Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Wieliczka Zoutmijn Dagtrips vanuit Krakau

Meer dan 300 meter onder de grond ontdekt u niet alleen zoutmijnen, maar ook een ministad die een bezoek waard is.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Wieliczka Zoutmijn Dagtrips vanuit Krakau

Kapel van St. Kinga | ©jhadow

Zeven eeuwen lang werd zout gewonnen in deze mijnen die op 12 km van Krakau liggen. Vandaag vindt u er een galerij van ondergrondse tunnels met een therapeutisch klimaat en een tentoonstelling van indrukwekkende zoutfiguren. Dit is een van de meest populaire excursies vanuit Krakau en er zijn verschillende manieren om het te doen.

1. Soorten tochten om de Wieliczka Zoutmijnen te bezoeken vanuit Krakau

Buitenkant van de mijnen| ©Brian Snelson
Buitenkant van de mijnen| ©Brian Snelson

De Wieliczka-zoutmijnen**, die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard**, worden dagelijks door honderden bezoekers bezocht. Het bezoek vindt gewoonlijk plaats in het kader van een georganiseerde rondreis vanuit Krakau en er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de vraag of u geïnteresseerd bent in alleen een transfer, een transfer en entreegelden of een rondleiding met een gespecialiseerde gids.

U kunt ook een tour boeken die u in één dag naar Auschwitz en de Wieliczka-zoutmijnen brengt. Een ideale optie als u slechts twee of drie dagenheeft om de stad Krakaute verkennen.

Boek uw tour naar de Wieliczka zoutmijnen

2. Transfer van Krakau naar Wieliczka met rondleiding

Mijnlift| ©Dennis Jarvis
Mijnlift| ©Dennis Jarvis

Tunnels, kapellen, gangen, in de rotsen uitgehouwen kamers, zoutbeelden... Dit alles vindt u in de zoutmijnen van Wieliczka, maar eerst moet u er zien te komen. Deze transferoptie van Krakau naar Wieliczka met rondleiding omvat een privévoertuig met WIFI, airconditioning en flessenwater vanaf uw hotel in het centrum van Krakau of vanaf een ontmoetingspunt van uw keuze uit acht mogelijkheden.

De prijs van € 53 omvat, naast de transfer, de diensten van een professionele gids in dienst van het museum en een hoofdtelefoon waarmee u tijdens de rondleiding duidelijk kunt luisteren naar de uitleg van de gids. Tickets voor de Wieliczka Mijnen zijn echter voor eigen rekening en zijn niet inbegrepen in de prijs van deze tour.

U kunt deze tour online boeken in de wetenschap dat, als uw plannen veranderen of er iets onverwachts gebeurt, u kunt annuleren met een opzegtermijn van 24 uur. Zodra uw reservering is bevestigd, ontvangt u een e-mail die zal dienen als uw voucher met alle informatie die u nodig hebt om van uw bezoek te genieten.

Boek uw tour naar Wieliczka zoutmijnen

3. Kaartjes voor de Wieliczka zoutmijnen met rondleiding

Mijnbouwmachines| ©Dennis Jarvis
Mijnbouwmachines| ©Dennis Jarvis

U kunt uw kaartjes voor de Wieliczka-mijnen ook kopen zonder vervoer vanuit Krakau te boeken (u kunt met een huurauto of het openbaar vervoer reizen). Kaartjes voor de Wieliczka-mijnen zijn inclusief een rond leiding in het Engels, Duits, Italiaans, Frans of Spaans en kosten € 52

Tickets voor de Wieliczka Mijnen worden u per e-mail toegestuurd zodra u online heeft gereserveerd. U kunt de dag en het tijdstip van uw bezoek kiezen uit een aantal opties en als u vooraf reserveert, hoeft u bij aankomst niet in de rij te staan bij de kassa. Tijdens de rondleiding door de mijnen krijgt u een koptelefoon, zodat u goed kunt luisteren naar de uitleg van de gids.

Het volledige bezoek aan de mijnen zal ongeveer 3 uur in beslag nemen en het is van essentieel belang om het met een gids te doen, zowel voor de uitleg over het belang van de mijnen en hun werkingssysteem als voor de gids om de groep door het museum te leiden. Denk eraan comfortabele schoenen te dragen voor de rondleiding en probeer ongeveer 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de deur te zijn.

Ana's Reizigerstip

Tickets voor de Wieliczka zoutmijnen zijn ruim van tevoren uitverkocht; u kunt het beste een paar dagen voor uw reis boeken.

