Dingen om te doen in de Wieliczka zoutmijnen

Met een diepte van meer dan 100 meter herbergen de Wieliczka Zoutmijnen een aantal bijzondere bezienswaardigheden - hier een voorproefje van wat je tijdens je bezoek te zien krijgt!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

Dingen om te doen in de Wieliczka zoutmijnen

Reliëf van het laatste avondmaal | ©jhadow

De Wieliczka Zoutmijn is een van de bekendste toeristische attracties van Krakau. Sinds het eerste bezoek in de 15e eeuw is deze plek toeristen uit alle hoeken van de wereld blijven verbazen. Wilt u een van hen zijn?

Of je nu kaartjes hebt voor de Wieliczka Zoutmijnen of deelneemt aan een van de Zoutmijn tours vanuit Krakau, let op wat je te zien krijgt tijdens de sightseeing tour!

1. Danilowicza Well

Ingang tot de Danilowicza-kuil| ©Karen Mardahl
Ingang tot de Danilowicza-kuil| ©Karen Mardahl

De toeristische route naar de Wieliczka Zoutmijn begint bij de Danilowicza Bron na een afdaling van 64 meter via een steile, schijnbaar eindeloze houten trap.

Bij aankomst op het vertrekpunt begint de gids u te vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van deze unieke en nog steeds actieve mijn, terwijl u de ingewanden van de aarde op 135 meter diepte betreedt via labyrintische gangen die leiden naar spectaculaire zoutkamers waar u ongelooflijke sculpturen en ondergrondse meren ziet.

Boek uw bezoek aan de zoutmijnen

2. Copernicus Kamer

Copernicus Kamer| ©Dennis Jarvis
Copernicus Kamer| ©Dennis Jarvis

Een van de eerste kamers die u tijdens uw bezoek aan de Wieliczka Zoutmijnen ziet, is die gewijd aan de astronoom Nicolaus Copernicus, die in de 15e eeuw een van de eerste toeristen was die deze plek bezocht.

Hier ziet u een zoutsculptuur gewijd aan de beroemde wetenschapper, auteur van de heliocentrische theorie, waarmee de mijnwerkers hem eer betoonden ter gelegenheid van zijn 500e verjaardag.

Boek uw bezoek aan de zoutmijnen

3. Kapel van San Antonio

Zout standbeeld van een mijnwerker| ©Filip Maljković
Zout standbeeld van een mijnwerker| ©Filip Maljković

De St. Antoniuskapel is een van de eerste kapellen die werden gebouwd en is te zien op de toeristische route naar de Wieliczka Zoutmijnen, omdat ze heel dicht bij de ingang ligt.

Het schijnt dat de mijnwerkers ondergrondse kapellen bouwden om ochtendmissen te vieren om God om bescherming te vragen tegen de vele gevaren van hun werk.

Wist je dat het wordt beschouwd als de oudste ondergrondse religieuze tempel ter wereld? Het dateert uit de 17e eeuw en de stijl is barok. Sommige van de originele elementen en beelden in het middenschip zijn echter vervaagd of hebben hun helderheid verloren door het natuurlijke proces van zoutoplossing, bekend als uitloging, dat deze kamer aantast. Bovendien wordt het hele zoutmijncomplex beschouwd als UNESCO-werelderfgoed.

Boek uw bezoek aan de zoutmijnen

4. De meest opvallende kamers

Heropvoering van de legende van prinses Kinga| ©Dennis Jarvis
Heropvoering van de legende van prinses Kinga| ©Dennis Jarvis

Kamer van Santa Barbara

In Polen is er groot respect voor het beroep van mijnwerker en St. Barbara is de beschermheilige van de mijnwerkers, dus een kamer gewijd aan de heilige kon niet ontbreken in de Wieliczka Zoutmijn.

Kamer Sielec

Dit is een zeer interessante camera om te zien hoe de mijn werkte. Hier ziet u de evolutie van het zouttransport in de mijn.

Verbrande kamer

De Burning Chamber is een andere kamer waar we ook kunnen zien hoe een deel van het werk in de mijn was en welke gevaren het met zich meebracht. Op deze plaats staan verschillende figuren van mijnwerkers die met lange stokken probeerden het methaan dat zich op het dak van de afgravingen ophoopte tot ontploffing te brengen.

Janowice Kamer

In de Janowice kamer beelden verschillende zoutsculpturen een passage uit de legende van prinses Kinga (die later koningin en heilige van Polen werd) uit over de ontdekking van haar verlovingsring in de Wieliczka zoutmijn.

Zij is een zeer belangrijke figuur in de geschiedenis van het land aan wie ook de kapel van St. Kinga is gewijd, de meest indrukwekkende van de hele tour.

Kazimierz of Casimir de Grote Kamer

Deze kamer is gewijd aan koning Casimir de Grote, een van de belangrijkste Poolse koningen die wetten uitvaardigde voor het beheer van de Wieliczka Zoutmijn en de verbetering van de werkomstandigheden van de mijnwerkers.

Naast een grote buste ter ere van de vorst zijn in deze zaal verschillende machines te zien die werden gebruikt voor het vervoer van zout, alsmede een door paarden getrokken waterrad.

