10 Dingen om te doen in Krakau in zomer

Met het mooie weer en de vele uren daglicht is de zomer een van de beste tijden om Krakau te bezoeken. Hier volgt een lijst met interessante activiteiten

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Krakau in zomer

Krakau Park in de zomer | ©Monika

Krakau is veel meer dan de vele monumenten. De Poolse stad biedt een schat aan culturele evenementen, gastronomische variëteit en, natuurlijk, entertainment. Dit geldt voor elk moment van het jaar, maar nog meer tijdens de zomermaanden.

Nu de kou van de winter allang vergeten is, biedt het zomerseizoen bezoekers en inwoners van Krakau de gelegenheid om uit te gaan en te genieten van het gebied rond de rivier de Vistula, volop te genieten van de nacht in de talloze clubs of interessante festivals bij te wonen, zoals het festival ter ere van de pierogi of het festival ter ere van de Joodse cultuur.

1. Wandel door Planty Park

Slenteren door Planty Park in de zomer| ©Soon Keat Ong
Slenteren door Planty Park in de zomer| ©Soon Keat Ong

Een van de favoriete zomeractiviteiten in Krakau is een ontspannen wandeling door een van de beroemdste parken: Planty Park. Ik raad je aan om een van de beroemdste stelregels onder reizigers te volgen, "waar je ook gaat, doe wat je ziet", en wandel samen met jong en oud door de meer dan 4 kilometer lange groene ruimte.

Vroeger was de hele middeleeuwse stad Krakau omringd door verdedigingsmuren. Vanaf de 18e eeuw werd er een groene gordel aangelegd die Planty werd genoemd. Als je vandaag de dag langs de paden loopt, kun je nog steeds resten van de oude stadsmuren zien. Tot de meest opvallende bezienswaardigheden behoren de volgende:

  • Florian Gate: In het noordelijke deel is dit een van de meest opvallende punten van het park en een van de oorspronkelijke ingangen van de ommuurde stad. Het is de perfecte plek om een 2-daagse route in Krakau te beginnen.
  • Standbeelden: Als je door het park wandelt, kun je verschillende beelden zien van belangrijke figuren uit de Poolse geschiedenis, zoals Nicolaus Copernicus, die het beroemde Collegium Maius in Krakau bezocht.
  • Bij Kasteel Wawel: Dit is het populairste en meest bezochte deel van dit gebied. Daar, op een boulevard die langs de rivieroever loopt, komen veel mensen samen zittend op het gazon, wandelend of genietend van het uitzicht.

Het kan de moeite waard zijn om een rondleiding door de oude stad te boeken om meer te weten te komen over deze en andere bezienswaardigheden in de stad.

Boek een rondleiding door de oude stad

2. Mis het Festival van Joodse Cultuur in Kazimierz niet

Kazimierz| ©Paul Arps
Kazimierz| ©Paul Arps

Ik twijfel er niet aan dat je tijdens je verblijf in Krakau een rondleiding door de Joodse wijk, Kazimierz, hebt geboekt. De Joodse wijk herbergt veel bezienswaardigheden. Juist in deze wijk vindt een van de bekendste culturele evenementen van het land plaats: het Festival van de Joodse Cultuur. Als de data samenvallen, mag u de evenementen die daar worden georganiseerd niet missen.

Het festival wordt elk jaar gehouden gedurende 10 dagen eind juni of begin juli. Oorspronkelijk, in 1988, werd het opgevat als een reeks evenementen om het belang van de Joodse gemeenschap in de stad te herdenken en om haar historische en culturele bijdragen te erkennen.

