Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Wieliczka Zoutmijn Dagtrips vanuit Krakau

Meer dan 300 meter onder de grond ontdekt u niet alleen zoutmijnen, maar ook een ministad die een bezoek waard is.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Wieliczka Zoutmijn Dagtrips vanuit Krakau

Kapel van St. Kinga | ©jhadow

Zeven eeuwen lang werd er zout gewonnen in deze mijnen op 12 km van Krakau. Vandaag vindt u er een galerij van ondergrondse tunnels met een therapeutisch klimaat en een tentoonstelling van indrukwekkende zoutfiguren. Dit is een van de populairste excursies vanuit Krakau en er zijn verschillende manieren om het te doen.

Soorten tours om de Wieliczka zoutmijnen te bezoeken vanuit Krakau

Buitenkant van de mijnen| ©Brian Snelson
Buitenkant van de mijnen| ©Brian Snelson

De Wieliczka Zoutmijnen**, die door de UNESCO tot werelderfgoed** zijn verklaard, verwelkomen dagelijks honderden bezoekers. De tour wordt meestal georganiseerd op een georganiseerde excursie vanuit Krakau en er zijn verschillende opties, afhankelijk van of u geïnteresseerd bent in alleen transfer, transfer en entree of een rondleiding met een gespecialiseerde gids.

U kunt ook een tour boeken die u op één dag naar Auschwitz en de Wieliczka zoutmijnen brengt. Een ideale optie als u slechts twee of drie dagen heeft om de stad Krakau te verkennen.

Boek uw Wieliczka Zoutmijnen Tour

Transfer van Krakau naar Wieliczka met rondleiding

Mijnlift| ©Dennis Jarvis
Mijnlift| ©Dennis Jarvis

Tunnels, kapellen, gangen, in de rotsen uitgehouwen kamers, zoutbeelden... Dit alles vind je in de zoutmijnen van Wieliczka, maar eerst moet je er komen. Deze transferoptie van Krakau naar Wieliczka met rondleiding omvat de transfer in een privévoertuig, met WIFI, airconditioning en gebotteld water, vanaf uw hotel in het centrum van Krakau of vanaf een ontmoetingspunt naar keuze uit acht mogelijkheden.

De prijs van € 50 omvat naast de transfer ook de diensten van een professionele gids in dienst van het museum en een koptelefoon die u kunt gebruiken om tijdens de rondleiding duidelijk naar de uitleg van de gids te luisteren.

U kunt deze rondleiding online boeken, in de wetenschap dat als uw plannen veranderen of er iets onvoorzien gebeurt, u kunt annuleren met een opzegtermijn van 24 uur. Zodra uw reservering is bevestigd, ontvangt u een e-mail die dient als voucher met alle informatie die u nodig hebt om van uw bezoek te genieten.

Boek uw reis naar de Wieliczka Zoutmijnen

Toegangskaarten voor de Wieliczka Zoutmijnen met rondleiding

Mijnbouwmachines| ©Dennis Jarvis
Mijnbouwmachines| ©Dennis Jarvis

U kunt uw tickets voor de Wieliczka Zoutmijnen ook kopen zonder vervoer vanuit Krakau te boeken (u kunt reizen met een huurauto of met het openbaar vervoer). Tickets voor de Wieliczka Mijnen zijn inclusief een rondleiding in het Engels, Duits, Italiaans, Frans of Spaans en kosten € 28

Tickets voor de Wieliczka Mijnen worden u per e-mail toegestuurd zodra u online reserveert. U kunt de dag en het tijdstip van uw bezoek kiezen uit een aantal opties en als u van tevoren heeft gereserveerd, hoeft u bij aankomst niet in de rij te staan bij de kassa. Tijdens het bezoek aan de mijnen krijgt u een koptelefoon, zodat u goed kunt luisteren naar de uitleg van de gids.

Het volledige bezoek aan de mijnen duurt ongeveer 3 uur en het is essentieel om het met een gids te doen, zowel voor de uitleg over het belang van de mijnen en hun werkingssysteem als voor de gids om de groep door het interieur van het museum te leiden. Denk eraan comfortabele schoenen te dragen voor de rondleiding en probeer ongeveer 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de deur te zijn.