Pieskowa Skała Kamer

Dit is een van de kamers in de Wieliczka Zoutmijnen die de meeste indruk op u zullen maken tijdens uw bezoek. Het is een enorme hal uit de 17e eeuw met een lange trap die de eerste en tweede verdieping verbindt.

Boek uw bezoek aan de zoutmijnen

5. Cunegunda Well

Zoutwinning dwergen| ©Aleksandr Zykov
Zoutwinning dwergen| ©Aleksandr Zykov

Dit is een van de coolste plekken die u zult zien tijdens uw rondleiding door de Wieliczka Zoutmijnen. Hier vindt u met gekleurde lichtjes verlichte dwergenfiguren, die de verschillende taken van de mijnwerkers in de mijnen voorstellen (de breker, de lader, de voerman en de timmerman) en enigszins doen denken aan de schattige figuren uit het sprookje "Sneeuwwitje".

Bovendien is in de Cunegunda Pit het fenomeen van zoutkristallisatie het best waar te nemen in de mijn, dus zijn er veel merkwaardige rotsformaties zoals stalagmieten en stalactieten rondom het wensmeer. U zult versteld staan!

6. Kapel van St. Kinga

Kapel van St. Kinga| ©G. Weston
Kapel van St. Kinga| ©G. Weston

De kans om de spectaculaire kapel van St. Kinga met eigen ogen te zien is reden genoeg om meer dan 100 meter af te dalen in de Wieliczka Zoutmijnen.

Als de andere kamers u hebben verrast, zal deze kamer al uw verwachtingen overtreffen. De afmetingen zijn verbazingwekkend en meer dan een kapel doet deze plek denken aan een kathedraal.

Het is een heel bijzondere plek, waarvan de bouw bijna 70 jaar duurde, want het werk was zeer arbeidsintensief en werd uitgevoerd door slechts drie arbeiders (de gebroeders Markowski en Antoni Wyrodek), die hier begraven liggen. Indrukwekkend, is het niet?

De kapel van St. Kinga valt vooral op door de prachtige zoutdecoratie en de aandacht voor het kleinste detail. Van de enorme kroonluchters en de bijbelse reliëfs die als altaarstukken dienen, tot de beelden gewijd aan onder meer de heilige Kinga, de Maagd van Lourdes of paus Johannes Paulus II. Niet voor niets wordt het beschouwd als de "Sixtijnse kapel van het zout".

Boek uw bezoek aan de zoutmijnen

7. Andere kamers

Kamer Michalowice| ©G. Weston
Kamer Michalowice| ©G. Weston

Michalowice Kamer

De Michalowice kamer is niet zo artistiek als de vorige kamers, want er zijn geen versieringen of beelden, maar hij is indrukwekkend vanwege zijn houten stellage die 35 meter hoog is en waar een kroonluchter hangt die nog groter is dan die in de kapel van de heilige Kinga.

Drozdowice Kamer

Het meest opvallende kenmerk van deze kamer is een zoutsculptuur van twee mijnwerkers. Dit terrein wordt vaak gebruikt als tentoonstellings- en concertzaal.

Weimar kamer

In de Weimar-kamer staat een beeld van Goethe, een andere illustere toerist die erg van speleologie hield en de Wieliczka Zoutmijnen bezocht in gezelschap van de Prins van Weimar, naar wie de kamer is genoemd.

In deze kamer hangt een unieke en betoverende sfeer. Misschien is het het prachtig verlichte zoutmeer of de achtergrondmuziek van de componist Frédéric Chopin, die de mijnen bezocht om zijn astma te behandelen.

Hoe dan ook, het is een magische plek die niet onopgemerkt is gebleven door vele verliefde stelletjes die hun bezoek aangrijpen om zich te verloven in de kamer van Weimar.

Stanisław Staszic Camera

De Stanisław Staszic kamer, op 124 meter diepte, is met 36 meter de grootste zaal van de hele rondleiding en is gewijd aan de beroemde Poolse geoloog. De souvenirwinkel bevindt zich hier.

Camera Warszawa

Tegenwoordig heeft deze kamer een restaurant en worden er grote evenementen gehouden, zoals bruiloften of zakelijke bijeenkomsten, maar in het verleden werd hier zo'n 20.000 ton zout gewonnen.

Hier eindigt de rondleiding door de Wieliczka Zoutmijnen en leidt de gids de groep terug naar de basis van de Danilowicz Pit, waar een lift u snel naar de oppervlakte van de mijnen brengt.

Boek uw bezoek aan de zoutmijnen

8. Andere kapellen

Kapel van San Juan| ©Dennis Jarvis
Kapel van San Juan| ©Dennis Jarvis

Kapel van het Heilige Kruis

De Poolse mijnwerkers waren zeer gelovig en in de Wieliczka Zoutmijnen creëerden ze ongeveer 40 gebedshuizen waar ze overdag konden stoppen om te bidden.

Kapel van San Juan

Als u afdaalt naar het derde niveau van de Wieliczka Zoutmijnen, op het diepste punt van de route op 135 meter, kunt u de Johanneskapel bezoeken. Vergeet niet uw camera mee te nemen langs de route om de beste foto's van de zoutmijnen te maken.

Boek uw bezoek aan de zoutmijnen