaven van Krakau