Een bezoek aan de Wieliczka zoutmijn met kinderen

Lees deze tips om uw bezoek aan de Wieliczka Zoutmijnen met kinderen tot een succes te maken - ze zullen een geweldige tijd hebben!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minuten lezen

Een bezoek aan de Wieliczka zoutmijn met kinderen

Wieliczka zoutmijnen | ©Muhammad Younas

De Wieliczka Zoutmijnen belooft één van die bezoeken te worden die de kleintjes thuis versteld doen staan, maar zoals bij alle familiebezoeken is er een trucje voor nodig.

Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, mag u deze 8 tips niet missen om uw reis naar deze spectaculaire Poolse toeristische attractie te helpen plannen. Let op!

1. Een georganiseerde excursie, handiger voor gezinsuitstapjes

Groepsbezoek aan de mijnen| ©Aleksandr Zykov
Groepsbezoek aan de mijnen| ©Aleksandr Zykov

Hoewel u de Wieliczka Zoutmijnen op eigen houtje kunt bezoeken, is het een goed idee om met uw gezin alles goed geregeld te hebben en niet te improviseren. Vooral als je met kleine kinderen rondkijkt.

In die zin maakt een georganiseerde excursie naar de Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau alles altijd veel gemakkelijker en eenvoudiger.

U hoeft geen tijd te besteden aan het zoeken naar vervoer of het uitzoeken van de snelste route zodat de kinderen niet uitgeput raken. In feite halen de meeste van deze georganiseerde tours je op en brengen je naar je hotel, wat voor iedereen erg handig is. Bovendien hoef je geen vreemde taal te spreken om aan de kassa kaartjes te krijgen en de kinderen onnodig in de rij te laten wachten. Dit is een zeer populaire attractie in het land en afhankelijk van de dag kunnen de rijen lang zijn.

Kiezen voor een georganiseerde excursie naar de Wieliczka Zoutmijnen vanuit Krakau maakt alles gemakkelijker en alles is zo ontworpen dat u zich over geen van deze dingen zorgen hoeft te maken - gewoon plezier maken en u laten gaan!

Als het idee van een georganiseerde excursie naar dit prachtige monument u aanspreekt, raad ik u aan eens te kijken naar het bericht Excursies naar de Zoutmijnen vanuit Krakau, waar u meer informatie over dit onderwerp en enkele interessante voorstellen vindt.

Boek een reis naar de zoutmijnen

2. Reserveer uw tickets altijd op voorhand

Toegang tot de mijnen| ©Brian Snelson
Toegang tot de mijnen| ©Brian Snelson

Als ik u één advies zou moeten geven voor een bezoek aan de Wieliczka Zoutmijnen als gezin, dan zou dat zijn "stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen", vooral als het gaat om het kopen van kaartjes.

Zoals gezegd is dit een zeer beroemd monument in Krakau en elk jaar bezoeken bijna 2 miljoen mensen het. Daarom is het essentieel om uw tickets zo snel mogelijk te boeken als u niet zonder ze wilt zitten na uw reis (stelt u zich de teleurstelling van de kinderen eens voor!).

Ook hoef je niet eindeloos in de rij te staan bij de kassa's om een plaats te bemachtigen voor de rondleidingen in het Pools of Engels, waar je, als je de taal niet verstaat, de uitleg van de gids mist en de rondleiding helemaal niet leuk is.

In die zin is mijn advies om uw tickets voor de Wieliczka zoutmijnen online te kopen, omdat u schema's, beschikbaarheid, prijzen en soorten routes kunt vergelijken (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen zijn er enkele tours die het bezoek aan de mijnen combineren met Auschwithz, met een kerstmarkt of met de fabriek van Oskar Schindler). Bij Hellotickets heeft u vele opties om uit te kiezen en u heeft de gemoedsrust om de tickets van thuis mee te nemen!

Voor meer informatie kunt u het bericht Tickets voor de Zoutmijnen: prijzen en hoe te kopen lezen.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

3. Profiteer van gereduceerde ticketprijzen voor kinderen

Familie op bezoek bij de mijnen| ©Andrew Milligan sumo
Familie op bezoek bij de mijnen| ©Andrew Milligan sumo

Wanneer wij als gezin reizen, is de prijs van de excursie een fundamentele factor bij de berekening van het budget dat wij tijdens een reis aan een activiteit zullen besteden.

