Dingen om te doen in Krakau in 7 Dagen

Krakau is een stad met een rijke geschiedenis die elk jaar miljoenen toeristen en nieuwsgierige bezoekers trekt die een kijkje willen nemen in het moderne Europa. Het is een van de mooiste steden van het continent en zal je niet onverschillig laten.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minuten lezen

Dingen om te doen in Krakau in 7 Dagen

Zonsondergang in Krakau | ©Elroy Serrao

Ondanks het feit dat Krakau niet de hoofdstad van Polen is, is het een van de meest bezochte steden van het land vanwege het belang ervan in de 20e eeuw en de enorme historische erfenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien hebben haar architectuur en esthetiek haar tot een van de mooiste steden van Europa gemaakt.

Als je Krakau en haar emblematische plaatsen zoals Auswitch of de Zoutmijnen altijd al hebt willen bezoeken, dan stel ik je een 7-daagse route door Krakau voor zodat je niets van deze ongelooflijke stad hoeft te missen.

1. Dagtocht door de oude binnenstad van Krakau

Maria Basiliek, Krakau| ©Mach240390
Maria Basiliek, Krakau| ©Mach240390

Je hebt een week de tijd om Krakau te leren kennen. Daarom is op deze eerste dag een van de beste dingen om te doen de stad te proeven door de Oude Stad te leren kennen en de sfeer op te snuiven.

De Oude Stad van Krakau is niet alleen ontegenzeggelijk mooi, maar bevat ook enkele van de oudste gebouwen, omdat het een van de weinige gebieden was die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Ik stel een rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden voor en een smakelijke lunch om de Poolse keuken te proeven.

Bezoek het Barbican

Dit voormalige middeleeuwse fort werd gebouwd in 1498 en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de oude binnenstad van Krakau. Om er te komen, ga je naar de tramhalte Teatr Słowackiego, op slechts een paar stappen van de ingang van de site. Vanaf daar heb je ook toegang tot de hele Oude Stad om de rest van de dag te voet verder te gaan.

In het Barbican-fort kun je voor minder dan 2 euro door het netwerk van gangen en hoekjes lopen en ook genieten van enkele van de tijdelijke tentoonstellingen die er worden gehouden. Het is zonder twijfel een reis terug in de tijd naar het verleden van de stad.

Basiliek van Santa Maria

Slechts twee straten naar het zuiden vind je een ander hoogtepunt van het stadscentrum van Krakau: de Basiliek van Santa Maria. Dit indrukwekkende monument is een van de belangrijkste monumenten en heeft twee hoge torens, waarvan er een, de hogere Hejnalica, nu elk uur rinkelt.

Een bezoek aan het interieur kost tussen de €3 en €5, maar het spectaculaire houten altaarstuk van dichtbij bekijken is een ervaring die je niet mag missen. Profiteer van de locatie om een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau te boeken.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau

Lunch op de Markt

Bezoek aan Hawelka| ©Oleg Pokrovskiy
Bezoek aan Hawelka| ©Oleg Pokrovskiy

Op dit punt is het tijd om te stoppen om je batterijen op te laden en de lokale keuken te proeven. Een van de populairste plekken, op een steenworp afstand van waar je bent, is het Marktplein, waar je verschillende kraampjes en restaurants vindt.

Een daarvan is het Hawelka, een typisch Pools restaurant dat je voor een zeer betaalbare prijs de beste delicatessen van de stad biedt en op een bevoorrechte locatie van waaruit je je bezoek kunt voortzetten.

Namiddag bij kasteel Wawel

Om de dag voort te zetten, raad ik je aan een rondleiding door het Wawel Kasteel te boeken. Deze plek ligt op een strategisch punt van de stad en is door de eeuwen heen van eigenaar op eigenaar overgegaan en werd de eerste residentie van de koningen van Polen.

Tegenwoordig zit dit kasteel vol bezienswaardigheden en is het een van de meest bezochte plekken door toeristen. Binnen kun je de hele middag verschillende delen van het kasteel bezoeken, waarvan de volgende eruit springen:

  • Wawel Kathedraal.
  • Het Museum van de Kathedraal van Johannes Paulus I.
  • De Drakengrot.
  • Het Koninklijk Paleis.

