Krakau reizen

Als u zin hebt om door Krakau en omgeving te toeren, aarzel dan niet om deel te nemen aan een rondleiding, zodat u niets mist.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Krakau reizen

Sukiennice, Krakau | ©Jorge Láscar

Krakau is een stad met een rijke geschiedenis. De middeleeuwse straten verbergen monumenten en legendes die elke reiziger verleiden, en de omgeving is niet ver daarachter. Een rondleiding is de beste manier om alles te leren kennen wat de stad te bieden heeft en dit zijn de beste:

1. Krakau elektrische voertuig tour

Kleine elektrische voertuigen geparkeerd in een straat in Warschau, wachtend op toeristen.| ©Brian Snelson
Kleine elektrische voertuigen geparkeerd in een straat in Warschau, wachtend op toeristen.| ©Brian Snelson

Als u in het centrum van Krakau verblijft, kunt u naar bijna elk interessant punt in de stad lopen. Misschien heb je echter gezien dat kleine elektrische voertuigen met panoramisch uitzicht door de stad rijden: het zijn milieuvriendelijke auto's en ze zijn een populaire manier om je door het centrum te verplaatsen, omdat ze toegang hebben tot gebieden die gesloten zijn voor verkeer, zoals de Oude Stad.

Deze voertuigen worden gebruikt voor rondleidingen door de stad. De chauffeur neemt u comfortabel mee naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau terwijl hij u vertelt wat u erover moet weten. Tours worden online geboekt en u kunt de dag en het tijdstip kiezen dat u het beste uitkomt.

Al deze voertuigen zijn vergelijkbaar: ongeveer vier zitplaatsen, uitgerust met doorzichtige hoezen voor de regen en dekens en verwarming voor de kou. Wat de route betreft, die kan van tour tot tour enigszins verschillen, maar bijna allemaal doen ze bezienswaardigheden aan, zoals de Joodse wijk, het Heldenplein in het getto of de fabriek van Oskar Schindler. Er zijn verschillende opties, maar ik raad een van deze twee aan:

Een uur durende tour

Privétour met een elektrisch voertuig door Krakau: Dit is een van de opties met de beste prijs-kwaliteitverhouding, want de gids haalt u op bij uw hotel en u begint en eindigt de tour daar. Hij is beschikbaar in 26 talen, waaronder Engels en Spaans.

Anderhalf uur durende tour

Dit is een ideale optie als je in je eigen tempo wilt gaan en je wilt laten meeslepen door de uitleg van een expert (beschikbaar in de taal van je keuze).

Boek een golfkarrentour in Krakau

2. Rondleiding door de Joodse wijk van Krakau en de fabriek van Schindler

Bezoek Schindler's fabriek| ©Jose A.
Bezoek Schindler's fabriek| ©Jose A.

De stad Krakau bleef niet gespaard van de nazi-bezetting en ook nu nog zijn er in de stad veel sporen van de gruweldaden tegen de Joodse bevolking. Deze rondleiding door de Joodse wijk van Krakau neemt u mee door dit deel van de geschiedenis met als doel ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

De rondleiding door de Joodse wijk van Krakau en de Schindlerfabriek duurt ongeveer 2 uur. De rondleiding is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels, Frans of Spaans, kies gewoon wanneer u uw plaats online heeft geboekt.

Onder de plaatsen die tijdens de tour worden bezocht zijn het Eagle Pharmacy Museum en de fabriek van Oskar Schindler. Als u Spielbergs meesterwerk niet hebt gezien, moet u weten dat Schindler een zakenman was die zich inzette om Joden uit de concentratiekampen te redden door ze in te huren voor zijn fabriek.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk en Schindler's fabriek

3. Rondleiding door concentratiekamp Auschwitz

Concentratiekamp Auschwitz| ©Fadjar Djulizar
Concentratiekamp Auschwitz| ©Fadjar Djulizar

Van deze lijst van tours en excursies in en rond Krakau, is de meest populaire activiteit ongetwijfeld de dagtocht naar Auschwitz-Birkenau vanuit Krakau, een plek die bol staat van de geschiedenis.

Eens het beroemdste vernietigingskamp in Europa, is het vandaag de dag een museum dat de verschrikkingen van het nazisme herdenkt en ervoor probeert te zorgen dat de herinnering aan de slachtoffers niet wordt vergeten. Deze tour is inclusief retourtransfer vanaf uw hotel in Krakau, toegang tot het complex en de diensten van een deskundige gids.