Boek uw tour naar de Wieliczka zoutmijnen

Transfer van Krakau naar Wieliczka met toegang tot de zoutmijnen en rondleiding

Houten trappen en rekwisieten| ©G. Weston
Houten trappen en rekwisieten| ©G. Weston

Deze rondleiding door de Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau is bedoeld voor maximaal 40 reizigers en de prijs is inclusief: vervoer, rondleiding en entreegelden voor de mijnen. De pick-up vindt plaats op de dag en het tijdstip dat u bij uw online boeking kiest, vanaf een centraal ontmoetingspunt in Krakau; het exacte ontmoetingspunt wordt u per e-mail meegedeeld.

U kunt kiezen uit verschillende tijdstippen voor een nachtelijke rondleiding door de mijnen. In alle gevallen vindt de transfer plaats in een comfortabele minibus met airconditioning die gedeeld wordt met andere reizigers. Het vervoer naar de mijnen duurt ongeveer een half uur en eenmaal daar duurt de tour ongeveer twee en een half uur; u kunt de tour doen in het Spaans, Engels, Duits, Frans of Italiaans.

Van alle beschikbare opties is dit de optie met de beste prijs-kwaliteitverhouding, omdat u zich alleen zorgen hoeft te maken over het bereiken van het ontmoetingspunt in Krakau en eenmaal daar zijn de transfer, de entreegelden, de tour en de terugkeer in de prijs inbegrepen.

Boek uw Wieliczka Zoutmijn Tour

All inclusive tour naar Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau

Tijdens de rondleiding leert u hoe zout door de geschiedenis heen werd gewonnen.| ©Aleksandr Zykov
Tijdens de rondleiding leert u hoe zout door de geschiedenis heen werd gewonnen.| ©Aleksandr Zykov

Als u de Wieliczka Zoutmijnen wilt bezoeken tijdens een privétour, kunt u dat ook doen door deze optie online te boeken. De prijs, € 92, is hoger dan de groepsreizen, maar in ruil daarvoor geniet u van een privétransfer en een deskundige chauffeur die u van uw hotel ophaalt en tot uw exclusieve beschikking staat.

De prijs van deze tour is inclusief de rondleiding door de mijnen, toegang tot de mijnen en privétransfer vanuit Krakau. Wat het tijdschema van de rondleiding betreft, kunt u het tijdschema kiezen dat het best bij u past; de rondleiding in de mijnen duurt ongeveer twee en een half uur en de reis vanuit Krakau duurt een half uur om er te komen en een half uur om terug te komen.

De rondleiding kan worden gedaan in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans of Duits en tijdens de rondleiding krijgt u het hele netwerk van ondergrondse kamers en tunnels te zien, een kapel die volledig uit zout bestaat, het gereedschap dat in de Middeleeuwen werd gebruikt om het zout te winnen of de tentoonstelling van mythische figuren die ook in zout zijn gesneden.

Er is ook een pakket dat een excursie naar Auschwitz en de Wieliczka zoutmijnen vanuit Krakau omvat. Tijdens deze 11 uur durende tour, inclusief hoteltransfers, ziet u een van de belangrijkste concentratiekampen uit het nazi-tijdperk en bezoekt u ook het ondergrondse complex van de zoutmijnen, twee essentiële plaatsen tijdens uw bezoek aan Krakau.

Boek uw tour naar de zoutmijnen en Auschwitz

Wat te zien in de Wieliczka Zoutmijnen

Detail van de versiering van de St. Kinga's kapel| ©Dennis Jarvis
Detail van de versiering van de St. Kinga's kapel| ©Dennis Jarvis

Een uitstapje naar de Wieliczka zoutmijnen, op een half uur rijden van Krakau, is een van de populairste bij reizigers die de Poolse stad bezoeken. De mijnen staan sinds de jaren 1970 op de Werelderfgoedlijst en zijn beroemd om de schoonheid van hun zoutkamers en het netwerk van tunnels dat zo'n 300 km lang is.

Het werkproces van het zout

Tijdens dit bezoek leert u over het zoutwinningsproces dat in de mijnen, nu een museum, sinds de middeleeuwen wordt toegepast en ook hoe de weersomstandigheden op 325 meter diepte een uniek ondergronds microklimaat hebben gecreëerd dat ideaal is voor mensen die bijvoorbeeld aan astma lijden.

De tour

Tijdens de rondleiding daalt u af in de mijnen via een trap en gaat u omhoog met een lift zoals de mijnwerkers die gebruikten. Binnen vindt u een verlicht meer, uitsluitend met zout versierde kamers, uit zout gemaakte figuren van beroemde personen en zelfs een kapel die u verstomd zal doen staan. U zult ook, dankzij de uitleg van de gids die u tijdens uw bezoek zal vergezellen, de levenswijze en de werkomstandigheden van de arbeiders ontdekken die eeuwenlang in deze mijnen hebben gewerkt.

