12 tips voor reizen naar Krakau

Als je van plan bent om deze Europese stad vol geschiedenis te bezoeken, lees dan deze tips om het meeste uit je reis te halen.

Carolina Morales

Carolina Morales

9 minuten lezen

12 tips voor reizen naar Krakau

Wawel, Krakau | ©Radek Kucharski

Krakau is een stad van geschiedenis en moderniteit. Het is de op een na grootste stad van Polen en is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Deze stad biedt je de kans om de geschiedenis te herontdekken bij elke stap die je zet, met plannen die variëren van een bezoek aan de fabriek van Oskar Schindler tot een gastronomische tour om de Poolse smaken te ontdekken. Maar voordat je je op de verschillende plannen stort, zijn hier een paar toptips om in gedachten te houden.

1. Plan je transfer naar Krakau vanaf het vliegveld

Luchthaven Krakau| ©Alquiler de Coches
Luchthaven Krakau| ©Alquiler de Coches

Transfers tussen het vliegveld en Krakau zijn een belangrijk aspect als je in een stad aankomt, want in sommige gevallen liggen lokale luchthavens op niet al te grote afstand van het centrum.

In het geval van Krakau is de afstand van het historische centrum naar John Paul II Krakow-Balice International Airport ongeveer 11 kilometer.

Je hebt verschillende alternatieven, afhankelijk van je budget en voorkeuren. Als je comfortabeler wilt reizen en iets meer kunt betalen, boek dan je transfer vanaf Krakau luchthaven. Je kunt ook het openbaar vervoer gebruiken of je eigen auto huren bij aankomst in de terminal.

Boek je Krakau Luchthaven Transfer

2. Zoek accommodatie in het historische centrum

De joodse wijk van Krakau| ©Artur Borowski
De joodse wijk van Krakau| ©Artur Borowski

Krakau ligt in het zuiden van Polen, dicht bij de grens met Tsjechië en heeft meer dan 750.000 inwoners.

Het hart van de stad is de beste plek om te verblijven tijdens je reis. Niet alleen omdat je dan dichter bij de belangrijkste bezienswaardigheden bent, zoals de Joodse wijk van Krakau, maar ook omdat je dan kunt genieten van de prachtige architectuur.

Ondanks het feit dat het het centrum van een Europese stad is, zorgt de architectonische organisatie ervoor dat je je er gemakkelijk kunt verplaatsen zonder de typische chaos van een grote metropool. Aarzel daarom niet om de verschillende rondleidingen te boeken en comfortabel rond te lopen:

Boek een privétour door de Joodse wijk

3. Kies de beste tijd van het jaar om Krakau te bezoeken

Markt in Krakau| ©Francisco Anzola
Markt in Krakau| ©Francisco Anzola

Dit hangt natuurlijk af van je beschikbaarheid, maar het is altijd aan te raden om je schema aan te passen om het meeste uit je bestemming te halen.

  • Hoogseizoen: hoewel je veel andere reizigers zult tegenkomen, is de periode van mei tot september. Een ideale tijd van het jaar, omdat de temperaturen vrij aangenaam zijn.
  • Middenseizoen: de maanden maart, april en oktober bieden goed weer. Bovendien zal de stad niet zo druk zijn met toeristen, dus het is een goede tijd om er rustiger van te genieten.
  • Laagseizoen: november tot februari. Dit is een goede tijd om te reizen als je houdt van het koude weer, dat extreem kan zijn, of als je Kerstmis in Poolse stijl wilt meemaken.

Kies je reisseizoen ook op basis van verschillende festiviteiten die je verbinden met de lokale cultuur. Juni is bijvoorbeeld de tijd voor Wianki, een kleurrijk evenement dat de zomer verwelkomt en waarbij Krakowers samenkomen op de oevers van de rivier de Wisla om de kortste nacht van het jaar te vieren.

Boek een riviercruise op de Wisla

4. Raak vertrouwd met de lokale munteenheid: de złoty.

Złoty bankbiljet| ©Dariusz Gąszczyk
Złoty bankbiljet| ©Dariusz Gąszczyk

Het is belangrijk om dit punt in gedachten te houden, zodat je gemakkelijk je weg kunt vinden in de plaatselijke winkels van Krakau.

Hoewel Polen lid is van de Europese Unie, heeft het niet de euro als munteenheid, maar de nationale munteenheid is de złoty (PLN), met een geschatte omrekening van 1 euro = 4,54 złoty.