Boek een rondleiding naar Kasteel Wawel

Zet de puntjes op de i met een Chopin concert

Als je een muziekliefhebber bent, aarzel dan niet om je ticket voor een pianoconcert van Chopin te boeken en je eerste dag in Krakau een prachtige finishing touch te geven.

Het concert, dat ongeveer 1 uur duurt, wordt uitgevoerd door jonge en gerenommeerde pianisten. Bovendien word je getrakteerd op een gratis glas wijn.

Het concert vindt plaats in de Chopin Galerij, gevestigd in het Bonerowski Paleis, een 15e eeuws gebouw.

Boek je ticket voor het pianoconcert van Chopin

2. Dag van de Joodse Wijk

Walnica Plein| ©RaNo
Walnica Plein| ©RaNo

Een groot deel van de aantrekkingskracht van Krakau ligt in al het historische gewicht dat de Joodse bevolking aan het eind van de 20e eeuw in de schaal legde. Het was echter eeuwen geleden dat de Joodse wijk van Krakau werd gevormd, wat ooit bekend stond als een apart dorp van de stad.

Ik stel voor dat je deze tweede dag besteedt aan een grondige kennismaking met de Joodse wijk van Krakau, een plek vol geschiedenis en belangrijke plaatsen voor cultuur en spiritualiteit.

Walnica Plein

Dit plein is een van de meest centrale plekken in de Joodse wijk van Krakau en, hoewel het er nu misschien niet zo uitziet, was het eeuwen geleden het belangrijkste strand van de stad Kazimierz. Om er te komen kun je tramlijnen 1,2,3,4 of 6 nemen naar de halte Plac Walnica.

Vandaag de dag is het een van de populairste vertrekpunten in de wijk en valt het op door het grote witte gebouw in het centrum dat is omgebouwd tot een Etnografisch Museum.

Bezoek aan de synagogen

Remuh Synagoge| ©Lars K Jensen
Remuh Synagoge| ©Lars K Jensen

In de wijk Kazimierz zul je je snel het grote belang van de Joodse religie en cultuur realiseren. Een van de aantrekkelijkste plannen die je kunt maken tijdens een rondleiding door de Joodse wijk is een bezoek aan de twee grote synagogen die de wijk rijk is en die je 's ochtends perfect te voet kunt bereiken. Deze zijn:

  • Isaac's Synagoge.
  • Remuh Synagoge.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Lunchen in de Joodse wijk

Om weer op krachten te komen na een ochtend op de been te zijn geweest, gaat er niets boven een stop bij een van de restaurants in de Joodse wijk om nieuwe energie op te doen en wat typische gerechten te proberen.

Ik raad je aan om restaurant Starka te proberen, een van de beroemdste restaurants in de Joodse wijk met traditionele Poolse gerechten en een gastronomisch tintje dat het erg populair maakt. Het kan zijn dat je een dag van tevoren moet reserveren, dus ik raad je aan om ruim van tevoren te reserveren. Een andere ideale optie is om een foodtour door de Joodse wijk van Krakau te boeken.

Boek een foodtour door de Joodse wijk van Krakau

Bezoek de Remuh begraafplaats

Na de lunch stel ik een bijna verplicht bezoek aan de Joodse wijk voor vanwege het historische belang; de Remuh begraafplaats. Deze plek is een van de oudste Joodse begraafplaatsen in Polen, met graven die dateren uit de 16e eeuw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel van deze graven verwoest en na de wederopbouw werd de hele ruimte opnieuw ingedeeld. Met de overblijfselen van grafstenen werd een "Klaagmuur" gecreëerd, een van de hoogtepunten van de begraafplaats.

Bezoek de muurschildering van illustere personen

Om de dag af te sluiten kun je door een van de meest gefotografeerde delen van de Joodse wijk van Krakau lopen. Het is een muurschildering met de gezichten van de meest illustere mensen in de stad en wordt weergegeven als een esthetisch straatbeeld in het midden van de wijk. Het bevindt zich op Jozefa 17, buiten de Wrega Pub.