Ana's Reistip

De rondleiding door de mijnen omvat in totaal 800 treden, dus niet aan te raden voor bezoekers die slecht ter been zijn.

Praktische tips voor uw bezoek aan Wieliczka

Mijnbouw Galerij| ©Aleksandr Zykov
Mijnbouw Galerij| ©Aleksandr Zykov

Hoe kom ik in Wieliczka?

De meest gebruikelijke manier om vanuit Krakau naar de Wieliczka zoutmijnen te gaan is met privé-vervoer dat door georganiseerde tours wordt aangeboden. U kunt Wieliczka echter ook op eigen gelegenheid bereiken met een huurauto met GPS (dat kost u ongeveer een half uur). U kunt er ook komen met een taxi (u betaalt niet meer dan 15 euro per rit), met de trein vanaf het centraal station van Krakau (er gaan minstens twee treinen per uur naar Wieliczka) of met bus 304 vanaf de halte Wieliczka Kosciól.

Dienstregelingen

De openingstijden kunnen variëren afhankelijk van de tijd van het jaar, maar normaal gesproken zijn de openingstijden in de zomer van 7.30 tot 19.30 uur en in de winter van 8.00 tot 17.00 uur. Het belangrijkste is te letten op de openingstijden van de rondleidingen in uw eigen taal, want er zijn de hele dag door verschillende rondleidingen in verschillende talen. Het is daarom sterk aan te raden uw tickets voor de Wieliczka Mijnen ruim van tevoren te reserveren.

Talen

De rondleiding door de mijnen is behalve in het Pools ook beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Russisch en Spaans. Alle rondleidingen hebben een koptelefoon om naar de gids te luisteren en worden georganiseerd in groepen van ongeveer 35 personen.

Wat meenemen

Ongeacht de temperatuur buiten, is het vrij koud in de mijnen door de vochtigheid. Vergeet niet iets warms mee te nemen voor tijdens de rondleiding. Comfortabele, niet-gladde schoenen worden ook aanbevolen.

Is het mogelijk om foto's te maken?

Om foto's te maken van het interieur van de mijnen moet u bij de ingang een toeslag van ongeveer tweeënhalve euro betalen. Anders kunt u tijdens de rondleiding worden opgemerkt.

De tour

Is het moeilijk? De hele afdaling naar de mijnen bestaat uit ongeveer 800 treden. Het grootste deel van de weg naar boven is in een lift zoals die door de mijnwerkers werd gebruikt, die misschien niet geschikt is voor claustrofielen. In het algemeen is de tocht niet erg moeilijk, maar het is niet aanbevolen voor mensen met beperkte mobiliteit.

Kun je in de mijnen eten en drinken?

Hoewel een van de zalen in de mijnen kan worden gehuurd voor evenementen en bruiloften, is eten en drinken in de mijnen niet toegestaan en is er geen plaats om dat te doen.

Boek uw tour naar de Wieliczka zoutmijnen

Als u geïnteresseerd bent in een bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen

Treintoegang tot concentratiekamp Auschwitz| ©Ofer Deshe
Treintoegang tot concentratiekamp Auschwitz| ©Ofer Deshe

De excursie naar de Wieliczka zoutmijnen is een van de twee populairste rondleidingen door Krakau. De andere, nog populairder, is van een heel andere aard: de rondleiding door de concentratiekampen van Auschwitz.

Hoewel u deze rondleiding op het eerste gezicht misschien morbide of onaangenaam vindt, kan ik u verzekeren dat het een echte geschiedenisles is, gegeven met het grootste respect voor de nagedachtenis van de slachtoffers. Er zijn veel verschillende opties voor deze tour vanuit Krakau; ik raad u aan wat onderzoek te doen voordat u besluit het beste uit deze ervaring te halen. Hier is een link naar mijn artikel over Auschwitz Dagtrips vanuit Krakau zodat u uw bezoek kunt organiseren.

Als u wilt weten welke andere opties Krakau te bieden heeft, heb ik ook een artikel geschreven over Krakau reizen zodat u kunt kiezen wat het beste bij uw reis past.

Boek uw Wieliczka Zoutmijn Tour