Hoewel Auschwitz wordt aangeduid als één concentratiekamp, zijn het eigenlijk drie verschillende kampen, waarvan Auschwitz-Birkenau de bekendste is. Tijdens deze rondleiding ziet u alle drie de kampen, inclusief de overblijfselen van het crematorium, de brieven die sommige gevangenen tijdens hun verblijf daar schreven en het "kamp" waarin de gevangenen leefden.

Hoewel deze rondleiding individueel kan worden gedaan, is een bezoek met een deskundige gids essentieel om u onder te dompelen in de geschiedenis. In dit artikel op Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau voor meer details over hoe u uw bezoek kunt organiseren.

Boek een tour naar Auschwitz

4. Wieliczka Zoutmijn Tour

Binnen in de Wieliczka Zoutmijnen| ©Anna & Michal
Binnen in de Wieliczka Zoutmijnen| ©Anna & Michal

Toen ik hoorde over deze excursie naar de Wieliczka Zoutmijnen vanuit Krakau was ik ook verbaasd en vroeg me af of het echt de moeite waard was. Maar nadat ik het gedaan heb, kan ik zeggen dat ik aangenaam verrast was toen ik een van de meest fascinerende Poolse monumenten ontdekte.

Tijdens deze tour leer je over de mijnbouwtechnieken die vanaf de middeleeuwen tot heden zijn gebruikt en zie je ook bijzondere standbeelden gemaakt van zout in de gelijkenis van belangrijke persoonlijkheden. U loopt door een netwerk van tunnels die 135 meter boven de oppervlakte zijn gebouwd, waardoor een microklimaat ontstaat dat gunstig is voor mensen met astma en ademhalingsproblemen.

De Wieliczka Salt Mine Tour is beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans, Frans en Spaans. De prijs is inclusief vervoer van en naar het centrum van Krakau, toegang tot de mijnen en de diensten van een gespecialiseerde gids. De hele tour duurt ongeveer vier uur. In deze gids staat ongeveer Wieliczka Zoutmijn Dagtrips vanuit Krakau alle informatie die je nodig hebt om je bezoek te organiseren.

Boek een reis naar de zoutmijnen

5. Pieskowa Skala Kasteel en Czestochowa Tour

Altaar van de beroemde Zwarte Madonna, Czestochowa| ©Dennis Jarvis
Altaar van de beroemde Zwarte Madonna, Czestochowa| ©Dennis Jarvis

Als u van landschap houdt, raad ik u deze dagtocht naar het kasteel Pieskowa Skala en Czestochowa vanuit Krakau aan om de beroemde Zwarte Madonna te zien, het meest vereerde relikwie van Polen. De Zwarte Madonna bevindt zich in het bedevaartsoord Czestochowa, maar onderweg passeert u plaatsen als de Adelaarsnest Route en het Pieskowa Skala Kasteel.

Deze rondleiding geeft u de kans om een andere kant van Polen te ontdekken die moeilijk toegankelijk zou zijn door uw bezoek te beperken tot de stad Krakau. Hij is beschikbaar in het Engels, Spaans en Italiaans en kost 75 euro inclusief transfer en gids.

Boek een tour naar Pieskowa Skala Kasteel & Czestochowa

6. Excursie naar Zakopane

Geniet van de prachtige bezienswaardigheden van Zakopane| ©Alex Blokstra
Geniet van de prachtige bezienswaardigheden van Zakopane| ©Alex Blokstra

Als u wilt ontsnappen naar de bergen, kunt u een uitstapje maken naar de stad Zakopane, op twee uur rijden van Krakau. Je vindt er onder meer het Tatragebergte, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een natuurlijke grens vormt tussen Polen en Slowakije.

De bestemming is ideaal voor een wandeling in de zomermaanden (de koude wintertemperaturen kunnen het in deze tijd van het jaar erg zwaar en zelfs gevaarlijk maken) en bewonder dan de eenvoudige en gastvrije architectuur van de plaats.

Boek een rondreis naar Zakopane

7. Vier uur durende rondleiding door Krakau

Koninklijk Kasteel en Wawel kathedraal| ©Naval S
Koninklijk Kasteel en Wawel kathedraal| ©Naval S

Als u een overzicht wilt krijgen van de Poolse stad en alle verhalen wilt horen die in de straten verborgen liggen, ongeacht het thema, dan is deze rondleiding van een halve dag door Krakau de beste optie.

