Beste tijd om naar Krakau te reizen

Krakau is een opkomende bestemming geworden. De ervaring hangt echter sterk af van de tijd van het jaar waarin je reist. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minuten lezen

Beste tijd om naar Krakau te reizen

Krakau, Polen | ©Jen Hunter

Het buitengewone middeleeuwse centrum van Krakau en de rest van de bezienswaardigheden maken het een bezoek waard, ongeacht wanneer. Het is echter belangrijk om te bedenken wanneer je wilt reizen om je verblijf te plannen en er het beste van te maken.

Een van de belangrijkste aspecten bij de beslissing wanneer je gaat, is het weer. Krakau heeft vanwege zijn geografische ligging zeer koude winters en zeer weinig uren daglicht. Daarom is het over het algemeen beter om op andere tijden te reizen om het meeste te halen uit de dagen die je er doorbrengt.

Wat is de beste tijd om Krakau te bezoeken?

Zonsondergang bij kasteel Wawel| ©Brandon Atkinson
Zonsondergang bij kasteel Wawel| ©Brandon Atkinson

Er zijn twee onderling samenhangende factoren die bepalen wat de beste tijd is om Krakau te bezoeken: de temperatuur en de uren daglicht. Als je beide in aanmerking neemt, samen met het aantal toeristen, is het duidelijk dat de beste maanden om Krakau te bezoeken tussen april en oktober zijn. Als je de kans hebt, kun je het nog verder beperken tot de lente of het begin van de herfst.

In alle seizoenen is er kans op regen, dus controleer voordat je vertrekt het weerbericht om een idee te krijgen van wat je te wachten staat.

 • Zomer: In het geval van de zomer is het grootste probleem het grote aantal toeristen bij de belangrijkste monumenten, dus het is goed om de openingstijden en het soort rondleidingen te kennen bij bijvoorbeeld het kasteel van Krakau. Je zult het ook merken als je door de straten van het historische centrum, de Stare Miasto, slentert. De prijzen van vluchten en accommodatie stijgen ook aanzienlijk. Voordeel van dit seizoen is de goede temperatuur, zonder dat het ooit verstikkend heet wordt, en de uren daglicht.
 • Winter: De winter wordt daarentegen gekenmerkt door lage temperaturen die het wandelen op straat behoorlijk onaangenaam kunnen maken. Bovendien zijn de uren met daglicht erg kort naarmate het seizoen vordert, tot het punt dat het eind december al voor 16.00 uur donker is. Maar zoals je kunt zien in dit artikel over wat te doen in Krakau met Kerstmis, kan deze periode erg interessant zijn als je je verblijf goed plant.
 • Lente en herfst: In april, mei, september en oktober zijn de temperaturen veel milder en zijn er ook veel minder toeristen. Dit is een ideale tijd om een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau te boeken.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Krakau

Reis in het voorjaar naar Kroatië, de beste optie

sightseeingbus van Krakau| ©Jose K
sightseeingbus van Krakau| ©Jose K

Wat de kalender ook zegt, de lente in Krakau begint qua temperatuur pas echt in april, want maart is meestal nog vrij koud. Vanaf die maand beginnen de temperaturen te dalen, hoewel de ochtenden en avonden nog steeds onaangenaam kunnen zijn.

Volgens de gemiddelden liggen de minimumtemperaturen tijdens dit seizoen rond de 7°C, terwijl de maximumtemperaturen (in mei) rond de 20°C liggen. De kans op neerslag is echter vrij groot. Een van de gevolgen van deze temperaturen is dat Krakau vol kleur is, en niet alleen vanwege de bloemen en bladeren in de verschillende parken. In de stad worden talloze festiviteiten georganiseerd waaraan inwoners en bezoekers kunnen deelnemen.

De dagen zijn heerlijk om te wandelen, zelfs op de promenade langs de rivier. Het is ook een geweldige tijd om de sightseeingbus van Krakau te boeken of, als het niet regent, een fietstour door Krakau te boeken om de stad beter te leren kennen. De lente is ook de tijd waarin het nachtleven van Krakau op zijn hoogtepunt is, met duizenden studenten die naar de uitgaansgelegenheden rond de Joodse wijk trekken.

De interessantste activiteiten in Krakau in de lente

 • Dompel jezelf onder in Pasen, wanneer het traditioneel is om de beroemde paaseieren te versieren en palmbomen te vlechten van bloemen. De katholieke traditie van het land komt naar voren tijdens Pasen. Naast de gebruikelijke attracties op de markt van Krakau zijn er verschillende kraampjes van Poolse, Slowaakse, Hongaarse en Oekraïense ambachtslieden waar je de mooiste cadeaus vindt. Er zijn ook eetkraampjes waar je de beste gerechten van het land kunt proeven.
 • Woon de Verdrinking van Marzanna bij, een populair heidens festival.
 • Doe mee aan sportactiviteiten zoals de marathon van Krakau.
 • Mis het filmfestival niet.