Sinds die eerste editie heeft het festival zich geconsolideerd en trekt het vandaag de dag elk jaar bijna 30.000 mensen aan. Er zijn tal van activiteiten om uit te kiezen: conferenties, workshops, rondleidingen en concerten met traditionele muziek die plaatsvinden op verschillende locaties in de buurt. Andere activiteiten tijdens deze dagen zijn filmvertoningen, Joodse kooklessen en boekpresentaties.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

3. Maak een boottocht op de rivier de Wisla

Boot op de rivier de Wisla| ©Leif Arne Storset
Boot op de rivier de Wisla| ©Leif Arne Storset

Hoewel de zomer meestal wordt beschouwd als de beste tijd om Krakau te bezoeken, heeft het één klein nadeel: de drukte van toeristen in veel straten. Een mogelijke optie om ze een tijdje te vermijden is het boeken van een boottocht op de rivier de Wisla.

Met deze tocht kun je een deel van de stad op een meer ontspannen en rustige manier bezoeken, iets waar je dankbaar voor zult zijn na een bezoek aan bijvoorbeeld de drukke Grote Markt.

De tocht duurt ongeveer een uur. De meest opvallende punten, afgezien van het uitzicht op het kasteel, zijn de Pilsudski- of Dębnicki-bruggen, waar je onderdoor loopt. Het eindpunt van de meeste tochten is het interessante benedictijnenklooster. Een andere vorm van riviercruisen, bedoeld voor de meer fitte mensen, is om een kajak te huren en er een tijdje rustig op te varen.

Boek een cruise op de rivier de Wisla

4. Fiets naar Tyniec

Tyniec| ©Kriksos
Tyniec| ©Kriksos

Een heel interessante activiteit om in de zomer te doen, als het weer het toelaat, is om een fietstocht door Krakau te boeken en naar het Tyniec klooster te gaan.

Vanuit het centrum van Krakau is er een fietspad dat je veilig en comfortabel langs de 12 kilometer lange route brengt, evenals naar andere plaatsen in de stad.

Tyniec was vroeger een onafhankelijk dorp, maar tegenwoordig maakt het deel uit van Krakau. Daar, aan de oever van de Vistula, werd in de 11e eeuw op een heuvel een benedictijnenabdij gebouwd. Als je je rondreis wilt afronden met een bezoek aan de abdij, moet je er rekening mee houden dat deze geopend is van 10.00 tot 18.00 uur.

Boek een fietstour door Krakau

5. Maak een wandeltocht in Zakopane

Zakopane| ©lucy_s86
Zakopane| ©lucy_s86

Hoewel Zakopane bekend staat als de 'winterhoofdstad', zijn er in de zomer een aantal activiteiten die de moeite waard zijn om een tour voor te boeken, op eigen gelegenheid of georganiseerd.

Het populairste om te doen in deze stad aan de voet van het Tatragebergte (op ongeveer twee uur rijden van Krakau) is de wandelroute die naar het spectaculaire Morskie Oko meer leidt. Als je dit pad wilt bewandelen, moet je weten dat het ver van de stad begint.

Als je alleen bent gegaan, moet je een van de minibusjes nemen die continu vertrekken vanaf het bus- en treinstation van de stad en je afzetten bij het begin van het pad. Er zijn veel andere routes in de omgeving, sommige met bezienswaardigheden zoals kerken, kleine watervallen of bijzondere uitkijkpunten. Als je geluk hebt, zie je onderweg misschien wel een hert.

Boek een rondreis naar Zakopane

6. Woon een voorstelling bij tijdens het Zomer Opera Festival

Zomer Opera Festival| ©Ryszard Kornecki|
Zomer Opera Festival| ©Ryszard Kornecki|

Of je nu van opera houdt of gewoon wilt genieten van een voorstelling in een magische omgeving, het Kraków Zomer Opera Festival is een geweldige kans.

Dit festival wordt meestal in juli gehouden en wordt beschouwd als een van de meest verwachte evenementen van het hele artistieke seizoen. Er worden optredens gehouden in verschillende delen van de stad, zowel in de vele concertzalen van Krakau als op een aantal minder formele locaties.

