Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Krakau reizen

Als u zin hebt om Krakau en omgeving te verkennen, aarzel dan niet om u aan te sluiten bij een rondleiding met gids, zodat u zeker niets mist.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Krakau reizen

Sukiennice, Krakau | ©Jorge Láscar

Krakau is een stad met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwse straten zijn monumenten en legenden verborgen die elke reiziger verleiden, en de omgeving blijft niet ver achter. Een rondleiding is de beste manier om alles te weten te komen wat de stad te bieden heeft en dit zijn de beste rondleidingen:

1. Rondrit door Krakau met een elektrisch voertuig

Kleine elektrische voertuigen geparkeerd in een straat in Warschau, wachtend op toeristen.| ©Brian Snelson
Kleine elektrische voertuigen geparkeerd in een straat in Warschau, wachtend op toeristen.| ©Brian Snelson

Als u in het centrum van Krakau verblijft, kunt u naar bijna elke bezienswaardigheid in de stad lopen. Misschien heeft u echter al een paar kleine elektrische voertuigen met panoramisch uitzicht zien rondrijden in de stad: het zijn milieuvriendelijke auto's en ze zijn een populaire manier om door het centrum te rijden omdat ze toegang hebben tot gebieden die zijn afgesloten voor verkeer, zoals de oude stad.

Deze voertuigen worden gebruikt voor rondleidingen door de stad. De chauffeur neemt u comfortabel mee naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau en vertelt u wat u erover moet weten. Tours worden online geboekt en u kunt de dag en het tijdstip kiezen die u het beste uitkomen.

Al deze voertuigen lijken op elkaar: een viertal zitplaatsen, voorzien van doorzichtige hoezen voor de regen en dekens en verwarming voor de kou. De route kan enigszins verschillen van toer tot toer, maar bijna alle tochten voeren langs bezienswaardigheden zoals de Joodse wijk, het Heldenplein in het getto of de fabriek van Oskar Schindler. Er zijn verschillende opties, maar ik raad een van deze twee aan:

Rondleiding van een uur

Privé-rondrit met een elektrisch voertuig door Krakau: Voor de prijs-kwaliteitverhouding is dit een van de beste opties, aangezien de gids u bij uw hotel ophaalt en u daar de rondrit begint en eindigt. Het is beschikbaar in 15 talen, waaronder Engels en Spaans.

Rondleiding van een uur en een half met audiogids

Anderhalfuur durende tour door Krakau in een elektrisch voertuig met audiogids: Dit is een ideale optie om meer in uw eigen tempo te gaan en u te laten meeslepen door de uitleg van een deskundige (beschikbaar in de taal van uw keuze).

2. Rondleiding door de Joodse wijk van Krakau en de Schindlerfabriek

Bezoek de Schindler Fabriek| ©Jose A.
Bezoek de Schindler Fabriek| ©Jose A.

De stad Krakau bleef niet gespaard van de nazi-bezetting en zelfs vandaag de dag zijn er in de stad nog veel sporen van de gruwelen die tegen de Joodse bevolking zijn begaan. Deze rondleiding door de Joodse wijk van Krakau werpt een blik op dit deel van de geschiedenis met als doel ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

De rondleiding door de Joodse wijk van Krakau en de fabriek van Schindler duurt ongeveer 3 uur. U kunt de rondleiding in verschillende talen volgen, waaronder Engels, Frans of Spaans, u hoeft alleen maar te kiezen wanneer u uw plaats online hebt gereserveerd.

Een van de plaatsen die tijdens de rondleiding worden bezocht is de fabriek van Oskar Schindler. Wie Spielbergs meesterwerk nog niet heeft gezien, moet weten dat Schindler een zakenman was die zich inzette om Joden uit concentratiekampen te redden door ze in dienst te nemen in zijn fabriek.

3. Vier uur durende rondleiding door Krakau

Koninklijk Kasteel en Wawel Kathedraal| ©Naval S
Koninklijk Kasteel en Wawel Kathedraal| ©Naval S

Als u een overzicht wilt krijgen van de Poolse stad en alle verhalen wilt horen die in de straten verborgen liggen, ongeacht het thema, dan is deze rondleiding van een halve dag in Krakau de beste optie.