Proef de Poolse cultuur met een Joods muziekconcert

Wist je dat Jiddisch de taal is die wordt gesproken door Joden van Duitse afkomst? Als je deze taal wilt leren kennen, aarzel dan niet om een concert van Joodse muziek bij te wonen, uitgevoerd door een band van professionele muzikanten met meer dan 20 jaar ervaring, in een traditioneel 15e eeuws Pools huis.

De stukken, uitgevoerd door muzikanten met meer dan twee decennia ervaring, zijn gerelateerd aan de folklore van het Reform Jodendom, dat zijn beginpunt heeft in de 19e eeuw.

Bovendien is het een dubbele ervaring omdat de locatie de Dębinskim of Onder het Vat is, een oogverblindend klassiek gebouw uit de 15e eeuw met één verdieping, waarvan de structuur halverwege de 16e eeuw volledig werd gerenoveerd.

3. Dag Verken het Joodse getto Podgórze

Heldenplein in het getto van Krakau| ©Marco Zanferrari
Heldenplein in het getto van Krakau| ©Marco Zanferrari

Nu je een voorproefje hebt gekregen van de geschiedenis van Krakau, is het tijd om de enorme impact die de Tweede Wereldoorlog op Europa heeft gehad van dichterbij te bekijken. In die tijd werden de Joden verdreven naar een getto waar de tragedie van de Holocaust zich begon te ontvouwen.

Ondanks de harde geschiedenis heeft Krakau nog steeds veel te vertellen en daarom heb ik voor deze derde dag Podgórze voor je gereserveerd, het Joodse getto dat ook nu nog herinneringen oproept aan die tragische dagen. Om het grondig te leren kennen, boek je een privérondleiding door de Joodse wijk.

Boek een privérondleiding door de Joodse wijk

Begin op het Bohaterow Getta-plein

Het Bohaterowplein is een van de meest emblematische startpunten in dit deel van de stad, waar alle Joden na de nazi-bezetting werden geïnterneerd. Hier werd beslist over het lot van miljoenen burgers en hun verdeling over de concentratiekampen.

In hun plaats staan nu 60 lege stoelen verspreid over het plein als eerbetoon aan alle slachtoffers. Om er te komen neem je de tram naar station Limanowskiego.

Bezoek de Oskar Schindler Fabriek

De fabriek van Schindler.| ©John C
De fabriek van Schindler.| ©John C

In het Joodse getto van Krakau bevindt zich een niet te missen halte die een ongelooflijke geschiedenis achter zich heeft. De pottenfabriek van Oskar Schindler werd opgericht in Krakau en begon met goedkope Joodse arbeidskrachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de eigenaar, de heer Schindler, de fabriek echter om de levens van in totaal 1.200 mensen te redden door hen werk te geven.

Vandaag de dag is de fabriek een niet te missen herinneringsmuseum dat je voor ongeveer 15 euro kunt bezoeken en ik beloof je dat het de enorme historische waarde waard zal zijn.

Boek een rondleiding door de Schindlerfabriek

Bezoek de MOCAK

Vlakbij de fabriek ligt het belangrijkste museum voor hedendaagse kunst van de stad, MOCAK. Ik raad je aan om het na de lunch te bezoeken en het de tijd te geven die het verdient, want het staat vol met werken van allerlei aard en als je van kunst en cultuur houdt, zul je je er voor minder dan 5 euro thuis voelen.

Bekijk de overblijfselen van de gettomuur

Het getto van Krakau was jarenlang gescheiden van de rest van de stad door een muur die de Joden omsloot. Vandaag de dag zijn er nog maar een paar overblijfselen te zien in de Limanowskiego-straat 62, maar het is interessant om ze te bezoeken om meer te weten te komen over hoe het getto er in die tijd uitzag en om een idee te krijgen van de recente geschiedenis van de stad.

Laat je verblinden door een cruise op de rivier de Wisla

Geniet van een cruise op de rivier de Vistula in Krakau, nog een activiteit die je niet mag missen tijdens je reis naar Krakau.

Op deze route, die ongeveer een uur duurt, heb je het beste uitzicht op kasteel Wawel, de Bernatkabrug, de Manggha- en Cricoteka-musea, de Joodse wijk Kazimierz en de Kerk op de Rots. En je zult geen enkel detail missen dankzij de audiogids die je meekrijgt.

Een tip: laat je camera niet achter.

