Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau

Als je klaar bent voor een reis naar het donkerste verleden van de recente geschiedenis van Europa, kom je alles te weten over deze noodlottige episode in Auschwitz.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau

Het concentratiekamp | ©Fadjar Djulizar

Helaas behoeft een plek als deze geen introductie. Wat tientallen jaren geleden een martelkamp was, is vandaag de dag een historisch museum dat aan nieuwe generaties de fouten uit het verleden probeert uit te leggen, om te voorkomen dat de herinnering aan de slachtoffers verloren gaat.

Als we het over Auschwitz hebben, hebben we het niet over één, maar over drie verschillende kampen: een administratief centrum (Auschwitz I), een vernietigingskamp (Auschwitz-Birkenau) en een werkkamp (Auschwitz III). Ze liggen op ongeveer een uur en een kwartier van Krakau en er zijn verschillende excursies om ze vanuit Krakau te bezoeken.

Mijn favoriet

Auschwitz dagtocht vanuit Krakau

All inclusive voor de beste prijs

Dit is de meest complete optie die je kunt vinden als je de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau wilt bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids. Het is inclusief retourtransport vanaf Krakau tegen de beste prijs die ik op internet heb kunnen vinden.

Duur: van 7 tot 8 uren

Een bezoek aan Auschwitz is iets wat je waarschijnlijk maar één keer in je leven zult doen en het hebben van een deskundige gids is essentieel: hij of zij zal je de meest relevante details geven over dit harde moment in de geschiedenis, maar je ook helpen begrijpen hoe het leven was in de concentratiekampen, hoe het harde werken daar plaatsvond en bovenal zul je alles met het grootste respect aanhoren.

Bij deze excursie naar Auschwitz vanuit Krakau is ook het vervoer van en naar het kamp inbegrepen, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken en de gids neemt je mee op de rondleiding, wat essentieel is om alle details te begrijpen. Vroege vogels kunnen ervoor kiezen om de tour om 6.30 uur te doen, zodat ze overdag meer tijd hebben om Krakau te verkennen. Er is ook een optie om de tour om 9 uur 's ochtends te doen.

Waarom ik deze optie leuk vind: van alle manieren om Auschwitz te bezoeken, is dit de meest complete en de meest comfortabele, met de laagste prijs en de meest deskundige gids.

Aanbevolen als... je Auschwitz wilt bezoeken met een gespecialiseerde gids om het meeste uit de ervaring te halen.


Het spaarpakket

Auschwitz en Wieliczka zoutmijn dagtocht vanuit Krakau

Twee van Krakau's beste dagtochten tegen de beste prijzen

Bespaar door de twee beste sightseeingtours van Krakau te boeken|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Duur: 11 uren

Als je het meeste uit je tijd wilt halen, is dit de beste optie omdat het de tour van de Auschwitz concentratiekampen combineert met een excursie naar de Wieliczka zoutmijnen, de twee meest populaire en relevante bezoeken die je kunt maken tijdens je reis naar Krakau.

Je besteedt een volledige dag aan beide excursies. Je wordt altijd begeleid door een deskundige gids en de prijs is inclusief de diensten van de gids, toegangsprijzen voor beide monumenten en retourtransfers. De eerste halte is Auschwitz, waar de rondleiding ongeveer drie uur duurt. Daarna bezoek je in de namiddag de beroemde Wieliczka zoutmijnen.

Waarom ik deze optie leuk vind: Dit zijn de twee populairste ervaringen voor reizigers en met deze combinatie heb je de mogelijkheid om beide bezoeken op één dag te doen, waardoor je tijd en geld bespaart.

Aanbevolen als... je erover denkt om beide excursies te doen en geld wilt besparen door beide rondleidingen te boeken.


Samengevat vergelijken we de twee opties


Hoeveel kost een bezoek aan Auschwitz: entreegelden en rondleidingen

Neem de tijd voor een bezoek| ©Jean Carlo Emer
Neem de tijd voor een bezoek| ©Jean Carlo Emer

Als je je afvraagt hoeveel het kost om Auschwitz te bezoeken, moet je weten dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van welke optie je kiest: een standaardticket zonder gids en audiogids kost €10 per volwassene aan de kassa, terwijl als je meegaat met een georganiseerde tour met gids en vervoer vanuit Krakau je €25 betaalt bij Hellotickets.

Voor mij is dit de handigste optie, want voor het kleine prijsverschil kun je met een privébus naar de poort van het concentratiekamp en word je na het bezoek weer afgezet in het centrum van Krakau, zonder je zorgen te hoeven maken over wachttijden en bovenal onder begeleiding van een deskundige gids. Hier is een artikel met alle informatie over tickets naar Auschwitz.

Boek een Auschwitz tour vanuit Krakau

Koop een combinatieticket of tour naar Auschwitz en de Zoutmijnen

Gids vertelt het verhaal aan een groep| ©Signe Brockman
Gids vertelt het verhaal aan een groep| ©Signe Brockman

De Zoutmijn tours vanuit Krakau zijn, samen met de Auschwitz tour, de meest populaire attracties in het land. Als je weet dat je Krakau niet wilt verlaten zonder beide te hebben bezocht, is er een handige optie: koop de Auschwitz en Zoutmijnen tour samen.

Met deze optie bespaar je geld en tijd, want je hoeft bij geen van beide locaties in de rij te staan en je wordt te allen tijde begeleid door een gids die uitleg geeft over alles wat je ziet, zowel in het concentratiekamp als in de zoutmijnen.

