Het kasteel van Krakau: een praktische gids om het te ontdekken

Kasteel Wawel ligt op de gelijknamige heuvel en is eeuwenlang de residentie geweest van Poolse vorsten. Wat begon als een klein stenen gebouw zou later uitgroeien tot dit majestueuze gotische kasteel - leer het kennen!

Carolina Morales

Carolina Morales

10 minuten lezen

Het kasteel van Krakau: een praktische gids om het te ontdekken

Het koninklijke kasteel Wawel | ©Derwisz

Als je een passie hebt voor geschiedenis en geïntrigeerd bent door wat er achter deze klassieke en koninklijke gebouwen schuilgaat, dan is het kasteel van Krakau een must tijdens je bezoek aan Krakau. Leer meer over de geschiedenis van de bouw, van het begin tijdens het bewind van Casimir de Grote tot de laatste restauratie door Bartolomeo Berrecci.

Als deze plek op je lijstje staat van dingen die je wilt zien en doen in Krakau, en je wilt weten hoe je het kunt bezoeken, lees dan verder want ik zal je alles vertellen over hoe je er komt, welke rondleidingen er beschikbaar zijn en hoe je gemakkelijk aan kaartjes kunt komen om dit een van de beste ervaringen van je bezoek aan Krakau te maken.

De meest complete optie

Krakau Wawel kasteel rondleiding

Ontdek het kasteel en de kathedraal van Krakau

Tijdens deze rondleiding leer je het Wawel Kasteel en de Wawel Kathedraal, de Oude Stad en de Grote Markt van Krakau in detail kennen met een professionele gids.

Met deze rondleiding door het kasteel van Krakau zul je het Wawel kasteel en de Wawel kathedraal, evenals de omgeving, uitgebreid bezoeken. Bovendien heb je voorrang bij de toegang, zodat je de wachtrijen bij de ingang vermijdt.

Tijdens deze tour word je begeleid door een professionele deskundige gids die je alles vertelt over de geschiedenis en architectuur van deze twee iconische UNESCO Werelderfgoederen. Je maakt ook een wandeling door de Oude Stad en de Grote Markt van Krakau, die met het Wawel Kasteel is verbonden door de zogenaamde Koninklijke Weg.

Aanbevolen als... Je maar kort in Krakau bent, maar niets wilt missen.


Hoe kom ik aan kaartjes voor het Kasteel van Krakau bij de kassa?

Kasteelmuren| ©Sergei Gussev
Kasteelmuren| ©Sergei Gussev

Er zijn verschillende manieren om je kaartjes voor het Kasteel van Krakau te kopen, maar je kunt ze ook online kopen en je bezoek van tevoren voorbereiden. Mijn aanbeveling zal altijd zijn om je tickets voor de rondleiding online te kopen, omdat je dan geen tijd verliest en verzekerd bent van toegang op de dag en tijd die je hebt gepland. Deze officiële locaties verkopen tickets aan de kassa met een beperkt aantal per dag, dus je kunt het beste geen risico nemen.

 • Bij het Bezoekerscentrum, dat geopend is op maandag van 9.00 tot 12.00 uur en van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 16.20 uur.
 • Bij de Herbowa poort, de populairste ingang van de Wawelheuvel. Deze is geopend van april tot oktober van 9.00 tot 12.00 uur (maandag) en van 9.00 tot 16.00 uur (dinsdag tot en met zondag).
 • Via de officiële website van het kasteel kun je online kopen, met de mogelijkheid om tot een week van tevoren te kopen of zelfs op de dag van je bezoek.

Informatie om in gedachten te houden:

 • Tickets zijn tijdsgebonden en je ziet de tijd op je ticket gedrukt.
 • Het aantal beschikbare tickets is beperkt per dag en het ticket is alleen voor de dag van het bezoek.
 • Het kasteel accepteert geen betaling in vreemde valuta (euro of andere). Betaling moet worden gedaan in zloty (PLN).

Boek een rondleiding door het kasteel van Krakau

Zijn er rondleidingen in het Kasteel van Krakau - is het de moeite waard?

Rondleiding door Kasteel Krakau| ©Dennis Jarvis
Rondleiding door Kasteel Krakau| ©Dennis Jarvis

Ja, er zijn rondleidingen en ik raad je aan om er zeker een te nemen, anders mis je veel interessante details. Mijn favoriete optie is deze rondleiding door het kasteel van Krakau, omdat deze zowel het kasteel Wawel als de kathedraal Wawel omvat en je ook door de oude binnenstad en de markt van Krakau wandelt. Het is zonder twijfel de meest complete optie.

