12 Dingen om te doen in Krakau in December

December is een van de meest dynamische maanden in het stadsleven van Krakau, grotendeels vanwege Kerstmis. Hier lees je wat je in deze maand van het jaar in de Poolse stad kunt doen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

12 Dingen om te doen in Krakau in December

Sneeuw in Krakau | ©Anna & Michal

Krakau is een stad die geen vastomlijnd seizoen kent: je kunt op elk moment van het jaar genieten van haar charmes. In de winter kan de kou en af en toe sneeuwval het echter moeilijk maken om de stad comfortabel te verkennen. Het goede nieuws is dat de Poolse stad in de winter winterspecifieke attracties heeft die een bezoek meer dan waard zijn.

Als je hebt besloten om in december te reizen, zul je geen gebrek hebben aan dingen om te doen in Krakau, vooral omdat Kerstmis snel nadert. Met andere woorden, veel van de dingen die je op een ander moment van het jaar niet (of moeilijker) kunt doen. In dit artikel geef ik je een aantal ideeën voor het plannen van je winteruitstapje naar de Poolse stad.

1. Kerstmarkten

De kerstmarkten van Krakau bezoeken| ©victoriauy
De kerstmarkten van Krakau bezoeken| ©victoriauy

Zoals je weet is het 40.000 vierkante meter grote Marktplein een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau. De grootte draagt hier ongetwijfeld aan bij, maar ook de monumenten die er staan: de Sint-Mariabasiliek en de Lakenmarkt.

Tussen 27 november en 26 december vindt de buitengewone kerstmarkt plaats. Tijdens deze data staat de Markt vol met kerstkraampjes met typisch eten, handwerk, traditionele kerststallen en vele andere voorwerpen. Hoewel de belangrijkste attractie de Markt is, raad ik je aan om ook de Stary Keplarz Markt te bezoeken, een markt met een meer gastronomische en Poolse focus.

En als je toch bezig bent, kun je van de kerstsfeer profiteren om een rondleiding door de Oude Stad van Krakau te nemen en de geschiedenis te ontdekken in een omgeving met een andere sfeer dan op andere tijden van het jaar.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau

2. Skiën in Zakopane in december

Hemelhelling Zakopane| ©Sende
Hemelhelling Zakopane| ©Sende

Het is niet ongebruikelijk dat een bezoek aan Krakau in december gepaard gaat met sneeuw, dus waarom zou je daar niet van genieten? Dan is een uitstapje naar de omgeving van de stad de beste optie. Als ik er een moest kiezen, zou ik meteen Zakopane zeggen, dat op een uur en een kwartier rijden van Krakau ligt.

Als je vanuit Krakau naar Zakopane gaat, kom je terecht in een klein stadje met slechts 30.000 inwoners en een natuurlijke bergachtige omgeving door de nabijheid van het Tatragebergte. Er zijn hier talloze activiteiten mogelijk:

 • Hondensledetochten
 • Skiën
 • Snowboarden
 • Thermale baden
 • Sneeuwscooter tochten

Boek een excursie naar Zakopane en de thermale baden

3. Probeer Pools straatvoedsel

Maczanka krakowska| ©Kasia Pustelny-Szewczyk
Maczanka krakowska| ©Kasia Pustelny-Szewczyk

Naast de kerstmarkten staat Krakau vol met kraampjes met straatvoedsel. Er is één specialiteit in Krakau die praktisch alleen bij straatkraampjes wordt geserveerd: de maczanka krakowska of "Poolse hamburger".

Wat deze onderscheidt van de conventionele hamburger is dat het vlees niet alleen gebakken is, maar ook gekookt in een bouillon met room. Het wordt meestal vergezeld door augurken en wat saus van het kookproces. Ze komen vaak voor in Kazimierz, de Joodse wijk, en ook op de Grote Markt. Sterker nog, als je Krakau in de winter bezoekt, kun je dit zonder veel moeite doen, want de Grote Markt staat vol in de kersttijd.

En als je besluit om het in Kazimierz te proberen, waar de eetkraampjes overvloedig aanwezig zijn, raad ik je aan om er je voordeel mee te doen en een rondleiding door de Joodse wijk van Krakau te volgen.