Een gespecialiseerde gids zal de halve dag met u doorbrengen om u de meest opmerkelijke monumenten van de stad te laten zien, u te vertellen over de legendes en historische episodes die de stad hebben gemaakt tot wat ze nu is, u te vertellen over de gewoonten van haar inwoners, u aanbevelingen te geven voor uw reis en u zelfs te begeleiden bij een bezoek aan enkele van de belangrijkste musea.

Deze halve dag tour door Krakau is inclusief toegangskaartjes voor de musea die tijdens de route worden bezocht. Een van de voordelen is dat u in een groep van maximaal 12 reizigers zit, zodat er een sfeer van nabijheid heerst waardoor u nog meer kunt genieten van de ervaring en de uitleg van de gids die beschikbaar is in het Spaans, Engels, Duits, Italiaans of Frans.

De tour gaat te voet met gedeelten per bus. Wanneer u online boekt wordt u per e-mail op de hoogte gebracht van het ontmoetingspunt.

U heeft ook de mogelijkheid om Krakau op een zeer comfortabele en duurzame manier te verkennen met deze fietstour die u in staat stelt de stad per fiets te verkennen.

Routebeschrijving

  • Koninklijk Kasteel Wawel: een Renaissance paleis dat aan het begin van de 16e eeuw een gotisch Koninklijk Kasteel was. Dit is jarenlang de verblijfplaats geweest van de Poolse koninklijke familie.
  • Wawel Kathedraal: rustplaats van Poolse koningen en helden. Een halte vol geschiedenis
  • Kanonicza Straat: een schilderachtige hoek van de stad met een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw.
  • Koninklijke route - de route waarlangs het koninklijk gevolg liep tijdens ceremonies in de stad. Het omvat kerken zoals St. Florian's kerk en St. Mary's Basilica.
  • Universiteit van Polen: meer dan 500 jaar oud.
  • Centraal plein van de stad: waar zich vroeger de grootste markt van middeleeuws Europa bevond.
  • Sukiennice: het oudste winkelcentrum van Krakau.

8. Excursie naar de Dunajec rivier

Kasteel Niedzica badend in het water van de Dunajec rivier| ©maciekbor
Kasteel Niedzica badend in het water van de Dunajec rivier| ©maciekbor

Een ander leuk uitje vanuit Krakau is een uitstapje naar het natuurpark Pieniny, waar de Dunajec rivier ligt. Deze optie is ideaal als u de drukte wilt vermijden en een eenzame, ontspannen dag wilt doorbrengen, weg van de stress van de stad. In minder dan twee uur bent u in een natuurlijke omgeving waar naar men zegt een verborgen Inca-schat ligt. Persoonlijk denk ik dat de echte schat het uitzicht op het hier gelegen Niedzica kasteel is.

9. Excursie naar Wroclaw

Uitzicht op Wroclaw vanaf de rivier de Oder| ©Loris Silvio Zecchinato
Uitzicht op Wroclaw vanaf de rivier de Oder| ©Loris Silvio Zecchinato

Wroclaw, op drie uur rijden van Krakau, is misschien niet een van de bekendste steden van het land, maar de oude stad is zeker een bezoek waard, vooral als u een rondleiding neemt en leert over de geschiedenis van de plaats. In de omgeving liggen de landschappen die werden gebruikt als decor voor de film The Chronicles of Narnia. Vergeet niet de Joodse wijk te bezoeken.

10. Excursie naar Warschau

Warschau| ©Vinicius Pinheiro
Warschau| ©Vinicius Pinheiro

De hoofdstad van Polen ligt op ongeveer drieënhalf uur rijden van Krakau; als je haast hebt, kun je er in een dag heen en terug reizen of je kunt een overnachting boeken als je de stad uitgebreider wilt bekijken. Het culturele aanbod van Warschau is vrij uitstekend, dus u zult zich niet vervelen tijdens een bezoek dat must-see bezienswaardigheden omvat zoals het Koninklijk Kasteel, het Lazienki Park, de Krakowskie Przedmieście Straat, de Praagse Buurt en het Getto.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Krakau Luchthaven| ©Alquiler de Coches
Krakau Luchthaven| ©Alquiler de Coches

Je weet al bijna alles wat je moet doen tijdens je verblijf in Krakau. Hiervoor laat ik je dit artikel op Krakau Luchthaventransfers dat u kan helpen.