Daarnaast biedt Kasteel Krakau ook de mogelijkheid om een audiogids te kopen bij het Bezoekerscentrum (tegen extra kosten) of om je eigen deskundige gids te boeken. Het maximum aantal personen in een groep is 15 personen.

Kosten van de gidsservice voor groepen van maximaal 15 personen:

 • 1 tentoonstelling: 90 zloty (PLN) of ongeveer 19 euro.
 • 2 tentoonstellingen: 140 zloty (PLN) of 30 euro ongeveer.
 • 3 tentoonstellingen: 190 zloty (PLN) of ongeveer 40 euro.
 • 4 tentoonstellingen: 240 zloty (PLN) of ongeveer 50 euro.
 • 5 tentoonstellingen: 290 zloty (PLN) of ca. 62 euro
 • 6 tentoonstellingen: 340 zloty (PLN) of ongeveer 73 €.
 • 7 tentoonstellingen: 390 zloty (PLN) of ca. 83 €.

Boek een rondleiding door het Wawel Kasteel

Openingstijden van het Kasteel van Krakau

Het Kasteel van Krakau is elke dag geopend:

 • Maandag: 9.30 tot 13.00 uur.
 • Dinsdag t/m zondag: 9.30 tot 17.00 uur.

Houd er echter rekening mee dat de toegangstijd tot bepaalde gebieden tussen 30 minuten en een uur vroeger is.

Boek een rondleiding door het Kasteel van Krakau

Hoeveel kosten tickets voor Kasteel Krakau?

Zonsondergang op het Kasteel van Krakau| ©Brandon Atkinson
Zonsondergang op het Kasteel van Krakau| ©Brandon Atkinson

Kasteel Krakau biedt geen groepsticket om alles te zien. Tickets worden apart verkocht voor elke afzonderlijke tentoonstelling. Afhankelijk van de tentoonstelling die je wilt bezoeken vind je tickets tussen €2,50 en €6,50. Je kunt meerdere tentoonstellingen in je bezoek opnemen als je genoeg tijd en interesse hebt.

De categorieën tickets in het Koninklijk Wawel Kasteel zijn: normaal, gereduceerd en gratis. Op de officiële website van het Koninklijk Wawel Kasteel vind je alle details over wie in aanmerking komt voor gereduceerde en gratis kaartjes.

Tijdens je bezoek kun je permanente tentoonstellingen zien waarover ik je later meer zal vertellen. Daarnaast organiseert het kasteel het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen. Houd er rekening mee dat ticketprijzen en openingstijden kunnen veranderen afhankelijk van het seizoen.

Boek een rondleiding door het Kasteel van Krakau

Zijn kaartjes voor het Kasteel van Krakau inbegrepen in een van de sightseeingpassen van de stad?

Kasteel Wawel Toren| ©Davis Staedtler
Kasteel Wawel Toren| ©Davis Staedtler

Er is een Krakau Tourist Card of Krakau Toeristenkaart met gratis toegang tot verschillende musea en toeristische attracties in de stad. Helaas staat het Kasteel van Krakau niet op deze lijst. Enkele plaatsen die je kunt bezoeken met de Krakau Tourist Card zijn:

 • Maria Basiliek
 • De fabriek van Oskar Schindler.
 • Oude Synagoge (Stara).
 • Museum van Hedendaagse Kunst in Krakau.

Sommige van deze plaatsen liggen in de interessante Joodse wijk van Krakau. Een plek waar veel te zien en te doen is.

Boek een rondleiding door het kasteel van Krakau

Hoe kom je bij het kasteel van Krakau?

Met de bus vanuit Warschau| ©Chido-Fajny
Met de bus vanuit Warschau| ©Chido-Fajny

Het Koninklijk Kasteel Wawel ligt op de heuvel met dezelfde naam. Het ligt op slechts 10 minuten lopen van de Grote Markt en op 20 minuten lopen van het trein- en busstation van Krakau.

 • Openbaar vervoer: Wawel en Stradom tramhaltes en Jubilat en Stradom bushaltes.
 • Fiets: Er zijn plaatsen om je fiets te stallen bij de ingangspoort van het kasteel, want fietsen zijn niet toegestaan op de Wawel-heuvel.

