De beste foto's die je kunt nemen in de Wieliczka zoutmijnen

De Wieliczka Zoutmijn is een niet te missen monument tijdens uw reis naar Krakau. Ontdek hoe je de beste souvenirfoto's krijgt.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

De beste foto's die je kunt nemen in de Wieliczka zoutmijnen

Wieliczka mijntunnel | ©Dennis Jarvis

De Wieliczka Zoutmijn is een van de oudste en grootste zoutmijnen in Europa en een van de bekendste toeristische attracties in Krakau. Tijdens de 2 uur durende tour ziet u verbazingwekkende bezienswaardigheden: zoutkamers, ondergrondse meren en verbazingwekkende rotsformaties die u ademloos achterlaten.

Dus nu weet je het, haal je kaartjes voor de Wieliczka Zoutmijnen en laad je camera op met voldoende batterij, want tijdens deze tocht door de diepten van de aarde zul je niet kunnen stoppen met foto's maken.

In dit bericht laat ik je enkele plaatsen zien waar je de beste foto's van je reis naar de zoutmijnen kunt maken en vind je ook enkele tips over hoe je de beste beelden met je camera kunt maken. Klaar?

1. Foto's van St. Kinga's Kapel

St. Kinga's Kapel| ©G. Weston
St. Kinga's Kapel| ©G. Weston

St. Kinga's Kapel is het juweel van de Wieliczka Zoutmijn. Deze kamer alleen al is een bezoek waard.

De afmetingen zijn indrukwekkend en het doet meer denken aan een kathedraal dan aan een kapel. Vanaf de balustrade heeft u een prachtig uitzicht over de hele tempel, dus aarzel niet om daarboven een paar foto's te nemen.

Het is een heel bijzondere plek, waarvan de bouw bijna 70 jaar heeft geduurd, want het werk was zeer bewerkelijk en er werd veel moeite gedaan voor elk detail van de inrichting.

Als u de trap afloopt naar het hoofdschip, ziet u de enorme kroonluchters en de bijbelse reliëfs die de muren versieren en als altaarstukken dienen. Speciale vermelding verdient "Het Laatste Avondmaal", geïnspireerd op het beroemde werk van Leonardo da Vinci. Maak er ook foto's van!

Boek een reis naar de zoutmijnen

2. Foto van het hoofdaltaar van Santa Kinga

Hoogaltaar van Santa Kinga| ©Dennis Jarvis
Hoogaltaar van Santa Kinga| ©Dennis Jarvis

In het hoogaltaar van de St. Kinga's Kapel, een ondergrondse tempel, worden elke zondag en bij speciale gelegenheden missen gehouden, zoals de middernachtmis op kerstavond, die toegankelijk is voor het publiek en waar wel 400 mensen in kunnen!

Deze plaats is gewijd aan St. Kinga (beschermheilige van de zoutmijnwerkers) en sinds 1994 worden haar relikwieën bewaard in de altaarnis. In het midden van het altaar ziet u een standbeeld ter ere van haar, maar dat is niet het enige, want aan de zijkanten ziet u andere figuren van Sint-Clemens en Sint-Jozef.

Het onderste gedeelte van de preekstoel stelt de Wawel-heuvel en het kasteel van Krakau voor, terwijl de zijaltaren zijn gebeeldhouwd met reliëfs die de bijbelse episodes van "Herodes' decreet" en "De slachting van de onschuldigen" uitbeelden. Er is ook een standbeeld gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

De belangrijkste kunstenaars die betrokken waren bij de decoratie van de kapel van St. Kinga waren de gebroeders Markowski en Antoni Wyrodek, die verrassend genoeg geen kunstopleiding hadden genoten. Maar zij waren niet de enigen: het standbeeld ter ere van paus Johannes Paulus II was het werk van de kunstenaar Stanisław Aniof, het enige aan de paus gewijde zoutmonument ter wereld.

Boek een reis naar de zoutmijnen

3. Foto van de Kamer van Janowice

Heropvoering van de legende van prinses Kinga| ©Dennis Jarvis
Heropvoering van de legende van prinses Kinga| ©Dennis Jarvis

Dit is een van de interessantste kamers op de toeristische route. Hier wordt een passage uit de legende van de Hongaarse prinses Kinga (die later een heilige en koningin van Polen werd) uitgebeeld door verschillende zoutsculpturen, verwijzend naar de vondst van haar verlovingsring in de Wieliczka Zoutmijnen.

Zij is een zeer belangrijke figuur in de geschiedenis van het land, dus aarzel niet om een paar souvenirfoto's te nemen in de Janowice Kamer terwijl u luistert naar de gids die de legende van St. Kinga vertelt.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

4. Foto van de Cunegunda Bron

Zoutwinning dwergen| ©Aleksandr Zykov
Zoutwinning dwergen| ©Aleksandr Zykov

Dit is een van de coolste bezienswaardigheden die je zult zien tijdens je rondleiding door de Wieliczka Zoutmijnen, dus leg je camera klaar, want je zult alles wat je in de Cunegunda mijn ziet willen vereeuwigen.