Boek je tour voor Auschwitz en de zoutmijnen

Routebeschrijving naar Auschwitz

Bezoek kamp Auschwitz| ©Jim McDougall
Bezoek kamp Auschwitz| ©Jim McDougall

Het is het handigst om naar het concentratiekamp Auschwitz te gaan met een rondleiding vanuit Krakau, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je eigen vervoer. De rondleidingen maken meestal gebruik van een privébus of minibus om je van en naar Auschwitz-Birkenau te brengen vanuit het centrum van Krakau.

Maar als je wilt, kun je ook met de trein, bus of zelfs met de auto gaan, als je besloten hebt om een auto te huren tijdens je reis. Alle details over elke optie vind je hier: hoe kom je naar Auschwitz vanuit Krakau.

Boek een tour naar Auschwitz vanuit Krakau

Openingstijden Auschwitz

Uitkijktoren| ©bipolars polaroids
Uitkijktoren| ©bipolars polaroids

Het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is elke dag van de week geopend, elke dag van het jaar (behalve op Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Paaszondag).

Over het algemeen variëren de openingstijden van Auschwitz per seizoen, van winter tot zomer, maar meestal zijn ze open tussen 8.00 en 15.00 uur in de winter en tot 17.00 of 18.00 uur in de zomer.

Boek een tour naar Auschwitz vanuit Krakau

Duur van rondleidingen en bezoeken aan Auschwitz

Toegang tot Auschwitz| ©steve_w
Toegang tot Auschwitz| ©steve_w

Afhankelijk van de optie die u kiest (of u een tour met gids neemt of op eigen gelegenheid gaat) heeft u meer of minder tijd nodig, maar u moet rekening houden met een halve tot een hele dag om de terugreis vanuit Krakau en de tour in het complex te organiseren.

Bijvoorbeeld, de Hellotickets tour naar Auschwitz vanuit Krakau duurt ongeveer 7 uur en u kunt ervoor kiezen om vroeg in de ochtend te gaan of later in de middag te vertrekken, de laatste optie is rond het middaguur. 6-7 uur later bent u terug in uw hotel. Ongeveer 6 of 7 uur later ben je terug in je hotel.

Als je kiest voor het gecombineerde bezoek aan Auschtwitz en de zoutmijnen, is de duur van de excursie onvermijdelijk langer, maar zo kun je beide bezoeken op één dag doen. Reken op een totale duur van 11 tot 12 uur.

Zie mijn artikel over de duur van de Auschwitz tour en Auschwitz tours om je te helpen bij het organiseren van je dag.

Boek een tour naar Auschwitz vanuit Krakau

Wat te zien in Auschwitz

De prikkeldraadversperringen omringen het hele kamp| ©Tomas Forgac
De prikkeldraadversperringen omringen het hele kamp| ©Tomas Forgac

Tijdens je bezoek aan Auschwitz zul je het volgende zien:

  • IJzeren poort van Auschwitz I: Op deze poort kun je in het Duits de macabere zin "Werk zal je bevrijden" lezen.
  • Auschwitz I: Het bezoek begint in dit concentratiekamp dat in 1940 werd gebouwd door het naziregime om tussen de 15.000 en 20.000 gevangenen te huisvesten.
  • Auschwitz II: Auschwitz II Birkenause werd later gebouwd, waardoor het aantal gevangenen tot 90.000 steeg. Hier bevonden zich de gaskamers, die aan het einde van de oorlog door nazi-functionarissen werden vernietigd in een poging hun misdaden te verbergen.
  • Auschwitz Birkenauwachttorens.
  • Documentaire: 15 minuten lang, wordt vertoond in het bezoekerscentrum en geeft een contextuele oriëntatie op de geschiedenis van de site.
  • Schietmuur.
  • Hoofdgebouw dat naar de gaskamers leidt.
  • Schoorstenen.
  • Hekken met prikkeldraad.

Als je meer wilt weten over wat je kunt verwachten tijdens je bezoek, lees dan hier mijn artikel over wat je kunt zien in Auschwitz.

Boek een excursie naar Auschwitz vanuit Krakau

Praktische tips voor je bezoek aan Auschwitz

Bagage van gevangenen| ©Fred Romero
Bagage van gevangenen| ©Fred Romero

Bij elke andere excursie zijn de aanbevelingen die je voor vertrek kunt geven meestal meer praktisch: wat neem je mee in je rugzak, wat voor schoenen heb je nodig, waar ga je eten, waar maak je de beste foto's... In dit geval denk ik echter dat de eerste aanbeveling van emotionele aard moet zijn. Ik laat je hier een stap voor, maar je kunt ook dit artikel met 10 tips voor een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau raadplegen.

Het emotionele gedeelte

Veel mensen vinden een bezoek aan de Auschwitz-kampen morbide. Als je het echter met respect doet, is het een waardevolle geschiedenisles om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden.

Hiermee wil ik zeggen dat je in gedachten moet houden dat Auschwitz geen pretpark is of een plek om foto's te maken; probeer je altijd met het grootste respect te gedragen. De rondleiding door Auschwitz kan ook moeilijk zijn voor gevoelige personen en wordt niet aanbevolen voor kinderen.

Gedrukte gids

De gedrukte gids, die je bij de ingang in verschillende talen kunt kopen voor minder dan 3 euro, is essentieel voor de oriëntatie tijdens je bezoek. Als je geen privétransfer hebt, kun je vanaf het hoofdstation van Krakau de trein nemen, die er ongeveer tweeënhalf uur over doet.

Boek een tour naar Auschwitz vanuit Krakau