10 Dingen om te doen in Krakau in Augustus

De zomer mag dan bijna voorbij zijn in augustus, maar in Krakau zijn er nog genoeg buitenactiviteiten en evenementen om van te genieten. Wil je weten welke?

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Krakau in Augustus

Regenachtige dag in de straten van Krakau | © Jen Hunter

Ben je van plan om naar Krakau te gaan? Als je ervoor hebt gekozen om in augustus te gaan, zul je genieten van wat ik je te vertellen heb, want in deze maand vinden er verschillende festivals en evenementen plaats waarmee je je kunt verdiepen in de gastronomische, muzikale en natuurlijke cultuur van de stad.

Hoewel het waar is dat augustus hoogseizoen is en er meestal meer toerisme is, zijn de temperaturen goed om buiten te zijn. Daarom stel ik graag plannen voor waarbij de natuur een hoofdrol speelt, hoewel er ook een aantal veel levendigere en stedelijke alternatieven zijn. Welke zie jij zitten?

1. Geniet van een cruise op de rivier de Wisla

Boottocht op de rivier de Wisla| ©Leif Arne Storset
Boottocht op de rivier de Wisla| ©Leif Arne Storset

Een van de beste dingen aan reizen naar Krakau in augustus is optimaal profiteren van elke laatste minuut van de bijna 13 uur daglicht. Deze maand is de laatste maand dat je kunt genieten van de zomertijd in Krakau, dus denk geen twee keer na en sluit een van je dagen af met een glas wijn of een picknick aan de oevers van de rivier de Wisla.

Deze plek trekt over het algemeen veel studenten, maar als je in augustus gaat, wanneer de lessen nog niet zijn begonnen, heb je meer tijd om op het gras te liggen of op een van de bankjes te zitten terwijl je iets drinkt of een hapje eet - perfect als je in Krakau bent met kinderen, want de kleintjes kunnen naar hartenlust spelen en bewegen.

Als je liever een boottochtje op de rivier maakt, is dat ook een geweldige optie, en je krijgt een prachtig uitzicht op de zonsondergang.

Boek een riviercruise op de Wisla

2. Ervaar het platteland van Krakau in Zakopane en Tatra

Geniet van de prachtige bezienswaardigheden van Zakopane| ©Alex Blokstra
Geniet van de prachtige bezienswaardigheden van Zakopane| ©Alex Blokstra

Ik weet zeker dat een van de redenen dat je naar Krakau bent afgereisd, naast het bezichtigen van de stad, is om een welverdiende vakantie te nemen en te ontspannen. Misschien wist je het niet, maar op slechts drie uur rijden van de stad ligt Zakopane, de favoriete zomerbestemming van de Poolse bevolking, waarvan je ook kunt genieten in augustus, de maand waarin de temperaturen warm genoeg zijn om in de bergen te wandelen en door de straten te slenteren.

  • Slenter door de stad Zakopane: Zakopane is een sprookjesachtige stad en is het meest landelijke deel van Polen. De lage, houten huizen met schuine daken hebben een eigen architectonische stijl en vormen de perfecte omgeving voor een zomerochtend, wanneer de temperaturen warm genoeg zijn om buiten op de terrassen te zitten.
  • Wandelen in het Tatragebergte: als Zakopane ergens bekend om staat, dan is het wel om het Tatragebergte, dat fungeert als natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije. Tijdens je bezoek kun je met een kabelbaan naar de top, wat ik geweldig vind omdat je al het groen op het terrein kunt zien. Eenmaal boven kun je een van de gemarkeerde wandelroutes volgen die door het Nationaal Park lopen.

Boek een excursie naar Zakopane en Tatra vanuit Krakau

3. Volg de ritmes van de Poolse folklore tijdens het Zomerfestival van de Kunst

Deelnemers aan het Zomerfestival van de Kunst| ©EAFF
Deelnemers aan het Zomerfestival van de Kunst| ©EAFF

Wist je dat Krakau jarenlang het culturele centrum van Polen is geweest? En dat is het nog steeds. Daarom verzamelen folkloregroepen, koren of orkesten zich elk jaar in augustus in de stad om deel te nemen aan het Zomerzangfestival, een viering van traditionele Poolse muziek en dans.