Boek de sightseeingbus van Krakau

Reis naar Krakau in de zomer, de beste temperatuur maar met veel sightseeing.

Toeren door Planty Park in de zomer| ©Soon Keat Ong
Toeren door Planty Park in de zomer| ©Soon Keat Ong

Het hoogseizoen in Krakau duurt van half juni tot de eerste helft van september. Het beste aan Krakau in de zomer is dat het weer dan aangenamer is, met gemiddelde temperaturen van midden 20 tot midden 30. De gemiddelde minimumtemperatuur is niet te laag, maar de gemiddelde temperatuur ligt tussen midden 20 en midden 30 graden. De gemiddelde minimumtemperatuur is met 12,7°C ook niet te laag.

Een ander positief aspect is het aantal uren daglicht. In deze maanden wordt het rond 21.00 uur donker, waardoor je meer tijd hebt voor sightseeing en excursies zoals naar Auschwitz

De zomer van Krakau heeft echter ook een aantal nadelen voor reizigers. Om te beginnen is dit de drukste tijd van het jaar voor toeristen. Op sommige plaatsen zal het een constante drukte zijn, waardoor het bijvoorbeeld moeilijk zal zijn om de prachtige bezienswaardigheden van de Grote Markt of de beste kerken van Krakau in alle rust te bekijken. Natuurlijk brengt het hoogseizoen ook een aanzienlijke prijsstijging met zich mee, zowel voor vluchten als voor accommodatie.

Wat te doen als je in de zomer reist

 • Wianki, ook bekend als het Bloemenkrans Festival, wordt gehouden langs de rivier de Vistula.

 • Mis het Festival van de Joodse Cultuur niet, waar je naar muziek kunt luisteren, dansen en andere activiteiten kunt bijwonen in de Joodse wijk. Dit is zeker een goed moment om een rondleiding door de Joodse wijk van Krakau te boeken.

 • Ontdek het Festival van reizende theaters, een optie die je niet mag missen als je van theater houdt.

Boek een fietstour door Krakau

Reis naar Krakau in de herfst, een geweldige tijd om de stad te bezoeken

Daniłowicza Bron in de Zoutmijnen| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza Bron in de Zoutmijnen| ©Aleksandr Zykov

De herfst in Krakau duurt klimatologisch gezien maar tot begin november. Dit seizoen is een van de beste tijden om de stad te bezoeken, omdat het weer nog niet de lage temperaturen van de winter heeft bereikt en er minder kans op regen is.

De maximumtemperaturen variëren van gemiddeld 19°C in september tot 13°C in oktober, terwijl ze in november dalen tot 7°C. De minimumtemperaturen variëren van 19°C in september tot 13°C in oktober. De minimumtemperaturen blijven daarentegen rond de 6ºC, met uitzondering van de koude 0ºC aan het einde van het seizoen.

Aan de andere kant merkt de stad dat het aantal toeristen afneemt. De straten zijn veel overzichtelijker en de rijen voor de belangrijkste monumenten zijn veel korter. Bovendien maakt het lagere aantal toeristen dit seizoen de perfecte tijd om een uitstapje te maken naar de spectaculaire zoutmijnen van Wieliczka of om er een dagje (en nachtje) tussenuit te gaan naar de prachtige stad Wroclaw.

Wat te doen in de herfst

 • Woon het Zaduszki Jazz Festival bij: de beste manier om het nieuwste van dit muzikale genre te zien.
 • Eet op het interessante Plac Nowy in de Joodse wijk: met het begin van het universiteitsjaar komt het plaatselijke nachtleven weer op gang en bij goed weer is het zelfs moeilijk om een vrije plek te vinden.
 • Proef de traditionele herfstgerechten: Eten is ook een van de hoofdrolspelers van dit seizoen, met traditionele gerechten zoals jagersstoofpot of de beroemdste soep, zurek, die je ongetwijfeld hebt geproefd als je een van de sterk aanbevolen gastronomische tours in dit artikel hebt gedaan.

Boek een reis naar de Wieliczka zoutmijnen

Winter in Krakau - bitter koud en donker, maar met een ander soort charme

Winter in Krakau| ©Roman Boyko
Winter in Krakau| ©Roman Boyko

Als we afgaan op de feiten, is de winter absoluut de minst gunstige tijd om Krakau te bezoeken. De temperaturen zijn erg laag, met maxima van 2 of 3°C, terwijl de minima schommelen rond min 5 of 6°C. Sneeuw laat zich vaak voelen. Bovendien valt er vaak sneeuw en zijn de uren overdag zo kort dat het in december al voor 16.00 uur donker is.