Hoewel het niet eenvoudig is om kaartjes te krijgen, vindt het evenement dat iedereen wil bijwonen plaats op de binnenplaats van Kasteel Wawel. In deze prachtige omgeving, omringd door gebouwen zoals het Koninklijk Paleis en de Wawel kathedraal, staat een podium opgesteld waar operaliefhebbers de voorstellingen kunnen bijwonen.

Praktische informatie

Allereerst raad ik je aan om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar tickets. Door de populariteit van het festival, vooral de voorstellingen die plaatsvinden op de binnenplaats van het kasteel, raken de kaartjes snel uitverkocht.

Als je ze niet aan de kassa kunt kopen, kun je het beste kijken op de officiële website die gewijd is aan dit soort evenementen in Krakau. Een andere optie als je van klassieke muziek houdt, is het boeken van een ticket voor een pianoconcert van Chopin.

Boek een ticket voor een Chopin concert

7. Ervaar de nacht in Krakau

Zapiekanka eten| ©Zygmunt Put
Zapiekanka eten| ©Zygmunt Put

De aanwezigheid van duizenden studenten in de stad, zowel lokale inwoners als buitenlanders, plus de vele toeristen die in de zomer op reis zijn, maken het nachtleven in Krakau tot het bruisendste van Polen. Aarzel niet om een kroegentocht in Krakau te boeken en beleef de ervaring ten volle.

Het nachtleven in Krakau is geconcentreerd in twee verschillende gebieden. Aan de ene kant in de Oude Stad, waar de meeste toeristen komen. Aan de andere kant, in de Joodse wijk, vol met bars en pubs en met een ongelooflijke sfeer in elk van de straten.

Mijn advies is om te beginnen met een goede zapiekanka op het Nieuwe Plein (Plac Nowy). Dit gerecht is eigenlijk een stokbrood met champignons en andere ingrediënten dat wordt gegrild in de oven. Op hetzelfde plein vind je ook andere eetstalletjes met gegrild vlees of worst. Na de lunch is het tijd om rond te dwalen door de levendige straten van de buurt totdat je een plek vindt waar je graag wilt overnachten.

Meer rust in het Forum

Als de nacht niet je ding is, maar je wel in alle rust een biertje wilt drinken, is een van de beste plekken in de stad het Forum. Het is een voormalig hotel uit het communistische tijdperk dat is omgebouwd tot bar, en om het te vinden moet je de rivier oversteken vanuit de Joodse wijk. De zomer is zeker de beste tijd om hierheen te gaan, want er zijn hangmatten waar je kunt genieten van een drankje met uitzicht op de rivier en het Wawel kasteel.

Boek een kroegentocht in Krakau

8. Ontdek een van de traditionele gerechten van het land tijdens het Pierogi Festival

Pierogi| ©Naomi K-S
Pierogi| ©Naomi K-S

In augustus wordt in Krakau een festival gehouden dat in het teken staat van een nogal smakelijk thema: pierogi, dat lijkt op gevulde ravioli. Iedereen die een gastronomische tour door Krakau heeft geboekt, of gewoon een restaurant in Krakau is binnengelopen, zal hebben geproefd wat op zichzelf een van de traditionele gerechten van Polen is.

Tijdens de dagen van het festival presenteren alle restaurants hun beste creaties met deze pastasoort als hoofdgerecht. Sommigen experimenteren met nieuwe vullingen die verder gaan dan de typische pierogi ruskie of pierogi kirniki (met kip). Je kunt er een paar proberen die gemaakt zijn met hertenvlees, gerookte kaas of lamsvlees.

Het hoogtepunt van het festival is misschien wel de wedstrijd voor het beste pierogigerecht van het hele festival. Dit evenement wordt gehouden in Maly Rynek en tijdens dit evenement kun je luisteren naar livemuziek en natuurlijk een recept proberen voor een heel zacht prijsje.