Boek een boottocht op de rivier de Vistula in Krakau

4. Dag Bezoek Auschwitz-Birkenau in één dag

Toegang tot het kamp| ©Billy Wirawan
Toegang tot het kamp| ©Billy Wirawan

Auschwitz is een van de belangrijkste en meest bezochte concentratiekampen ter wereld. Binnen de muren werden de meest brute misdaden uit de geschiedenis gepleegd. Vandaag de dag is het een herdenkingsplaats die wordt bezocht door miljoenen toeschouwers en een bezoek aan Auschwitz is een must.

Een bezoek aan Auschwitz is een van de must-do's tijdens je reis naar Krakau en daarom breng je een hele dag door met een bezoek aan Auschwitz en het naburige kamp in een plechtig bezoek dat je niet onverschillig zal laten.

Ochtendbezoek aan Auschwitz

Auschwitz ligt 70 kilometer ten westen van Krakau, dus je brengt de hele dag door met een bezoek op de heen- en terugweg. Om er te komen kun je kiezen voor een georganiseerde rondleiding die je ophaalt in het centrum van Krakau, of je kunt op eigen gelegenheid een bus nemen die er ongeveer een uur over doet om er te komen.

Eenmaal in het kamp moet je een kaartje kopen voor ongeveer €25 om het kamp binnen te gaan en een rondleiding te krijgen door de verschillende huiveringwekkende kamers, van de barakken tot de gaskamers.

Boek een tour naar Auschwitz

Rust en lunch in de omgeving

Je hebt misschien niet veel trek als je Auschwitz verlaat, maar om weer op krachten te komen raad ik je aan om naar een van de nabijgelegen restaurants te gaan, zoals Portobello, om bij te komen en je middagbezoek aan Auschwitz II voort te zetten.

Eindigen in Auschwitz II-Birkenau

Om de dag af te sluiten moet je een bezoek brengen aan Auschwitz II-Birkenau, een van de grootste concentratiekampen die nog overeind staan en waar je de meest huiveringwekkende kamers van de Joodse Holocaust kunt zien.

Dit soort rondleidingen wordt niet aanbevolen voor kinderen onder de 14 jaar vanwege de harde geschiedenis. Ik raad je ook aan om een rondleiding te huren zodat je niets mist.

5. Dagtocht naar de Wieliczka zoutmijnen

Galerij van de zoutwinning| ©Aleksandr Zykov
Galerij van de zoutwinning| ©Aleksandr Zykov

Inmiddels heb je de meeste must-see bezienswaardigheden en de geschiedenis van Krakau al gezien, maar er is nog meer te zien. Je kunt deze stad niet verlaten zonder een van de beroemdste bezoeken in het hele land af te leggen: de Wieliczka Zoutmijnen.

Deze mijnen, die door UNESCO tot werelderfgoed zijn uitgeroepen, bestaan uit een groot aantal kamers en hebben zelfs een ondergrondse kapel die je met open mond zal doen staan. Door de ligging en de immensiteit zul je er een hele dag aan besteden.

Bezoek de zoutmijnen

Deze spectaculaire plek ligt op slechts 15 kilometer van Krakau en kan worden bereikt met de bus op lijn 304, met de auto of door een excursie naar de zoutmijnen vanuit Krakau. Als je daar aankomt, kom je terecht in enorme ondergrondse galerijen van meer dan 300 kilometer lang met allerlei sculpturen en gangen die uit zout zijn gehouwen. Zonder twijfel een wonder om te bezoeken.

Entree tot de zoutmijnen kost meestal rond de 50 euro en ik raad je aan om een georganiseerde rondleiding te nemen zodat je door de verschillende kamers wordt geleid en iets meer te weten komt over de geschiedenis van deze indrukwekkende mijnen.

St. Kinga's Kapel

Een van de ongelooflijkste hoogtepunten van je bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen is de ondergrondse kapel van St. Kinga, die volledig uit zout is opgetrokken en zo groot is dat je vergeet dat je onder de grond bent.

Boek een reis naar de zoutmijnen vanuit Krakau

6. Dag Archeologisch bezoek aan de heuvels van Krakau en Nowa Huta

Nowa Huta Kerk| ©Fred Romero
Nowa Huta Kerk| ©Fred Romero

Je bent bijna aan het einde van je week in Krakau en deze keer heb ik een dag voor je gereserveerd die gewijd is aan twee aantrekkelijke bezienswaardigheden die, interessant genoeg, heel dicht bij elkaar liggen.