Boek een gastronomische rondleiding door de Joodse wijk

4. Warm op met heerlijke Poolse chocolade

Bezoek Karmello:| ©Andrea T
Bezoek Karmello:| ©Andrea T

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is Polen een land met een sterke chocoladetraditie. Deze komt van een Duitse chocolatier die zijn naam gaf aan wat nu de bekendste chocolade van het land is, Wedel chocolade, een merk dat al bestaat sinds 1851, dus het is een garantie voor kwaliteit.

In december wordt het erg koud in Krakau, dus wat is er lekkerder dan een kop chocolade en een ontspannen wandeling? En als je nog steeds trek hebt in meer smaken, kun je altijd nog op een gastronomische tour gaan. Wat chocolade betreft, zijn hier een paar plekken die je in het centrum kunt vinden:

 • Karmello: er zijn verschillende etablissementen verspreid over de stad. De meest centrale bevindt zich in Florianksa.
 • Wedel: vlak bij Florianska ligt de beroemde chocoladewinkel Wedel. De beste optie als je iets traditionelers wilt.
 • Wawel: ook in het historische centrum. Een bedrijf van hoge kwaliteit dat meerdere keren is bekroond.

Boek een gastronomische tour door de Joodse wijk

5. Dompel je onder in het nachtleven op oudejaarsavond

Enige Scena Music Bar:| ©Tomasz B
Enige Scena Music Bar:| ©Tomasz B

Als er één reden is om oudejaarsavond in een ander land door te brengen, dan is het wel om zo'n levendige nacht te beleven in onbekende clubs en straten. Krakau biedt een breed scala aan uitgaansgelegenheden. Als je wat ideeën nodig hebt, zijn hier een paar:

 • Single Scena Music Bar: vooral geschikt als je een levendige maar rustige oudejaarsavond wilt. Deze pub heeft een bar en tafelruimte, maar ook een podium om te genieten van livemuziek.
 • Forty Kleparz: perfect als je wilt dansen maar geen zin hebt in iets te massaals en overheersends.
 • Frantic Club: de juiste keuze als je op zoek bent naar een grote club, met verschillende zalen en sferen, en veel mensen.

En als je meer clubs wilt zien, kun je je altijd inschrijven voor een kroegentocht door Krakau om het feest door te laten gaan.

Ana's Traveller Tip

Drinken op straat is niet toegestaan in Krakau. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om dit te controleren, vooral als je gewend bent aan de tolerantie in Spanje op dit punt, raad ik je aan om deze regel te onthouden. Het kan je een aantal ongemakkelijke situaties besparen.

6. Schaatsen in december

Schaatsen| ©RichardBH
Schaatsen| ©RichardBH

Je zult geen tekort hebben aan ijsbanen. De populairste is die bij de Grote Markt, maar er zijn ook andere plekken die zeer geschikt zijn om te schaatsen. Hier zijn de belangrijkste:

Als je voor het laatste kiest, kun je een rondleiding krijgen door Nowa Huta, een heel bijzondere wijk die in 1949 op last van de communistische autoriteiten werd gecreëerd als onafhankelijke stad. Zoals je je kunt voorstellen, heeft het een zeer interessante geschiedenis.

Interessante informatie over de ijsbanen

 • Openingstijden: meestal van 09:00 tot 21:00 uur, hoewel dit per ijsbaan iets kan verschillen.
 • Prijs: vanaf 3 €, een zeer interessante prijs.

Boek een rondleiding door Nowa Huta

7. Ontdek Joodse muziek

mensen die instrumenten bespelen|©Leo Fellinger
mensen die instrumenten bespelen|©Leo Fellinger

In december is het ijskoud in Krakau en dus zijn binnenactiviteiten favoriet bij toeristen en de plaatselijke bevolking natuurlijk. Daarom is het de perfecte tijd om dat te doen wat je liever later doet omdat je liever buiten bent.

