Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau

Als u bereid bent een reis te maken naar het donkerste verleden van de recente geschiedenis van Europa, zult u alles te weten komen over deze noodlottige episode in Auschwitz.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau

Het concentratiekamp | ©Fadjar Djulizar

Helaas, een plek als deze heeft geen introductie nodig. Wat tientallen jaren geleden een folterkamp was, is nu een historisch museum dat de fouten uit het verleden wil uitleggen aan de jongere generatie en wil voorkomen dat de herinnering aan de slachtoffers verloren gaat.

Auschwitz verwijst niet naar één, maar naar drie verschillende kampen: een administratief centrum (Auschwitz I), een vernietigingskamp (Auschwitz-Birkenau) en een werkkamp (Auschwitz III). Ze liggen op ongeveer een uur en een kwartier van Krakau en er zijn verschillende mogelijkheden om ze te bezoeken. Ik heb ze allemaal voor u geanalyseerd, zodat u gemakkelijker de juiste voor u kunt kiezen.

Mijn favoriet

Auschwitz dagtocht vanuit Krakau

All inclusive tegen de beste prijs

Dit is de meest complete optie die u zult vinden als u de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau wilt bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids. Het omvat ook retourtransport vanuit Krakau tegen de beste prijs die ik op internet heb gevonden.

Duur: 7 uur

De drie concentratiekampen van Auschwitz Birkenau maken deel uit van een zeer groot complex, vol met historische details die een bezoek meer dan waard zijn. Auschwitz bezoeken is iets wat je waarschijnlijk maar één keer in je leven zult doen en een deskundige gids is voor mij van essentieel belang: hij of zij zal je de meest relevante details geven over dit harde moment in de geschiedenis, maar hij of zij zal je ook helpen begrijpen hoe het leven in de concentratiekampen was, hoe er daar hard gewerkt werd en bovenal zal je alles met het grootste respect aanhoren.

Bij deze optie is ook het vervoer van en naar Krakau inbegrepen, zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken bij het organiseren van uw dag in Auschwitz, en de gids zal u de rondleiding in het Engels geven, wat essentieel is om alle details te begrijpen. Vroege vogels kunnen ervoor kiezen om de tour om 6.30 uur te nemen en hebben dan overdag meer tijd om Krakau te verkennen. Er is ook de mogelijkheid om de tour om 9 uur 's ochtends te doen.

Waarom ik deze optie kies: Van alle manieren om Auschwitz te bezoeken, is dit de meest complete en comfortabele, met de laagste prijs en de Engelssprekende gids.

Aanrader als... u Auschwitz wilt bezoeken met een gespecialiseerde gids om het maximale uit de ervaring te halen.


Rondleiding met gids

Auschwitz tickets met transfer vanuit Krakau

Bezoek Auschwitz in uw eigen tempo met een gedrukte gids

Als u niet van rondleidingen houdt, kunt u de concentratiekampen van Auschwitz ook op eigen gelegenheid bezoeken, met behulp van een gedrukte gids of een audiogids. Deze optie omvat vervoer vanaf Krakau en toegang tot het kamp, maar u krijgt geen gespecialiseerde gids.

Duur: 8 uur

Er zijn twee manieren om de kampen van Auschwitz te bezoeken: individueel of met een rondleiding. Een rondleiding door Auschwitz op eigen gelegenheid met transfer vanuit Krakau geeft u de mogelijkheid om in uw eigen tempo te gaan zonder dat u een groep met gids hoeft te volgen. Deze optie kost € 19 en is inclusief vervoer naar de kampen en een gedrukte gids om u wegwijs te maken.

Wanneer u reserveert, ontvangt u een bevestigingsmail met het ontmoetingspunt om aan boord te gaan van de bus die u naar Auschwitz zal brengen. Eenmaal aangekomen bij de kampen, heeft u ruim de tijd om ze in uw eigen tempo te bezoeken (ongeveer drie en een half uur) en daarna brengt de chauffeur u terug naar Krakau. Tip! Wanneer u een datum kiest, vermijd dan indien mogelijk weekends en feestdagen om drukte te voorkomen.

Waarom ik deze optie kies: Deze optie geeft u de mogelijkheid om het organiseren van uw bezoek aan Auschwitz te vereenvoudigen, omdat het vervoer vanaf Krakau en de toegang tot het kamp inbegrepen zijn, maar geeft u de vrijheid om in uw eigen tempo de delen te bezoeken die u het meest interessant vindt. Het is ook een goede optie voor de meer gevoelige onder u, omdat u de meer pijnlijke details die tijdens de rondleidingen worden verteld, niet hoeft te horen.

Aanrader als... u niet van rondleidingen houdt, maar de concentratiekampen Auschwitz Birkenau in uw eigen tempo wilt bezoeken en zelf wilt bepalen waar en hoe lang u wilt stoppen.