Half augustus vult de stad zich daarom met kunst en doet dat als een groot eerbetoon aan de Poolse gebruiken. Krakau is het hele jaar door een stad vol leven en er is nooit een slecht moment om kaartjes te boeken voor een folkloreshow, maar ik kan je verzekeren dat je deze dagen het ritme van de stad voelt als je langs de verschillende festivalpodia wandelt, die meestal de eigen pleinen of kerken van de stad zijn.

Boek tickets voor een folkloreshow

4. Dans op het ritme van rock tijdens het Live Muziek Festival

Live Muziek Festival| ©KrakowWiki
Live Muziek Festival| ©KrakowWiki

Sinds 2006, voorheen bekend als het Coke Music Festival, vult muziek elk jaar in augustus Krakau, hoewel je op elk moment van het jaar van muziek in Krakau kunt genieten door tickets te boeken. En niet zomaar muziek, want dit festival wordt bijgewoond door een aantal van de bekendste groepen ter wereld, vooral hiphop- en rockbands zoals Post Malone, Macklemore en Muse. Twee of drie dagen lang kun je verschillende concerten bijwonen en zelfs slapen op de camping van het festival.

In de loop der jaren is het Live Music Festival veel veranderd. Vroeger werd het gesponsord door Coca-Cola, vandaar de oude naam, en werd het gehouden in het Wisła Kraków stadion. De laatste jaren is de locatie echter het Luchtvaartmuseum. Waar het ook wordt gehouden, het is een festival waar je kunt genieten van geweldige livemuziek en omdat het in Krakau zelf wordt gehouden in plaats van ergens anders in de buurt, kun je overdag de stad leren kennen en 's avonds dansen op de muziek.

5. Vier de Poolse geschiedenis op de Dag van de Poolse Strijdkrachten

Soldaten van Polen| ©Logan Mock
Soldaten van Polen| ©Logan Mock

Krakau is een stad met een rijke geschiedenis en er is nooit een slecht moment om die te leren kennen. Een belangrijke datum is 15 augustus, wanneer de Dag van de Poolse Strijdkrachten wordt gevierd. Dit evenement herdenkt hun overwinning op het Russische leger in 1920. Hoewel de meeste evenementen rond deze gelegenheid politiek van aard zijn, is mijn advies om van deze dag gebruik te maken om de geschiedenis van Krakau en Polen beter te leren kennen.

Hoewel er geen activiteiten zijn om aan deel te nemen op de Dag van de Strijdkrachten, is dit geen excuus om de betekenis van deze dag en het belang van de overwinning op het Russische leger voor de Polen te verzwijgen. Omdat Krakau een van de belangrijkste steden van Polen is, kan een wandeling door de straten je helpen om niet alleen de herinnering aan Krakau te begrijpen, maar ook die van het hele land.

Mijn advies, vooral als je maar een paar dagen in Krakau bent, is om een georganiseerde tour met een gids te boeken. Zo mis je niets en ontdek je alle gebeurtenissen die hun stempel op Krakau hebben gedrukt. Als je door de straten slentert, begrijp je veel beter welke rol oorlogen en veldslagen in het land hebben gespeeld.

Boek een rondleiding door het communisme in Krakau

6. Neem een kijkje in de Joodse cultuur tijdens Tisha b'Av

Szeroka straat in de Joodse wijk| ©Paul Arps
Szeroka straat in de Joodse wijk| ©Paul Arps

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is Krakau een stad waar de Joodse cultuur altijd deel heeft uitgemaakt van de geschiedenis. Vóór de Tweede Wereldoorlog vormde de Joodse gemeenschap zelfs een kwart van de bevolking.

Hoewel Joodse feestdagen geen deel uitmaken van de Poolse kalender, is het misschien interessant om te weten dat augustus meestal wordt gevierd op Tisha b'Av, een dag waarop enkele van de moeilijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de Joden worden herdacht, zoals hun verdrijving uit Spanje of de verwoesting van hun Eerste Tempel.