Ik heb het over een Joods muziekconcert. Ben je er ooit al eens naar een geweest? Specifiek in Krakau kun je luisteren naar wat klezmermuziek wordt genoemd, een soort instrumentale muziek die de Joodse gemeenschappen in Oost-Europa vroeger speelden op bruiloften en verschillende feesten.

Dit soort muziek is bijzonder mooi en bedwelmend, en perfect om een middag in de stad op te vrolijken, omdat de optredens meestal rond 16.30 uur plaatsvinden. Het beste van alles is dat de optredens plaatsvinden in een traditioneel Pools huis, dus de omgeving neemt je mee terug in de tijd.

8. Bezoek de Wieliczka zoutmijnen

Wieliczka Zoutmijn Gang|©Juan Pedro Gómez-51
Wieliczka Zoutmijn Gang|©Juan Pedro Gómez-51

De Wieliczka Zoutmijnen zijn zonder twijfel een van de meest bijzondere plekken in Krakau. Het is een attractie die op elk moment van het jaar kan worden bezocht, omdat de temperatuur binnen constant blijft (rond de 17 graden Celsius), maar het goede aan het winterseizoen is dat er dan minder mensen zijn en je ze op je gemak kunt bezoeken.

Houd er rekening mee dat je tijdens je bezoek een ondergrondse plek met meer dan 800 jaar geschiedenis binnengaat, met in totaal 20 ondergrondse kamers die een diepte van 135 meter bereiken. Binnen vind je beeldhouwwerken van de oude mijnwerkers en ongelooflijke holtes. Vergeet niet dat deze spectaculaire plek is uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Het zou een misdaad zijn om naar Krakau te gaan zonder een stop te maken bij deze unieke mijnen.

Boek een reis naar de zoutmijnen

9. Bekijk Krakau onder de sneeuw in december

Winter in Krakau| ©Roman Boyko
Winter in Krakau| ©Roman Boyko

Je moet niet raar opkijken als je in de winter sneeuw ziet vallen in Krakau. Wat aan de andere kant geen slechte zaak zou zijn, aangezien Krakau een bijzonder mooie stad is die bedekt is met sneeuw. Als dat gebeurt, ga dan naar de Wawelheuvel, waar je kunt uitkijken over de besneeuwde daken en de stad aan weerszijden van de Vistula.

Het is misschien ook een goed moment om Kasteel Wawel te bezoeken en, als je met kinderen naar Krakau reist, om de Wawel Draak te bezoeken, een beeld op de heuvel dat een legendarische draak uitbeeldt die in een grot op de heuvel zou hebben geleefd.

Boek een bezoek aan Kasteel Wawell

10. Wedden op het bergfestival van Krakau

Mensen filmen tijdens het Bergfestival.| ©KrakowWiki
Mensen filmen tijdens het Bergfestival.| ©KrakowWiki

Tussen 3 en 5 december vindt in Krakau het Mountain Festival plaats, een filmevenement dat honderden bergbeklimmers en bergbeklimmers samenbrengt met beeldend kunstenaars en documentairemakers.

Het is een van de grootste audiovisuele evenementen in Polen en als je geïnteresseerd bent in klimmen, bergsporten en film, is het een interessant plan. Maak je ook niet te veel zorgen over de taal. Het is een internationaal festival, dus niet alles zal in het Pools zijn. Er is zelfs een specifieke competitie voor Pools-talige werken, dus als je er zeker van wilt zijn dat je alles begrijpt, kun je het beste tegelijkertijd andere competities bijwonen.

11. Proef de volkscultuur met de szopka (Poolse kerststal) competitie

Kerststallen in Krakau| ©Rafael Wagner
Kerststallen in Krakau| ©Rafael Wagner

Kerststallen worden meestal geassocieerd met de meest zuidelijke Europese landen (voornamelijk Spanje en Italië). Polen heeft echter, trouw aan zijn sterke katholieke traditie, ook zijn eigen kerststallen. Ze worden szopka genoemd en verschillen van zuidelijke kerststallen doordat ze meestal typisch Poolse architecturale elementen voorstellen.

Deze szopka's zijn door UNESCO uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed van de Mensheid en een bezoek eraan kan een buitengewone manier zijn om uit de eerste hand kennis te maken met een van de belangrijkste elementen van de Poolse folklore.