Het beste advies dat ik je kan geven, is dat als je al een reisroute hebt uitgestippeld, je het wisselgeld in contanten meeneemt voor de basisuitgaven tijdens je verblijf, zoals drankjes, maaltijden en fooien, en de rest met een creditcard betaalt. Maar controleer altijd bij je bank of er kosten zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Boek het beste plan voor Krakau

5. Download een app of neem een goed woordenboek mee om te communiceren

Woordenboek| ©Stock Catalog
Woordenboek| ©Stock Catalog

Tenzij je Pools spreekt en met gemak kunt communiceren, wees dan voorbereid op wat interactie in Krakau. Als je Engels spreekt, zul je niet veel problemen hebben, aangezien het grootste deel van de bevolking de taal vloeiend spreekt.

Neem een woordenboek en vertaalapp mee om je te helpen je dagelijks te redden. Het kan echter geen kwaad om een paar Poolse basiswoorden te leren, wat ook zal worden gezien als een groot gebaar van vriendelijkheid van jouw kant. Hier zijn er een paar:

  • Goedemorgen/middag = Dzień dobry.
  • Goedenavond = Dobry wieczór.
  • Alstublieft = Proszę.
  • Dank u = Dziękuję.

Boek het beste plan in Krakau

6. Een beetje geschiedenis voor je bezoek aan Krakau

Ingang tot het concentratiekamp Auschwitz| ©Rafael Wagner
Ingang tot het concentratiekamp Auschwitz| ©Rafael Wagner

Een van de opwindende dingen aan steden als Krakau is hoe inspirerend het is om de wederopbouw en verandering na een van de meest schrijnende hoofdstukken in onze geschiedenis te waarderen.

Daarom geloof ik dat een bezoek aan Krakau ook een leerervaring is waarin je respect en empathie moet tonen, naast het genieten van een trendy Europese bestemming. Dus als je de stad bezoekt en besluit om plaatsen als de concentratiekampen Auschwitz te bezoeken, is het ideaal dat je documenteert wat je op deze plek te zien krijgt, want naast een sightseeingtour is het een oefening in herinnering.

Houd er rekening mee dat het geen geschikt bezoek is als je reist met kinderen of zeer gevoelige mensen. In dit artikel vertel ik je meer over wat er te zien is in het concentratiekamp Auschwitz en hoe je een Auschwitz tour kunt boeken.

Boek je tour naar Auschwitz

7. Kies voor een rondleiding

Heldenplein| ©Marco Zanferrari
Heldenplein| ©Marco Zanferrari

Krakau is een stad met een rijke geschiedenis en je zult elk detail willen weten dat in de straten verborgen ligt. Daarom adviseer ik je om te kiezen voor rondleidingen met deskundige gidsen die je een dieper inzicht geven in de stad en haar hoeken.

Een rondleiding met gids biedt je voordelen zoals:

  • Je dagindeling beter organiseren.
  • Meer details leren kennen van plaatsen die je op eigen houtje misschien zou missen.
  • Ontmoet en kom in contact met andere reizigers.

Je kunt rondleidingen volgen naar onder andere het Heldenplein, de kathedraal van Wawel, de Universiteit van Polen of Sukiennice, het oudste winkelcentrum van de stad. En hiervoor heb je de mogelijkheid om te boeken:

Boek een fietstour in Krakau

8. Proef de smaken van het lokale eten

Bigos, traditioneel Pools eten| ©Caterine Romero
Bigos, traditioneel Pools eten| ©Caterine Romero

Een advies dat ik reizigers altijd graag geef is om niet bang te zijn om het eten van de bestemming die ze bezoeken te proberen. Soms zijn we een beetje sceptisch en gaan we liever voor het eenvoudige, commerciële of waar we ons veilig bij voelen.

Maar er is niets opwindender dan nieuwe dingen proberen en ontdekken wat er schuilgaat achter de gastronomische traditie van de stad die we bezoeken. In Krakau kom je een mix van culturen en smaken tegen, zoals de Slavische, Turkse, Joodse en Franse gastronomie.

Bezoek de plaatselijke markt en waag je aan een gastronomische tour door de Joodse wijk om de meest traditionele gerechten te proberen. Lees hier meer over de beste foodtours in Krakau.

Boek een foodtour door de Joodse wijk

9. Organiseer een dagindeling en mis niets!

Zoutmijn Galerij| ©Aleksandr Zykov
Zoutmijn Galerij| ©Aleksandr Zykov

Een terugkerende vraag van reizigers is hoeveel tijd je nodig hebt om Krakau in detail te leren kennen. Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag, omdat het allemaal afhangt van hoeveel tijd je in de stad hebt. Mijn advies is dat je met minimaal drie dagen de stad op een comfortabele en ongehaaste manier kunt ontdekken.