Een gespecialiseerde gids zal de halve dag met u doorbrengen om u de meest opmerkelijke monumenten van de stad te laten zien, u te vertellen over de legenden en historische episodes die de stad hebben gemaakt tot wat zij nu is, te vertellen over de gewoonten van haar inwoners, u aanbevelingen te geven voor uw reis en u zelfs te vergezellen bij een bezoek aan enkele van de belangrijkste musea.

Deze halve dag tour door Krakau is inclusief toegangskaarten voor de musea die langs de route worden bezocht. Een van de voordelen is dat u dit doet in een groep van maximaal 12 reizigers, zodat er een sfeer van nabijheid zal zijn waardoor u nog meer zult genieten van de ervaring en de uitleg van de gids die beschikbaar is in het Spaans, Engels, Duits, Italiaans of Frans.

De tocht zal te voet zijn met gedeelten per bus. Wanneer u online reserveert, wordt u per e-mail op de hoogte gebracht van het ontmoetingspunt.

Routebeschrijving

  • Koninklijk Kasteel Wawel: een renaissancepaleis dat aan het begin van de 16e eeuw een gotisch Koninklijk Kasteel was. Het is al vele jaren de residentie van de Poolse koninklijke familie.
  • Wawel kathedraal: rustplaats van Poolse koningen en helden. Een halte met een rijke geschiedenis
  • Kanonicza Street: een schilderachtige hoek van de stad met een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw.
  • Koninklijke route - de route waarlangs de koninklijke retinue vroeger passeerde tijdens ceremonies die in de stad werden gehouden. Het omvat kerken zoals de St. Florian's kerk en de St. Mary's Basiliek.
  • Universiteit van Polen: meer dan 500 jaar oud.
  • Centraal plein van de stad: waar zich vroeger de grootste markt van middeleeuws Europa bevond.
  • Sukiennice: het oudste winkelcentrum van Krakau

4. Rondleiding door het concentratiekamp Auschwitz

Auschwitz Concentratiekamp| ©Fadjar Djulizar
Auschwitz Concentratiekamp| ©Fadjar Djulizar

Van alle rondleidingen en excursies die in en rond Krakau mogelijk zijn, is de meest populaire ongetwijfeld de dagtocht naar Auschwitz-Birkenau vanuit Krakau, een plaats met een rijke geschiedenis.

Ooit het bekendste vernietigingskamp van Europa, is het nu een museum dat de verschrikkingen van het nazisme herdenkt en ervoor wil zorgen dat de herinnering aan de slachtoffers niet wordt vergeten. Deze excursie is inclusief vervoer van en naar uw hotel in Krakau, toegang tot het complex en de diensten van een deskundige gids.

Hoewel Auschwitz één concentratiekamp wordt genoemd, zijn het eigenlijk drie verschillende kampen, waarvan Auschwitz-Birkenau het bekendst is. Tijdens deze rondleiding ziet u alle drie de kampen, inclusief de overblijfselen van het crematorium, de brieven die door sommige gevangenen tijdens hun verblijf daar zijn geschreven en het "kamp" waar de gevangenen woonden.

Hoewel deze tour individueel kan worden gedaan, is het essentieel om het te doen met een deskundige gids om jezelf onder te dompelen in de geschiedenis. Meer details over de organisatie van uw bezoek vindt u in dit artikel op Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau.

Ana's Reizigerstip

Toon respect op historische plaatsen zoals Auschwitz of de fabriek van Schindler.

5. Tour naar de Wieliczka Zoutmijnen

Binnen in de Wieliczka Zoutmijnen| ©Anna & Michal
Binnen in de Wieliczka Zoutmijnen| ©Anna & Michal

Toen ik hoorde over deze excursie naar de Wieliczka-zoutmijnen vanuit Krakau was ik ook verbaasd en vroeg ik me af of het echt de moeite waard was. Maar nadat ik het gedaan heb, kan ik zeggen dat ik aangenaam verrast was toen ik een van de meest fascinerende Poolse monumenten ontdekte.

Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de mijnbouwtechnieken die vanaf de Middeleeuwen tot op heden zijn gebruikt en ziet u ook bijzondere beelden die van zout zijn gemaakt en de gelijkenis vertonen met belangrijke persoonlijkheden. U loopt door een netwerk van tunnels die 135 meter onder de grond zijn aangelegd, waardoor een microklimaat ontstaat dat gunstig is voor mensen met astma en ademhalingsproblemen.