Aan de ene kant bezoek je een van de vijf grafheuvels of "kopiec" die verspreid liggen over de stad en al eeuwenlang gebedshuizen zijn. Aan de andere kant kom je in de Sovjetwijk van Nowa Huta, de Sovjetwijk. Laten we beginnen!

Maak kennis met de Wanda-heuvel

Om bij dit merkwaardige bouwwerk te komen, moet je naar het station Kopiec Wandy gaan met tramlijnen 21 of 22, die je naast de ingang zullen afzetten. Deze heuvel, samen met zijn vier andere broers en zussen verspreid over de stad, zijn begrafenisplaatsen die al eeuwen bestaan en de vorm hebben van heuvels.

Naar schatting werd de dochter van de stichter van Krakau tussen de 7e en 8e eeuw op de Wanda-heuvel begraven. De toegang is helemaal gratis en het is een ideale plek om met kinderen te bezoeken omdat het een natuurlijke omgeving is als geen ander.

Lunch in Nowa Huta

Vervolgens raad ik je een rondleiding aan door Nowa Huta, de Sovjetwijk. Maar voordat je het grondig leert kennen, raad ik je aan om even bij te tanken in een restaurant in de buurt, zoals Stylowa, waar je de Poolse gastronomie beter leert kennen.

Boek een rondleiding door de wijk Nowa Huta

Tour door de communistische wijk van Krakau

Na de rondleiding door de wijk Nowa Huta, die in de tweede helft van de 20e eeuw door de Sovjets werd gecreëerd, waar je bezienswaardigheden zoals het Centralnyplein, het Nowa Huta Museum, de Sovjettank of de Ark des Heren kerk bezoekt, raad ik je aan om een communistische rondleiding door Krakau te boeken.

Boek een communisme tour door Krakau

7. Dagtocht naar Zakopane en het Tatragebergte

Tatragebergte| ©Piotr J
Tatragebergte| ©Piotr J

Een bezoek aan Krakau is een echte traktatie zoals je zult zien en nadat je uit de eerste hand alle hoogtepunten van Krakau hebt gezien, stel ik voor dat je je reis afsluit in deze geweldige plaats. Hiervoor heb ik een afscheidsexcursie voor je voorbereid om de dag door te brengen op slechts 2 uur van hier, in bergen die je hart zullen veroveren: de excursie naar Zakopane en Tatra.

De dag begint in Zakopane en neemt je mee door het meest idyllische berglandschap van het land, eindigend in het Tatra-gebergte en de omliggende dorpen.

Boek een excursie naar Zakopane en het Tatragebergte

Het Gubałówka en Butorowy Wierch gebergte met de kabelbaan

Het Tatragebergte is een natuurpark dat je niet mag missen als afscheid van je reis naar Krakau. Je kunt er met de auto komen, maar de beste optie is om een rondleiding te huren die je ophaalt in het centrum van Krakau en je de hele dag begeleidt zodat je niets mist.

Een van de hoogtepunten als je aankomt in Zakopane is om een van de kabelbanen te nemen naar de belangrijkste bergen van het reservaat, waar je kunt genieten van het prachtige berglandschap.

Boek een rondreis naar Zakopane en het Tatragebergte

Zakopane centrum en Tatra Museum

Op de terugweg naar het centrum van het stadje Zakopane heb je de gelegenheid om de pittoreske huizen te bekijken en door de kleurrijk versierde straten te wandelen. Je kunt ook van de gelegenheid gebruikmaken om een hapje te eten in een van de lokale restaurants en een bezoek brengen aan het Tatramuseum, dat de geschiedenis van het gebied vertelt.

Boek een excursie naar Zakopane en Tatra

Stop in Chochołów

Op de terugweg naar de stad en ter afsluiting van deze ongelooflijke reis door Krakau, heb je de mogelijkheid om te stoppen in een pittoresk dorpje genaamd Chocholów, met typische houten huizen van het zuidelijke deel van het land en waar je wat handwerk souvenirs kunt kopen.