Het vindt plaats op de eerste donderdag in december op het Marktplein en er zijn meestal tussen de 100 en 200 mensen bij betrokken. Als je meer kerstplannen wilt ontdekken, vind je hier meer informatie over wat er te zien en te doen is in Krakau met kerst.

12. Zeg hallo tegen Mikolajki (Poolse Sinterklaas)

Bezoek van de kerstman| ©Dreen
Bezoek van de kerstman| ©Dreen

Als je met kinderen reist, is het de moeite waard om naar de viering van Mikolajki, de Poolse Sint Nicolaas, te gaan die op 6 december plaatsvindt. De dag ervoor, op de 5e, zijn er vieringen van deze speciale dag voor de kleintjes. Kinderen kunnen genieten van het zien van de "Kerstman", zowel op de Markt als in de winkelcentra. Mikolajki is heel anders dan de kerstman.

Alle kraampjes bieden van alles aan, van Mikolajki-beeldjes tot snoepgoed en producten die met de feestdag te maken hebben. Deze omvatten het volgende:

 • Mikolajki-vormige koekjes bedekt met poedersuiker
 • Rode appels
 • Sinaasappels

Hoe is het weer in Krakau in december?

Kerst in Krakau| ©Brandon Atkinson
Kerst in Krakau| ©Brandon Atkinson

December in Krakau is een koude maand. Het winterweer heeft hoge temperaturen tussen 0 en 5 graden Celsius. De lage temperaturen liggen tussen 0 en min 5 graden Celsius.

Sneeuwval is niet ongewoon in de winter, evenals regen en wind. Ik raad je aan om je wintervakantie te besteden aan het verkennen van de stad, een plek waar je geen problemen zult hebben als je je goed hebt ingepakt. Het is een ander verhaal als je de omgeving wilt verkennen, zoals Auschwitz. In dat geval kan slecht weer je ervaring verpesten of minder bevredigend maken.

Hoeveel bezoekers komen er in december naar Krakau?

De straten van Krakau met Kerstmis| ©YougoPL
De straten van Krakau met Kerstmis| ©YougoPL

Krakau is, samen met Warschau, een van de populairste toeristische bestemmingen van Polen. Je zult er echter geen overbevolking of drukte aantreffen. In december vinden wel de meeste kerstfestiviteiten plaats, evenals een van de grootste attracties van de stad: de kerstmarkt.

Je kunt verwachten dat de stad in deze maand meer bezoekers trekt, maar niet op een manier die afbreuk doet aan je plezier. Het feestseizoen trekt vaak veel binnenlands toerisme aan en hoewel je misschien meer drukte zult aantreffen op de 'hot spots' (zoals de Grote Markt), zul je zonder veel problemen alle charmes van Krakau kunnen bezoeken.

Wat moet ik meenemen voor mijn reis naar Krakau?

Je bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto
Je bagage voorbereiden| ©Ketut Subiyanto

Wat je moet inpakken voor je reis naar Krakau hangt af van het weer in december. Ik raad je aan om warme kleren mee te nemen, want je kunt te maken krijgen met temperaturen rond of onder het vriespunt. Dit is dus wat je mee moet nemen:

 • Een dikke jas
 • Thermische vesten
 • Handschoenen
 • Sjaals
 • Beanie

Ik raad je ook aan om een lijst met wisselkantoren in het centrum van Krakau in je bagage mee te nemen. Of bewaar ze in je mobiele telefoon. Zoals je weet, maakt Polen nog geen deel uit van de eurozone en is de munteenheid de zloty. Eén euro staat gelijk aan ongeveer 4,50 zloty. Dit kan gemakkelijk veranderen. Ik raad je aan de euro-zloty wisselkoers te controleren voordat je vertrekt.

Wat betreft waar je geld kunt wisselen, de commissies op de luchthaven zijn erg hoog. Mijn advies is om de benodigdheden voor het vervoer daar te wisselen en, eenmaal in Krakau, geld te wisselen bij de wisselkantoren die de beste tarieven bieden.

Boek een rondleiding door Krakau