Is het de moeite waard om de Wieliczka zoutmijn te bezoeken?

Door de nabijheid van Krakau zijn de Wieliczka Zoutmijnen de ideale bestemming voor een uitstapje buiten de Poolse stad - hier lees je waarom!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

Is het de moeite waard om de Wieliczka zoutmijn te bezoeken?

Sta versteld van de Wieliczka Mijnen | ©G. Weston

Een bezoek aan de Wieliczka Zoutmijnen is een must tijdens een vakantie in Polen, maar als je er nog niet uit bent of niet weet waarom ze zo'n opzien baren onder reizigers, raad ik je aan deze redenen te lezen waarom het de moeite waard is om ze te bezoeken. Vergeet dus niet om vanuit Krakau een reis naar de Wieliczka zoutmijnen te boeken om deze iconische site te zien - je zult versteld staan als je het in het echt ziet!

Het is de op één na meest bezochte attractie in Polen

Toeristen bezoeken de zoutmijnen| ©Aleksandr Zykov
Toeristen bezoeken de zoutmijnen| ©Aleksandr Zykov

De Wieliczka zoutmijn is een van de bekendste toeristische attracties in Krakau, het is zelfs de op een na meest bezochte in het hele land, na de Grote Markt in de oude binnenstad van Krakau. Dit is waarom:

 • Sinds de zoutmijnen voor het eerst werden bezocht in de 15e eeuw, is deze plek toeristen van verschillende generaties blijven verbazen. Enkele van de meest illustere bezoekers die de kans kregen om ze in hun tijd te verkennen waren de astronoom Nicolas Copernicus, de componist Frédéric Chopin en de schrijver Goethe.
 • Met een diepte van meer dan 100 meter herbergen de Wieliczka Zoutmijnen ongewone plekken - alles is uitgehouwen uit blokken zout! Gebedskapellen, kamers, sculpturen, reliëfs... je kunt zelfs verbazingwekkende rotsformaties zien zoals stalagmieten en stalactieten en zelfs een prachtig verlicht ondergronds meer. Als je een voorproefje wilt zien van wat je te wachten staat tijdens je bezoek, mis dan niet het bericht Wat te zien in de Wieliczka Zoutmijnen.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

Een van de oudste zoutmijnen van Europa

Een afbeelding van mijnwerk in de oudheid.| ©Alexander Baxevanis
Een afbeelding van mijnwerk in de oudheid.| ©Alexander Baxevanis

Als je een excursie naar de Wieliczka zoutmijn boekt, bezoek je een van de oudste zoutmijnen ter wereld, waar al sinds de 13e eeuw tafelzout wordt geproduceerd:

 • Ze stonden ooit bekend als Magnum Sal (Groot Zout) en speelden een belangrijke rol in de Poolse economie als de belangrijkste zoutmijn van het land. Ze behoorden toe aan koning Casimir de Grote, maar zijn nu eigendom van de staat.
 • De oudste zoutmijnen in Polen zijn echter de Bochnia-zoutmijnen, die dateren uit de 12e eeuw en in het zuidoosten van het land liggen. Net als de Wieliczka-zoutmijnen staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en kunnen ze worden bezocht, hoewel ze iets kleiner en minder populair zijn dan de Kraków-zoutmijnen, die vooral opvallen door hun artistieke dimensie.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

De diepst bezochte zoutmijn in Polen

Trappen naar beneden naar de mijn| ©Aleksandr Zykov
Trappen naar beneden naar de mijn| ©Aleksandr Zykov

De Wieliczka Zoutmijn tour neemt je meer dan 100 meter mee naar beneden door 3,5 kilometer labyrintische gangen, schachten en kamers met ondergrondse meren. De maximale diepte van het monument is 327 meter. Andere interessante feiten zijn:

 • In totaal zijn er meer dan 2.000 kamers verspreid over 9 niveaus, maar slechts 1% van het totale oppervlak van de mijnen wordt bezocht.
 • De rondleiding door de Wieliczka Zoutmijn begint na een afdaling van 64 meter via een steile, schijnbaar eindeloze houten trap, met name bij de Danilowicza Schacht.
 • Bij aankomst op het startpunt begint de gids te vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van deze unieke mijn terwijl de groep zich een weg naar beneden baant door labyrintische gangen tot een diepte van 135 meter. Onderweg zie je indrukwekkende kapellen en uit zout gehouwen kamers, spectaculaire sculpturen, rotsformaties en ondergrondse meren.

