Duur van de rondleidingen en bezoeken in Auschwitz

Als jij een van die mensen bent die alles tot in de puntjes geregeld willen hebben als je op reis gaat, dan kan ik je helpen met het berekenen van de tijd die je nodig hebt om Auschwitz te bezoeken en om er vanuit Krakau te komen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

3 minuten lezen

Duur van de rondleidingen en bezoeken in Auschwitz

Tijdens het bezoek aan het concentratiekamp | Lāsma Artmane

Als we reizen is de tijd helaas niet oneindig en je dagen in Krakau zullen zeker voorbij vliegen. Om je tijdschema goed te organiseren en ervoor te zorgen dat je geen tijd te kort komt, moet je weten dat je tussen een halve dag en een hele dag zult moeten besteden aan een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz.

Let op, ik zal uitleggen hoe lang de bezoeken duren, hoeveel tijd je nodig hebt als je het op je eigen tempo wilt bezoeken en hoe lang de reis vanuit Krakau duurt.

Hoe lang duren de Auschwitz tours vanuit Krakau?

Hoe kom ik in Auschwitz?| ©smartpic M
Hoe kom ik in Auschwitz?| ©smartpic M

Als je ervoor kiest om een all-inclusive tour naar Auschwitz vanuit Krakau te boeken, reken er dan op dat de totale duur (inclusief transfers en rondleiding) ongeveer 7 uur zal zijn, dus je zult meer dan een halve dag aan deze tour hebben besteed.

Afhankelijk van de taal waarin je de tour wilt doen, kun je op een bepaald tijdstip vertrekken. Het goede? In Hellotickets vind je de beschikbaarheid om het in het Spaans te doen op verschillende tijdstippen van de dag, dus de flexibiliteit die je hebt om je dag in te delen is maximaal.

De reistijd is iets meer dan een uur en de rondleiding duurt ongeveer drie uur, dus we hebben een dag van ongeveer 7 uur voor de boeg. De eerste tour vertrekt vanuit Krakau om 6:30's ochtends, om in Auschwitz te zijn tijdens de opening van het kamp (deze optie is natuurlijk alleen geschikt voor de meest ongeduldige of vroege vogels). Vanaf dit tijdstip vertrekken we elke 30 minuten, met het laatste vertrek rond het middaguur. Je kunt verwachten zeven uur na vertrek terug te zijn in Krakau.

Boek je Auschwitz tour vanuit Krakau

Hoe lang duurt de tour naar het concentratiekamp Auschwitz op eigen gelegenheid?

Bezoek het kamp Auschwitz| ©Jim McDougall
Bezoek het kamp Auschwitz| ©Jim McDougall

Er is geen tijdslimiet om in het kamp te blijven. Wanneer je je tickets voor de Auschwitz tour koopt, moet je de datum en tijd kiezen waarop je het kamp wilt betreden, aangezien alle ingangen worden geregistreerd.

Eenmaal binnen kun je ongeveer drie uur besteden aan het bezoeken van de twee kampen in Auschwitz-Birkenau. Het idee is dat je eerst de documentaire in het bezoekerscentrum bekijkt (15 minuten) en dan verder gaat om het eerste kamp te ontdekken met zijn tentoonstellingszalen met voorwerpen en bezittingen van de slachtoffers en even stopt om de details te waarderen.

Bij aankoop van je tickets krijg je gratis toegang tot een audiogids die alles wat je ziet via een koptelefoon uitlegt terwijl je door de verschillende delen van het kamp loopt. Vergeet niet om aan het einde van de tour de tijd toe te voegen die je nodig hebt om terug te keren naar Krakau, zodat je in totaal meer dan 7 uur nodig hebt (tel de wachttijd bij de kassa erbij op als je je tickets niet van tevoren online hebt gekocht).

Boek je Auschwitz tour vanuit Krakau

Hoe lang duurt het om van Krakau naar Auschwitz te komen?

Uitkijktoren| ©bipolars polaroids
Uitkijktoren| ©bipolars polaroids

Auschwitz ligt in de Poolse stad Oświęcim, ongeveer 70 kilometer van de hoofdstad. Als je over de weg reist, duurt het al met al niet langer dan een uur en een kwartier, afhankelijk van het verkeer. Zie mijn artikel over hoe je vanuit Krakau naar Auschwitz komt voor meer details.

Met de bus

Als je met een georganiseerde tour vanuit Krakau naar Auschwitz reist, is de reis rechtstreeks en zonder tussenstops. De reis duurt iets langer als je ervoor kiest om de bus van het openbaar vervoer te nemen. Met vertrektijden van 6 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds heb je de hele dag de tijd om zonder problemen van en naar Auschwitz te reizen.

Met de trein

Als je met de trein reist, moet je van spoor wisselen, waardoor de reis bijna twee uur duurt. Tel daarbij op de twee kilometer van het treinstation naar de ingang van het concentratiekamp (lopen kan een half uur extra duren).

Boek je reis naar Auschwitz vanuit Krakau

Hoe lang duurt de gecombineerde Auschwitz en Zoutmijn tour?

In de zoutmijnen| ©Alexander Johmann
In de zoutmijnen| ©Alexander Johmann

Een populaire optie voor reizigers naar Krakau is om een tour naar Auschwitz en de zoutmijnen te boeken, omdat het de bedoeling is om je tijd optimaal te benutten door beide bezoeken op één dag te doen.

Je bezoekt eerst het concentratiekamp en daarna brengt de bus je naar de ingang van de Zoutmijnen, waar je een rondleiding kunt krijgen.

Verwacht dat de totale duur van deze tour ongeveer 11 uur is, dus plan die dag niets anders. De rest van je reis heb je echter vrije tijd om je dag in Krakau op je gemak in te delen.

Boek de Auschwitz en Zoutmijn Tour