Boek een culinaire tour door de Joodse wijk

9. Zoek een krans en maak deel uit van de Wianki

Vrouwen in de Wianki| ©Anna Kaczmarz
Vrouwen in de Wianki| ©Anna Kaczmarz

Wie tijdens de zomerzonnewende naar Krakau reist, kan getuige zijn van een van de meest geliefde tradities van de stad: de Wianki, een festival van heidense oorsprong dat de komst van het zomerseizoen viert.

De traditie in Krakau is om bloemenkransen in de rivier te gooien, iets dat verband houdt met een plaatselijke legende: prinses Wanda, dochter van de legendarische stichter van de stad, wierp zich liever in de Vistula dan in te stemmen met een huwelijk met Rydygier, een Duitse leider die de stad was binnengevallen.

Maar het must-see moment van dit festival vindt 's nachts plaats. Aan de voet van de Wawelheuvel verzamelt zich elk jaar een grote menigte om naar de concerten te luisteren en van het eten te genieten. Om middernacht gooien mensen hun kransen in het water, gevolgd door een ongelooflijk vuurwerk. Je kunt ook concerten en feesten bijwonen op andere pleinen waar ook middeleeuwse markten worden gehouden.

10. Verlaat de stad niet zonder een van de typische ijsjes van Krakau te hebben geprobeerd

Goed Lood ijs| ©Andre Chang
Goed Lood ijs| ©Andre Chang

Waarschijnlijk associeer je Krakau (of Polen in het algemeen) niet met ijs. De Polen zijn echter dol op deze zoete lekkernij en je vindt genoeg plekken in de stad waar je het kunt kopen. Leer gewoon het woord lody en wijs de smaak aan om van een heerlijke hap te genieten.

Hoewel de winkels het hele jaar open zijn, is de zomer het hoogseizoen voor ijs. De beste ijssalons hebben lange rijen, zodat je weet waar je moet zijn.

Om er zeker van te zijn dat je het meteen goed doet, zijn hier twee aanbevelingen voor het kopen van ijs:

  • Good Lood: alleen al door naar de rijen te kijken besef je dat dit een van de favoriete plekken van Krakau is. Als curiositeit publiceren ze elke avond om 20.00 uur op hun app welke smaken ze de volgende dag gaan toevoegen aan hun gebruikelijke vier (chocolade, room, framboos en zoute karamel).
  • Lody na Starowislnej: dit is een van de meest traditionele en populaire ijssalons in Krakau en ligt in de Starowislna-straat, vlakbij de Joodse wijk.

Hoe is het weer in Krakau in de zomer?

Midzomer in Krakau| ©Rafał Zięba
Midzomer in Krakau| ©Rafał Zięba

De zomer in Krakau is een zeer aangename tijd, maar het is niet echt snikheet. Juli en augustus hebben een gemiddelde maximumtemperatuur van 23,4°C, terwijl de gemiddelde minimumtemperatuur rond de 12,7°C ligt.

September is iets anders, met dalende temperaturen. Tegen de laatste dagen van de zomer liggen de maxima al op een aangename 19°C, maar de minima kunnen dalen tot gemiddeld 8°C.

Houd er rekening mee dat het altijd kan regenen, want er valt gemiddeld 8 dagen per maand regen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je je plannen kunt uitvoeren, is om de weersvoorspelling kort voor je reis te bekijken.

Boek een segway tour Krakau

Krakau toeristenstroom in de zomer

Marktplein in de zomer| ©Iz Marty
Marktplein in de zomer| ©Iz Marty

De zomer is het hoogseizoen voor toeristen in Krakau, dus drukte is normaal in de meer toeristische delen van de stad. Als je echter iets buiten het historische centrum komt (zelfs in de Joodse wijk) is het iets rustiger.

Deze grote toestroom van toeristen heeft invloed op de prijs van accommodatie en vluchten. Gelukkig compenseren de lage prijzen voor eten, vervoer en entreegelden dit.

Boek een Spooktocht door Krakau