Auschwitz kaartjes

Het eerste wat je moet doen om je bezoek aan Auschwitz te organiseren, is tickets kopen. Als je dit online en van tevoren doet, bespaar je tijd en geld.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuten lezen

Auschwitz kaartjes

Detail van Auschwitz | Lasma Artmane

Een bezoek aan Auschwitz is een van de grote attracties die elk jaar duizenden reizigers naar Polen brengt. Dit concentratiekamp dat in 1940 door de nazi's werd geopend, bestaat uit verschillende gebieden, waarvan je Auschwitz I en Auschwitz II kunt bezoeken.

De beste optie

Auschwitz dagtocht vanuit Krakau

Tickets, transfers en rondleiding naar Auschwitz tegen de beste prijs

Als je naar Krakau reist en het concentratiekamp Auschwitz wilt bezoeken, dan is deze optie inclusief toegang, een rondleiding door een expert en vervoer van en naar Krakau.

Duur: van 7 tot 8 uren

Om het te bezoeken moet je tickets kopen en dat kun je het beste online en van tevoren doen. Als je een bezoek aan Auschwitz plant, moet je weten dat een rondleiding je helpt om deze episode in de geschiedenis beter te begrijpen, om onderwegmeer te leren over wat je ziet en om het dagelijks leven van de gevangenen opnieuw te beleven.

Voor een heel klein prijsverschil met een enkeltje, is het kopen van dit pakket met de rondleiding in het Engels en transfer van en naar Krakau een geweldige optie. De tour duurt in totaal ongeveer 7 uur en is inclusiefskip-the-line toegang tot de twee kampen van Auschwitz-Birkenau. Je kunt kiezen uit verschillende vertrektijden (de eerste vertrekt om 6:30 uur en de laatste om 12:00 uur) en de rondleiding zelf duurt ongeveer drie uur.

Waarom ik deze optie leuk vind: Dit is absoluut de meest comfortabele manier om Auschwitz te bezoeken.

Als je een rondleiding aan je ticket toevoegt, wordt de ervaring veel completer.Aanrader als... je het meeste uit je tijd in Auschwitz wilt halen om een veel beter begrip te krijgen van hoe het leven in dit kamp was en om je te verdiepen in de nazi-geschiedenis.


Hoe koop ik tickets voor Auschwitz aan de kassa

Hoe Auschwitz binnenkomen| ©Fadjar Djulizar
Hoe Auschwitz binnenkomen| ©Fadjar Djulizar

Het is mogelijk om tickets voor Auschwitz aan de kassa te kopen, hoewel dit niet de meest aanbevolen optie is. Vooral in de vroege ochtenduren staat er meestal een vrij lange rij voor de ingang, omdat grote groepen meestal ook op dit tijdstip arriveren.

Als je toch liever je kaartjes daar haalt, betaal je ongeveer €23 per volwassene. Tickets zijn inclusief gratis toegang tot een audiogids met koptelefoon die je rondleidt door het kamp met een deskundige stem die alles wat je ziet uitlegt.

Boek je tickets voor Auschwitz met transfer

Tickets met rondleiding

Groep luistert naar de gids| ©Signe Brockman
Groep luistert naar de gids| ©Signe Brockman

Voor mij is een tour met skip-the-line-tickets veel completer, omdat je dan een band hebt met de gids, de uitleg meestal nauwer en dynamischer is en altijd een anekdote bevat. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om vragen te stellen of om aanbevelingen te vragen.

Ik raad je aan om mijn artikel over excursies naar Auschwitz vanuit Krakau te lezen om te zien waar ze uit bestaan, wat ze inhouden, hoeveel ze kosten... enz.

Boek je rondleiding door Auschwitz

Auschwitz ticket prijzen

Binnen in de barakken van de gevangenen| ©Russell Yarwood
Binnen in de barakken van de gevangenen| ©Russell Yarwood

Zoals ik al zei kost een ticket voor een volwassene €23, dus voor weinig meer is het de moeite waard om een tour te boeken waarbij vervoer en een rondleiding zijn inbegrepen. Hier is een vergelijking van de prijzen van de tours en tickets naar Auschwitz:

  • Standaard ticket (tarief voor volwassenen): €23
  • Entree met rondleiding en privétransfer van/naar Krakau: €25.
  • Transfer van/naar Krakau en entree (zonder rondleiding): 23€.
  • Excursie met entree en rondleiding naar Auschwitz en zoutmijnen: ca. 100€.

Boek tickets naar Auschwitz met transfer

Openingstijden Auschwitz

Wagen om gevangenen naar het concentratiekamp te brengen| ©Pedro Antunes
Wagen om gevangenen naar het concentratiekamp te brengen| ©Pedro Antunes

Het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is het hele jaar geopend van maandag tot en met zondag, behalve op eerste kerstdag, nieuwjaarsdag en paaszondag.Auschwitz is altijd geopend vanaf 8 uur 's ochtends, maar de sluitingstijd hangt af van het winter- of zomerseizoen. Terwijl het in de wintermaanden tussen 14:00 en 16:00 uur sluit, kan het in de zomer al om 19:00 uur dichtgaan.

Boek tickets naar Auschwitz met transfer

Is het mogelijk om gratis of zonder tickets naar Auschwitz te gaan?

Voorzieningen in het kamp| ©Jean Carlo Emer
Voorzieningen in het kamp| ©Jean Carlo Emer

Nee. Om het concentratiekamp te betreden moet je van tevoren kaartjes hebben gekocht.

Er is geen enkel deel van het kamp dat gratis is of bezocht kan worden zonder tickets. Er zijn echter gereduceerde tarieven voorgroepen, senioren en jongeren onder de 21 jaar, dus als je lid bent van een van deze groepen en dit kunt aantonen (je hebt sowieso een identiteitsbewijs nodig om Auschwitz binnen te gaan), kun je profiteren van korting.

Boek tickets naar Auschwitz met transfer

Gecombineerde tickets voor Auschwitz en de Zoutmijnen

Bezoek de zoutmijnen| ©G. Weston
Bezoek de zoutmijnen| ©G. Weston

Omdat het twee van de populairste attracties van Polen zijn, zijn er opties die een rondleiding door beide sites op één dag combineren, zodat je het meeste uit je dagtrip naar Krakau kunt halen.

In dit geval kost het pakket meestal rond de 100 euro en omvat het skip-the-line-tickets voor beide attracties, de twee rondleidingen en de transfer tussen de stad, Auschwitz en de Zoutmijnen. Natuurlijk is de transfer terug ook inbegrepen.

Boek de Auschwitz & Zoutmijnen Tour