4. Transfer van Krakau naar Wieliczka met mijnkaartjes en rondleiding

Houten ladders en beschoeiingen| ©G. Weston
Houten ladders en beschoeiingen| ©G. Weston

Deze rondleiding door de Wieliczka-mijnen vanuit Krakau is ontworpen voor maximaal 40 reizigers en de prijs is inclusief: vervoer, rondleiding en toegangsprijzen voor de mijnen. De pick-up vindt plaats op de dag en het tijdstip die u bij de online boeking kiest vanaf een centraal ontmoetingspunt in Krakau; u wordt via e-mail op de hoogte gebracht van het exacte ontmoetingspunt.

U hebt de mogelijkheid van een nachtelijke rond leiding door de mijnen op een tijdstip van uw keuze. In alle gevallen vindt de transfer plaats in een comfortabel minibusje met airconditioning dat met andere reizigers wordt gedeeld. Het vervoer naar de mijnen duurt ongeveer een half uur en eenmaal daar duurt de rondleiding ongeveer twee en een half uur; u kunt de rondleiding volgen in het Spaans, Engels, Duits, Frans of Italiaans.

Van alle beschikbare opties is dit de optie met de beste prijs-kwaliteitverhouding, omdat u zich alleen zorgen hoeft te maken over de reis naar het ontmoetingspunt in Krakau en eenmaal daar zijn de transfer, de entreegelden, de tour en de terugreis bij de prijs inbegrepen.

Boek uw tour naar de Wieliczka zoutmijnen

5. All-inclusive tour naar Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau

Tijdens het bezoek leert u hoe zout in de loop van de geschiedenis werd gewonnen.| ©Aleksandr Zykov
Tijdens het bezoek leert u hoe zout in de loop van de geschiedenis werd gewonnen.| ©Aleksandr Zykov

Als u de Wieliczka-zoutmijnen op een privérondleiding wilt bezoeken, kunt u dat ook doen door deze optie online te boeken. De prijs, € 71, zal hoger zijn dan de groepsreizen, maar in ruil daarvoor geniet u van een privétransfer en een deskundige chauffeur die u van uw hotel ophaalt en exclusief tot uw beschikking staat.

De prijs van deze excursie omvat de rondleiding door de mijnen, de toegang tot de mijnen en een privétransfer vanaf Krakau. Wat het tijdschema van de rondleiding betreft, kunt u het schema kiezen dat het beste bij uw behoeften past; let wel dat de rondleiding in de mijnen ongeveer twee en een half uur duurt en dat de reistijd vanaf Krakau een half uur heen en een half uur terug is.

De rondleiding kan in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans of Duits worden gedaan en tijdens de rondleiding krijgt u het hele netwerk van ondergrondse kamers en tunnels te zien, een kapel die geheel van zout is gemaakt, de gereedschappen die in de Middeleeuwen werden gebruikt om het zout te winnen of de tentoonstelling van mythische figuren die ook in zout zijn uitgehouwen.

Er is ook een pakketreis naar Auschwitz en de Wieliczka-zoutmijnen vanuit Krakau. Tijdens deze 11 uur durende tour, inclusief hoteltransfers, kunt u een van de belangrijkste concentratiekampen uit de nazitijd zien en ook een bezoek brengen aan het ondergrondse complex van de zoutmijnen, twee essentiële plaatsen tijdens uw bezoek aan Krakau.

Boek uw Wieliczka Zoutmijn Tour

6. Wat u zult zien in de Wieliczka-zoutmijnen

Detail van de versiering van de kapel van Santa Kinga| ©Dennis Jarvis
Detail van de versiering van de kapel van Santa Kinga| ©Dennis Jarvis

Een uitstapje naar de Wieliczka-zoutmijnen, op een half uurtje rijden van Krakau, is een van de populairste uitstapjes voor bezoekers aan de Poolse stad. De mijnen staan sinds de jaren 1970 op de Werelderfgoedlijst en zijn beroemd om de schoonheid van hun zoutkamers en het netwerk van tunnels dat zo'n 300 km overbrugt.

Het zoutverwerkingsproces

Tijdens dit bezoek komt u meer te weten over het zoutwinningsproces dat sinds de Middeleeuwen in de mijnen, nu een museum, wordt toegepast en ook hoe de weersomstandigheden op 325 meter diepte een uniek ondergronds microklimaat hebben gecreëerd dat ideaal is voor mensen die bijvoorbeeld aan astma lijden.