In drie dagen en afhankelijk van je interesses kun je verschillende dingen doen, maar ik raad vier essentiële dingen aan:

In dit artikel vind je meer details van een routebeschrijving om Krakau in 3 dagen te zien.

Boek een excursie naar de Wieliczka zoutmijnen

10. Vergeet tijdens je reis de bezienswaardigheden rond Krakau niet

Marktplein van Wroclaw| ©Hrs Poland
Marktplein van Wroclaw| ©Hrs Poland

Soms concentreren we ons op de stad en vergeten we de plaatsen in de omgeving die we gemakkelijk en in korte tijd kunnen bezoeken. Mijn aanbeveling is dat je begint met Krakau en wat tijd overlaat om enkele van de geweldige attracties te bezoeken, zoals:

Lees hier meer over wat er te zien en te doen is in de omgeving van Krakau.

Boek een excursie naar de Wieliczka zoutmijnen

11. Profiteer van de gratis evenementenkalender in Krakau

Draak van het Wawel Kasteel, Krakau| ©Pedro Pepio
Draak van het Wawel Kasteel, Krakau| ©Pedro Pepio

Soms richten we ons alleen op de toeristische plannen en vergeten we dat we in een stad zijn waar cultuur ons dagelijks brood is.

Krakau is geen uitzondering en met zijn rijkdom aan geschiedenis en cultuur zal het niet moeilijk zijn om extra evenementen te vinden waarmee je als een inwoner van de stad kunt genieten. Een goede plek om dit te doen is in de openbare bibliotheken, waar je aankondigingen van de culturele agenda kunt vinden, waaronder concerten, tentoonstellingen en andere gratis activiteiten om alleen of met het gezin van te genieten.

Als je met kinderen reist, vraag dan naar kinderevenementen zodat zij zich ook kunnen vermaken en een leuk souvenir van Krakau mee naar huis kunnen nemen. Hier zijn 11 dingen om te doen in Krakau met kinderen.

Boek de leukste dingen om te doen in Krakau

12. Leer voor je reis de plaatselijke gewoonten en gebruiken kennen

Winter in Krakau| ©Roman Boyko
Winter in Krakau| ©Roman Boyko

In Krakau is veel te zien en te doen en het is een ideale bestemming, maar ik raad je aan om voor je reis meer te weten te komen over de omgangsvormen in de plaats die je bezoekt. Voor een kwestie van respect en reiskameraadschap.

Als je bijvoorbeeld uit Spanje aankomt en aan nieuwe mensen wordt voorgesteld, zul je waarschijnlijk de traditionele twee kussen op de wang geven. Maar wees voorzichtig, want Polen zijn dit niet gewend en zullen het een beetje vreemd vinden.

Geef ze gewoon een hand en wees heel vriendelijk. Als je er eenmaal aan gewend bent, kun je in Polen zelfs drie keer kussen om hallo te zeggen, net als in sommige delen van Zwitserland en Frankrijk.

Het klimaat in Krakau het hele jaar door

Naast deze tips die ik met je heb gedeeld om je te helpen genieten van je bezoek aan Krakau, is het ook belangrijk om een aantal basisfeiten te weten te komen over de steden die je wilt bezoeken, zoals welk weer je het hele jaar door kunt verwachten.

De maximumtemperaturen in Krakau kunnen het hele jaar door gemiddeld14°C bedragen, met pieken tot 26°C in augustus, dus je kunt een zeer aangename zomer verwachten. Als je van sneeuw houdt, loopt het sneeuwseizoen van half november tot half maart. De sneeuwrijkste maand is januari.

Veiligheid in Krakau

Over het algemeen is Krakau een redelijk veilige stad, waar je tot laat in de avond kunt rondlopen. Ik raad je de basis aan en dat is om niet in valstrikken te trappen die zijn ontworpen om toeristen te misleiden.

Als je musea of specifieke plaatsen zoals de beroemde Wieliczka zoutmijnen gaat bezoeken, probeer dan van tevoren te reserveren en alleen via officiële sites.

Ik hoop dat deze gids je goed van pas zal komen bij het voorbereiden van je reis naar deze stad die je doet verlangen om terug te komen. En als je na je bezoek aan Krakau zin hebt om de magie van Polen verder te ontdekken, lees je hier hoe je van Krakau naar Warschau komt.

Boek een rondreis vanuit Krakau