Maar zoals mijn artikel over de beste dingen om te doen in Krakau in de winter je vertelt, heeft het ook een speciale charme vanaf half december. Met de komst van Kerstmis is het helemaal versierd met lichtjes en versieringen. De kerstmarkt op het Marktplein is echt indrukwekkend, en er zijn kleinere markten in de wijken. Er zijn weinig dingen aangenamer dan het bestellen van glühwein in de winterkou. Een andere mogelijkheid is om het warme gekruide bier te proberen.

Aan de andere kant profiteren veel Krakauers van de winterweekenden om een van de beste excursies vanuit Krakau te maken: je kunt bijvoorbeeld een excursie boeken naar Zakopane, de zogenaamde winterhoofdstad van Polen. In tegenstelling tot de lente en de zomer zijn deze excursies niet bedoeld om in de bossen te wandelen, maar vooral om te skiën. Als je besluit Krakau in dit seizoen te bezoeken, zijn warme kleren essentieel, evenals een muts, handschoenen en een goede jas.

Wat zijn de interessantste activiteiten in de winter?

 • Bezoek de kerstmarkt: de belangrijkste activiteit om te doen in Krakau in december. Ondanks de kou zorgen de sfeer op de Markt en de kraampjes met handwerk, kerstversiering en eten ervoor dat je de lage temperaturen vergeet en geniet als een kind.
 • Neem een kerststaltocht: Onder de kersttradities, vooral als je met kinderen naar Krakau reist, zijn de unieke kerststallen die in sommige hoeken van de stad te zien zijn erg aantrekkelijk, vooral als je met kinderen naar Krakau reist. In tegenstelling tot de Spaanse kerststallen stellen ze kleine bouwwerken voor die geïnspireerd zijn op de belangrijkste monumenten van de stad.

Boek een excursie naar Zakopane en het Tatragebergte

Vergelijkende tabel over de beste reistijd voor Krakau

Om je in één oogopslag de belangrijkste informatie te geven om te beslissen wanneer je naar Krakau reist, is hier een tabel met informatie over de verschillende seizoenen.

 • Lente
 • April-Juni
 • Hoog 17º C
 • Laag 6º C
 • Het beste: het weer wordt beter en er is nog geen drukte.
 • Slechtste: het regent vaak tijdens dit seizoen.
 • Zomer
 • Juni-september
 • Hoog 23º C
 • Laag 12º C
 • Het beste: meer daglichturen en mooi weer.
 • Het ergste: drukte en kans op regen.
 • Herfst
 • September-November
 • Hoog 13º C
 • Laag 4º C
 • Het beste: minder toeristen en meer rust om te wandelen.
 • Het ergste: in november begint het behoorlijk koud te worden.
 • Winter
 • December-maart
 • Maximum 2º C
 • Laag -5º C
 • Het beste: Kerstmis en de stad onder de sneeuw zien.
 • Het ergste: de kou en de korte daglichturen

Beste tijd om naar Auschwitz te gaan

Barakken waarin gevangenen werden gepropt in Auschwitz| ©Fred Romero
Barakken waarin gevangenen werden gepropt in Auschwitz| ©Fred Romero

Een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz (eigenlijk de twee die in de omgeving zijn gebouwd) is bijna een must voor iedereen die naar Krakau reist. Hier zijn wat feiten en cijfers, afhankelijk van wanneer je reist:

 • Net als bij de stad zelf, zijn de beste maanden om te bezoeken mei tot september.
 • In de winter daarentegen kan het koude weer het bezoek te ongemakkelijk maken en kan het platteland zelfs ingesneeuwd raken. Je moet er ook rekening mee houden dat de rondleiding door Auschwitz II volledig in de open lucht plaatsvindt, dus lage temperaturen zijn niet de beste manier om de site te leren kennen.
 • Een ander belangrijk aspect van dit bezoek is dat je van april tot eind oktober, zoals je kunt zien in de informatie over de openingstijden van het Austchwitz complex, Auschwitz I alleen zonder gids (op eigen gelegenheid) kunt betreden in de eerste ochtend (voor 10 uur) en in de laatste openingstijden (vanaf ongeveer 15 uur). Tijdens de rest van het jaar is vrij bezoek niet toegestaan tussen 10:00 en 13:00 uur.
 • Als je in de zomer gaat, vergeet dan niet om je Auschwitz tour van tevoren te boeken, wat ook nodig is als je alleen naar binnen wilt. Door de grote vraag kan het gebeuren dat je bij aankomst geen kaartje kunt kopen. De beste manier om dit te voorkomen is om een tour vanuit Krakau te boeken. Het is ook aan te raden om een pet en water mee te nemen, want dat heb je nodig om zo lang in de zon te kunnen lopen.

Boek je tour naar Auschwitz