Het kan ingewikkeld zijn om de specifieke datum te weten waarop Tisha b'Av zal plaatsvinden, omdat het wordt gemarkeerd door de lunisolaire kalender. Het is echter meestal in augustus, dus als het samenvalt met je reis naar Krakau, denk ik dat het een goed moment is om een rondleiding door de Joodse wijk van Krakau te boeken. Er is geen betere manier om te begrijpen hoe twee culturen zo lang naast elkaar hebben kunnen bestaan en ook welke terreur de nazi-bezetting heeft veroorzaakt.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk van Krakau

7. Proef de gastronomie van Krakau tijdens het Pierogi Festival

Pierogi Festival| ©Shawn McClelland
Pierogi Festival| ©Shawn McClelland

Weet je niet wat pierogi is? Geen zorgen, want zodra je voet zet in Krakau krijg je een voorproefje van dit traditionele gerecht. Het Pierogi Festival is een feest van Poolse knoedels, of gekookte knoedels, dat plaatsvindt op de Grote Markt van Krakau.

  • Het traditionele Poolse gerecht: halverwege augustus gaan de restaurants in Krakau creatief aan de slag en bedenken nog meer heerlijke en verrassende combinaties van pierogi. Deze Poolse delicatesse is gemaakt van gevuld deeg, zoals de beroemde dumplings, en van oudsher gevuld met aardappelpuree, kaas, ei... In de loop der jaren is dit recept opnieuw uitgevonden en tijdens je reis naar Krakau, vooral tijdens het Pierogi Festival, kun je vele variëteiten proberen, waaronder enkele zoete als dessert.
  • De beste muziek: het is duidelijk dat eten een fundamenteel en essentieel onderdeel van het festival is, maar tijdens deze dagen zijn de straten van Krakau gevuld met traditionele muziek om de gastronomie te begeleiden.
  • De beste pierogi: het Pierogi Festival wordt gehouden om dit traditionele gerecht te proeven, maar ook om culinaire innovatie in de deelnemende restaurants te belonen. Er zijn twee prijzen: de ene wordt toegekend door een professionele jury en de andere is gebaseerd op de meningen van de aanwezigen.
  • Een gastronomisch feest: als je eenmaal een paar pierogi hebt geproefd, wil je het recept weten, zo lekker zijn ze! Om het te leren, gaat er niets boven het bijwonen van een van de workshops of gastronomische rondleidingen door Krakau die tijdens het festival worden georganiseerd door de beste chef-koks van Krakau.

Boek je gastronomische tour door de Joodse wijk van Krakau

8. Verfris jezelf en neem een duik in de Bagry vijver

Bagryvijver| ©ul. Kozia
Bagryvijver| ©ul. Kozia

Krakau is een ietwat hete stad in augustus. De temperaturen zijn over het algemeen mild, maar er kunnen dagen zijn dat het boven de 30 graden Celsius wordt. Wat is er dan beter dan naar het strand gaan? Krakau heeft geen strand, maar wel de Bagry vijver, gelegen in het Ojców Nationaal Park, een plek die je kunt bezoeken door een tour te boeken, zoals deze gecombineerde excursie die ook het Pieskowa Skala kasteel omvat.

De toegang tot deze kunstmatige vijver, gebouwd op een oude grindmijn, is gratis. Naast baden in het frisse water kun je er ook watervoertuigen huren of zelfs een zeilwedstrijd bijwonen. Omdat het aan de rand van Krakau ligt en gemakkelijk bereikbaar is met de stadsbus of de auto (er is parkeergelegenheid), kun je er veel andere mensen verwachten die net als jij verkoeling willen zoeken op warmere dagen.

