Dingen om te doen in Auschwitz

In tegenstelling tot andere tours en bezoeken in Polen is het niet de meest aangename, maar het zal zeker een stempel op je drukken. Een bezoek aan Auschwitz is een must. Ik zal je vertellen wat je daar zult zien

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

Dingen om te doen in Auschwitz

Detail van concentratiekamp Auschwitz | Frederick Wallace

Als je een bezoek aan Auschwitz organiseert, zijn er twee manieren om het te bezoeken: op eigen houtje, door kaartjes te kopen, of door mee te gaan met een van de Auschwitz rondleidingen vanuit Krakau. Persoonlijk raad ik de tweede optie aan, omdat je je niet alleen geen zorgen hoeft te maken over de logistiek om er te komen, maar ook wordt vergezeld door een deskundige gids die je helpt deze tragische episode in de geschiedenis te begrijpen.

Tijdens je bezoek zie je de twee belangrijkste kampen: Auschwitz I en Auschwitz II, slechts 3 kilometer van elkaar verwijderd. Hier is een lijst van wat je te zien krijgt tijdens de rondleiding.

Kamp Auschwitz I

Ingang van concentratiekamp Auschwitz I| ©NH53
Ingang van concentratiekamp Auschwitz I| ©NH53

Dit is de ingang van het vernietigingskamp en het oorspronkelijke deel van het Auschwitz-Birkenau complex en is natuurlijk inbegrepen als je een tour naar Auschwitz boekt. Het werd in 1940 gebouwd door de nazi's met het idee om 15.000 tot 20.000 gevangenen vast te houden.

De rondleiding door Auschwitz begint hier, waar het bezoekerscentrum is gevestigd. Je herkent meteen de ijzeren poort die op alle foto's te zien is, met daarop het beroemde opschrift "Werk zal je bevrijden".

Boek een tour naar Auschwitz

De korte documentaire van het bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Auschwitz| ©Antonio Giardiello
Bezoekerscentrum Auschwitz| ©Antonio Giardiello

Als je een tour naar Auschwitz boekt, is een bezoek aan het Auschwitz Bezoekerscentrum aan het begin van de tour inbegrepen. Hier krijg je een korte documentaire (ongeveer 15 minuten) om je te helpen de context te begrijpen van wat je daarna te zien krijgt.

Naar mijn mening is het de tijd zeker waard (vooral als je geen gids of audiogids hebt ingehuurd voor het bezoek) omdat het erg dynamisch is en alles heel goed wordt uitgelegd. De documentaire is in zwart-wit en toont originele beelden uit die tijd.

Boek een tour naar Auschwitz

De grote barakken met artefacten en foto's van de slachtoffers

Toiletartikelen van gevangenen| ©Antonio Giardiello
Toiletartikelen van gevangenen| ©Antonio Giardiello

Het eerste wat opvalt als je het terrein betreedt, zijn de enorme bakstenen barakken waar de Joden aankwamen en waar ze werden ondergebracht tijdens hun verblijf in het kamp.

Sommige zijn nu omgebouwd tot museum, waar enkele bezittingen van gevangenen worden tentoongesteld die na de bevrijding van het kamp zijn teruggevonden. Je ziet er kleine voorwerpen voor persoonlijke hygiëne, kleren, schoenen, koffers... In dit gedeelte begint de spanning van het bezoek toe te nemen en wordt het zwaarder.

De tentoongestelde voorwerpen in de barakken

Langs sommige gangen zie je ook eindeloze muren vol met foto's van Joden van wie het leven eindigde in Auschwitz. Hierop zie je de datum van hun aankomst in het kamp en de datum van hun uitroeiing. Terwijl degenen die in de eerste paar maanden aankwamen er lange tijd werkten totdat ze werden uitgeroeid, hielden degenen die het laatst aankwamen het nauwelijks weken of maanden vol voordat hun leven eindigde.

Als je de Auschwitz tour met kinderen boekt, is mijn advies om niet te lang stil te staan bij dit deel van de tentoonstelling, omdat de details erg verontrustend kunnen zijn (er is zelfs een grote kamer met het haar dat de gevangenen bij aankomst werd afgeschoren).

Boek een rondleiding door Auschwitz

De oude treinrails

Sporen die het kamp binnenkomen| ©Lāsma Artmane
Sporen die het kamp binnenkomen| ©Lāsma Artmane

Langs de ene kant van het kamp en ook tussen de eerste en de tweede kant, zie je verlaten treinsporen. Deze sporen werden gebruikt om gevangenen van het ene kamp naar het andere te vervoeren of om ze uit verschillende delen van het land en de rest van Europa te ontvangen.

Als je de Auschwitz rondleiding boekt, weet dan dat de gids je achtergrondinformatie zal geven over hoe deze transporten werden uitgevoerd en hoe de gevangenen in overvolle wagons werden gepropt. Tegenwoordig worden deze treinsporen nergens meer voor gebruikt, maar ze worden onderhouden als onderdeel van de Auschwitz herdenking.

Boek een tour naar Auschwitz

De grote open velden van Auschwitz II

Auschwitz II| ©Nazianzus
Auschwitz II| ©Nazianzus

Na een emotioneel geladen bezoek aan Auschwitz I is het tijd om door te gaan naar Auschwitz II. Als je de Auschwitz tour boekt en naar dit deel van het kamp gaat, zul je merken dat het veel minder toeristisch en minder bezocht is dan Auschwitz I. En omdat het zo groot is, is het ook veel minder druk dan Auschwitz II. En omdat het zo groot is en er nog maar zo weinig barakken overeind staan, geeft het je een veel groter gevoel van kilte en verlatenheid.