De rondleiding

Tijdens het bezoek daalt u af in de mijnen via een trap en gaat u omhoog met een lift die lijkt op de lift die de mijnwerkers gebruikten. Binnen vindt u een verlicht meer, kamers die uitsluitend met zout zijn versierd, figuren van beroemde mensen gemaakt van zout en zelfs een kapel die u sprakeloos zal laten. De uitleg van de gids die u tijdens uw bezoek zal begeleiden, zal u helpen de levenswijze en de werkomstandigheden te ontdekken van de arbeiders die eeuwenlang in deze mijnen hebben gewerkt.

Ana's Reizigerstip

De rondleiding door de zoutmijnen omvat in totaal 800 treden en is dus niet aanbevolen voor bezoekers die slecht ter been zijn.

7. Praktische tips voor uw bezoek aan Wieliczka

Extractie galerij| ©Aleksandr Zykov
Extractie galerij| ©Aleksandr Zykov

Hoe kom ik in Wieliczka?

De meest gebruikelijke manier om de Wieliczka-zoutmijnen vanuit Krakau te bereiken is met privé-vervoer dat door georganiseerde rondleidingen wordt aangeboden. U kunt echter ook op eigen gelegenheid naar Wieliczka gaan met een huurauto met GPS (dat kost u ongeveer een half uur). Je kunt er ook komen met de taxi (niet meer dan 15 euro per enkele reis), met de trein vanaf het centraal station van Krakau (er gaan minstens twee treinen per uur naar Wieliczka) of met bus 304 vanaf de halte Wieliczka Kosciól.

Openingstijden

De openingstijden kunnen variëren naar gelang van de tijd van het jaar, maar normaal gesproken zijn ze van 7.30 tot 19.30 uur in de zomer en van 8.00 tot 17.00 uur in de winter. Het belangrijkste is te letten op de tijdschema's van de rondleidingen in uw taal, want er zijn verschillende rondleidingen in verschillende talen gedurende de hele dag. Daarom is het sterk aan te raden uw kaartjes voor de Wieliczka-mijnen ruim van tevoren te reserveren.

Talen

Behalve in het Pools, kunt u ook een rondleiding door de mijnen krijgen in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Russisch. Alle rondleidingen hebben koptelefoons om naar de gids te luisteren en worden georganiseerd in groepen van ongeveer 35 personen.

Wat mee te nemen

Ongeacht de temperatuur buiten, is het vrij koud in de mijnen als gevolg van de vochtigheid. Vergeet niet wat warme kleren mee te nemen om te dragen tijdens de tour. Comfortabele, niet gladde schoenen worden ook aanbevolen.

Is het mogelijk om foto's te nemen?

Om foto's van het interieur van de mijnen te maken, moet bij de ingang een toeslag van ongeveer twee en een halve euro worden betaald. Anders kunt u tijdens de rondleiding worden opgemerkt.

De rondleidingIs het moeilijk?

De hele afdaling naar de mijnen bestaat uit ongeveer 800 treden. Het grootste deel van de weg naar boven gaat met een lift zoals die door de mijnwerkers werd gebruikt, die misschien niet geschikt is voor mensen met claustrofobie. In het algemeen is de route niet erg moeilijk, maar hij wordt niet aanbevolen voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Is het mogelijk om in de mijnen te eten en te drinken?

Hoewel een van de zalen in de mijnen af en toe kan worden verhuurd voor evenementen en bruiloften, is eten en drinken in de mijnen niet toegestaan en is er geen plaats om dat te doen.

8. Als u geïnteresseerd bent in een bezoek aan de zoutmijnen in Wieliczka, zult u ook geïnteresseerd zijn in

Treintoegang tot concentratiekamp Auschwitz| ©Ofer Deshe
Treintoegang tot concentratiekamp Auschwitz| ©Ofer Deshe

De excursie naar de Wieliczka-zoutmijnen is een van de twee populairste rondleidingen in Krakau. De andere, nog populairder, is van een heel andere aard: de rondleiding door de concentratiekampen van Auschwitz.

Hoewel deze rondleiding op het eerste gezicht morbide of onaangenaam kan lijken, kan ik u verzekeren dat het een echte geschiedenisles is, gegeven met het grootste respect voor de nagedachtenis van de slachtoffers. Er zijn veel verschillende opties voor deze tour vanuit Krakau; ik raad u aan wat onderzoek te doen voordat u besluit om het beste uit deze ervaring te halen. Hier is een link naar mijn artikel over Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau zodat u uw bezoek kunt organiseren.

Als je liever wilt weten welke andere opties Krakau te bieden heeft, heb ik ook een artikel geschreven over Krakau reizen zodat u degene kunt kiezen die het beste bij uw reis past.