Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau

Als u klaar bent voor een reis naar het donkerste verleden van de recente geschiedenis van Europa, komt u alles te weten over deze noodlottige episode in Auschwitz.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau

Het concentratiekamp | ©Fadjar Djulizar

Helaas heeft een plek als deze geen introductie nodig. Wat tientallen jaren geleden een folterkamp was, is nu een historisch museum dat de fouten uit het verleden aan de jongere generatie wil uitleggen en wil voorkomen dat de herinnering aan de slachtoffers verloren gaat.

Auschwitz verwijst niet naar één, maar naar drie verschillende kampen: een administratief centrum (Auschwitz I), een vernietigingskamp (Auschwitz-Birkenau) en een werkkamp (Auschwitz III). Ze liggen op ongeveer een uur en een kwartier van Krakau en er zijn verschillende mogelijkheden om ze te bezoeken. Ik heb ze allemaal voor u geanalyseerd, zodat u gemakkelijker de juiste keuze kunt maken.

Mijn favoriet

Auschwitz dagtocht vanuit Krakau

All inclusive voor de beste prijs

Dit is de meest complete optie die u kunt vinden als u de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau wilt bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids. Het omvat ook retourtransport vanuit Krakau tegen de beste prijs die ik op internet heb gevonden.

Duur: 7 uur

De drie concentratiekampen in Auschwitz Birkenau maken deel uit van een zeer groot complex, vol historische details die een bezoek meer dan waard zijn. Een bezoek aan Auschwitz is iets wat je waarschijnlijk maar één keer in je leven zult doen en het hebben van een deskundige gids is voor mij essentieel: zij geven je de meest relevante details van dit barre moment in de geschiedenis, maar ze helpen je ook begrijpen hoe het leven in de concentratiekampen was, hoe het harde werk daar plaatsvond en bovenal luister je naar alles met het grootste respect.

Bij deze Auschwitz tour vanuit Krakau is ook het vervoer van en naar Krakau inbegrepen, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken bij het organiseren van uw dag in Auschwitz, en de gids geeft u de tour in het Engels, wat essentieel is om alle details te begrijpen. Vroege vogels kunnen ervoor kiezen om de tour om 6.30 uur te nemen en hebben dan overdag meer tijd om Krakau te verkennen. Er is ook de mogelijkheid om de tour om 9 uur 's ochtends te doen.

Waarom ik deze optie goed vind: Van alle manieren om Auschwitz te bezoeken is dit de meest complete en comfortabele, met de laagste prijs en de Engels sprekende gids.

Aanbevolen als... u Auschwitz wilt bezoeken met een gespecialiseerde gids om het maximale uit de ervaring te halen.


Zelf rondleiding

Auschwitz tickets met transfer vanuit Krakau

Bezoek Auschwitz in uw eigen tempo met een gedrukte gids

Als u niet van rondleidingen houdt, kunt u altijd op eigen gelegenheid de concentratiekampen van Auschwitz bezoeken, aan de hand van een gedrukte gids of een audiogids. Deze optie is inclusief vervoer vanuit Krakau en toegang tot het kamp, maar u heeft geen gespecialiseerde gids.

Duur: 7 uur

Er zijn twee manieren om de Auschwitz-kampen te bezoeken: individueel of met een rondleiding. Met een rondleiding door Auschwitz met een transfer vanuit Krakau kunt u in uw eigen tempo gaan, zonder dat u een groep met gids hoeft te volgen. Deze ticketoptie met transfers kost € 36 en omvat het vervoer naar de kampen en een gedrukte gids om u tijdens uw bezoek wegwijs te maken.

Wanneer u uw reservering maakt, ontvangt u een bevestigingsmail met het ontmoetingspunt voor de bus die u naar Auschwitz brengt. Eenmaal bij de kampen aangekomen, heeft u ruim de tijd om ze in uw eigen tempo te bezoeken (ongeveer drieënhalf uur) en daarna brengt de chauffeur u terug naar Krakau. Tip! Wanneer u een datum kiest, vermijd dan indien mogelijk weekends en feestdagen om drukte te vermijden.

Waarom ik deze optie goed vind: Met deze optie hoeft u zich geen zorgen te maken over de organisatie van uw bezoek aan Auschwitz, want het vervoer vanuit Krakau en de toegang tot het kamp zijn inbegrepen, maar u kunt wel in uw eigen tempo de delen bezoeken die u het meest interessant vindt. Het is ook een goede optie voor de meer gevoelige onder u, omdat u dan niet de pijnlijke details hoeft te horen die tijdens de rondleidingen worden verteld.

Aanbevolen als... u niet van rondleidingen houdt, maar de concentratiekampen Auschwitz Birkenau in uw eigen tempo wilt bezoeken en zelf wilt bepalen waar en hoe lang u wilt stoppen.