De Wieliczka Zoutmijn Tour is beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans, Frans en Spaans. De prijs is inclusief vervoer van en naar het centrum van Krakau, toegang tot de mijnen en de diensten van een gespecialiseerde gids. U zult ongeveer vier uur nodig hebben om de hele tour te voltooien. In deze gids over de Wieliczka Zoutmijn Dagtrips vanuit Krakau vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw bezoek te organiseren.

6. Excursie naar Pieskowa Skala en Kasteel van Czestochowa

Altaar van de beroemde Zwarte Madonna, Czestochowa| ©Dennis Jarvis
Altaar van de beroemde Zwarte Madonna, Czestochowa| ©Dennis Jarvis

Als u van landschappen houdt, raad ik u deze dagtocht aan naar het kasteel Pieskowa Skala en Czestochowa vanuit Krakau om de beroemde Zwarte Madonna te zien, Polen's meest vereerde relikwie. De Zwarte Madonna bevindt zich in het bedevaartsoord Czestochowa, maar onderweg komt u langs bezienswaardigheden als de Adelaarsnestroute en het kasteel Pieskowa Skala.

Deze rondleiding geeft u de kans om een andere kant van Polen te ontdekken die moeilijk te bereiken zou zijn als u uw bezoek tot de stad Krakau zou beperken. Het is beschikbaar in het Engels, Spaans en Italiaans en kost 75 euro inclusief transfer en gidsdiensten.

7. Excursie naar Zakopane

Geniet van de prachtige bezienswaardigheden van Zakopane| ©Alex Blokstra
Geniet van de prachtige bezienswaardigheden van Zakopane| ©Alex Blokstra

Als u naar de bergen wilt ontsnappen, kunt u een uitstapje maken naar de stad Zakopane, op twee uur rijden van Krakau. U vindt er onder meer het Tatragebergte, UNESCO-werelderfgoed en een natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije.

De bestemming is ideaal voor een wandeling in de zomermaanden (de koude temperaturen in de winter kunnen het erg moeilijk en zelfs gevaarlijk maken) en dan de eenvoudige en gastvrije architectuur te bewonderen.

8. Excursie naar de Dunajec rivier

Het kasteel van Niedzica baadt in het water van de rivier de Dunajec| ©maciekbor
Het kasteel van Niedzica baadt in het water van de rivier de Dunajec| ©maciekbor

Een ander leuk uitstapje vanuit Krakau is een excursie naar het natuurpark Pieniny, waar de rivier de Dunajec ligt. Deze optie is ideaal om de drukte te vermijden en een eenzame en ontspannen dag door te brengen, weg van de stress van de stad. In minder dan twee uur ben je in een natuurgebied waarvan men zegt dat er een verborgen Inca-schat ligt. Persoonlijk denk ik dat de echte schat het uitzicht op het Niedzica kasteel is, dat in dit gebied ligt.

9. Excursie naar Wroclaw

Uitzicht op Wroclaw vanaf de rivier de Oder| ©Loris Silvio Zecchinato
Uitzicht op Wroclaw vanaf de rivier de Oder| ©Loris Silvio Zecchinato

Misschien is deze stad, die op drie uur rijden van Krakau ligt, niet een van de bekendste van het land, maar het historische centrum is zeker een bezoek waard, vooral als u een rondleiding neemt waarbij u over de geschiedenis van de plaats wordt verteld. In de omgeving bevinden zich de landschappen die werden gebruikt als decor voor de film The Chronicles of Narnia. Vergeet niet de Joodse wijk te bezoeken.

10. Excursie naar Warschau

Warschau| ©Vinicius Pinheiro
Warschau| ©Vinicius Pinheiro

De hoofdstad van Polen ligt op drie en een half uur rijden van Krakau; als u haast heeft kunt u er in één dag heen en terug, of u kunt een overnachting boeken als u de stad in meer detail wilt zien. Het culturele aanbod van Warschau is uitstekend, dus u zult zich niet vervelen tijdens een bezoek aan Warschau met bezienswaardigheden als het Koninklijk Paleis, het Lazienki Park, de Krakowskie Przedmieście Straat, de Praagse Wijk en het Ghetto.

11. Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Krakau Luchthaven| ©Alquiler de Coches
Krakau Luchthaven| ©Alquiler de Coches

U weet al bijna alles wat u tijdens uw verblijf in Krakau moet doen, en er zijn heel wat dingen te doen. Hier is een artikel over Krakau Luchthaventransfers dat je misschien kan helpen.