Boek een excursie naar Nationaal Park Ojców en Kasteel Pieskowa Skala

9. Begeleid je bezoek aan Krakau met klassieke muziek

Muziek in het oude Krakau| ©KrakowWiki
Muziek in het oude Krakau| ©KrakowWiki

Als ik een soundtrack moest kiezen om mijn reis naar Krakau te begeleiden, zou ik zeker kiezen voor klassieke muziek. De sfeer van de stad, de geplaveide straten, de lage gebouwen... Geen wonder dat Krakau sinds de jaren 1970 elk jaar in augustus een festival voor klassieke muziek organiseert. Bovendien zijn de locaties meestal emblematische en historische gebouwen in het oude deel van de stad, zoals de kerken van Krakau, dus wees niet verbaasd als je er rondloopt en op de achtergrond een concert hoort.

Music in Old Krakow is een eerbetoon aan alle musici die de stad jaren geleden bezochten, zoals Liszt of Rubinstein. Misschien waren zij net zo geïnspireerd door Krakau als de artiesten die vandaag de dag naar het festival komen om op te treden.

Hoewel het festival internationaal is, zijn de meeste artiesten die deelnemen Krakauer, dus als je in augustus in de buurt bent, heb je de kans om een voorproefje te krijgen van de cultuur van de stad. Denk niet dat het alleen maar oude muziek is, want er is ook ruimte voor modernere composities.

10. Ga op avontuur tijdens de afdaling van de Dunajec rivier

Dunajec rivier| ©Viator.com
Dunajec rivier| ©Viator.com

Zin in avontuur? Augustus is de perfecte maand om er een aan te gaan en de Dunajec rivier af te dalen, die in een van de mooiste natuurlijke omgevingen van Krakau ligt. Tijdens de zomermaanden begeleidt de weelderige vegetatie je 15 kilometer lang.

De Dunajec-rivier vormt niet alleen de grens tussen Polen en buurland Slowakije, maar is ook een prachtig landschap om doorheen te varen en het natuurpark Pieniny, een van de oudste ter wereld, te ontdekken. Onderweg kun je de rotsformaties op de oevers bewonderen terwijl je het kasteel van Niedzic nadert, waar volgens de legende een Inca-schat ligt.

Profiteer van deze excursie om niet alleen van de natuur te genieten, maar ook om te zonnebaden op het dek van je boot.

Het weer in Krakau in augustus

Stara Synagoge| ©Fred Romero
Stara Synagoge| ©Fred Romero

Augustus in Krakau brengt milde temperaturen tussen 16ºC en 29ºC, hoewel het op sommige zomerdagen in Krakau meer dan 31ºC kan worden. Aan de andere kant valt er weinig regen, dus je kunt de stad bezoeken zonder bang te hoeven zijn dat je doorweekt raakt. Als je je zorgen maakt over de hitte, hoeft dat niet, want de hogere temperaturen gaan meestal gepaard met meer bewolking zodat de zon niet te heet is.

Een ander voordeel van reizen in augustus is dat het daglicht duurt van 5 uur 's ochtends tot bijna 8 uur 's avonds, dus je hebt ruim de tijd om Krakau te bezoeken.

Het aantal toeristen in Krakau in augustus

Marktplein in het hoogseizoen| ©Iz Marty
Marktplein in het hoogseizoen| ©Iz Marty

Als je in augustus naar Krakau komt, moet je weten dat het hoogseizoen is, dus het is aan te raden om rondleidingen en toegangskaartjes van tevoren te boeken. Het mooie weer en de zomervakantie trekken veel toeristen zoals jij die deze Poolse stad willen ontdekken, dus de prijzen voor vervoer en accommodatie kunnen ook omhoog gaan.

Als je er zeker van wilt zijn dat je toeristische trekpleisters zoals Auschwitz bezoekt, kun je je kaartjes het beste van tevoren kopen, hoewel Krakau nog veel meer attracties heeft. Over het algemeen is het een stad om te slenteren, door de straten te dwalen en te ontspannen in de parken en groene ruimtes, dus ik raad je aan om ook die te bezoeken om de drukste plekken te vermijden.

Kijk je uit naar augustus in Krakau? Geen wonder, er zijn genoeg dingen te doen en te zien als je aankomt. Naar welke ga jij?