Het spaarpakket

Auschwitz en Wieliczka zoutmijn dagtocht vanuit Krakau

Twee van Krakau's beste dagtochten tegen de beste prijzen

Bespaar door Krakau's twee beste sightseeing tours te boeken|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Duur: 11 uur

Als u het meeste uit uw tijd wilt halen, is dit de beste optie, omdat het een rondleiding door de concentratiekampen Auschwitz combineert met een excursie naar de Wieliczka-zoutmijnen, de twee meest populaire en relevante bezoeken die u tijdens uw reis naar Krakau kunt maken.

U besteedt een volledige dag aan beide excursies. U wordt te allen tijde begeleid door een deskundige Engelssprekende gids en in de prijs zijn de diensten van de gids, de entreegelden voor beide monumenten en de transfers van en naar uw hotel in Krakau en tussen de verschillende bezienswaardigheden inbegrepen. Eten en drinken zijn niet inbegrepen, dus u kunt een picknick in uw rugzak meenemen of wat te eten kopen tussen de twee tours in.

De eerste halte is Auschwitz, waar de rondleiding ongeveer drie uur zal duren. Daarna bezoekt u in de loop van de middag de beroemde zoutmijnen van Wieliczka, ideaal om even bij te komen van de concentratiekampervaring.

Waarom ik deze optie kies: Als u een reis naar Krakau plant, hebt u vast gelezen dat de rondleiding in Auschwitz en het bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen de twee meest gevraagde ervaringen zijn door reizigers. Met deze combinatie heeft u de mogelijkheid om beide op één dag te doen, waardoor u tijd en geld bespaart en de rest van uw reis vrij kunt maken om de stad op uw gemak te verkennen.

Aanbevolen als... u van plan bent om beide tours te doen en geld wilt besparen door beide rondleidingen te boeken.


Samenvattend vergelijken we de drie opties


Wat kost een bezoek aan Auschwitz: toegangsprijzen en rondleidingen

Neem de tijd om| ©Jean Carlo Emer
Neem de tijd om| ©Jean Carlo Emer

Als u zich afvraagt hoeveel het kost om Auschwitz te bezoeken, moet u weten dat de prijzen kunnen variëren, afhankelijk van welke optie u kiest: een standaard ticket zonder gids en audiogids kost €10 per volwassene bij de kassa, terwijl als u deelneemt aan een georganiseerde rondleiding met gids en vervoer vanuit Krakau in het Engels, u €25 betaalt bij Hellotickets.

Voor mij is dit de handigste optie, want voor het kleine prijsverschil kun je met een privébus naar de poort van het concentratiekamp en na het bezoek word je weer in het centrum van Krakau afgezet, zonder je zorgen te hoeven maken over wachttijden en het belangrijkste: je wordt begeleid door een deskundige gids. Hier is een artikel met alle informatie over toegangskaarten voor Auschwitz.

Koop het combiticket of de tour naar Auschwitz en de zoutmijnen

Gids die het verhaal aan een groep vertelt| ©Signe Brockman
Gids die het verhaal aan een groep vertelt| ©Signe Brockman

De rondleidingen door de zoutmijn vanuit Krakau zijn, samen met het bezoek aan Auschwitz, de populairste attracties in het land. Als u weet dat u Krakau niet wilt verlaten zonder beide te hebben bezocht, is het een handige optie om de Auschwitz en Zoutmijnen tour samen te kopen.

Met deze optie bespaart u geld en tijd, want u hoeft bij geen van beide sites in de rij te staan en u wordt voortdurend begeleid door een gids die u uitleg zal geven over alles wat u ziet, zowel in het concentratiekamp als in de zoutmijnen.

Boek uw tour naar Auschwitz en de zoutmijnen

Hoe kom ik in Auschwitz?

Bezoek het kamp Auschwitz| ©Jim McDougall
Bezoek het kamp Auschwitz| ©Jim McDougall

Het is het handigst om het concentratiekamp Auschwitz te bezoeken met een rondleiding vanuit Krakau, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw eigen vervoermiddel. Tours maken vaak gebruik van een privébus of minibus om u van en naar Auschwitz-Birkenau te brengen vanuit het centrum van Krakau.

Maar als u wilt, kunt u ook met de trein, met de bus of zelfs met de auto gaan, als u besloten hebt om tijdens uw reis een auto te huren. Alle details over elke optie vindt u hier: hoe kom ik van Krakau naar Auschwitz?

Openingstijden Auschwitz

Wachttoren| ©bipolars polaroids
Wachttoren| ©bipolars polaroids

Het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is elke dag van de week open, elke dag van het jaar (behalve Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Paaszondag).

Over het algemeen variëren de openingstijden van Auschwitz per seizoen, van winter tot zomer, maar meestal zijn zij geopend tussen 8.00 en 15.00 uur in de winter en tot 17.00 of 18.00 uur in de zomer.

Duur van de rondleidingen en bezoeken aan Auschwitz

Ingang van Auschwitz| ©steve_w
Ingang van Auschwitz| ©steve_w

Afhankelijk van de optie die u kiest (rondleiding met gids of op eigen gelegenheid) zult u meer of minder tijd nodig hebben, maar u moet rekenen op een halve tot een hele dag om de terugreis vanuit Krakau en de rondleiding binnen het complex te organiseren.