Boek een tour naar de zoutmijnen

Een rondleiding maakt je ervaring nog beter

Neem een rondleiding| ©Andrew Milligan sumo
Neem een rondleiding| ©Andrew Milligan sumo

Tijdens het plannen van je reis naar Krakau heb je waarschijnlijk veel fantastische foto's gezien van het interieur van de Wieliczka Zoutmijnen. Wie kan zich voorstellen dat er onder het aardoppervlak zo'n plek is vol galerijen, kamers, meren, kapellen, standbeelden en legendes?

Je hebt zin om een zaklamp en een hoed te pakken om de diepten van de mijn in te gaan en deze op je gemak te verkennen, net als Indiana Jones. Maar gezien de kenmerken van deze plek en om conserverings- en veiligheidsredenen word je tijdens je tour door de Wieliczka Zoutmijnen altijd begeleid door een professionele gids.

 • Hoewel dit misschien een beetje als een domper klinkt voor reizigers die hoopten de zoutmijnen op eigen houtje te kunnen verkennen, heeft een rondleiding door de Wieliczka Zoutmijnen in werkelijkheid ook een positieve kant, omdat de gidsen veel interessante feiten en verhalen over de mijnen weten die je sprakeloos zullen maken. De ervaring zal nog leuker zijn als dat mogelijk is!
 • Het is ook de moeite waard om te onthouden dat de Wieliczka Zoutmijn tour plaatsvindt in wat vaak een "zout labyrint" wordt genoemd, dus door de diepten van de aarde lopen met een gids die de weg terug kent en weet over veiligheid en eerste hulp is altijd geruststellend als je je claustrofobisch begint te voelen in sommige van de meer afgesloten delen, vind je niet?

Boek een excursie naar de zoutmijnen

De Wieliczka zoutmijnen liggen heel dicht bij Krakau en kaartjes zijn gemakkelijk te krijgen

Toegang tot de zoutmijnen| ©Brian Snelson
Toegang tot de zoutmijnen| ©Brian Snelson

Dit iconische monument ligt op slechts 14 kilometer van Krakau, waardoor het een must is tijdens een bezoek aan de Poolse stad. Om er te komen zijn er verschillende vervoersmogelijkheden, waarover ik je meer vertel in het bericht Hoe kom ik bij de Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau?

 • Kaartjes kun je kopen bij de kassa's voor de Poolse en Engelse rondleidingen, maar als je de rondleiding in een andere taal (Spaans, Duits, Italiaans, Russisch of Frans) wilt doen, moet je ze online en van tevoren kopen, want rondleidingen in andere talen zijn beperkt maar veelgevraagd.
 • Een andere optie is om je plaats te boeken voor een georganiseerde tour naar de Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau om het hele proces van vervoer vinden, kaartjes kopen en een gids regelen te vereenvoudigen - deze tours hebben alles geregeld zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken, alleen maar genieten!

Boek een tour naar de zoutmijnen

Je kunt een bezoek aan de Wieliczka Zoutmijn en Auschwitz combineren

Concentratiekamp Auschwitz| ©Fadjar Djulizar
Concentratiekamp Auschwitz| ©Fadjar Djulizar

Omdat het twee van de populairste attracties van Polen zijn, zijn er opties die een rondleiding door beide sites op dezelfde dag combineren, zodat je het meeste uit je reis naar Krakau kunt halen als je maar kort in de stad verblijft.

In dit geval kost het pakket meestal rond de 100 euro en omvat het skip-the-line-tickets voor beide attracties, de twee rondleidingen en een retourtransfer tussen de stad, de zoutmijnen en Auschwitz, waardoor je zowel tijd als geld bespaart! Als je meer wilt weten over deze tour, mis dan niet het bericht Excursies naar de Zoutmijnen van Auschwithz en Wieliczka vanuit Krakau.

Boek een excursie naar de zoutmijnen en Auschwitz

Je kunt ze in één ochtend bekijken en daarna je tour door Krakau voortzetten

Bezoek Krakau| ©Lucas Albuquerque
Bezoek Krakau| ©Lucas Albuquerque

Een andere reden om de Wieliczka zoutmijnen te bezoeken is dat de rondleiding ongeveer twee uur duurt (maar kan worden uitgebreid tot 3 uur als je een bezoek aan de ondergrondse tentoonstelling in het Krakau zoutmijnmuseum meerekent). Aanbevelingen:

 • Je zult er geen spijt van krijgen: de tour is erg spannend per slot van rekening krijg je niet altijd de kans om een echte actieve mijn binnen te gaan die zo bijzonder en artistiek is als de Poolse. Tijdens de rondleiding zul je een geweldige tijd hebben door de verschillende ondergrondse galerijen en hoewel de activiteit plaatsvindt in de ingewanden van de aarde, duurt het niet te lang. Integendeel, je zult verbazingwekkende dingen zien en je zult nog wel wat langer willen blijven!
 • Gezien de duur van het bezoek is mijn advies om vroeg in de ochtend naar de Wieliczka Zoutmijnen te gaan als je deze ervaring aan je vakantie in Krakau wilt toevoegen. Zo heb je de rest van de dag de tijd om andere interessante dingen in Krakau te doen.
 • Bekijk de openingstijden van het monument in het bericht Wieliczka Zoutmijnen Openingstijden om je bezoek te plannen en vergeet niet om een kijkje te nemen in het artikel Wat te zien en wat te doen in Krakau om andere fantastische plekken in deze prachtige stad te ontdekken.
 • Oh, en vergeet niet om de batterij van je camera volledig opgeladen mee te nemen om de beste foto's van de Wieliczka Zoutmijnen te maken.

Boek een tour naar de zoutmijnen

Je bezoekt St. Kinga, dat wordt beschouwd als de "Sixtijnse Kapel van zout"

Altaar van de kapel van St. Kinga| ©Kevin Wallis
Altaar van de kapel van St. Kinga| ©Kevin Wallis

Alleen al om de buitengewone kapel van St. Kinga met eigen ogen te kunnen bewonderen is het de moeite waard om vanuit Krakau af te dalen naar een diepte van meer dan 100 m. Het is een fascinerende plek waar je een unieke sfeer voelt zodra je binnenkomt! Het wordt niet voor niets beschouwd als de "Sixtijnse Kapel van het zout". Bekijk enkele feiten:

 • In de Wieliczka zoutmijnen creëerden de mijnwerkers ongeveer 40 gebedshuizen om overdag te bidden, maar de Kapel van St. Kinga zal al je verwachtingen overtreffen. Naar mijn mening is dit het pronkstuk van dit prachtige monument.
 • Het duurde bijna 70 jaar om de bouw te voltooien, want het werk was erg arbeidsintensief, en het is opvallend hoeveel moeite er in de decoratie is gestoken, tot in het kleinste detail.
 • Van de bijbelse reliëfs die als altaarstukken dienen en de enorme kroonluchters tot de zoutbeelden ter ere van onder andere de heilige Kinga, de Maagd van Lourdes en paus Johannes Paulus II.

Boek een reis naar de zoutmijnen

Dit is een zeer gezinsvriendelijke tour

Kinderen bezoeken de zoutmijnen| ©Lars Plougmann
Kinderen bezoeken de zoutmijnen| ©Lars Plougmann

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo, omdat het geen openluchttour is, maar de Wieliczka Zoutmijnen is een geweldige tour om met de kinderen te doen. Kinderen van alle leeftijden kunnen deelnemen, maar als je met een baby gaat, is het handiger om een draagzak mee te nemen in plaats van een kinderwagen, want als de rondleiding eenmaal begint, kun je ze nergens meer kwijt en er zijn veel trappen onderweg.

Kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang en kinderen zullen het geweldig vinden om door de ondergrondse galerijen te lopen en alles te ontdekken wat deze mijnen bevatten: van gereedschap dat de mijnwerkers gebruikten bij hun dagelijkse werk tot legendes en ondergrondse meren. In het bericht De Wieliczka zoutmijnen bezoeken met kinderen vind je meer informatie over hoe je dit monument met je gezin kunt bezoeken.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

Bijna 2 miljoen mensen per jaar kan niet mis zijn!

Wandel door de galerijen van de zoutmijnen| ©Alexander Johmann
Wandel door de galerijen van de zoutmijnen| ©Alexander Johmann

Het is geen toeval dat de Wieliczka Zoutmijnen in 1978 door UNESCO werden gekozen als een van de eerste Werelderfgoederen ter wereld. En ook niet dat ze een van de meest bezochte toeristische attracties in Polen zijn (bijna 2 miljoen bezoekers per jaar, niet minder), wat een teken is dat het echt een verbazingwekkend monument is dat je absoluut moet zien tijdens je rondreis door Krakau.

Als je er bent, zul je zien dat alles wat je erover hebt gehoord waar is. Ik ken niemand die er ooit spijt van heeft gehad dat ze hier naartoe zijn gegaan en tijd hebben vrijgemaakt voor hun reis naar Krakau - iedereen vindt het geweldig!

Boek een reis naar de zoutmijnen