Vraag naar de beschikbare parkeergelegenheid bij het Kasteel

Veel reizigers, vooral Europeanen, reizen met de auto. Als dit het geval is, zijn er parkeergarages in de buurt. De dichtstbijzijnde is op Plac na Groblach, op slechts 5 minuten lopen van het Kasteel. Je vindt er ook een naast het Nationaal Museum, op 20 minuten lopen van het Kasteel of met de busroute Muzeum-Narowowe.

Boek een rondleiding door het kasteel van Krakau

Is het aan te raden om met kinderen naar het Kasteel van Krakau te gaan?

Kasteel bezoeken met kinderen| ©Silvia Inacio
Kasteel bezoeken met kinderen| ©Silvia Inacio

Kinderen zijn altijd welkom op plekken als deze. Er gaat niets boven het bijbrengen van liefde voor geschiedenis, cultuur en kunst op jonge leeftijd. Hoewel het Kasteel van Krakau geen gereduceerde familietickets aanbiedt, hebben kinderen onder de 7 jaar gratis toegang, ongeacht de tijd van het jaar.

Het Kasteel organiseert ook het hele jaar door speciale activiteiten voor kinderen. Ik raad je aan om op het moment van je reis de kalender te raadplegen om te zien welke opties je hebt. En als je op zoek bent naar meer activiteiten voor de kleintjes thuis, zijn hier 10 dingen om te doen in Krakau met kinderen.

Boek een rondleiding door het kasteel van Krakau

Hoeveel tijd heb je nodig om Kasteel Krakau te bezoeken?

Binnen in het kasteel| ©Dennis Jarvis
Binnen in het kasteel| ©Dennis Jarvis

De duur van je bezoek aan Kasteel Krakau of Wawel hangt af van het aantal tentoonstellingen dat je wilt zien. Vergeet niet dat je voor elke tentoonstelling een apart kaartje moet kopen dat alleen geldig is voor de dag en tijd die op het kaartje staan aangegeven.

De langste tentoonstellingen zijn de Staatsiezalen die tot 1 uur duren, en het bezoek aan de buitentuinen, binnenplaatsen en St. Gereon's kerk die 70 minuten duren. Dan zijn er nog andere die tussen de 20 en 40 minuten duren, met als kortste het bezoek aan de Drakengrot of het Drakenhol dat slechts ongeveer 10 minuten duurt.

Boek een rondleiding door het kasteel van Krakau

Beste tijd van het jaar om Kasteel Krakau te bezoeken

Het kasteel beklimmen| ©Dennis Jarvis
Het kasteel beklimmen| ©Dennis Jarvis

Dit hangt natuurlijk af van je beschikbaarheid. Omdat het een afgesloten terrein is, maakt het weer volgens mij weinig uit. Maar het seizoen heeft wel invloed op het aantal mensen dat je tegenkomt. Als je besluit om het kasteel in de zomer te bezoeken, zal het waarschijnlijk wat drukker aanvoelen of heb je misschien meer moeite om kaartjes te krijgen.

Mijn aanbeveling is om het kasteel tussen april en juni te bezoeken, wanneer het weer aangenaam is en de chaos van de zomer nog niet voelbaar is.

Boek een rondleiding door het kasteel van Krakau

Wat mag je niet missen in Kasteel Krakau? Permanente tentoonstellingen

Koninklijke Schatkamer op Kasteel Wawel| ©Damien and Marie
Koninklijke Schatkamer op Kasteel Wawel| ©Damien and Marie

Je hebt een verscheidenheid aan mogelijkheden bij een bezoek aan het Kasteel van Krakau. Dat bevestigt dat dit een van de beste rondleidingen en excursies vanuit Krakau is. Laat me je iets meer vertellen over de permanente tentoonstellingen die je niet mag missen:

Staatsie Kamers

De Staatsiezalen van Kasteel Wawel zijn mijn favoriet. Deze ingang is ideaal voor degenen die in contact willen komen met de geschiedenis, architectonische details en kunst willen waarderen en iets meer willen leren over de geschiedenis van het Poolse koningshuis.

Dit is ook een van de meest complete en ideale toegangsopties, omdat het je toegang geeft tot verschillende kamers en appartementen die door de monarchie werden gebruikt om hun gasten te ontvangen. Hier zie je een complete collectie gotische kunst, portretten van de monarchie, prachtige Italiaanse renaissance meubels en nog veel meer.