Dit kamp werd door de nazi's gebouwd als uitbreiding van het eerste kamp. Het aantal Joden dat hier kon worden vastgehouden was veel groter: tot 90.000 gevangenen werden hier tegelijkertijd vastgehouden.

Door de snelheid waarmee dit deel van het kamp gebouwd moest worden, waren de gebruikte materialen en de kwaliteit van de barakken veel slechter: er werd hout gebruikt en de ruimtes waren volledig open zodat er zoveel mogelijk mensen in pasten. Schokkend. Er staan er nog maar weinig overeind.

Boek een tour naar Auschwitz

De gaskamers

Gaskamers| ©hilgerst
Gaskamers| ©hilgerst

Wanneer je een rondleiding door Auschwitz boekt, zul je zien dat sommige gaskamers die werden gebruikt voor de vernietiging van gevangenen bewaard zijn gebleven en dat je er een aantal kunt bezoeken. De gids zal uitleggen hoe de nazi's die het kamp leidden, probeerden om ze op te blazen toen de bevrijding van de Joden begon. Ze probeerden met alle middelen de martelingen waaraan ze hun gevangenen onderwierpen te elimineren. Vandaag worden ze nog net zo bewaard als toen.

De wandeling door dit gebied is, overbodig om te zeggen, echt griezelig. Als je Auschwitz ook in de winter bezoekt, zul je zien dat de temperaturen, de vochtigheid en het gevoel van kou midden in deze woestenij verschrikkelijk zijn. Stel je voor hoe het was voor de gevangenen daar, gekleed in eenvoudige stoffen pyjama's en dagen, weken of maanden vrijwel zonder eten.

Hoewel deze kampen aanvankelijk bedoeld leken als werkkampen, werden het al snel vernietigingskampen. Er arriveerden wagonladingen mensen die Auschwitz niet eens haalden, maar in plaats daarvan massaal in deze gaskamers "belandden" waar een einde aan hun leven werd gemaakt.

Boek een tour naar Auschwitz

De wachttoren

Uitkijktoren| ©Lāsma Artmane
Uitkijktoren| ©Lāsma Artmane

Een van de hoogtepunten van dit deel van het kamp is de nog overeind staande wachttoren, die je kunt beklimmen voor een panoramisch uitzicht dat je helpt de enorme afmetingen van Auschwitz-Birkenau te begrijpen.

Het uitzicht vanaf de top is grimmig, vooral als je je probeert voor te stellen hoe het echte uitzicht van de nazi's die de gevangenen bewaakten er vanaf hier uitzag. Angstaanjagend.

Boek een tour naar Auschwitz

Het prikkeldraad rond het kamp

De prikkeldraadomheining van Auschwitz| ©Darshan Gajara
De prikkeldraadomheining van Auschwitz| ©Darshan Gajara

Een ander ding dat me verbaasde toen ik de tour naar Auschwitz boekte, was om te zien dat er nog steeds kilometers prikkeldraad rond het kamp staan, die de weinige ruimte die de gevangenen hadden om zich vrij te bewegen afbakenen.

Als je na je bezoek tijd hebt om rond het kamp te wandelen, zul je zien dat er nog steeds een aantal grote huizen staan die ooit de woningen waren van de nazi's die de concentratiekampen leidden.

Een verschrikkelijk contrast met de leef-, werk- en martelomstandigheden die de gevangenen jarenlang moesten doorstaan op deze plek.

Boek een tour naar Auschwitz

Auschwitz leven van de gevangenen

Barakken van de gevangenen| ©Richard Leonard
Barakken van de gevangenen| ©Richard Leonard

Met het ticket naar Auschwitz was een van de dingen die me het meest opviel tijdens de rondleiding, naast de details en objecten die je tijdens je bezoek zult zien, dat je pas als je daar bent een idee krijgt van hoe het dagelijks leven voor de gevangenen was.

Tot dan toe had ik over veel episodes uit dit deel van de geschiedenis gehoord en gelezen, maar toen ik daar aankwam, de afmetingen van de kampen zag en van een deskundige gids hoorde hoe het dagelijks leven van de gevangenen eruitzag, kreeg ik echt een idee van hoe alle mensen die daar zijn geweest, hebben geleefd.

Als je de excursie naar Auschwitz maakt, leggen ze je uit hoe de roosters, routines en het functioneren van de verschillende afdelingen waren, altijd met respect voor de nagedachtenis van de slachtoffers. Het is absoluut een schok van de werkelijkheid die je moet leren kennen om een van de ergste episodes uit de recente geschiedenis van de mensheid niet te vergeten.

Boek een excursie naar Auschwitz

Ontdek voordat je Auschwitz bezoekt

Auschwitz| ©vic.thor
Auschwitz| ©vic.thor

Voordat je Auschwitz bezoekt, of je nu een tour naar Auschwitz boekt of op eigen gelegenheid gaat, raad ik je aan om meer te weten te komen:

Daarnaast vind je hier 10 tips voor een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau en informatie over rondleidingen naar Auschwitz en de Wieliczka Zoutmijn vanuit Krakau als je op zoek bent naar een completere ervaring.

Boek een tour naar Auschwitz en de Wieliczka zoutmijn