Het spaarpakket

Auschwitz en Wieliczka zoutmijn dagtocht vanuit Krakau

Twee van Krakau's beste dagtochten tegen de beste prijzen

Bespaar door de twee beste sightseeingtours van Krakau te boeken|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Duur: 11 uur

Als u het meeste uit uw tijd wilt halen, is dit de beste optie, omdat het een rondleiding door de Auschwitz concentratiekampen combineert met een excursie naar de Wieliczka zoutmijnen, de twee populairste en meest relevante bezoeken die u tijdens uw reis naar Krakau kunt maken.

U besteedt een volledige dag aan beide excursies. U wordt te allen tijde begeleid door een deskundige Engelssprekende gids en de prijs is inclusief de diensten van de gids, entreegelden voor beide monumenten en transfers van en naar uw hotel in Krakau en tussen de verschillende bezienswaardigheden. Eten en drinken zijn niet inbegrepen, dus u kunt een picknick in uw rugzak meenemen of eten kopen tussen de twee tochten door.

De eerste stop is Auschwitz, waar de rondleiding ongeveer drie uur duurt. Vervolgens bezoekt u in de namiddag de beroemde zoutmijnen van Wieliczka, ideaal om even bij te komen na de concentratiekampervaring.

Waarom ik deze optie leuk vind: Als u een reis naar Krakau plant, zult u gelezen hebben dat de rondleiding door Auschwitz en het bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen de twee meest gevraagde ervaringen van reizigers zijn. Met deze combinatie kunt u beide bezoeken op één dag afleggen, wat tijd en geld bespaart en de rest van uw reis vrijmaakt om de stad op uw gemak te verkennen.

Aanbevolen als... u van plan bent beide rondleidingen te doen en geld wilt besparen door beide rondleidingen te boeken.


Samengevat vergelijken wij de drie opties


Hoeveel kost een bezoek aan Auschwitz: toegangsprijzen en rondleidingen

Neem de tijd om te bezoeken| ©Jean Carlo Emer
Neem de tijd om te bezoeken| ©Jean Carlo Emer

Als u zich afvraagt hoeveel het kost om Auschwitz te bezoeken, moet u weten dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van welke optie u kiest: een standaard ticket zonder gids en audiogids kost €10 per volwassene aan de kassa, terwijl als u meegaat met een georganiseerde tour met gids en vervoer vanuit Krakau in het Engels u €25 betaalt bij Hellotickets.

Voor mij is dit de handigste optie, want voor het kleine prijsverschil kom je met een privébus naar de poort van het concentratiekamp en word je na het bezoek weer afgezet in het centrum van Krakau, zonder je zorgen te maken over wachttijden en vooral onder begeleiding van een deskundige gids. Hier is een artikel met alle informatie over toegangskaarten voor Auschwitz.

Koop het gecombineerde ticket of tour naar Auschwitz en de Zoutmijnen

Gids die het verhaal aan een groep vertelt| ©Signe Brockman
Gids die het verhaal aan een groep vertelt| ©Signe Brockman

De zoutmijn tours vanuit Krakau zijn, samen met het bezoek aan Auschwitz, de meest populaire attracties in het land. Als u weet dat u Krakau niet wilt verlaten zonder beide te bezoeken, is een handige optie om de Auschwitz en Zoutmijnen tour samen te kopen.

Met deze optie bespaart u geld en tijd, want u hoeft bij beide locaties niet in de rij te staan en u wordt te allen tijde begeleid door een gids die uitleg geeft over alles wat u ziet, zowel in het concentratiekamp als in de zoutmijnen.

Boek uw tour naar Auschwitz en de zoutmijnen

Hoe kom ik in Auschwitz?

Bezoek het kamp Auschwitz| ©Jim McDougall
Bezoek het kamp Auschwitz| ©Jim McDougall

Het is het handigst om met een rondleiding vanuit Krakau naar het concentratiekamp Auschwitz te gaan, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het vinden van eigen vervoer. Tours gebruiken vaak een privébus of minibus om u van en naar Auschwitz-Birkenau te brengen vanuit het centrum van Krakau.

Maar als u wilt, kunt u ook met de trein, met de bus of zelfs met de auto gaan, als u besloten hebt een auto te huren tijdens uw reis. Volledige details over elke optie vindt u hier: hoe Auschwitz te bereiken vanuit Krakau.

Openingstijden Auschwitz

Watchtower| ©bipolars polaroids
Watchtower| ©bipolars polaroids

Het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is elke dag van de week geopend, elke dag van het jaar (behalve Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Paaszondag).

In het algemeen variëren de openingstijden van Auschwitz afhankelijk van het seizoen van winter tot zomer, maar meestal zijn ze open tussen 8.00 en 15.00 uur in de winter en tot 17.00 of 18.00 uur in de zomer.

Duur van de rondleidingen en bezoeken aan Auschwitz

Toegang tot Auschwitz| ©steve_w
Toegang tot Auschwitz| ©steve_w

Afhankelijk van welke optie u kiest (een rondleiding met gids of op eigen gelegenheid) zult u meer of minder tijd nodig hebben, maar u moet rekenen op een halve tot een hele dag om de terugreis vanuit Krakau en de rondleiding in het complex te organiseren.