Nuttige informatie

 • Dit ticket is inclusief directe toegang tot de permanente en tijdelijke tentoonstellingen in elke koninklijke salon. Er zijn 4 salons op de eerste verdieping en 14 kamers op de eerste verdieping van het kasteel.
 • De laatste toegang voor deze tentoonstelling is om 16.00 uur van dinsdag tot zondag.
 • De rondleiding door de Koninklijke zalen duurt ongeveer 1 uur.
 • De reguliere toegangsprijs voor deze tentoonstelling is 30 zloty (PLN), ongeveer €6,50.

Kunst van het Oosten: Turkse Ottomaanse Tenten

Deze tentoonstelling over kunst uit het Oosten bevindt zich op de eerste verdieping van het kasteel en toont tapijten, zijde, wandtapijten, wapens en harnassen en nog veel meer. Hoogtepunten zijn onder andere een verzameling trofeeën uit de Slag om Wenen en een verzameling Oost-Aziatisch porselein, die de fascinatie van het 18e-eeuwse Europa voor Chinese en Japanse culturen weerspiegelt.

Nuttige informatie

 • De laatste toegang tot deze tentoonstelling is van dinsdag tot en met zondag om 16:20 uur.
 • De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten.
 • De reguliere toegangsprijs voor deze tentoonstelling is 20 zloty (PLN), ongeveer €4,30.

Het verloren Wawel

Het verloren Wawel| ©James JT
Het verloren Wawel| ©James JT

Deze tentoonstelling werd officieel geopend in 1975 en heeft als doel bezoekers mee te nemen op een tour door de complete geschiedenis van het kasteel van Krakau. Er is een multimediale videoruimte om het bezoek interactiever te maken. Ik raad het zeker aan voor degenen die van architectuur en techniek houden. Er is een station op de rondleiding dat exclusief gewijd is aan de uitgebreide collectie renaissance tegels van het kasteel.

Nuttige informatie

 • Deze tentoonstelling is geopend op maandag van 9.30 tot 13.00 uur. Van dinsdag tot en met zondag is de tentoonstelling geopend tot 17.00 uur, met de laatste toegang om 16.30 uur.
 • De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.
 • De reguliere toegangsprijs voor deze tentoonstelling is 15 zloty (PLN), ongeveer €3,20.

Wawel Hersteld of Wawel Gerestaureerd

Dit is ook een aanrader, want het is een interactieve tentoonstelling die gebruik maakt van geavanceerde technologie om u traditionele werken, architectuurmodellen en grootschalige verlichte reproducties van het historische archief van de Wawelheuvel van het einde van de 18e tot de 20e eeuw te laten zien.

Nuttige informatie

 • De tentoonstelling is ook geopend op maandag van 9:30 tot 13:00 uur. Van dinsdag tot en met zondag is de tentoonstelling geopend tot 17.00 uur met de laatste toegang om 16.30 uur.
 • De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.
 • De reguliere toegangsprijs voor deze tentoonstelling is 10 zloty (PLN), ongeveer €2,15.

Boek een rondleiding door het kasteel van Krakau

Tips voor een bezoek aan Kasteel Krakau

Wawel kathedraal| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel kathedraal| ©Maciej Szczepańczyk

Ten eerste, probeer je bezoek van tevoren te plannen. Vooral omdat je er je voordeel mee kunt doen en op dezelfde dag andere bezienswaardigheden in de buurt van het Kasteel van Krakau kunt bezoeken, zoals:

 • Wawel Kathedraal.
 • Aartsbisschoppelijk Museum.
 • Andreaskerk.
 • Archeologisch Museum van Krakau.

Als je je bezoek aan het kasteel aan het plannen bent en je weet welke tentoonstellingen je wilt bezoeken, raad ik je aan om je kaartjes online te kopen om wachtrijen te vermijden en om je rondleiding op de meest comfortabele manier te kunnen doen.

Ik hoop dat je kunt genieten van deze charmante en historische plek die je zeker in je bezoek moet opnemen. Krakau is een stad om beetje bij beetje van te genieten en het is altijd een goed idee om terug te komen. Als je minstens een week te besteden hebt in Krakau, kun je deze en vele andere plaatsen bezoeken, zoals de Krakauer zoutmijnen of genieten van de beste gastronomische tours in Krakau.

Boek een rondleiding door het kasteel van Krakau