Prijs van een bezoek aan Auschwitz: Kosten voor tickets en rondleidingen

Plan je een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz en weet je niet hoeveel budget je nodig hebt? Hier lees je hoeveel de entreeprijzen, rondleidingen en het vervoer naar het kamp kosten.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuten lezen

Prijs van een bezoek aan Auschwitz: Kosten voor tickets en rondleidingen

Toegang tot kamp Auschwitz I | Darshan Gajara

Een reis naar Polen met een budget is mogelijk, en een bezoek aan Auschwitz zal je verblijf niet te duur maken.

Hier lees je wat je kunt verwachten van de kosten van deze excursie, de prijzen van rondleidingen, entreegelden en vervoer naar Auschwitz, en hoe je kunt besparen als je de kosten tot een minimum wilt beperken.

Auschwitz ticket prijzen

Toegang tot het kamp| ©lisiPrada
Toegang tot het kamp| ©lisiPrada

Als je kopzorgen wilt vermijden bij een bezoek aan Auschwitz, kun je altijd een skip-the-line-ticket kopen voor een tour naar Auschwitz, waarbij een rondleiding en een retourtransfer vanaf Krakau met een minibus zijn inbegrepen. De prijs is ongeveer 39 euro, iets meer dan de algemene toegangstickets, maar zeker de moeite waard om op de meest comfortabele manier naar het concentratiekamp te gaan.

De tarieven als je algemene toegangstickets koopt worden bijgewerkt, maar bij benadering zijn dit de kosten van de individuele tickets zonder bezoek en transfer:

  • Standaardtarief voor volwassenen: 23€.
  • Standaardtarief voor kinderen tot 21 jaar: €17.
  • Seniorentarief: €18
  • Groepsbezoek (meer dan tien personen): ongeveer €15. Deze bezoeken moeten van tevoren worden gepland en als groep worden geaccrediteerd door een e-mail te sturen naar [email protected]

Tickets kopen

Je kunt ze aan de kassa kopen of je kunt ze online kopen, maar je moet wel de datum en het tijdstip kiezen waarop je Auschwitz wilt bezoeken, want alle toegang tot Auschwitz is gepland.

Boek een tour naar Auschwitz

Hoeveel kost een tour naar Auschwitz zonder gids?

Wagen om gevangenen naar het concentratiekamp te brengen| ©smartpic M
Wagen om gevangenen naar het concentratiekamp te brengen| ©smartpic M

Een optie die je kunt overwegen als je je zorgen maakt over het regelen van vervoer tussen Krakau en Auschwitz, maar liever op eigen gelegenheid een bezoek brengt en niet meegaat met een rondleiding, is om een rondleiding zonder gids te boeken.

Voor het kleine prijsverschil is het naar mijn mening 100% aan te raden om de rondleiding met gids te kiezen, maar als je denkt dat je meer plezier zult beleven aan de rondleiding in het concentratiekamp op eigen gelegenheid, is dit een goede optie.

Boek een tour naar Auschwitz

Hoeveel kost een rondleiding door Auschwitz vanuit Krakau?

Bezoek concentratiekamp Auschwitz| ©Lāsma Artmane
Bezoek concentratiekamp Auschwitz| ©Lāsma Artmane

Een begeleide tour naar Auschwitz vanuit Krakau met alles inbegrepen heeft een prijs van ongeveer € 39 als je deze boekt bij Hellotickets. Met deze tour word je begeleid door een deskundige gids en kom je in iets meer dan een uur aan bij de poort van het concentratiekamp, zonder onnodig wachten en zonder in de rij te staan bij de kassa van Auschwitz. Bovendien kun je de tour in geval van onvoorziene omstandigheden kosteloos annuleren.

Wat houdt deze tour in?

  • Professionele gids die jouw taal spreekt
  • skip-the-line toegang tot het gehele Auschwitz-Birkenau concentratiekamp complex
  • Vervoer per privébus vanuit Krakau (je kunt bij je hotel worden opgehaald)
  • Terugkeer naar het centrum van Krakau of naar je hotel met dezelfde privébus

Waarom raad ik deze optie aan?

Dit is zonder twijfel de beste prijs-kwaliteitverhouding die je kunt vinden voor een bezoek aan Auschwitz. De rondleiding met een deskundige gids (en vooral in je eigen taal) zal je helpen om de geschiedenis en het bezoek beter te begrijpen en zal je ook in staat stellen om de logistiek van heen en terug reizen op eigen houtje te vergeten.

Boek je rondleiding door Auschwitz

Hoeveel kost het om Auschwitz en de zoutmijnen te bezoeken?

Binnen in de Wieliczka zoutmijnen| ©Aleksandr Zykov
Binnen in de Wieliczka zoutmijnen| ©Aleksandr Zykov

Omdat het de twee populairste rondleidingen in en rond Krakau zijn, is er een mogelijkheid om een gecombineerde rondleiding door beide attracties te boeken voor ongeveer €37. Met deze optie bespaar je tijd (omdat je niet in de rij hoeft te staan bij de kassa) en geld (omdat je ze niet apart hoeft te kopen).

De tour wordt op dezelfde dag gedaan en een privébus brengt je van het centrum van Krakau naar Auschwitz en vervolgens naar de Zoutmijnen. Aan het einde van beide bezoeken keer je terug naar het punt van terugkeer.

Voor meer gedetailleerde informatie over het organiseren van deze tour, zie mijn artikel over tours naar Auschwitz en de Zoutmijnen.

Boek een tour naar Auschwitz en de Zoutmijnen

Prijs van transport van Krakau naar Auschwitz

Bussen op de parkeerplaats van Auschwitz| ©Mitch Altman
Bussen op de parkeerplaats van Auschwitz| ©Mitch Altman

Als je de optie uitsluit om deel te nemen aan een rondleiding inclusief vervoer, zul je gebruik moeten maken van het openbaar vervoer. De beste opties hiervoor zijn bus en trein. Een retourtje bus naar Auschwitz vanuit Krakau kost ongeveer €5 tegen de wisselkoers (ongeveer €2,5 enkele reis).

Als je in plaats daarvan voor de trein kiest, ligt de prijs iets hoger: €8 enkele reis, ongeveer €16 retour. Over het algemeen raad ik aan om de bus te nemen, omdat die je dichter bij het concentratiekamp brengt (het treinstation ligt op 2 km van de ingang van Auschwitz).

Voor meer details over dienstregelingen, duur en kosten van het vervoer, raad ik je mijn artikel aan over hoe je vanuit Krakau naar Auschwitz komt.

Boek je tickets en rondleidingen door Auschwitz

Kan ik Auschwitz gratis bezoeken of is er korting?

Auschwitz II Esplanade| ©Lāsma Artmane
Auschwitz II Esplanade| ©Lāsma Artmane

Het is niet mogelijk om gratis naar binnen te gaan. Als je het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau wilt bezoeken, moet je een kaartje kopen of een rondleiding boeken (zie hierboven voor de prijzen), maar er is geen manier om gratis naar binnen te gaan.

Als je wilt, kun je het Auschwitz Museum gratis bezoeken (zonder gids en voor 10 uur 's ochtends) of een virtuele rondleiding volgen op hun website, maar om persoonlijk naar het vernietigingskamp te gaan, moet je de kosten van het ticket of de rondleiding betalen.

Er zijn ook geen speciale kortingen of kortingscodes als zodanig, maar er zijn wel gereduceerde tarieven voor groepen, senioren en jongeren onder de 21 jaar.

Boek je tickets en rondleidingen in Auschwitz