In het geval van de Wieliczka Zoutmijnen zijn kinderen tot 4 jaar gratis, terwijl voor alle andere kinderen van 4 tot 12 jaar zeer gereduceerde tarieven gelden die dit compenseren.

Bij Hellotickets heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de leeftijd van de kinderen te selecteren, zodat de gereduceerde prijs die je voor elk kind moet betalen automatisch wordt berekend. Het is toch praktisch?

Boek een excursie naar de zoutmijnen

4. Bescherm ze tegen de kou in de mijnen, zelfs in de zomer!

Bescherm uzelf tegen de kou| ©Aleksandr Zykov
Bescherm uzelf tegen de kou| ©Aleksandr Zykov

Of u de Wieliczka zoutmijnen nu alleen bezoekt of met een georganiseerde tour, de rondleiding door de diepte duurt ongeveer 2 uur.

Zoals je ziet is de rondleiding lang en in de mijnen is het zelfs in de zomer vrij koel vanwege de vochtigheid. De temperaturen schommelen tussen 17ºC en 18ºC, dus het is belangrijk om de kinderen warm te houden zodat ze het niet koud krijgen tijdens de tocht, ongeacht de temperatuur buiten.

Vergeet ook niet comfortabele schoenen te dragen zodat hun voeten geen pijn doen bij het lopen en dat de zolen slipvast moeten zijn om te voorkomen dat ze vallen in delen waar er minder licht is of waar de grond wat gladder is.

Boek een reis naar de zoutmijnen

5. Ga naar het toilet voordat de rondleiding begint

Daniłowicza Well| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza Well| ©Aleksandr Zykov

Voordat de Wieliczka Salt Mine Tour begint, is het essentieel om de kinderen naar de toiletten te brengen, want ze worden vaak verrast door de roep van de natuur op het meest onverwachte moment.

U vindt de toiletten bij de ingang van de Daniłowicza put, maar tijdens de rondleiding (40 en 90 minuten) is er ook een korte pauze om naar andere ondergrondse toiletten te gaan, zodat u zich onderweg niet hoeft te haasten.

Boek een excursie naar de zoutmijnen

6. Neem snacks mee in je rugzak

Breng snacks mee voor de kinderen| ©daveynin
Breng snacks mee voor de kinderen| ©daveynin

Kinderen zijn onvoorspelbaar. We weten niet wanneer ze willen pauzeren of honger krijgen. Daarom is het altijd een goed idee om wat snacks en water in je rugzak te stoppen voor het geval ze tijdens de wandeling honger krijgen.

In Drozdowice wordt een korte pauze ingelast voor een drankje en u kunt er ook eten en drinken kopen, zodat u genoeg energie overhoudt om de tocht te voltooien.

7. Plaats ze in een context zodat ze begrijpen wat ze zullen zien

Weergave van het werk in de mijnen door de jaren heen| ©Dennis Jarvis
Weergave van het werk in de mijnen door de jaren heen| ©Dennis Jarvis

De binnenkant van een mijn lijkt misschien een atypische plek voor een gezinsvakantie, maar in werkelijkheid is het een andere en zeer originele activiteit waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten en zich voor een dag een kleine ontdekkingsreiziger voelen. Het zal iets zijn dat ze zich de rest van hun leven zullen herinneren!

Tijdens de tocht door de Wieliczka Zoutmijnen zien ze ongelooflijke plekken: prachtige zoutmeren, merkwaardige rotsformaties en vele ondergrondse kamers en galerijen, de een nog indrukwekkender dan de ander. De gids zal u ook vele legendes en curiosa vertellen die u sprakeloos zullen maken - u zult het geweldig vinden!

Voordat u bij het monument aankomt, kunt u hen echter een voorproefje geven van wat zij zullen zien, zodat zij een betere context hebben en het bezoek beter begrijpen. In het bericht Wat te zien in de Wieliczka Zoutmijnen vindt u een samenvatting die u zal helpen.

8. Wees voorzichtig met kinderwagens

Ouders die baby's dragen| ©Mavi Villatoro
Ouders die baby's dragen| ©Mavi Villatoro

Als u de Wieliczka zoutmijnen gaat bezoeken met een baby, raad ik u aan om in plaats van een kinderwagen een draagzak mee te nemen, want als de rondleiding eenmaal begint, kunt u de kinderwagen nergens kwijt en zult u onderweg veel trappen tegenkomen.

Boek een reis naar de zoutmijnen