De excursie van Hellotickets naar Auschwitz vanuit Krakau duurt bijvoorbeeld ongeveer 7 uur en u kunt ervoor kiezen deze excursie 's ochtends vroeg te doen of later op de dag te vertrekken; de laatste optie is rond het middaguur. Ongeveer 6 of 7 uur later bent u terug in uw hotel.

Als u kiest voor het gecombineerde bezoek aan Auschtwitz en de zoutmijnen, zal de tour onvermijdelijk langer duren, maar het zal u toelaten beide bezoeken op één dag te doen. Verwacht dat de totale duur tussen 11 en 12 uur zal zijn.

Zie mijn artikel over Auschwitz Tour Duur en Auschwitz Tours om u te helpen uw dag te organiseren.

Wat te zien in Auschwitz

Het hele veld is omheind met hekken.| ©Tomas Forgac
Het hele veld is omheind met hekken.| ©Tomas Forgac

Tijdens uw bezoek aan Auschwitz krijgt u de twee belangrijkste kampen te zien: Auschwitz I en Auschwitz II. De rondleiding begint met het eerste kamp, dat in 1940 door het nazi-regime werd gebouwd om 15.000 tot 20.000 gevangenen te huisvesten. Later werd Auschwitz II Birkenau gebouwd, waardoor het aantal gevangenen steeg tot 90.000. In dit laatste gebouw bevonden zich de gaskamers, die aan het eind van de oorlog door nazi-functionarissen werden vernietigd in een poging hun misdaden te verbergen.

Het eerste wat u bij aankomst te zien krijgt, is een documentaire van 15 minuten in het bezoekerscentrum, die u wegwijs maakt in de context van de geschiedenis van de site. Tussen de scènes door ziet u de momenten waarop, in 1945, het kamp door het Sovjetleger werd bevrijd.

Vervolgens komt u door de ijzeren poort van Auschwitz I, waarop in het Duits de macabere zin "Werk zal u bevrijden" te lezen is. Van daaruit gaat de rondleiding verder door de verschillende gevangenenbarakken, die zijn omgebouwd tot museum. U ziet ook de schietmuur, de wachttorens van Auschwitz Birkenau, het hoofdgebouw dat naar de gaskamers leidde, de schoorstenen en het prikkeldraad. Als u meer wilt weten over wat u tijdens uw bezoek kunt verwachten, vindt u hier mijn artikel over wat er in Auschwitz te zien is.

Praktische tips voor uw bezoek aan Auschwitz

Bagage gestolen van gevangenen| ©Fred Romero
Bagage gestolen van gevangenen| ©Fred Romero

Bij elke andere excursie zijn de aanbevelingen die voor vertrek kunnen worden gegeven meestal meer praktisch van aard: wat neem je mee in je rugzak, wat voor schoenen heb je nodig, waar ga je eten, waar maak je de beste foto's... In dit geval denk ik echter dat de eerste aanbeveling van emotionele aard moet zijn. Ik laat u hier een stapje voor, maar u kunt ook dit artikel raadplegen met 10 tips voor een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau.

Het meest emotionele deel

Er zijn velen die het bezoek aan de kampen van Auschwitz als morbide betwijfelen. Maar als het met het nodige respect wordt gedaan, is het een waardevolle geschiedenisles in het bewaren van de herinnering en de nagedachtenis van de slachtoffers.

Hiermee wil ik zeggen dat u niet mag vergeten dat Auschwitz geen pretpark is of een plaats om foto's te nemen; probeer u altijd met het grootste respect te gedragen. Ook de rondleiding in Auschwitz kan moeilijk zijn voor de meer gevoelige personen en wordt niet aanbevolen voor kinderen.

Gedrukte gids

De gedrukte gids, die u bij de ingang in verschillende talen kunt kopen voor minder dan 3 euro, is van essentieel belang voor de oriëntatie tijdens uw bezoek. Als u geen eigen vervoer heeft, kunt u vanaf het hoofdstation van Krakau de trein nemen, die er ongeveer twee en een half uur over doet.

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel tijd heb ik nodig om Auschwitz te bezoeken?

  Normaal gesproken duurt de dagtocht met rondleiding en transfer vanuit Krakau een halve tot een hele dag.

 • Is het mogelijk om foto's te maken in Auschwitz?

  Ja, over het algemeen zijn er geen beperkingen (behalve op enkele specifieke punten), maar het is altijd aan te bevelen dit te doen met respect voor wat deze plaats vertegenwoordigt.

 • Kan ik Auschwitz op eigen gelegenheid bezoeken?

  Ja, u kunt alleen het toegangskaartje kopen en u kunt zelfs alleen de transfer vanuit Krakau huren en dan Auschwitz op eigen gelegenheid bezoeken.

 • Kan ik Auschwitz met kinderen bezoeken?

  Dit is niet aan te bevelen, omdat het bezoek gericht is op een zeer harde historische periode en de details zeer onaangenaam kunnen zijn voor kinderen.