Aan de ene kant de schattige dwergen, verlicht met kleurrijke lichtjes, die de verschillende beroepen van de mijnwerkers in de mijnen voorstellen (de breker, de lader, de wagenmaker en de timmerman). Aan de andere kant de merkwaardige rotsformaties zoals stalagmieten en stalactieten die het wensmeer omringen.

De Pozo Cunegunda is de beste plek om het fenomeen van zoutkristallisatie te observeren, en u zult versteld staan!

Boek een excursie naar de zoutmijnen

5. Foto van St. John's Kapel

St John's Kapel| ©steve_w
St John's Kapel| ©steve_w

Als u afdaalt naar het derde niveau van de Wieliczka Zoutmijn, op het diepste punt van de route op 135 meter, kunt u de Johanneskapel bezoeken. Een prachtig en kleurrijk heiligdom, voorgezeten door een gekruisigde Christus, met een sfeer die uitnodigt tot meditatie.

De Johanneskapel is een van de 40 gebedshuizen die de Poolse mijnwerkers in de Wieliczka Zoutmijnen bouwden om overdag te bidden. De constante dreiging van aardverschuivingen tijdens het werk betekende dat de mijnwerkers hun leven aan God toevertrouwden en zeer vroom waren.

Als u meer wilt weten over deze ruimtes en andere die deel uitmaken van de mijn, raad ik u aan het bericht Wat te zien in de Wieliczka Zoutmijnen te bekijken.

6. Foto van de Kamer Michalowice

Houten steigers van de Michalowice Kamer| ©Aleksandr Zykov
Houten steigers van de Michalowice Kamer| ©Aleksandr Zykov

De zaal van Michalowice is niet zo artistiek als de vorige, want er zijn geen ornamenten of beeldhouwwerken, maar u zult ook een paar foto's willen maken als u hier komt, want deze plek is indrukwekkend vanwege de houten stellage, die tot 35 meter hoogte reikt en waaraan een kroonluchter hangt die nog groter is dan die in de kapel van de heilige Kinga.

7. Foto van de Kamer van Weimar

Weimar kamer| ©Aleksandr Zykov
Weimar kamer| ©Aleksandr Zykov

Wanneer u deze kamer binnengaat, zult u merken dat dit deel van de Wieliczka Zoutmijn een betoverende en unieke sfeer heeft. Er zijn zelfs verliefde stelletjes die het kiezen als plek om zich te verloven.

Er is een prachtig verlicht zoutmeer dat de kamer siert en u zult er waarschijnlijk een paar foto's van willen maken terwijl u luistert naar enkele melodieën van de componist Frédéric Chopin, die de mijnen bezocht om zijn astma te behandelen.

In de kamer van Weimar is een beeldhouwwerk te zien dat is opgedragen aan de schrijver Goethe, die erg van speleologie hield en de mijnen bij gelegenheid bezocht.


Tips voor het maken van foto's in de Wieliczka Zoutmijnen

Maak je camera klaar| ©Vlad Shalaginov
Maak je camera klaar| ©Vlad Shalaginov

Het eerste wat u moet weten als u foto's wilt maken in de Wieliczka Zoutmijnen is dat u een kleine toegangsprijs van ongeveer 2,50 euro moet betalen. Anders kunt u tijdens de rondleiding worden opgemerkt.

De toeristische route door de Wieliczka Zoutmijn is echter volledig verlicht, zodat toeristen gemakkelijker door de verschillende galerijen en ondergrondse gangen kunnen lopen. In bepaalde gebieden zijn de lichtomstandigheden echter niet de beste voor het maken van foto's, zodat het kan voorkomen dat u probeert foto's te maken met een slechte definitie.

De Wieliczka Zoutmijn is zo'n geweldige plek dat je niet weg wilt gaan zonder veel foto's te maken, dus let op deze tips om prachtige foto's te maken!

  • Activeer de HDR-modus: deze functie helpt u foto's te maken in gebieden met weinig licht en kan de helderste gebieden onderscheiden van de donkerste delen van de scène.
  • Gebruik de zelfontspanner: deze helpt u onscherpe beelden te voorkomen en geeft u bovendien voldoende tijd om de beste hoek te vinden. Ik raad de 5 of 10 seconden optie aan.
  • Overweeg of flash de beste optie is: Het inschakelen van de flitser bij weinig licht maakt het onderwerp soms te licht en de achtergrond te donker. Voor een natuurlijker resultaat probeer je dicht bij het licht te komen dat je ter beschikking staat bij het maken van de foto.
  • Verhoog de ISO tot 400: Bij camera's geldt: hoe hoger de ISO, hoe helderder het beeld. Om geen flitser te hoeven gebruiken, stel je de ISO op je telefoon in op 400 om te proberen de beste foto te maken met het beschikbare licht.
  • Gebruik een andere mobiele telefoon voor verlichting: gebruik de zaklampen van de mobiele telefoons van je metgezellen om het object of de persoon die je op de foto wilt hebben in een meer flatterende hoek te verlichten. Het is een handige truc!

Boek een excursie naar de zoutmijnen