De excursie van Hellotickets naar Auschwitz vanuit Krakau duurt bijvoorbeeld ongeveer 7 uur en u kunt ervoor kiezen om deze excursie vroeg in de ochtend te doen of later op de dag te vertrekken. Ongeveer 6 of 7 uur later bent u terug in uw hotel.

Als u kiest voor het gecombineerde bezoek aan Auschtwitz en de zoutmijnen, zal de rondleiding onvermijdelijk langer duren, maar u kunt beide bezoeken op één dag doen. Reken op een totale duur van 11 tot 12 uur.

Zie mijn artikel over Auschwitz Tour Duur en Auschwitz Tours om u te helpen uw dag te organiseren.

Wat te zien in Auschwitz

Draadhekken omringen het hele veld| ©Tomas Forgac
Draadhekken omringen het hele veld| ©Tomas Forgac

Tijdens uw bezoek aan Auschwitz ziet u de twee belangrijkste kampen: Auschwitz I en Auschwitz II. De rondleiding begint met het eerste kamp, gebouwd in 1940 door het naziregime om 15.000 tot 20.000 gevangenen te huisvesten. Later werd Auschwitz II Birkenau gebouwd, waardoor het aantal gevangenen toenam tot 90.000. Daar bevonden zich de gaskamers, die aan het eind van de oorlog door nazi-functionarissen werden vernietigd in een poging hun misdaden te verbergen.

Het eerste wat u te zien krijgt bij aankomst is een 15 minuten durende documentaire in het bezoekerscentrum die u contextueel oriënteert op de geschiedenis van de site. Tussen de scènes door ziet u de momenten waarop het kamp in 1945 door het Sovjetleger werd bevrijd.

Vervolgens gaat u door de ijzeren poort van Auschwitz I, waarop in het Duits de macabere zin "Work will set you free" te lezen is. Van daaruit gaat de rondleiding verder door de verschillende gevangenenbarakken, die zijn omgebouwd tot museum. U ziet ook de schietmuur, de wachttorens van Auschwitz Birkenau, het hoofdgebouw dat naar de gaskamers leidt, de schoorstenen en het prikkeldraad. Als u meer wilt weten over wat u kunt verwachten tijdens uw bezoek, is hier mijn artikel over wat u kunt zien in Auschwitz.

Praktische tips voor uw bezoek aan Auschwitz

Bagage gestolen van gevangenen| ©Fred Romero
Bagage gestolen van gevangenen| ©Fred Romero

Bij elke andere excursie zijn de aanbevelingen die voor vertrek kunnen worden gegeven meestal meer praktisch van aard: wat moet je meenemen in je rugzak, welke schoenen heb je nodig, waar moet je eten, waar maak je de beste foto's... In dit geval denk ik echter dat de eerste aanbeveling van emotionele aard moet zijn. Ik laat u hier een stap voor, maar u kunt ook dit artikel raadplegen met 10 tips voor een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau.

Het meest emotionele deel

Er zijn velen die het bezoek aan de Auschwitz kampen als morbide betitelen. Maar als het met het nodige respect gebeurt, is het een waardevolle geschiedenisles om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden.

Hiermee wil ik dat u in gedachten houdt dat Auschwitz geen pretpark is of een plek om foto's te maken; probeer u altijd met het grootste respect te gedragen. Ook de rondleiding door Auschwitz kan moeilijk zijn voor de meer gevoelige personen en wordt niet aanbevolen voor kinderen.

Gedrukte gids

De gedrukte gids, die u bij de ingang in verschillende talen kunt kopen voor minder dan 3 euro, is essentieel voor de oriëntatie tijdens uw bezoek. Als u geen privé-transfer hebt, kunt u vanaf het hoofdstation van Krakau een trein nemen, die er ongeveer tweeënhalf uur over doet.

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel tijd heb ik nodig om Auschwitz te bezoeken?

  Normaal gesproken duurt de dagtocht met rondleiding en transfer vanuit Krakau een halve tot een hele dag.

 • Is het mogelijk om foto's te maken in Auschwitz?

  Ja, in het algemeen zijn er geen beperkingen (behalve op enkele specifieke punten), maar het is altijd aan te bevelen dit te doen met respect voor wat deze plaats vertegenwoordigt.

 • Kan ik Auschwitz alleen bezoeken?

  Ja, u kunt alleen het toegangskaartje kopen en zelfs alleen de transfer vanaf Krakau stad huren en dan Auschwitz op eigen gelegenheid bezoeken.

 • Kan ik Auschwitz bezoeken met kinderen?

  Dit wordt niet aanbevolen, omdat het bezoek zich richt op een zeer harde historische periode en de details zeer onaangenaam kunnen zijn voor kinderen.